С деца на сватба

• 23 880
  • 426
  •   1
Отговори
# 165
Ами искам да ти кажа, че за твоя изненада, има и големи ритуални зали, в които могат да се съберат и 100 души без да става навалица. Същото е и за църквата. Ако имаш много гости, то е логично да потърсиш по-големи помещения за ритуалите.
Ама ти явно разчиташ на това, че младоженците няма да се оглеждат и няма да разберат кой е бил там и кой не  ooooh!. Просто прекрасно!
Много грозно! Просто се надявам сред моите приятели да няма такива като теб  ooooh!!

# 166
Това с ходенето направо в ресторанта съм го чувала и аз. Никак не ми допада идеята откровено казано.

А до авторката на темата: Децата са част от семейството. И трябва да бъдат поканени. Родителите да си преценят дали да ги вземат. Но мен ако ме поканят без детето ми ще побеснея. Естествено, че ако мога ще го оставя на баби и дядовци, но ако някой ми каже, че не го иска на сватбата си, ще ме чуе/види за последен път. Изумена съм от това да ти хрумне подобна наглост.

И за информация: Нямам деца. Но съм сигурна, че живот и здраве като се появят ще съм на същото мнение

# 167
Никъде не е казано, че трябва да се покани цялото семейство. Наистина, както вече беше казано поканите са поименни - Иван и Катя. А и никой не казва - детето ти е нежелано, просто се казва, че не е предвиден аниматор и подходяща храна за 1-2-3 год. дете - от там следва да се сетиш какво да правиш.  Grinning

# 168
Съпружка, то да се сетиш е необходимо малко акъл  Laughing! Ама виж друго си е да се натресеш на готово и безплатно ядене и пиене. Що да не се изсипем цялата рода?! Нали друг плаща  Whistling?!
Всъщност, ако трябва да погледнеш по-общо на въпроса - то една сватба може да се провали с или без деца. Достатъчно е да има 1-2 добре почерпени чичовци и шоуто ти е готово  Crazy. Всичко си зависи от хората. Може и с 10 деца да се изкара прекрасна сватба, стига родителите да са си на мястото и да контролират децата си - щом им се доспи да си тръгнат, а не да измъчват присъстващите с ревовете и панаирите на децата. Просто всеки родител трябва добре да прецени дали на такова място е удачно да присъства и детенцето Wink.

# 169
Vili_R, аз точно това имах впредвид, като писах по-горе. Като видя, че детето вече е уморено просто си тръгвам/е.
На нашата сватба имаше запазени стаи. Сестра ми просто отиде и приспа племеницата. След като малката се наспа се върна на купона, който беше на привършване пък. В заведението и въобще в комплекса вечерта бяхме само най-близките, които останахме да спим там и успяхме да си обърнем достатъчно внимание. Не е имало ревове и истерии.

Относно храната на детето - нищо, че е на 3 години, ако знам, че няма да има нищо подходящо за нея където и да сме ходили, винаги съм й носила това, което може да яде. Дори и бурканчета със супа съм мъкнала със себе си, които преди това съм сготвила и затворила. Никога не съм смятала, че някой е длъжен да осигури на детето ми всички удобства. Винаги си ходим с нашата кола, за да не сме зависими от транспорт, а и да мога да нося достатъчно багаж за нея. Приятелите ни са без деца, но никога присъствието на нашето не им е пречило. От друга страна пък като сме ходили по вили с тях, никога не са си позволявали да пушат в една стая с детето, което аз оценявам. 

# 170
Още нещо - никой не е задължен да ходи на всички церемонии - гражданското и цъкрвата редовно ги пропускам (а и не само аз) когато ходя на сватба. Ужасна блъсканица е (с деца или без си е живо изпитание на нервите и не намирам нищо празнично).

Е това вече ме разби  ooooh!! Извинявай ама ти си мислиш, че ходиш на сватба ли? Какво си разбрала от нея, щом отиваш директно в ресторанта? Че то това си е най-грубият начин да се изтресеш на една сватба - пропускаме всичко съществено и отиваме направо за яденето и пиенето. И за капак на всичко това, ще си докараме и цялата челяд, че да осигурим пълно шоу  ooooh!. Това е най-грубото и ужасно нещо, което може да се направи!
Щом за теб церемонията и ритуалите са изпитание на нервите и не намираш нищо празнично, по-добре си стой вкъщи. Ама не - как ще изтървеш яденето после, нали?!
Това не е никакво уважение на младоженците, а напротив - пълна подигравка и възползване от ситуацията. Хората те канят да ги уважиш, пък ти пропускаш всичко и се включваш в "най-важният" момент - за яденето. Ти каква работа ще имаш там тогава? Хората са се събрали да празнуват ритуала, а ти какво ще празнуваш като не си го видяла?
Изумявам се наистина какви хора има ....  ooooh!!
Подкрепям напълно. Ако нещо наистина е обидно е това. По-добре изобщо не ходи. И долното предпочитание с църквата само зимно време е същата работа. Ако не уважавате ритуалите какво търсите там? Излезте с младоженците в друг ден, вие ще подарите нещо, те пак ще почерпят и готово  Laughing Разлика няма.

# 171
Според мен има мероприятия, подходящи за малки деца, и такива, които не са подходящи. Говоря като майка на дете на година и девет месеца, демек имам опит, и се съобразявам с това. Разните церемонии - сватби, кръщенета, освещавания и прочие - определено не са за деца и никога не бих завела детето си на такова място, просто защото и аз не би се чувствала комфортно непрекъснато да търча след него, да го пазя да не съсипе нещо, да не се пребие някъде. Аз също съм човек и на определени моменти искам да се почувствам като такъв - да разменя две думи с други възрастни, да хапна нещо, да изпия чаша вино - обожавам детето си, но държа и на личното си пространство.

Може би не бих казала конкретно на гостите, че не искам децата им, но определено ще се надявам, че ще проявят съобразителност и няма да ги доведат. Подчертавам, че става въпрос за малки деца, да кажем докъм пет години. За останалите се предполага, че могат да седят мирно поне докато трае официалната част - ще разбера дали е така след няколко години newsm78

Напълно си права, големият въпрос е обаче кой каква съобразителност и преценка има... Като чета тук част от мненията ми се струва че не може да се разчита  на това априори  Joy

# 172
За мен трябва ясно да се упоменават нещата, защото вечно има неразбрали. Колко пъти в поканата има посочен дрескод и пак има такива, които все не са разбрали и си пристигат, както им хрумнало  Stop
И това на официални събития.
А, какво остава за децата, които за номер 1 за родителите като последните често нямат изобщо реална преценка  Crazy

Интересно ми е родителите, които биха се разсъридили жестоко на подобно изискване, навсякъде ли водят децата си? Когато те са малки, когато бързо се изморяват, стават кисели, скучаят и си търсят забавление?

# 173
не става въпрос да се водят навсякъде. И аз, ако имам възможност, не бих взела детето на подобно събитие, но бих се обидила, ако ми кажат: "Ела, ама без детето!"

# 174
не става въпрос да се водят навсякъде. И аз, ако имам възможност, не бих взела детето на подобно събитие, но бих се обидила, ако ми кажат: "Ела, ама без детето!"

Защо?

# 175
Защото, какво правим, ако няма на кого да го оставя? Тогава не съм желана там, така ли? Или това си е чиста проба дискриминация: тези с деца- вън.

# 176
  • Sofia
   Безсмислено е на българина да му се обяснява на базата на какви логични за теб доводи си взел дадено решение – той все ще се чувства обиден, дискриминиран и заплют... Комплексирана и проста работа.

# 177
И защо са тези обиди?  newsm78 Нещо не разбрах защо изказването на мнение е толкова стресиращо за някои. Авторката искаше съвет- аз съм една от възможните  реакции на молбата й

# 178
  • Англия
Според мен е въпрос на уважение да поканиш някого със семейството му. Често когато каним гост, не само сватба, го каним с половинката му, с която понякога дори не се познаВаме лично. Същото за мен важи и за детето. Родителят преценя дали да го вземе или не.

# 179
  • Sofia
   Обиди нямаше в изказването ми, просто обективно мнение. Peace Явно наистина е по-добре отношенията между хората да се поддържат на едно по-дистанцирано ниво, инак в противен случай има опасност срещуположната страна да си мисли, че си ѝ длъжна по някакъв начин и обмисляш всичките си решения, вземайки в предвид обидчивостта и очакванията на другите хора и пренебрегвайки собствения си комфорт и разбирания.

Авторката достатъчно ясно написа (още в първия си пост), че не желае малки деца на сватбата си. Какво повече има да се дискутира? Причините може да са много, но това гостите не бива да ги интересува, от тях зависи единствено да си преценят дали ще уважат събитието или не. Домакинята е в пълното си право да конкретизира условията, при които иска да протече един от най-важните дни в живота ѝ. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт