Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са стъпките за записване на деца в детски градини в София?
Какви са процедурите за записване на деца в детски градини в София, когато имат еднакъв брой точки?
Какви са предложенията за промени в системата за класиране и записване на деца в детски градини в София, свързани с изчезващите места на незаписаните деца?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са стъпките за записване на деца в детски градини в София?
За да запишете дете в детска градина в София, трябва да подадете заявление за прием, да предоставите акта за раждане на детето, личните карти на родителите, удостоверението за настоящ адрес, служебната бележка и здравно-профилактичната карта на детето. Освен това се изисква имунизационен паспорт или писмо от личния лекар относно имунизационния статус на детето. За новоприети деца е необходимо отрицателен резултат от изследвания за чревни бактерии и паразити, както и кръвни и уринни тестове преди действителното записване. Освен това са необходими документи, доказващи осигурителните вноски, и служебна бележка за работещите родители.
-
Какви са процедурите за записване на деца в детски градини в София, когато имат еднакъв брой точки?
При равен брой точки за децата, процедурите за записване в детски градини в София включват представяне на необходимите документи за записване, като заявление за записване, удостоверение за раждане на детето, лични карти на родителите, удостоверение за настоящ адрес и служебна бележка. За новоприети деца се изискват също отрицателен резултат от изследване на патогенни чревни бактерии и чревни паразити, изследвания на кръв и урина, както и медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен. Необходими са и документи, удостоверяващи осигурителните вноски, както и служебна бележка за работещите родители.
-
Какви са предложенията за промени в системата за класиране и записване на деца в детски градини в София, свързани с изчезващите места на незаписаните деца?
Предложенията за промени включват разглеждане на проблема с изчезващите места както за текущо незаписани, така и за деца, които се класират на 100% в малко налични места, но не се записват поради вече осигурено място. Освен това предложенията включват въвеждане на по-сериозни санкции за класираните и незаписани деца, както и записаните и непоявилите се с месеци. Това също така включва разглеждане на проблема с невидимите свободни места през времето от 17 до 18 часа.
-
Каква е целта на предложените промени и допълнения в критериите за прием в детските заведения в София?
-
Какви са предложените санкции за деца, които са класирани и записани, класирани и незаписани, както и за тези с отказано място от родител/настойник?

. Ни най малко имам желание да си пиша с теб, още повече пък и на лични!
. Ще хвърля едно око на въпросният документ, но за съжаление според мен единственото нещо, за което трябва да се работи със СО е - ПОВЕЧЕ ДГ! Не одобрявам повечето критерии за кандидатстване в ДЗ и не бих искала да участвам в такива дебати. Докато смятам, че моето дете не е нищо повече от това, което живее в съседният квартал и че съседчето трябва да получава същият брой точки както и ние за нашата ДГ, мисля че няма какво да коментирам тук. Решението за основният проблем в София с липсата на места за децата ни няма да се реши като мислим нови, безсмислено, ограничаващи и подтикващи към измами критерии, а като се строят нови ДГ. Това е нещото върху което трябва да се работи, според мен. Как трябва да стане това ли? Веднага ще кажете, че няма достатъчно средства за строителство. Ми щом ревем, че няма места за децата ни, очевидно парите трябва да дойдат от нас. Стига сме чакали на готово да ни се даде. Нека да направят таксите за ДГ 100-120 лв. За мен сегашните такси от 60 лв са смешно ниски. Ако таксите се увеличат и се направи програма за управление на въпросните приходи съм сигурна, че ще видим светлина в тунела.