Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 081
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Да се въведе това за постоянните адреси наистина си дискриминационно. Мен, би ме устройвало напълно и би ми гарантирало влизане, но не това е начина. Все пак, наемателите също плащат наем, а собственика (наемодателя) плаща данъци. И да, масово се регистрират хората на адреси на приятели за 1-2 месеца. Както и масово всеки се пише, че работи, където му кефне. Врътки и начини има много и са публична тайна. За това всички са с по 8.1/8.2 и накрая пак жребият е определящ.

# 661
  • София
Точно и за наематели важи декларацията от собственика. Не го смятам за дискриминационно, защото не се ограничават деца от прием ако не са от София, а само се дава малко предимство на деца, чийто родители са от тук, расли са тук и искат и децата им да израснат в София и да могат спокойно да се възползват от месторождението си. Еми в крайна сметка хората мислят за различни варианти, след като системата ги принуждава... Сигурна съм, че дори и с въвеждането на този критерий пак ще се измислят всякакви вратички и всички ще си получават точките... Типично по български... За мен е без значение, ние си имаме ДГ, надявам се да нямам причина да я сменяме, но ще е приятно да знам, че ще имам още една точка например...

Последна редакция: нд, 14 дек 2014, 22:02 от kriss_89

# 662
Истината е наистина във финансиране на всички, няма значение държавна ли, частна ли. Така е нав много цивилизовани места.

# 663
  • София
Здравейте, искам да попитам дали ако живея на границата на административните райони, напр. Дружба, а съм писала, че живея в младост, и детето е прието в градината с тази информация, ще има проблем? как мислите?
става въпрос за твърдението, че "може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони".

# 664
Хора, излагате се  Confused! С какво едно детенце на родители, които нямат постоянен адрес в София е по-нисшо от такова с постоянен адрес?! Всички деца трябва да имат РАВНИ права и да им се осигури достъп до ДЗ. Какво значение има от къде си ....?! Нали се плащат такси в тези ДЗ?! Защо пак се хващате за гушите за такива въпроси!? Ей това е българската работа - няма да се обединим около идеята да се строят детски градини, за да се осигури посещение на всички деца, ами ще започнем да се дърпаме за косите кое дете е по-гражданче от другото  ooooh!. Много се ядосвам на такива коментари. Очевидно проблем има. Но този проблем не е в това кой има право на ДЗ, а това, че няма достатъчно места. И докато продължаваме да се хапем и да се надцакваме със заобикаляне на нормативната уредба ще сме на това положение. Никога няма да сме единна и силна нация, докато продължаваме да гледаме в паничките на другите! Съжалявам за острият език, ама просто не се сдържах  Crossing Arms.

# 665
  • София
Здравейте, искам да попитам дали ако живея на границата на административните райони, напр. Дружба, а съм писала, че живея в младост, и детето е прието в градината с тази информация, ще има проблем? как мислите?
става въпрос за твърдението, че "може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони".

Трябва ДГ да е определила повече от един район, а не ти. Мисля, че ще ти направят проблем.

Според мен новия критерий за живущите с постоянен адрес в София е напълно приемлив. Ние сме приети в ДГ, класирахме си се по надлежен ред и реално няма кой знае какво значение за мен в момента, но подкрепям идеята. Реално погледнато в София има сигурно милион жители, които са само с настоящ или временен адрес, но децата им кандидатстват наравно с останалите. За да имаш постоянен адрес, трябва да имаш собственост и съответно данъка за тази собственост отива в Столична община. Еми аз например плащам данък за апартамента си в размер на 800лв. годишно, но майка, която е само с настоящ адрес не плаща нищо и всички сме наравно, а Общината строи градините и ги издържа с нашите пари. Сега сигурно ще ме изядете, но това си е само мое мнение, не го налагам, но за мен е справедливо да се дава точка по този критерий.

Глупости. Това, че имаш постоянен адрес не означава,че имаш собственост.

За незнаещите :
Как да променя постоянния си адрес?

Нося със себе си:

Документ за самоличност.
Удостоверение за раждане.
Документ за собственост върху имота
Декларация по чл. 92. ал.3 от ЗГР с нотариално заверени подписи на собствениците на апартамента. Нотариалната заверка не е необходима, ако съответната декларация е подадена лично от собственика на апартамента.

Според мен са малко софиянците, отдаващи апартаменти, които ще се съгласят да допуснат наемател да направи постоянна регистрация на адреса на апартамента, който наемат... Аз поне не познавам такива... А имам доста познати, които дават апартаменти...  Peace

Аз това го знам. Но е глупаво твърдението ти, че постоянният адрес означава собственост. Ако живееш при мама и тати, те имат собственост, а не ти, но все пак си с постоянен адрес. Но не плащаш данъци на общината.

# 666
  • София
Да, не означава собственост, но е едно от условията. Аз не живея при мама и тати и сами се оправяме със съпруга ми. Но дори и да живеех - няма нищо лошо, ако си роден и израснал тук, а и ако имаш поне малко разум да даваш пари на родителите си за елементарните разходи по апартамент, който ще е твой някой ден (това си е до човек разбира се и до възможност)... Но пък в крайна сметка знам и за много случаи, в които родители не живеещи реално в София, уж с настоящ адрес тук, а реално пребивават в близък до София град си записаха детето на градина в София и сега си "пазят" мястото... еми не е справедливо, още повече че в техния град има предостатъчно градини, нооо нали трябва детето в Софията да е... Ето това не е правилно и лишава едно родено тук детенце от възможност, в собствения му роден град. 
Vili_R, получава се така, защото на хората тук им е писнало от провинцията... В никакъв случай не слагам под общ знаменател хората, но масата са от лошия тип - типа, който задръства улиците и паркингите ни, който се нахвърля, когато му отправиш забележка ииии изобщо не добрите хора, с различен манталитет. Децата са най - невинните в случая и държавата има най - голяматя вина, че не може да осигури необходимото за всяко детенце. Но не се чуди защо Софиянци реагираме така, просто в един момент, когато видиш града на какво прилича и си спомниш какъв е бил когато си бил дете те хваща яд и една такава смешна и нищожна новина, че ще имаш предимство от една точка, за да класираш детето си в градина в родния си град те радва и просто ти дава лъч надежда... Peace

Последна редакция: нд, 14 дек 2014, 23:57 от kriss_89

# 667
  • София
Аз не визирам ти какво имаш и как се справяш, а коментирам принципно твърдението ти. Ако родителите не са родом от София, но живеят тук, работят тук, децата им по-малко права ли имат за ДГ от "кореняк" софиянците?! Които живеят при мама и тати и имат "поне малко разум" да дават пари за разходите.  ooooh!

А за примера, който си дала, не мисля, че има много такива, които са склонни да пропътуват сутрин и вечер до София, само дадето им да е на ДГ тук, а те да си работят в близкия до София град.

# 668
kriss_89, а ти от къде знаеш, че всички които задръстват града ти, държат се невъзпитано и са лоши хора са от провинцията?! Извинявай, ама не съм видяла да ходят с табелки кой от къде е. И какво е това мислене, че софиянци са най-великите, възпитани и коректни хора?! Това е безумие просто. Моля ви, малко мислете преди да пишете. Всичко опира до възпитание, а не до това от къде си. Как може да зачерквате и да обиждате цяла една България (без София, разбира се)?! Нима хората от Бургас, Варна, Пловдив и т.н не са умни и възпитани хора? Как реши, че щом даден човек е роден в София, то значи, че той е върхът на сладоледа?! Просто изумявам от такива мнения .... Нямам думи просто!

# 669
  • София
Аз не визирам ти какво имаш и как се справяш, а коментирам принципно твърдението ти. Ако родителите не са родом от София, но живеят тук, работят тук, децата им по-малко права ли имат за ДГ от "кореняк" софиянците?! Които живеят при мама и тати и имат "поне малко разум" да дават пари за разходите.  ooooh!

А за примера, който си дала, не мисля, че има много такива, които са склонни да пропътуват сутрин и вечер до София, само дадето им да е на ДГ тук, а те да си работят в близкия до София град.
Не знам защо реагираш така бурно, явно си от "ощетените"? Да имам дори няколко такива примера с родители, не един... абсурди много... те разсъждават, че понеже работят в София ще им е по - удобно да са по - близко през деня до него... Аз визирам хора, живеещи на 40 минути от София, а не от Бургас примерно и в тези случаи смятам, че не е редно,да. А какво лошо има да живееш при мама и тати? Има много хора, които не могат да са под наем или да си купят жилище... Вие сте първите, които скачат с "дискриминацията"... Кой ви дискриминира?

# 670
  • София
Vili_R, не твърдя нищо подобно... опитвам се да ти обясня защо реагират така хората. Аз имам много познати и приятели от други градове, както и много познати от София и има и от двата типа хора, така че хайде не се хвърляйте така, а четете и малко между редовете... Защо реши, че обявявам София за България, къде го видя това?!? Мисля, че ясно е написано, че не слагам хората под общ знаменател и се опитвам да обясня защо се получава така... Ето ти пример, който ме вбесява ежедневно - аз съм майка с малко дете, количка и т.н. Когато искам да изляза с колата си и се прибера паркинга пред болка ми е пъъъълен с коли с всякакви, но не и софийски регистрации... И какво се получава - аз не мога да паркирам пред собствения си блок, и трябва да обикалям като луда, за да намеря къде да спра и да нося дете, количка и какво ли още не... Еми това нещо когато се повтаря всеки ден и става все по - зле започва в един момент да дразни малко или много...

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 00:15 от kriss_89

# 671
  • София
Еми това нещо когато се повтаря всеки ден и става все по - зле започва в един момент да дразни малко или много...

+1
На същото мнение съм!
Не съм деляла хората на граждани и провинциалисти (ММ е от там), но ...
Има моменти, в които искаш да бяхме по-малко в София.
Така както, когато бяхме деца и градините и паркингите ни стигаха.
За жалост Системата "се бъгна" и Държавата вече не работи в наша полза!
Дано в най-скоро време започнат да се строят ДГ, защото работата на майките е да си гледаме спокойно децата,
а не да дебнем вратички, да мислим нови критерии, да се борим с бюрократщина ежедневно и да се караме по форумите. Sad

# 672
A ся де, ние не сме от София, но живеем и работим тук от над 10 години, имаме собствен апартамент и постоянни адреси тук. Давате ли детето ми да кандидатства за ясла, или не може, щото ние, родителите му, не сме родени в София?!  Mr. Green

# 673
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
A ся де, ние не сме от София, но живеем и работим тук от над 10 години, имаме собствен апартамент и постоянни адреси тук. Давате ли детето ми да кандидатства за ясла, или не може, щото ние, родителите му, не сме родени в София?!  Mr. Green

И ние така  Joy На по 17 сме дошли и вече 18 години сме тук Simple Smile Че и децата са раждани тук. Те софиянчета ли са? А техните деца ще бъдат ли?

Основния проблем, а и единствен - е липсата на нови ДГ и това, че като се дава разрешение за строеж, особено на повече блокове едновременно, не се изисква от общината инвеститора на строежа да инвестира и в сграда за ДГ ... Ако се отчисляват средства за това от инвеститорите ... мисля, че би се подобрило положението. В нашия блок по проект има построено пространство (зали, спални, кухни и т.н.) за 2 групи за ДГ - познайте дали ще се използва за това? Защото не е дадено това пространство на общината за общински групи, а е обявено за продажба. Дали някой ще го купи и ще направи ЧДГ - аз лично се съмнявам. Ще се купи и ще се преострои.

# 674
  • София
Никой не ограничава децата, независимо от къде са да кандидатстват в ДЗ, хайде сега... Няма нужда от такива коментари, става въпрос за една точка... Аз ако отида в друг град и има такъв критерии за прием изобщо няма да ми е проблем, че местното детенце получава една точка в повече...  Мисля, че много разводнихме темата с излишни коментари. Ясно е, че никога няма да са на едно мнение различните хора. За това нека спрем до тук, да не губим време в излишни спорове и да задръстваме темата. Въпроса е от този тип, в които съгласие не може да се постигне, така че е безсмислено. Дали ще се приеме критерия или не - ще видим, за мен е без значение, аз се опитах абсолютно в рамките на добрия тон просто да обясня защо част от нас реагира така, вие не възприемате. Явно тук мнения не трябва да се изказват, защото винаги се намира някой да те изяде, защото имаш мнение (а не защото го налагаш) - еми така не се води спор.  Не виждам смисъл да продължаваме.... Peace  Peace  Peace

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 08:54 от kriss_89

Общи условия

Активация на акаунт