ИСТАНБУЛ 32

• 56 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Не вярвам да минете без паспорт в Турция, моят с обикновена поръчка бе готов за 6 дни, предишният път стана за около 10, не вярвам да бавят цял месец ,просто трябва да проверявате редовно.
За жегите юли и август не знам,имахме късмета да е ветровито два от три дни и беше страхотно , а по време на пътуванията с корабчетата и вечерта на нощната обиколка умрях от студ, носете си и шалове / там са на особена почит не само заради джамиите, забелязах/ и по- плътни връхни дрехи.
На всяка екскурзия екскурзоводите ни " бутат" да опитаме менюто в някой ресторант, уж евтин и т. н. , сигурно имат двустранна далавера.Аз също не харесвам такива настойчиви препоръки и така и не опитах лаврака на Хейбелиада.

# 256
  • София
Танче явно съм пропуснала, че Пинето го е казала това за острова, тя екскурзията ни беше включена в пакета, но аз още в автобуса попитах водачката на кой остров ще ни заведат и тя каза че не е много сигурна, но сигурно ще е на Буюк Ада и хоп сутринта на пристанището ни съобщават, че ще отидем на най-красивия остров Хейбелиада и мен това доста ме разочарова  Sad

bialk Хванахме си трамвая, а не метрото защото искахме да отидем до шарените стълби, но като видяхме, че по близките до трамвайната спирка са избледнели, а за тези по ярките трябва да се връщаме почти до предишната спирка пеша и се отказахме, но пък така се качихме на финикуляра, защото до сега не бяхме се возили на него.

Синя диня И аз като теб пропуснах лаврака там, особено след сравнението - "Да дойдеш на Хейбелиада и да не хапнеш лаврак" е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата  Grinning, аз го замених с вкусен дюнер и с айрян с пяна, на който ще кача снимка по късно.

# 257
  • някъде из Врачанско
Скрит текст:
Ще разкажа малко за  за първия си ден в Истанбул - изцяло в азиатската част. Тръгнахме от София в 21ч. и в 7ч. сутринта вече бяхме в хотела, за съжаление нямаше как да се настаним веднага и трябваше да чакаме до обяд, но решихме да не  губим време и си оставихме куфарите в стая за багаж в хотела и към 8ч. се запътихме към Мармарай от Yenikapi. Очаквах да има тълпи от хора в метрото, както е в трамвая, но за късмет беше сравнително спокойно и в 8:10ч. вече бяхме на Юскюдар. Зовеше ни красивата гледка от парка Отаатепе.

Бях извадила разписанието на 15М от сайта, но се оказа, че няма нищо общо с информацията, която беше на спирката. Автобуса ни беше в 8:40ч. и докато го чакахме решихме да хапнем по един вкусен симит. Пътувахме с автобуса около 40/45 мин. колкото и пъти да погледнех към монитора със спирките, нашата все липсваше и накрая за малко да пропуснем спирката, защото спирките почнаха много бързо да се местят,но  добре, че имаше хора за слизане и на време видях училището, та не се наложи да се връщаме назад. До парка пеша е около 5м., излишно е да казвам, че гледката към Европейската част и моста са невероятни, доста време им се насладихме, макар, че ги нямаше разцъфналите розови дръвчета на снимките, които бях гледала пролетта, парка в момента е по-зелен от всякога. Сигурна съм, че и  по залез ще е много приказна гледката отгоре. Не знам дали защото  бяхме  в парка към 9:30ч. сутринта, но нямаше никакви хора, само охраната и ние. Като цяло ми направи впечатление, че нямаше почти никакви цветя, може би ако имаше щеше да е още по-красиво. Мислехме да изпием по нещо, но се оказа, че и кафенце няма.
След парка решихме да се спуснем пеша до крайбрежната и от там да разгледаме Двореца Кючюксу, но докато слизахме по улицата надолу беше малко странно само преминаващи коли, които ни гледат странно или намаляват,  никакви пешеходци и за капак една гора, която след всички завой свърши, общо взето ако знаех, че е така не бих слизала пеша отгоре в никакъв случай. До Двореца Кючюксу има едно кафе през което влезнахме, за да стигнем до Двореца.

Оказа се, че за наш късмет той не работеше беше 11ч. и нямаше никакви хора, тръгнах да отварям една врата към Двореца, но се оказа, че е заключена, но го обиколихме от всички страни, за да си направим малко снимки отвън и след това решихме да да седнем в кафето до двореца с гледка към Крепостта Румели Хисар и втория мост. Хапнайхме и пийнахме по едно чайче, на задуха силен вятър и решихме да тръгваме. Отидохме на спирката на автобус 15F посока Кадъкьой, почакахме около 15мин. и автобуса се появи препълнен отвсякъде, но успяхме да се поберем и ние. С него до Кадъкьой пътувахме 50мин. направо едвам издържахме по едно време  от цялата тази блъсканица, но на другите естествено не им правеше впечатление. На една от спирките пред нас се появи огромен Палат с много охрана на който пишеше Koc предполагам, че това е било имението им. Към 13ч. стигнахме Кадъкьой и от там решихме да се разходим към Бика, направихме малко снимки там и изчакахме да дойде автобус за парка Гьозтепе, дойде двуетажния 16D и седнахме на втория етаж на първите седалки, за да гледаме пътя, но се оказа, че автобуса има климатик само долу и горе не се издържаше от жега, добре, че бяхме за малко спирки. По пътя минахме през стадиона Фенербахче, автобуса се движеше много бързо и за 10 мин. вече бяхме пред парка Гьозтепе. Решихме да отидем първо на плажа, който е под крайбрежния булевард, плажа не беше нищо особено, но водата беше чайче, беше пълно с местни хора, не видях да има входна такса, но влезнахме в морето да се цопнем до коленете и да направим по някоя снимка, след това се разходихме по крайбрежната алея и  се изкачихме отново на булеварда пред розариума на Гьозтепе - розите или бяха прецъфтели вече или имаше такива с пъпки, цъфналите рози бяха много малко, но въпреки това ни хареса,  след това влезнахме в парка Гьозтепе, който беше много пъстър със своите фигурки от всички цъфнали бегонии и други цветя, там направихме доста снимки, минахме и през фонтана беше пълно с деца, които се къпеха в него, ние обаче пропуснахме тази част  Grinning

След парка Гюозтепе решихме да се разходим пеша до другия парк   Йозгюрлюк / благодаря за разясненията на gapaga/ В парка имаше фонтани, видяхме и булка, която си правеше фотосесия, най-красивата гледка беше към четирите небостъргача.

Седнахме на по едно кафенце и след това се върнахме на Кадъкьой, хванехме си ферибот на Тюрол, който ни таксува по 1,60TL, което ми се видя много странно, седнахме най-отгоре въпреки ватъра в косите ни, за да видим гарата Хайдарпаша, защото не ни остана време за нея.

Слезнахме на Каракьой и от там с трамвая в 18ч. се бяхме в хотела. Хотела, както казах беше на ниво, в стаята имаше една спалня и две легла, а ние бяхме три  Grinning Всичко беше спретнато, ново и чисто, нямам забележки. Към 20ч. се отправихме към пл.Таксим с трамвая и след това с финикуляра.

От трамвая видях шарените стълби, на три места поне, но само на едно от местата бяха по ярки, на другите бяха доста избледнели. Направихме си страхотна рязходка по Истиклял, до сега не бяхме стигали до нея и много ни хареса, случайно видяхме в една от преките сладкарница Инджи и решихме да влезнем и да изпием по една чайче, а профитеролите бяха просто чудесни.

Няма и половин час след профитеролите и решихме, че ни се хапва Кюнефе седнахме в едно заведение Saray  се казваше освен Кюнефето си поръчахме и друг десерт, който беше прекалено сладък, но не му запомних името.

И след толкова сладкиши пропуснахме вечерята, не ни остана място за нея  Grinning Накрая на Истиклял стигнахме и до Кула Галата пробвахме се да направим няколко снимки, но от светлините около нея нищо не стана  и понеже вече беше 23:30ч. от станция Sishane се качихме на метрото и така завърши нашия първи ден в Истанбул  Simple Smile
Като направя албум със снимки  ще го кача тук.
[/quote]

Мимето, благодаря за хубавия пътепис и снимките, чакам и още разкази за пътуването и обиколката ти из Истанбул, толкова хубаво разказваш, давай още снимки и информация
добре, че сте вие и тази тема, та да мога да "усетя" културата и атмосферата на този мегаполис.
 newsm51 smile3525 newsm51 Hug

# 258

Гарата Хайдарпаша е уникална постройка с невероятна архитектура и страхотно местоположение. Може да се уверите от този клип. В темата "Истанбул - поглед от високо" съм поместил едни от най-хубавите видео клипове от високо на любимия ни град. Насладете се на гледката!

# 259

Гарата Хайдарпаша е уникална постройка с невероятна архитектура и страхотно местоположение. Може да се уверите от този клип. В темата "Истанбул - поглед от високо" съм поместил едни от най-хубавите видео клипове от високо на любимия ни град. Насладете се на гледката!
Бялк, Hug благодаря ти. Както вече писах, тя си ми е една от забележителностите, набелязани за следващото пътуване. Някой беше писал, че не работи и аз погрешно реших, че не е достъпна за посещение. А Сиркеджи newsm78

# 260
  • Пловдив
Аз писах, че гара Хайдарпаша е затворена. Преди три седмици бяхме в Истанбул и искахме да я разгледаме не само отвън, но и отвътре. Когато слязохме на последната спирка на Мармарай в Азия, попитахме един местен човек, да ни упъти как да стигнем до гарата. Той ни каза, че е затворена и се отказахме да ходим до там.

Ето малко снимки от гара Сиркеджи, но от 2011 г.

# 261
  • София
Надявам се, че Мимето няма да ми се сърди. Ето снимката, която е сложила от ферибота:

Виждат се и двете отворени врати. Едната се вижда съвсем малко над локомотива. Все пак тя е и административна сграда, пълна с кацеларии. Но е възможно и да има някой пазач, който да пита каква работа имате там при неработещи влакове.  Laughing  И на Сиркеджи касите са плътно затворени, но се влиза вътре. Там няма как и да я затворят, защото станцията на Мармарай е в гарата. Само ми направи впечатление колко грозно са оградили ж.п. линиите с огради. 

Ето снимки от 2012 г от Хайдарпаша и от Сиркеджи

# 262
  • Пловдив
Ооооооооо,  Таня, толкова професионално направени снимки не бях виждала. Невероятни са. Огромно благодаря.    bouquet

# 263
  • на острова на мечтите
Уважаеми, преди малко срещнахме познати, които са били на околосветско пътешествие по гръцкото, българското и турското крайбрежие. Доволни са! Та те ни казаха, че за Турция не е не обходим международен паспорт, поне на тях са им искали лична карта само,макар че те са си носели и международните паспорти newsm78 Моля инфо! Иначе трябва да вадя бърз паспорт, а ако си спестя това време и средства съответно, няма да е лошо Wink
Много хубав разказ а и снимките са чудесни!

Възможно е за италианците да има друг пропускателен режим, но няма логика, защото сме все от ЕС. За българите трябва паспорт. В него слагат печати както за влизане, така и за излизане от страната. В паспорта на шофьора има печат и за колата и няма как да излезе от страната ако не е със същата кола.  Laughing Не знам чия гражданка си, но в сайта на нашето външно министерство има писано за всяка една държава и какви изисквания имат към пътуващите. Сигурно и италианците имат такова нещо (в случай, че си италианка Wink).

Това за Караджъ турс и по-малкия остров Пина го беше писала още едно време. Дори имам спомен, че я бяха задължили да отиде.  ooooh!

До Сапфир се ходи много лесно с метрото, което има станция до хотелите, в които настаняват агенциите. Може да се хване и в близост до кулата Галата и от Таксим - в случай, че си правите и някаква друга разходка. Слиза се на спирка 4 Левент (4-ката е важна, защото има и само Левент). Един от изходите на метрото влиза направо в небостъргача.

Пепел от рози, това, че не вървят влаковете не значи, че гарата е затворена. И Сиркеджи не работи, но се влиза.  Wink Дори ако се загледаш в снимката на Мимето се виждат отворените врати.  Grinning

newsm78 Благодаря ви много. Май трябва да се обадя и в Българското посолство за инфо. Аз съм си все още с българско гражданство и ако не се наложи по разни много важни мотиви нямам никакво намерение да си сменям гражданството, макар че понякога наистина ми се ще да "убия" някой много надъхан бюрократ, ама с малко медитация се научих да преодолявам проблема.
Относно ваденето на паспорт проблемът е че нямам нито 6, а още по-малко 10 дни за губене. За да си дойдем през Гърция ни трябват повече от 48 часа и то като караме и двамата,та....
Е ако не стане ще съжалявам много...Поне се нагледах на красоти тук и никак не съжалявам! Hug

# 264
  • София
Продължавам с разказа си за вторият ни ден в Истанбул, който беше изцяло в европейската част. От всичките си ходения до Истанбул до сега не бяхме влизали в Св.София и Двореца Топ Капъ, затова решихме да не ги пропускаме и този път. Към 8:30 сутринта бяхме на площад Султан Ахмед, мислехме да направим малко снимки пред фонтана, но се оказа, че той не работи, дори когато излизахме от Св.София пак не работеше така  и не разбрах защо. Пред входа започна да се вие огромна опашка, но пред нас имаше малко хора и в 9ч. отвориха вратите и влезнахме. Цялата атмосфера в църквата не може да се опише с думи, задължително трябва да се види, архитектурата е великолепна. Даже се чудя защо все сме я оставяли за следващ път. Много ни хареса и впечатли и отново бихме я посетили. След нея тръгнахме към Двореца Топ Капъ.

Там почти нямаше опашка веднага си взехме билети и влезнахме да разглеждаме и правим снимки. Оказа се, че имало слушалки и на български език, но това го видяхме, чак като излизахме и беше късно, което се оказа доста важно, защото така щяхме да разберем доста подробности,  а не само да разглеждаме. Терасите с гледката към Босфора и Златния рог много ни харесаха, там вече имаше голяма блъсканица за снимки. Двореца беше интересен, но както казах ако си бяхме взели слушалки, щяхме да получим доста информация за всичко. Знам, че Топ Капъ и двореца Долмабахче са коренно различни, но ако трябва да избирам кой да посетя пак, то със сигурност ще избера Долмабахче, за мен той е по-красив и величествен дворец. След това за да излезем на трамвайната спирка Гюлхане решихме да се спуснем през Археологическия музея и от там да направим малко снимки в парка Гюлхане.

С трамвая отидохме до Кабаташ и от там се качихме на 25Е до пристанище Бешикташ. Бяхме гледали снимки в интернет от Кафе Улус с гледка към Босфора, което се намира в едноименния парк Улус и решихме да отидем да обядваме там. От пристанище Бешикташ се качихме на автобус UL1 за 7/8 спирки, таблото в автобуса не работеше, но се ориентирахме по имената на спирките, когато спираше. Спирката на която слязохме се казва Camlitepe и малко преди нея се намира и входа на парк Улус.

Разходихме се в парка, който за съжаление не е много поддържан и не е голям, имаше местни хора седнали по пейките, по средата на парка някога е имало езеро с каменни фигури отстрани, но в момента не изглежда хич добре, езерото е празно и си личи, че е занемерено. Цветя също нямаше, освен уханието на няколко прекрасни Олеандри. От горната част на парка  до долната част се слиза по стълби с голяма денивилация, но хубавото е че от всички страни на парка гледката е зашеметяваща само към Босфора и азиатската част, виждат се и двата моста. Гледката си заслужаваше най-много, предполагам, че и вечерно време на светлини ще е още по-красиво. Седнахме в кафето, което се намира в горната част на парка и основно се вижда първия мост над Босфора, имаше и още един етаж отгоре, от където бяхме гледали снимки, ме се виждат и двата моста, но за съжаление, той беше затворен и не можахме да се качим. Обядвахме в заведението, направихме снимки и се отправихме към спирката на автобуса за връщане Ul2. С него слязохме на Ортакьой, защото искахме да разгледаме реставрираната Ортакьойска джамия.

Преди това не сме я посещавали и определено е удивителна, много ни хареса, влезнахме и за малко вътре и изглеждаше все едно е направена сега, от вътре е много хубава. След нея се качихме на автобус до пристанище Бешикташ, понеже не знаехме как ще се справим с времето, защото в 17:30 най-късно трябваше да сме в хотела решихме да отидем до Левент там където са всички небостъргачи. Качихме се на автобус 36L и тук отварям голяма скоба /На Ортакьой се заредихме Истанбулкарт, защото си бяхме сметнали колко пътувания имаме още, смятахме ги х 2,15, макар, че първия винаги беше х 1,45 и какво са оказва в картата имахме 20 лири и някакви стотинки, след автобуса до Бешикташ на последния изписа остатък 14,39 и ние спокойно се качваме в 36L, който ни таксува и трите по отделно х 3,65 и в картата останахме с 3,44, което тотално ни разби, мислихме, мислихме и така и не разбрахме каква е тази тарифа по която ни таксува, но както и да е на Левент заредихме още 5 лири, за да имаме за метрото до Yenikapi/. И сега продължавам на там минахме през Небостъргача Сапфир, но не влизахме, защото вече сме ходили там, нямах план за района, само знаех, че някъде в близост е и мол Каньон уж се оглеждахме, но така и не го видяхме, а исках да го видим. Тръгнахме по някаква улица отстрани на небостъргачите и се озовахме пред ето това малко паркче с гледка към всички небостъргачи.

В парка, силно казано да  е парк, но както и да е,  по средата някога е имало фонтан, но си личеше, че отдавна не работи. Поседяхме си хубаво там, но така ни напичаше слънцето, че грам не ни се ставаше, то затова и изгоряхме така. В парка имаше само местни, които ни гледаха доста странно, сигурно скоро не са виждали такива заблудени туристи като нас  Grinning. След почивката, която направихме решихме да се прибираме към хотела с метрото. Когато се прибрахме и отворих картата на Истанбул се оказа, че сме подминали още с автобуса Каньон и затова не сме стигнали до него. В 19ч. слязохме в фоаето на хотела, защото трябваше да дойдат да ни вземат. Искахме нещо различно в Истанбул и си направихме резервация за вечеря на яхта по Босфора с програма още от тук предварително. Това беше най-незабравимото ни преживяване в Истанбул, ако пак отидем задължително ще си направим не една, а две вечери такива. Взеха ни от хотела с бусче, вътре имаше и други туристи и двама българи, които живеят в Чикаго,но си бяха направили еднодневна екскурзия в Истанбул преди Чикаго. Стигнахме на Кабаташ от там тръгваха яхтите, бяха общо 4 пълни с хора.

Посрещнаха ни с питие ни казаха да се качим най-отгоре докато се съберат всички хора и тръгнем. Направихме си куп снимки, докато чакахме останалите, а сервитьорите постоянно ни поднасяха питиета, имахме включени неограничени безалкохолни и алкохолни вносни напитки  и общо взето изпробвахме от всички видове. Към 20ч. и нещо яхтата беше почти пълна, но вятъра беше много силен и нямахме търпение да ни кажат да слизаме долу. Забелязах, че на една от другите яхти раздаваха безплатно одеалца, при нас продаваха за х 20 лири. Към 20:30ч. вече бяхме долу в ресторанта, имахме ордьоври, салата и основно ястие лаврак, който беше много голям. Яхтата тръгна като се движеше бавно по близо до европейската част. Когато стигнахме Крепостта Румели Хисар, започна и програмата, трудно бих я описала имаше различни танци, както и кючекиня. Направили сме няколко клипчета от програмата на яхтата и тях ще ги кача, за да се види, купона, защото него с думи няма как да го опиша. След втория мост яхтата обърна и по стояхме на едно място известно време докато вървеше програмата. А гледката отвън беше просто прекрасна обръщаш се на ляво и гледаш сините светлини на първия мост към Азия, а гледката на дясно беше към червените светлини на втория мост към Азия. След като тръгнахме да се връщаме диджея започна да пуска всякаква музика и ни подканяха да станем да танцуваме, а ние само това чакахме. По танцувахме и се по веселихме все едно не сме на яхта, българите бяхме в центъра на купона както винаги. Забравих да кажа за десерта беше от плодове и към него чай или кафе по избор, целия персонал на яхтата беше много любезен, сприятелихме са дори с двама сервитьори, които е оказаха албанци и ни поканиха пак. Малко преди да стигнем Кабаташ решихме да излезем навън с по една чаша бяло вино,  за да се насладим на гледката по Босфора и да направим снимки и така завърши приказната ни нощна разходка  по Босфора. Купона продължи и в бусчето с което се прибирахме шофьора беше готин и усили музиката до край и започнаха луди танци в движение и тук има клипче, но от тъмнината в буса почти нищо не се вижда. По светофарите  хората ни гледаха и се чудеха какво става. И така завърши нашата втора незабравима вечер. Следва продължение за третия ни последен ден в Истанбул.

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 08:47 от ***Mimeto***

# 265
Качихме се на автобус 36L и тук отварям голяма скоба /На Ортакьой се заредихме Истанбулкарт, защото си бяхме сметнали колко пътувания имаме още, смятахме ги х 2,15, макар, че първия винаги беше х 1,45 и какво са оказва в картата имахме 20 лири и някакви стотинки, след автобуса до Бешикташ на последния изписа остатък 14,39 и ние спокойно се качваме в 36L, който ни таксува и трите по отделно х 3,65 и в картата останахме с 3,44, което тотално ни разби, мислихме, мислихме и така и не разбрахме каква е тази тарифа по която ни таксува, но както и да е на Левент заредихме още 5 лири, за да имаме за метрото до Yenikapi/. И сега продължавам на там минахме през Небостъргача Сапфир, но не влизахме, защото вече сме ходили там, нямах план за района, само знаех, че някъде в близост е и мол Каньон уж се оглеждахме, но така и не го видяхме, а исках да го видим. Тръгнахме по някаква улица отстрани на небостъргачите и се озовахме пред ето това малко паркче с гледка към всички небостъргачи.

В парка, силно казано да  е парк, но както и да е,  по средата някога е имало фонтан, но си личеше, че отдавна не работи. Поседяхме си хубаво там, но така ни напичаше слънцето, че грам не ни се ставаше, то затова и изгоряхме така. В парка имаше само местни, които ни гледаха доста странно, сигурно скоро не са виждали такива заблудени туристи като нас  Grinning. След почивката, която направихме решихме да се прибираме към хотела с метрото. Когато се прибрахме и отворих картата на Истанбул се оказа, че сме подминали още с автобуса Каньон и затова не сме стигнали до него.

Mimeto, таксували са ви двойно, понеже сте се качили на експресен автобус - 36L. Освен това при качването на такъв автобус се губи и правото на отстъпка при прекачване в рамките на 2 часа (aktarma), сиреч Истанбулкарт се ресетира. Именно поради активиране на "aktarma" в повечето случаи първото чекиране на картата ви е струвало 1,45 TL. По-късно ще публикувам списък с номерата на експресните автобуси на IETT, както и на преминаващите мостовете над Босфора, които също таксуват с надценка. Трябва да сме запознати с тези автобуси за да не останем с празни карти в най-неподходящия момент в града.

Снимката на паркчето в Левент всъщност е джамията на Ортакой. Можеш ли да постнеш снимка на този парк за да го издиря на картата? След като сте се качили на Бешикташ е трябвало да слезнете на спирка Левент за Каньон. Подминали сте я, а после сте продължили пеша в противоположна посока (към Маслак), вместо да се върнете към Левент.

# 266
Списък на експресните автобуси в град Истанбул:

96T  ATATÜRK HAVAALANI-TAKSİM
E-10   SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI - KURTKÖY - KADIKÖY
E-11   SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI - KADIKÖY
E-18   ALTUNİZADE-ÜMRANİYE-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI
E-3   SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI - 4.LEVENT METRO
E-60   MİMAR SİNAN - B.ÇEKMECE - MECİDİYEKÖY
E-7   TUZLA - KADIKÖY
E-9   BOSTANCI - SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI
36L   MESCİDİ SELAM-BEŞİKTAŞ
E-57   ESENKENT BAHÇEŞEHİR - BAKIRKÖY
E-58   ESENKENT BAHÇEŞEHİR - MECİDİYEKÖY

Пътуването с тези автобуси се таксува двойно. Експресните автобуси обикновено имат буквата Е пред номера, но има и такива, които са без тази буква, като 96T и 36L.   

Списък на автобусите преминаващи мостовете над Босфора:

Автобусите в синьо минават по първия мост, а тези в червено - по моста Фатих. И двата вида начисляват такса за преминаване на Босфора.

# 267
  • София
bialk Коригирах си направо целия разказ и там сложих снимката, защото вчера като го публикувах не го прегледах и затова така е станало. Иначе имах спомени за Каньон, че се намира около Сапфир и затова слезнахме на спирка 4.Levent и от там е дошло объркването, просто нямах време преди да тръгнем да огледам подробно маршрута и карах по памет.
И мерси за информацията за автобуса това въобще не го знаех мислех, че тарифите за всички автобуси са еднакви и защо тези автобуси се водят експресни?

# 268
Мимето, чудесно започна денят ми с твоя разказ. Много наситена програма, а за яхтата направо ти завидях Hug. Добре, че имаш още за разказване, много ми е приятно да си припомням моето прекарване там, но през чужд поглед.

Бялк, много полезна информация за автобусите. Веднага прехвърлям във файла си. Simple Smile

# 269
Характеристики на експресните автобуси на IETT:

- Кратко пътуване, използват се магистрали и първостепенни пътища
- Спирките са сведени до минимум
- Автобусите са обозначени със специално лого - червено Е
- Климатизирани са, с повече седящи места, не се качват правостоящи, освен при спешни случаи
- Експресните автобуси таксуват на цената на 2 нормални билета, а тези от тях, които преминават над Босфора - 3 билета.
- В тях не важат отстъпките от прекачвания, няма намаления за студенти и не приемат пътници, с право на безплатно пътуване (пенсионери)
- Шофьорите им притежават специална квалификация за водач на експресен автобус.
- Пътуващите в тези автобуси са застраховани.

Общи условия

Активация на акаунт