Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 056
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
  • София
 wild poppy, не видях никъде по текстовете да се коментира този критерий, така че най - вероятно няма промяна и си е в сила.  Peace

# 721
Момичета сега прочетох, че критерия е приет. Принципно нас това ни устройва, защото имаме жилище в София и сме с постоянен адрес тук, но не мисля, че това е коректно. Замислете се за хората от провинцията, те ще са с точки 7.1 и 7.2. Това е направо невъзможно за влизане. Ако ще имаше такава разлика, то трябваше да не са 3 точки за постоянно и 2 за временно, а трябваше разликата да е 0.1. Не знам за мен това е прекалено, въпреки че съм с постоянно местожителство в София. И сега какво следва, всички отиват да се пишат с постоянно местожителство при приятели, за да могат децата да влезнат в градина. Просто нямам думи.

# 722
...И сега какво следва, всички отиват да се пишат с постоянно местожителство при приятели, за да могат децата да влезнат в градина. Просто нямам думи.

Точно това следва след една недомислена промяна, която не решава абсолютно нищо Simple Smile

Да вметна, че щях да умра от смях с патетичния коментар на Анчето и това, че мъж й бил от "кореняците", 'щото живеел тук от 15 години, видите ли Laughing

# 723
Замислете се за хората от провинцията, те ще са с точки 7.1 и 7.2. Това е направо невъзможно за влизане.

Защо? След като имаш настоящ адрес, би трябвало да можеш да си извадиш и постоянен. Все пак ако детето ти ще ходи на детска градина в даден район, се предполага, че планираш за постоянно да живееш там. И за двете ти трябва съгласието на собственика. Разликата е, че с постоянният трябва да се извади нов документ за самоличност. Те и сега всички се вписваха при приятели за настоящия адрес. Сега обаче може и да се замислят ако трябва да си променят лични документи, както и приятелите, че ще трябва да приютяват чужди хора "за постоянно". В много училища също е така - постоянният адрес дава повече точки за прием. Peace

# 724
О не е така. Аз лично ако имам жилище, което ще дам под наем, не бих се съгласила хората, които живеят там да са с постоянно жителство там. Догодина ще се изнесат и знам ли ги ще си сменят ли жителството другаде. И какво, ако всяка година имам нови наематели, колко хора ще ми се водят на моя адрес, че живеят постоянно там? Точно за това има разлика между постоянен адрес и настоящ. Настоящия се сменя всеки пък като сменяш квартирата. А хората студенти в студентските общежития какво правят?

# 725
Всеки път, когато преглеждам критериите се изумявам от липсата на каквато и да било мисъл от страна на приемащите ги.

Една точка повече за постоянен адрес - добре, всеки който има временен адрес в София може да го направи постоянен. Какъв точно е проблема с това и защо да спира/ограничава?! Нали всеки живее някъде. Какъв е проблема мястото, на което живее да стане постоянен адрес? Затова не се изисква собственост, а просто да отидеш със собственика до общината с нотариалния акт. Всъщност нотариален акт и/или договор за наем се иска и за временен адрес. Така че вместо само една декларация за временен адрес, сменяш и постоянния. Разбира се в този случай единия от родителите ще трябва да си смени и личната карта, но пък по закон срока за това е 30 дни. Нищо не пречи да си смениш постоянния адрес преди класирането, да подадеш документите на детето и след това отново да си върнеш стария постоянен адрес. Е, едно повече ходене до общината, но не е проблем.

Колкото до това, че собственика нямало да го предостави - не е така. Аз като наемодател ако бъда изправена пред въпроса дали искам да си запазя наемателите, които си плащат редовно наема и не създават проблеми или да рискувам да ги загубя и тепърва да търся нови, че кой знае на какви ще попадна - с радост ще отида с тях до общината за да си извадят постоянен адрес.

Между другото аз съм с постоянен адрес в София още откак живеех на квартира. Не ми се вземаше всеки път отпуска за да пътувам по сума ти време за най-дребния документ.

# 726
  • София
О не е така. Аз лично ако имам жилище, което ще дам под наем, не бих се съгласила хората, които живеят там да са с постоянно жителство там. Догодина ще се изнесат и знам ли ги ще си сменят ли жителството другаде. И какво, ако всяка година имам нови наематели, колко хора ще ми се водят на моя адрес, че живеят постоянно там? Точно за това има разлика между постоянен адрес и настоящ. Настоящия се сменя всеки пък като сменяш квартирата. А хората студенти в студентските общежития какво правят?
Мисля, че при студентите пак има някаква вратичка с декларации за постоянен адрес. Според мен ще се усети разликата именно, защото са малко хората, които са склонни да дадат съгласие на наематели да ползват постоянния им адрес... Особено възрастните хора наемодатели... ако наемателите ми ме заставят да избирам, директно им показвам вратата... Глад за квартири има много, особено за хубавите и не мисля, че ще им е трудно на хората да си намират наематели. А и наистина после не знаеш ако се изнесат далш изобщо ще си сменят адреса и т.н. Според мен си е рисковано, колкото и да са ти приятни като хора...

# 727
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Цялата работа ще проличи на класирането май месец, когато ще се види, че хората са намерили начини да си извадят прословутия "постоянен" адрес и много малко ще са тези, който ще "пострадат" точно от тази промяна - ще са такива, които не са чели достатъчно ... От всичко печели общината - тук се дърляте, а тя ще прибере едни доста добри суми за смяна на лични карти ... "Разделяй и владей" Divide et impera!

# 728
Здравейте, аз да попитам ако някой знае дали и двамата родители трябва да имат постоянен адрес в София, тъй като при нас само аз съм с такъв?

# 729
  • София
Малко по същество - може ли някой запонзат да ми каже дали критерият, който дава 1т. за посещаването на ДЯ ще бъде актуален или е застрашен? Спомням си, че периодично се обсъждаше падането му.
Ами от време на време имаше ропот срещу критерия, но доколкото знам - нищо конкретно като промяна не е предлагано. Т.е. остава си.

Да ни е честито на софиянци... Сега като ще завалят едни места, с лопата да ги ринеш  Grinning
Давайте лопатите насам, ще помагам в разриването  Whistling

С училищата е по-голям зор да ви кажа. За градините е достатъчно да имаш адрес, ама за училище - адресът трябва да е точно определено каре.
В момента се чудя дали да издирвам някой съгласен да ми предостави настоящ адрес в района на едно училище  Crossing Arms Щото ние сме на 100-ина метра от градината, ама пък не попадаме в карето на нито едно от две училища, за които си мисля.

Здравейте, аз да попитам ако някой знае дали и двамата родители трябва да имат постоянен адрес в София, тъй като при нас само аз съм с такъв?
Достатъчно е единият родител да има.

# 730
Цялата работа ще проличи на класирането май месец, когато ще се види, че хората са намерили начини да си извадят прословутия "постоянен" адрес и много малко ще са тези, който ще "пострадат" точно от тази промяна - ще са такива, които не са чели достатъчно ... От всичко печели общината - тук се дърляте, а тя ще прибере едни доста добри суми за смяна на лични карти ... "Разделяй и владей" Divide et impera!
Точно това си мислех и аз. Изведнъж всички ще са или с болно дете, или с постоянно жителство в София. И накрая или директорките с повече пари в джоба или общината за смяна на лични карти, или и двете.

# 731
Чудя им се на наемателите, които могат да разрешат на някой да им ползва имота без да може да си върже гащите при евентуален проблем като му документира престоя на негова територия. Ако ще да е най-ликвидния имот на наемния пазар.   Peace
А с тези промени само ще направят играчите малко по-изобретателни.
Едно време си мислех, че постоянният адрес ще оправи нещата и после си разцъках възможностите.
На следващата работна група мисля да се поразръчка въпроса с имуществения ценз, на по-следващата - за правата на бащите, които са от поне 15 години в София. Аз вече съм с поглед към училищата, но не пречи да се надгражда.  Whistling
Жалко, че не искат да променят условията за точката на излизащите от СЯ. Просто бетонират нещата. Веднъж даденото предимство е предимство завинаги.

# 732
На следващата работна група мисля да се поразръчка въпроса с имуществения ценз, на по-следващата - за правата на бащите, които са от поне 15 години в София. Аз вече съм с поглед към училищата, но не пречи да се надгражда.  Whistling

Искаш да кажеш, че предимство ще се дава на собствениците на имот? Е, това вече ще бъде невероятна глупост, но не се учудвам и да се приеме покрай всички други приети вече такива Simple Smile Нищо, и тогава ще се намери разрешение, предполагам.

# 733
  • СОФИЯ
На мен пък ми остава неясна една "техническа" подробност, която ми се вижда съществена. Как изобщо предложението за постоянен и настоящ адрес е включено в доклада на двамата ресорни зам.-кмет и съответно стигна до СОС. Последно е обсъждано през м.септември и в протокол № 53 пише това:
"Г-жа Л. Василева – Искам да направя предложение да се диференцират точките за постоянен и настоящ адрес. Родителите, които постоянно живеят плащат данъци по постоянен адрес, а тези, които имат постоянен адрес в друго населено място плащат данъци по постоянния си адрес. Проучила съм опита на други общини – диференцират се родителите по постоянен и настоящ адрес. За постоянен адрес да се дават 3 точки, по настоящ адрес – 2 точки.
Г-жа Л. Заркова - Съгласно чл.9 от ЗНП, всеки гражданин осъществява правото си на образование в избрано от него училище и вид обучение съобразно личните си предпочитания и възможности. Правото за малолетните се ползва от родителите или настойниците им.
Г-жа И. Николова – Да се обсъди с юристи.
Г-жа М. Минчева – Нека родителите да кажат мнението си. Убедена съм, че ще се приеме като дискриминация.
"
и в края на същия Протокол № 53
"Г-жа Минчева – Нека Асоциация „Родители” и СНБМ да дадат становища по предложението за диференциране на точките по постоянен и настоящ адрес и по предложението по т. 5.
Поради изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито."

Няма решение на РГ по въпроса.

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 16:28 от мама САННЯ

# 734
Съжалявам, ако се повтаря някъде моя въпрос. Четох назад и в сайта на системата, но да ви кажа колкото повече чета толкова повече се обърквам. Едва сега се интересувам от детски ясли и градини и приема.На първо вре мене не можах да разбера, ако не кандидатствам за първа яслена група, а направо за втора,тоест детето да е направило 2 годинки, по-малки ли са шансовете ми отколкото ако съм кандидатствала за първа, но не са ме приели и съответно оставам за догодина. Всяка  година наново ли се кандидатства. Детето ми е набор 2014, ако не кандидатствам 2015, а направо 2016, но за втора група шансовете много ли са малки и как е по-добре ? Проблема ми е, че не искам да го давам на 1 година  на ясла...

Общи условия

Активация на акаунт