ИСТАНБУЛ 32

• 56 241
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
bialk, благодаря!
Ето ги старите тарифи:
Скрит текст:
Спиркиı        Цена:   
1-3              1,60 TL   
4-9              2,40 TL   
10-15           2,50 TL   
16-21           2,60 TL   
22-27           2,70 TL   
28-33           2,80 TL   
34-39           2,90 TL   
40+              2,95 TL   

# 91
  • В центъра на моретата
Аз отново да се включа с въпроси. Нашето пътуване ще бъде в през второто десетдневие на юли и сега се мъча да направя програмата. Тъй като ще сме с детето, което е на 6 г., програмата е съобразено с места, които ще й бъдат интересни и не досадни. Хотелът ни е Best Town hotel - Sirkasi, ще бъдем 7 дни. Това, което измислих и моля за помощ е следното:
пристигане със самолет следобяд 18 ч и разходка
- аквариум Тюркуазоо, разходка из Мола, връщане към центъра, разходка  из историческите забележителности: Синята джамия, църквата Св.София, и др.
 - аквариума Флорио - връщане около центъра, разходка по моста Галата, хиподрума, и околните забележителности
 - Виаленд, разходка до френската улица (как да отидем до нея от центъра)
 - разходка по Босфора
 - разходка До Миниатюрк, връщане разходка до Ортакьой 
 - посещение на зоопарка Фарук Ялчин - как да отидем до там не ми е много ясно
Има някакъв делфинариум, който не разбрах къде точно се намира.

Та това измъдрих  Simple Smile. Ако нещо друго може да се добави - приемам предложения. Другата ми питанка е относно храненето. В района на центъра има предполагам доста места. Има ли заведение на сносни цени и храна и, което си струва, да се посети.

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 13:45 от zaek

# 92
Нови цени на градския транспорт в Истанбул

От днес 14.06.2014 година влизат в сила новите цени на билетите за градския транспорт в град Истанбул, както следва:

Първо качване с İstanbulkart:
От 1,95 TL става 2,15 TL,

Първо прекачване с İstanbulkart:
Стара цена - 1,25 TL, нова цена - 1,45 TL

Месечна синя карта (само информативно, тъй като тази карта не засяга туристите):
Стара цена - 155 TL, нова -  170 TL
Ученическа карта - от 70 TL става 77 TL
Социална карта -  от 90 TL става 100 TL.

Единичният билет (jeton) вече ще струва 4 лири, вместо досегашните 3 лири.

Е, те такъв късмет ще имаме Sad
А и времето като гледам няма да е много хубаво, но тръгваме. Нямам търпени да дойде четвъртък. После ще разказвам и показвам снимки Simple Smile

# 93
Другата ми питанка е относно храненето. В района на центъра има предполагам доста места. Има ли заведение на сносни цени и храна и, което си струва, да се посети.

След като сте си позволили екскурзия със самолет и 7 нощувки в сравнително добър хотел в Сиркеджи едва ли ще са проблем за вас цените на храната в този район:) А тук ресторанти има почти на всяка крачка. Например в ресторант срещу джамията Коджа Мустафа порция Адана кебап тази пролет струваше скромните 10 лири. Искендер кебап е малко по-скъп 15-17 лири. Боб-чорбата - 3 лири, Айрян - 1-2 лири...

Мостът Галата е на 5-10 минути пеша от хотела Best Town hotel. Тук цените са завишени заради гледката към Босфора и Златния рог.

# 94
  • София
- аквариум Тюркуазоо, разходка из Мола, връщане към центъра, разходка  из историческите забележителности: Синята джамия, църквата Св.София, и др

Света София е с работно време и големи опашки. Може би е по-разумно да е преди мола. Посетете и Водохранилището. Впечатляващо е, а е до Света София. Обикновено опашките не са големи. Според мен и детето ще е впечатлено.

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 19:00 от Тaня67

# 95
За Водохранилището бързо върви опашката.

# 96
Привет момичета! Записвам се да следя темата. Планираме в края на юли да идем с мъжа ми до Истанбул, преди да се е родил бебчо и вече нямам търпение  Hug

# 97
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мими, много ти благодаря за отмяната  Hug
Искам да ви догоня, ама тоя нов дизайн  #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 98
- аквариум Тюркуазоо, разходка из Мола, връщане към центъра, разходка  из историческите забележителности: Синята джамия, църквата Св.София, и др

Света София е с работно време и големи опашки. Може би е по-разумно да е преди мола. Посетете и Водохранилището. Впечатляващо е, а е до Света София. Обикновено опашките не са големи. Според мен и детето ще е впечатлено.

Подкрепям !  Peace Тези обекти, е добре да са първи в програмите за деня, даже е хубаво около двадесет минути до половин час преди да отворят касите да сте там, че да успеете да влезете с първата вълна, когато опашките са “прилични“. Peace

# 99
  • Пловдив
Ето, че нашето така дълго чакано и планирано пътуване се осъществи и за съжаление свърши много бързо  Sad. Но ние сме готови и за следващото. Ей го къде е Истанбул.

Много благодаря на всички, които пишат, актуализират и се отзовават на зададените въпроси. Благодарение на форума лесно, бързо и спокойно се ориентирахме в прекрасния  Истанбул и посетихме желаните от нас места.

Тъй като от три години не бяхме ходили до Турция, искахме да съчетаем полезното с приятното - разходка в Истанбул и пазаруване в Одрин. Решихме да ползваме най-изгодния вариант - ваучер от Грабо на Запрянов травъл. Много сме доволни от ТА: удобен автобус, с достатъчно разстояние между седалките, не толкова често спиране за тоалетна (обичайните - на Поповица, минаване на границата и на комплекса Arslanli), нямаше никакво досаждане за записване на допълнителните екскурзии (ние си имахме наша програма и с групата след пристигането в петък сутринта се видяхме чак в неделя), хотела (Буюк Париж) беше приличен, с доста разнообразна закуска. За тези пари, които платихме, бяхме пре-доволни.
Пристигнахме към 6,30 в Истанбул. Толкова рано, естествено, че нямаше готовност да ни настанят. Настаняването трябваше да е след 14 часа, но нямаше проблем и да е по-късно. ТА оставя списък с имената на екскурзиантите на рецепцията и всеки може да се настани когато му е удобно, както направихме и ние - след 16 часа, тъй като имахме да изпълняваме  програма Wink. И така:

1 ден
В 7 часа вече бяхме на бул. Орду и естествено първото, което ни трябваше бе Истанбулкарт. Притеснявах се за ранния час, но още на първото павилионче за вестници открихме и заредихме. Основната ни цел бяха Принцовите острови и по-конкретно, най-големия – Буюк Ада. С трамвая Т1 слязохме една спирка преди Кабаташ, за да се снимаме на прословутите шарени стълби, тъй като имахме време до корабчето до островите. Разходихме се по брега и в 8,30 потеглихме към островите. Преминавайки през четирите острова в 10 часа пристигнахме на Буюк Ад. Свежо, цветно, пъстро, с много туристи, файтони, китни ресторанчета и .... аромат на конски акита.  Grinning
Но тук си имахме по-конкретна цел – най-високата точка на острова – манастира „Свети Георги”. Според нашите проучвания той трябваше да е на около 3 км. от пристанището, но май е повече или поне така ни се стори. Е, верно, че и ние малко се пообъркахме. Островът има два хълма. За да се стигне до манастира се минава първо през първия хълм, където е разположена внушителната дървена сграда на гръцко сиропиталище, която сега e изоставена. Маршрута преминава през иглолистна горичка, по асфалтов път и е много приятно до площадчето с  файтони, наречено Луна парка. От тук започва и по-голямото изкачване на втория хълм и най-неприятното е, че пътя е павиран с малки и не толкова равни павенца, че ако си с обувки с тънка и мека подметка, както бях аз, мехурчета и пришки на краката са гарантирани. Изкачването от пристанището до манастира ни отне час и половина нормален ход, но на моменти и яваш-яваш. Гледката от горе си заслужава. Има уютно заведение на разположение на туристите. Около един час се наслаждавахме на Истанбулския пейзаж.
На връщане след Луна парк минахме по десния път, който ни изведе на улица с много красиви къщи, включително и тази от филма „Мелодия на сърцето”. Поразгледахме, пощракахме и доста се помотахме, та накрая тичахме, за да хванем в последната минута корабчето до Истанбул. Почти четири часа не ни бяха достатъчни за това китно и изключително спокойно място.
Прибрахме се и се настанихме в хотела към 16 часа и след час отново на вън. От спирка Йеникапъ на М2 се отправихме към площад Таксим, като спряхме на моста над Златния рог. След това по Истиклял, Френската уличка, покрай кулата Галата, моста на Галата, Египетския пазар и с последни сили с Т1 в хотела. Може би, защото беше петък вечер, или бяхме много уморени, след нощния преход, но по Истиклял ни гръмнаха главите и мъжа ми каза да не го включвам вече в програмата.

Очаквайте продължение  Wink

Пускам линк със снимки от първия ни ден от фейсбук-а на мъжа ми:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001034890700&sk=p … 890700&type=1

# 100
  • София
gapaga, благодаря за "разходката"!  Hug

Мисля, че на последната снимка не е сватбарска кола. На предната седалка се вози момченце. Най-вероятно е "възмъжало".  Wink

# 101
Здравейте,

Отново искам да благодаря на всички, които пишат тук, защото информацията е наистина много полезно.Аз се върнах от третия си Истанбул, за който заминах много по - подготвена от преди. Не само цената на градския транспорт се е вдигнала от ноември, когато за последно бях там.И храната, и таксите за музеите....Горещо препоръчвам на всички един музей в Истанбул, за който май не съм чела във форума, а за мен е в топ 5 за Истанбул - Музеят на Невинността или музеят на Орхан Памук.До него е френската уличка, има уникална атмосфера на стария Истанбул от средата на миналия век...Разбира се, хубаво е си чел книгата, защото така въздействието е много по - силно...Аз имах късмета да влизам в музеите безплатно и без да чакам на опашка, което ми позволи да обиколя много места за два дни.Тези от вас, които ще ходят до 20.07. могат да отидат в Пера музей - също много приятно направен.До 20.07. има изложба на Анди Уорхол, намира се на успоредна на Истиклял улица, в интернет е описано много добре...Няколко крачки встрани и виждаш още нещо хубаво...
Ако трябва да си направя топ5 за Истанбул, за мен това е разходката с корабче по Босфора, гледката от кулата Галата, Водохранилището, Топкапъ и Музеят на Невинността...Аз лично обожавам да разглеждам джамиите, все още съм разгледала малко, но ми направи впечатление турците колко много държат на историята си - нещо , което със сигурност е доре да научим от тях...
На всички от този форум пожелавам скорошно пътуване към Истанбул!

# 102
  • В центъра на моретата
Благодаря bialk, Таня67, gospojata за напътствията. В интерес на истината, първоначално изобщо не съм си мислила, че ще пътувам със самолет, но просто се притеснявам, че детето няма да  издържи на дългото пътуване с автобус 8-9 часа. Да не говорим, че не успях да резервирам и от най - изгодните билети като цена и умрях от яд, но както и да е...
И тъй като не съм ходила там, а и няма да има кой да ни развежда, притесненията са ми големи.

# 103
Du, Gapaga Hug, много благодаря за разказите. Веднага си записах полезната информация. Очаквам с нетърпение продължението.

# 104
  • София
gapaga  Hug Много хубави снимки и разказче, чакам с нетърпение продължението.   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт