Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 105
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
Нещо не ми е ясно от това, което пишете - ако някой има собственост в провинцията, и постоянният му адрес е в София, къде си плаща данъка на този имот, в коя община отива? Как точно е законът?

Защото ако нямам никаква собственост, не плащам нищо никъде. Дори постоянният ми адрес да е в София. В бюджета на общините отиват местните данъци и такси, които са обвързани със собственост.

# 646
  • София
На мен също не ми се влиза в спорове.
Но съм изненадана, че се обсъждат предложения, които пряко противоречат на закона. Само това имам предвид, като казвам "дискриминация" - определението може да се намери в нашия закон, КРБ също има отношение по въпроса, а за международните договори, които са ратифицирани, приети и обнародвани у нас по съответня ред - изобщо няма да говоря. Те са с върховна сила над националното законодателство.
Както казах, изобщо не обсъждам дали предложението е "правилно" - как регистрираните на територята на София-град да бъдат обезпечени в по-голяма степен с достъп до ДЗ. Но не е начинът да се нарушава закона.

Да си оправят адресните регистрации, както е по закон
Кой е този закон?

Все пак именно от данъците идва и издръжката на ДЗ.  
При този недостиг на места все някъде тябва да се тегли чертата и винаги ще има недоволни и ощетени.
Думата дискриминация ми идва малко силничка по темата. Peace

А що се отнася до трудовите книжки, наистина не мога да разбера каква е тази мания за тайна на трудовото възнграждение.
"Манията" се нарича "защита на личните данни". Ако си управител на банка или на каквото и да е голямо (а и по-малко) търговско дружество и възнаграждението ти е голямо, няма да ти е все едно цялата детска градина, а оттам и целият квартал да знае какъв точно ти е доходът. Или каква е историята на кариерата ти. Не е работа на персонала да разполага с такива данни. Освен това както казах трудовата книжка не елиминира злоупотребата по никакъв начин. Както можеш да създадеш неистинска служебна бележка, така можеш да създадеш и неистинска трудова книжка. Тогава защо да се прави?!

Що се отнся до данъците - преди да говорим за тях, е хубаво да прочетем какво е това данък в България, къде постъпват приходите и как се разпределят. Сигурно го пише дори в Уикипедия. Тогава ще разберете колко е несъстоятелното горното твърдение.
Данъците постъпват в центрания бюджет, а не в общинския. Общинският бюджет издържа ДЗ. В общинския директно постъпва една много малка част, свързана основно със собствеността на гражданите. Освен ако не искаш да кажеш, че който няма собственост на територията на София, няма право да използва услугите на ДЗ. Така че къде е постоянната регистрация на един човек няма никакво отношение. Неговите данъци постъпват в централния бюджет. Оттам се разпределят, включително част отива към общините - прави го Министерският съвет ежегодно. Зависи коя община колко е голяма, колко е населението й и от още няколко икономически фактора, с които няма да ви затормозявам. Колкото повече хора живеят и работят, произвеждат на територията на София, толкова повече получава като плащане от централния бюджет, най-елементарно казано. София и бездруго е най-крупният бенефицент на бюджетни средства от всички общини.

# 647
Това предложение дойде миналата кампания, по примера на Варна, Бургас и Пловдив, поне в два от тях постоянният адрес е с предимство.

# 648

Кой е този закон?

Интересен въпрос и то от човек, който сочи, че се нарушават законови разпоредби с въпросния критерий. Става въпрос за Закона за гражданската регистрация. Там простичко е обяснено що е то постоянен, и що е то настоящ адрес. От друга страна не виждам никаква пречка желаещите да ползват подобен тип заведения да си направят постоянни адресни регистрации тук. Какво дискриминационно има в това, че Столична община поставя това условие. По тази логика същото е положението с 0,1 точки за работещи и живеещи в конкретната община. Има критерии- едни ги покриват, други не.

И става въпрос по принцип за данъците, защото сме доста повече в София, отколкото трябва. И, да. Тя не е предвидена за толкова хора, каквото и да си говорим.

п.с Бихте ли конкретизирали кои точно разпоредби са нарушени ?!?

# 649
  • София
Напълно подкрепям горното мнение. Все пак именно от данъците идва и издръжката на ДЗ. 
При този недостиг на места все някъде тябва да се тегли чертата и винаги ще има недоволни и ощетени.
Думата дискриминация ми идва малко силничка по темата. Peace

А що се отнася до трудовите книжки, наистина не мога да разбера каква е тази мания за тайна на трудовото възнграждение. Все пак документите ще се предстваят  в ДЗ на един директор, няма да ги съобщават в новините. 

Няма мания, има защита на личните данни - не е работа на никой да ми знае трудовото възнаграждение, особено директори и персонал в ДЗ. Защото колко получавам е само моя работа, което и няма нищо общо с това дали има право на общинско ДЗ или не.

Общините не получават ли пари от централния бюджет? А местните данъци и такси постъпват в общинския бюджет, докато ДОД в центалния. А колко от нас си плащат реално данъците е съвсем различен въпрос.

# 650
  • София

Кой е този закон?

Интересен въпрос и то от човек, който сочи, че се нарушават законови разпоредби с въпросния критерий. Става въпрос за Закона за гражданската регистрация. Там простичко е обяснено що е то постоянен, и що е то настоящ адрес.
п.с Бихте ли конкретизирали кои точно разпоредби са нарушени ?!?
Видимо не е толкова простичко.
Правото на свободно придвижване и на установяване - основни човешки и конституционни права, наложи въвеждането на постоянен и на настоящ адрес. Всеки днес е свободен да отиде където намери за добре и да устрои там живота си. Законът за гражданската регистрация не го задължава и няма на какво основание да го направи, да си променя постоянния адрес. Още по-малко това може да направи СО. Постоянният адрес може да е в Бургас, а центърът на жизнени интереси на един човек - в София, за определен период от време. И въпреки това човекът ще е с "оправена регистрация, както е по закон".

Относно втория въпрос - виж чл. 6, ал. 2 и чл. 35, ал. 1 от КРБ и чл. 4, ал. 1, 2, 3, доколкото признакът "постоянен адрес" не е сред изчерпателно изброените изключения по смисъла на чл. 7, ал. 1, т. 1-18 от Закона за защита от дискриминация.

Между другото критерят "работещ" в даден административен район в Пловдив беше оспорен и обявен за дискриминационен от съда. Общината по спомен дори не обжалва.

Дано съм била изчерпателна и полезна.
Със здраве!

# 651
Ох, знаех си, че ще се завихри отново спор. Няма идеални критерии, които да удовлетворят всички. Вижда се, че сегашните не вършат много работа.  И критерият за работа в района е на доизживяване според мен. И тогава какво ще стане - още повече деца с равни точки и още по-малък шанс. Направо да махнат всички критерии тогава.
Съгласна съм , че трябва да се прекрати възможността директорите да приемат деца "под масата", но това пак няма да  е достатъчно. Трябва още да се направи и лично за мен колкото повече критерии, толкова по-добре.
Ясно е че данъците не отиват директно по общините, но все пак общините са част от държавата, и за мен няма толкова значение дали точно  моите данъци отиват в ДЗ, за което кандидатствам.  Всичко отива в един кюп и после се преразпределя.

....
Както казах, изобщо не обсъждам дали предложението е "правилно" - как регистрираните на територята на София-град да бъдат обезпечени в по-голяма степен с достъп до ДЗ. Но не е начинът да се нарушава закона.
 .... 
Какъв да е  начина тогава?

Има възможност възнаграждението да се заличи при представяне на копието от трудовата книжка, така че пак има опция за  защита на личните данни. А иначе аз явно изхождам от собствената си незаинтересованост кой колко взима, както и факта, че аз не крия колко взимам, дори с бонусите когато ги има, но това вече си е лично усещане и аз просто изразих моето. И все пак има и някаква конфиденциалност на документите, които приема един директор, както е и при заболяванията на деца със СОП.

# 652
Аз предлагам един радикален начин в кавички Mr. Green Държавата спонсорира децата в частни градини - парите, които дава за издръжка на едно дете в държавна, да отидат за него в частна, пък родителите да си доплащат ако е нужно. По този начин дори се пестят държавни средства от строежа на нови градини. Толкова ли е трудно? Но явно липсва воля за подобно нещо. Липсва далновидност. Можем да храним цигани до откат, но не можем да храним бъдещото поколение, което ще храни тези цигани отново. Един ден в България няма да е останал кьорав млад човек, който да работи, за да има социални помощи. Всички ще са избягали в чужбина и ще раждат там германчета, британчета, сомалийчета ако трябва, но не и българчета.

# 653
  • София
Това доколкото знам е факт - от 2015-2016 влиза в сила. Не съм сигурна точно от кога...

# 654
  • София
То при тези цени на частни ДЗ държавната субсидия ще покрие не повече от 2 месечни такси.

# 655
  • София
Според мен новия критерий за живущите с постоянен адрес в София е напълно приемлив. Ние сме приети в ДГ, класирахме си се по надлежен ред и реално няма кой знае какво значение за мен в момента, но подкрепям идеята. Реално погледнато в София има сигурно милион жители, които са само с настоящ или временен адрес, но децата им кандидатстват наравно с останалите. За да имаш постоянен адрес, трябва да имаш собственост и съответно данъка за тази собственост отива в Столична община. Еми аз например плащам данък за апартамента си в размер на 800лв. годишно, но майка, която е само с настоящ адрес не плаща нищо и всички сме наравно, а Общината строи градините и ги издържа с нашите пари. Сега сигурно ще ме изядете, но това си е само мое мнение, не го налагам, но за мен е справедливо да се дава точка по този критерий.

# 656
Относно точките за постоянен и настоящ адрес - каква дискриминация, какви конституционни права... Новите правила нито спират свободното движение на хора, нито забраняват на когото и да е да кандидатства в столично ДЗ  Peace Е, да, сериозно ще намалят шансовете им, особено в някои райони, особено за яслени групи... Но пък, решавайки да отидеш в друг град, може да съобразиш към кой район да се насочиш за квартира; доста по-лесно е, отколкото постоянен жител да смени жилището си, примерно, защото при сега действащите правила няма никакъв шанс в района, където живее.

# 657
  • София
Според мен новия критерий за живущите с постоянен адрес в София е напълно приемлив. Ние сме приети в ДГ, класирахме си се по надлежен ред и реално няма кой знае какво значение за мен в момента, но подкрепям идеята. Реално погледнато в София има сигурно милион жители, които са само с настоящ или временен адрес, но децата им кандидатстват наравно с останалите. За да имаш постоянен адрес, трябва да имаш собственост и съответно данъка за тази собственост отива в Столична община. Еми аз например плащам данък за апартамента си в размер на 800лв. годишно, но майка, която е само с настоящ адрес не плаща нищо и всички сме наравно, а Общината строи градините и ги издържа с нашите пари. Сега сигурно ще ме изядете, но това си е само мое мнение, не го налагам, но за мен е справедливо да се дава точка по този критерий.

Глупости. Това, че имаш постоянен адрес не означава,че имаш собственост.

# 658
  • София

Глупости. Това, че имаш постоянен адрес не означава,че имаш собственост.

За незнаещите :
Как да променя постоянния си адрес?

Нося със себе си:

Документ за самоличност.
Удостоверение за раждане.
Документ за собственост върху имота
Декларация по чл. 92. ал.3 от ЗГР с нотариално заверени подписи на собствениците на апартамента. Нотариалната заверка не е необходима, ако съответната декларация е подадена лично от собственика на апартамента.

Според мен са малко софиянците, отдаващи апартаменти, които ще се съгласят да допуснат наемател да направи постоянна регистрация на адреса на апартамента, който наемат... Аз поне не познавам такива... А имам доста познати, които дават апартаменти...  Peace

# 659
За наематели вероятно не е така. Но за собственици на жилището има много случаи. Познавам много приятели, които заради детските градини, са се регистрирали на адрес в свои приятели. Просто трябва да са много доверени хора. Мнозина го правят.

Общи условия

Активация на акаунт