ИСТАНБУЛ 32

• 56 375
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Елл, честно казано, при всяко от седемте ни ходения сме били там и в петъчен ден. Никога не съм наблюдавала нещо, което да ми изглежда като атракция. Не съм склонна и да приема подобен момент като такава, но така или иначе, няма някакви видими прояви. Всичко си тече нормално. Може би на площада пред Джамията Еюп може да се види нещо подобно, но това може да стане и с камерите на живо. Мисля, че там хората се молят и отвън (там има и условия за това), но вероятно на определени празници, не знам дали е всеки петък. На мен ми е неудобно да вляза в джамия по време на молитва, без значение дали е петъчна. По идея по всяко време вътре може да има молещи се, но не големи групи такива, както като ги извикат за молитва.

mamichon, много добре звучи маршрутът й. Това е комбинация от пешеходната и автобусната на Караджъ, покрива ги на, да кажем 70%. Само че там едната е безплатна, а другата - доста по-скъпа от тази. Трябва да отидете, за да сте по-спокойни после. И без това сте смели и тръгвате самостоятелно оттам нататък. Вероятно по пътя ще видите от автобуса моста Галата, Египетския, Долмабахче.

# 646
  • София
Благодаря за инфото. Не ми е хрумвало да влизам в джамиите, за да зяпам молещи се Simple Smile Иначе не е ли забранено за жени? В смисъл да влизат в часовете за молитва?

# 647
  • plovdiv
Сигурно,нали така го дават:
Започва от Старата европейска част на града, като автобуса се движи по брега на Златния Рог . Преминаване през  един от мостовете на Златния Рог в новата европейска част на Истанбул, преминаване през районите Еминоню, Каракьой, Кабаташ, Бешикташ, по булеварда  Барбарос. Преминаване по един от символите на Истанбул – първия Босфорски мост.  В азиатската част на Истанбул посещение на панорамната площадка  Бейлербейи.  Автобуса се връща в старата европейска част на Истанбул посещение на площад Султанахмед  пешеходна разходка на историческата част на Истанбул с екскурзовод на български език. Разглеждане  на площад Хиподрума  разглеждане на колоната на  Император Константин, Египетския Обелиск,  Змиевидната Колона,  Фонтанът на Вилхелм 2¬, Посещение на Джамията Султанахмет/само от вън/.   
Така ще видя почти всички точки ,които ще ми трябват после.И затова съм и така смела.

# 648
beljata ,върнах се вече и решихме така:
1 ден:
1.Автобуснага панорамна(най-вече за да се ориентираме горе-долу).
2.Ходенето до Сапфир
3.За вечерта приемам предложения-може би Пиер лоти или някоя от къщите от сериалите за колежката,или по-добри предложения.
2 ден
1.Принцовите острови
2.Таксим,Истиклял,Египетския и Капълъ
3.Вечерния тур по Босфора.
Приемам съвети и за промяна в подреждането.

Тази програма е много по-добра.
За първия ден след Сапфир аз бих слязла на Таксим - оттам по Истиклял до кулата Галата. След това от спирката на метрото Шишане до Халич.Малко снимки на моста и след това автобус до Пиер Лотти.
За втория ден след Принцовите острови бих посетила Долмабахче, след това трамвая до Каракьой. По моста Галата на Еминьоню - балък екмек от клатещите се лодки и Египетския пазар, след това тура по Босфора.

# 649
Сигурно,нали така го дават:
Започва от Старата европейска част на града, като автобуса се движи по брега на Златния Рог . Преминаване през  един от мостовете на Златния Рог в новата европейска част на Истанбул, преминаване през районите Еминоню, Каракьой, Кабаташ, Бешикташ, по булеварда  Барбарос. Преминаване по един от символите на Истанбул – първия Босфорски мост.  В азиатската част на Истанбул посещение на панорамната площадка  Бейлербейи.  Автобуса се връща в старата европейска част на Истанбул посещение на площад Султанахмед  пешеходна разходка на историческата част на Истанбул с екскурзовод на български език. Разглеждане  на площад Хиподрума  разглеждане на колоната на  Император Константин, Египетския Обелиск,  Змиевидната Колона,  Фонтанът на Вилхелм 2¬, Посещение на Джамията Султанахмет/само от вън/.   
Така ще видя почти всички точки ,които ще ми трябват после.И затова съм и така смела.

Не бях чувал за такава площадка в Бейлербеи newsm78

# 650
Здравейте Simple Smile Сега почвам да чета темата, но надали ще успея с всичко. Планирали сме ходене от вторник до петък, три нощувки по-следващата седмица. С автобус на метро-плюс, в 7:15 заминава, а в петък тръгва в 17ч за София.
Ще ходим през седмицата, за да избегнем тълпите, обаче се сетих, че много интересна би била петъчната молитва Simple Smile Заслужава ли си толкова гледката на тази петъчна молитва, какво ще кажете?

Вторник го смятайте за пропуснат ден, защото на автогарата ще бъдете около 16.30 часа.
За петъчната молитва мога да кажа че сме били около подземната джамия и на цялата улица бяха си послали килимчета и бяха само мъже едвам минахме покрай тях.

# 651
  • plovdiv
Видя ли bialk ,добре че бях аз ,да научиш нещо ново ,а де.. Joy Joy JoyА даже и в петък ше бъда на нея,нека....

# 652
  • Варна
Това ако не е площадката с детски люлки, намираща се зад автобусната спирка при двореца, на която акостират и корабчетата, нА! Whistling

# 653
Таня, точно така. Аквариумът Флория съм набелязала. Ние с мъжа ми ходихме в този в мол Форум. Синът ми не е ходил в нито един. Все си мисля, че новия ще е по-атрактивен.  Simple Smile

# 654
  • plovdiv
Ааа beljata не е честно,тъкмо  хвърлих bialk в размисъл,и ти ме разконспирира(не,че аз знам какво е де)Ще кажа като се върна.

# 655
Аз съм ходила и на този, който е в Мол Форум и на Флория, но новият е много по-хубав според мен, т.е. Аквариумът на Флория. Мисля, че го водеха даже като най-големия тематичен аквариум. Има един кът на излизане, където ми беше много интересно, все едно бяхме в някаква тропическа гора Simple Smile

# 656
Не знам защо, но от онзи ден имам едно съмнение - дали избраната от теб стая не съвпада с избраното от Евхен (37 стр. от темата). Защо не я попиташ на лични за подробности?  newsm78  
Не е същата стая,свързахме се вече с евхен,тя е много мила и се опитва да ми е полезна максимално,за което ти благодаря евхен  Hug Тaня67, на теб също,въобще на всички от темата,които помагате, ви благодаря за съветите и инфото   bouquet
Не знам, но всеки път хвърлям по един поглед на апартаментите в този сайт и всеки път има нещо, което ме спира. Накрая пак резервираме през Букинг. Досега винаги стаята за двама със закуска ни е била 65-68 лв на нощ. Никога не е било някакъв лукс, но пък е имало къде да се изкъпем в самостоятелна баня и да спим в чисти чаршафи, макар и в стая 2 на 2 метра.  Laughing С такива хотелчета е пълно в района на гара Сиркеджи и в Султанахмет. За мен определено това са най-удобните места на отсядане.

И аз май се очертава да съм от този тип  Joy-само да гледам в аirbnb и после през букинг.

... нашите разходки винаги приключват по тъмно. Докато направим и една късна вечеря и е станало полунощ. Не сме имали проблем с прибирането, но си е доста пусто в кварталите. На главните улици кипи живот, но като свиеш по улиците към хотелите е пусто. И другото - винаги съм била с мъжа си. За турчина това е достатъчно, за да не закача жената. Не знам ако са сами жени дали няма да има разни подмятания.
Ей тука вече се отказах да ходим само двете,по-добре да сме повече например 5-6 души компания,лошото е,че ние нямаме с кого сега да се комбинираме от приятелите и роднините ни,все някой или вече е ходил,или сега няма финансова възможност,или пък дните,в които сме свободни не съвпадат и т.н.
Ако има други такива 2-3 като нас  желаещи да разглеждат,но самотни за Истанбул,да се присъединят към нас и да си организираме едно ходене около 16-17 август,пишете на лични,все си мислех,че е по-добре самостоятелно вместо с агенция,защото имаш свободата сам да си направиш програмата,но вече в краен случай може и с агенция да идем-ще се чувствам малко по-спокойна,отколкото да сме сами.

# 657
# 658
  • Варна
h_o_p_е, и с агенция да сте, вечер пак ще се прибирате сами. Несъмнено отговорностите, когато пътуваш организирано, са по-малко, но не отпада това притеснение. Естествено, има хотели буквално на 20 метра от главната улица, до които се стига по уличка, светла като през деня и където не бих се притеснявала. Не се знае вие какъв ще резервирате, обаче, нито в какъв ще се паднете с фирмата. По-добре си намерете компания.
Имате ли някаква резервация, изобщо, за момента?

# 659
  • Стара Загора
Християнските светини не са ми интересни. В църква не съм влизала не помня от кога. Затова избрах само Света София. А и честно казано предпочитам да разгледам самия град. От снимки на приятели съм останала със страхотно впечатление и искам да "попия" повече от това. Laughing За човек на 23 г. преценете какво му е по-интересно. Wink Laughing

beljata, признавам че много се обърках и със сигурност си ми написала същата програма. Изчетох сума ти материали и в главата ми е каша. Искам да осмисля тези дни и в един документ да си вмъкна всичко. Ще кача и снимки на някои места в телефона, в случай че се объркам. Мога да ползвам и навигацията, но пък така ми хвърчи батерията доста.
Да кажа - вечерно време, ако сме само с приятелката и няма други от групата с нас, искам до 21 часа да сме се прибрали, понеже се стъмва и няма да е удачно да се скитаме сами по улиците. Знаете защо. Затова трябва и с това да се съобразя. Peace
Как е времето в началото на септември - да знам какви дрехи и обувки да нося? Предполагам топло, но все пак. Laughing

Вчера пропуснах да вметна това към програмата, макар че и него споменахте ако не ме лъже паметта:

Името на хотела се съобщава в седмицата на отпътуване. Хотелът се намира в старата историческа част на Истанбул в района Аксарай, Лалели, Беязид;

Хубав уикенд. Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт