Орхидеи 13

• 95 034
  • 852
  •   1
Отговори
# 165
Не се отказвай от орходеята - умрял е "центърът", но тя може да избие отстрани. Просто трябва да продължиш да я гледаш, дя я ториш и поливаш. Засъхналият лист, значи че в момента не е гледана много добре, но мисля, че имаш шансове да подобриш нещата. Тя все още може да избие, мисля. Имах орхидея, която стоя на един лист, с изгнило стъбло, като твоята, но листът остана свеж, растението цъфтя два пъти на единия си лист, пусна кейки отстрани и кейки на цветонос, сега и двете имат корени, но не съм ги отделила.
Стискам ти палци.
Благодаря за отговора  Hug
Не мога да разбера защо с тази орхидея се получи така,гледам я по същия начин като другите,а те смея да твърдя че са в добро състояние-излизат им нови листа и коренчета.
Оставям я тогава без да и правя нищо специално и каквото стане..

# 166
Да се похваля и аз с цъфнала орхидея - кейкито ми ми макар и с 3 скромни цвята ме радва от около седмица насам

# 167
Да се похваля и аз с цъфнала орхидея - кейкито ми ми макар и с 3 скромни цвята ме радва от около седмица насам
Много е нежна Simple Smile

# 168
Не мога да разбера защо с тази орхидея се получи така,гледам я по същия начин като другите,а те смея да твърдя че са в добро състояние-излизат им нови листа и коренчета.
[/quote]

Попаднала е вода в розетката най-вероятно. Моята е изгнила така. Тогава не знаех.  Оттогава вече ги изтръсквам добре, обръщам ги легнали да изтече водата, ако има попаднала там вода или попивам с памук в розетката, ако е мокра. 

# 169

Има такива фалчета чиито листа така лесно се дехидратират. Приеми го че такъв му е вида.

Аз бих предложила да разредиш поливането като изцяло се ориентираш на корените. Щом фалчето няма листа изпарява по-бавно и съответно има нужда от по-малко вода. Фалчета в такъв вид обикновно поливам два пъти по-рядко и гледам да е не е слънце, нито на перваз.  въобще по възможност минимално стрес. Просто забравяй за нея от време на време...  Освен това аз лично не бих торила орхидея в това състояние.

Наистина може и да избие кейко но може и да не, което не трябва да те натъжава. Понякога се случват и такива неща, просто цветето няма сили да се справи със ситуацията.

# 170

Попаднала е вода в розетката най-вероятно. Моята е изгнила така. Тогава не знаех.  Оттогава вече ги изтръсквам добре, обръщам ги легнали да изтече водата, ако има попаднала там вода или попивам с памук в розетката, ако е мокра. 
[/quote]

Аз много внимавам да не попадне вода в розетката,от както я имам не се е случвало.Най вероятно така съм я купила и не съм обърнала внимамие че е почнала да загнива розетката.Тя тази орхидея беше отрупана с пъпки от която нито една не се отвори,всичките паднаха.Дано се оправи  Praynig

# 171
Благодаря за отговора  Hug

Има такива фалчета чиито листа така лесно се дехидратират. Приеми го че такъв му е вида.

Аз бих предложила да разредиш поливането като изцяло се ориентираш на корените. Щом фалчето няма листа изпарява по-бавно и съответно има нужда от по-малко вода. Фалчета в такъв вид обикновно поливам два пъти по-рядко и гледам да е не е слънце, нито на перваз.  въобще по възможност минимално стрес. Просто забравяй за нея от време на време...  Освен това аз лично не бих торила орхидея в това състояние.

Наистина може и да избие кейко но може и да не, което не трябва да те натъжава. Понякога се случват и такива неща, просто цветето няма сили да се справи със ситуацията.
Благодаря,че се включи и ти   bouquet
Аз лично поливам като теб,рядко,чак когато корените побелят.Орхидеите ми в момента са на хладилника,до там слънце не достига,просто е светло.

# 172
Орхидеите ми в момента са на хладилника,до там слънце не достига,просто е светло.

Ето това щях да предложа- на хладилникаа или на библиотеката- умерено светло и топло...

# 173
Орхидеите ми в момента са на хладилника,до там слънце не достига,просто е светло.

Ето това щях да предложа- на хладилникаа или на библиотеката- умерено светло и топло...

Благодаря _re_ge   bouquet

# 174
  • София
Доста вниматено чета темата от доста време и искам да ви споделя, че аз една орхидея почти успях да я уморя чрез рядко поливане (на 14-16 дни). Две други орхидеи просто спряха да се радвиват. И това докато една дама с доста завидно цъфтящи орхидеи не ми каза, че те трябва да имат поне два пръста вода в кашпите постоянно, което е точно противоположното на това, което от известно време се пише тук. Доста се учудих поради тази причина и доста време се мъчих с полуумрялата ми орхидей, включително като и сложих нов субстрат. доста здраво растение между другото и доста цъфтя за 6-те години, в които си другаруваме.

Все пак в някакъв момент реших да пробвам и им налях им вода на всички и сега ги отглеждам по този начин - с вода в кашпите. На полуумрялата ми орхидея избиха нови корени след 3-4 дни, а другите две освен корените и листа пуснаха. На едната имаше две кейки, които бяха с по един-два корена повече от половин година - в момента, месец лед промяната в поливането корените освен, че са дълги са и по 3-4. За фаленопсиси става въпрос.

Не съм убедена, че в Гърция, където е доста по-топло от при нас би било добре да се оставя орхидея без поливане.

# 175
Доста вниматено чета темата от доста време и искам да ви споделя, че аз една орхидея почти успях да я уморя чрез рядко поливане (на 14-16 дни). Две други орхидеи просто спряха да се радвиват. И това докато една дама с доста завидно цъфтящи орхидеи не ми каза, че те трябва да имат поне два пръста вода в кашпите постоянно, което е точно противоположното на това, което от известно време се пише тук. Доста се учудих поради тази причина и доста време се мъчих с полуумрялата ми орхидей, включително като и сложих нов субстрат. доста здраво растение между другото и доста цъфтя за 6-те години, в които си другаруваме.

Все пак в някакъв момент реших да пробвам и им налях им вода на всички и сега ги отглеждам по този начин - с вода в кашпите. На полуумрялата ми орхидея избиха нови корени след 3-4 дни, а другите две освен корените и листа пуснаха. На едната имаше две кейки, които бяха с по един-два корена повече от половин година - в момента, месец лед промяната в поливането корените освен, че са дълги са и по 3-4. За фаленопсиси става въпрос.

Не съм убедена, че в Гърция, където е доста по-топло от при нас би било добре да се оставя орхидея без поливане.

Здравейте

това което чета трябва ли да бъде възприето като упрек?
или просто четенето от потребителите на това което пише трябва да бъде интелигентно, а не с точките запетайките?

Да се умори орхидея фалаенопсис конкретно от НЕполиване може само и единствено ако НЕ поливате правилно за климатичните условия в които живеете. Възможно е да не поливате въобще правилно за режим "рядко поливане". когато един субстрат се полива отгоре проточно  корите рядко се омокрят така както трябва и след 2 дена орхидеите са жадни отново.

аз лично отгелждам само срядко поливане но знам какво и как трябва да правя трябва да правя така, че да има нужда от последващо поливане едва след 21-28 дена. Лятото съм стигала до Неполиване по 40 дена заради независещи от мен обстоятелства , но  независимо от това че съм на черноморието в един от градовете в които има най-малко валежи през лятото нямам нито една уморена орхидея от засушаване. За сметка на това моя приятелка която реши да направи като вас с двата пръста вода в кашпата  получи само мухъл в саксията и изгнили корени, заради голямат влажност която принципно има в нашия град.

затова като ни упреквате се замислете как сте ни чели и по-важното  дали и какво какво точно сте ни питали та да ви дадем правилния отговор.

# 176
    И аз поливам фаленопсисите си поне на 14 дена.Живея в Бургас.Поливам ги отгоре докато се намокрят всичките кори, и после ги оставям за 2-3 часа в леген с вода, като са потопени на около 2/3-ти от саксията.Всичките ми 17 орхидеи са в прекрасно състояние.
    18-тата, най-скоро закупената, в момента е на ръба да загине-корените й изгниха.А я поливах по абсолютно същия начин като другите.Сега е буквално във вода /не над/.Няма нито един корен.Реших да опитам този метод, който беше препоръчан в един форум.Ще споделя резултатите.

# 177
  • София
re_ge, А защо всяко нещо, което се напише и е противоположно на това, което се говори, се възприема като упрек? Доста ясно съм написала, че чета темата внимателно откакто ми подариха първата орхидея почти и дълго време правех точно това, което Вие съветвате в частност, но с разликата, че пулверизирам от време на време. Не е имало проблем - те си бяха години в добро състояние, но просто не се развиваха. Никак. Нито едно ново листо, нито един нов корен. Тази полуумрялата се спаружи точно както на снимката на съфорумка от предишната страница с тази разлика, че розетата вътре си и беше съвсем наред.
Виждам, че промяната, която направих конкретно за растенията, които аз отглеждам се отрази по-добре и то за сравнително кратко време. Мухъл няма и самите орхидеи изглеждат по...живи. и да, наблюдавам корените за мухъл, гниене и пр. И понеже не всички живеем в един и същ град, в един и същи условия, ако щете и от строеж до строеж има разлика, реших да споделя. 

И между другото - считам се за интелигентен човек и забележката Ви за четенето с точките и запетайките е някак... обидно.

# 178
        18-тата, най-скоро закупената, в момента е на ръба да загине-корените й изгниха.А я поливах по абсолютно същия начин като другите.Сега е буквално във вода /не над/.Няма нито един корен.Реших да опитам този метод, който беше препоръчан в един форум.Ще споделя резултатите.

Съветвам да я извадиш от субстрата и огледаш какво има вътре.
Последните няколко орхидеи които купих се оказаха с голямо парче сфагнум вътре в субстрата точно под основата  на цветето и не се вижда. Открих го когато усетих че на една от орхидеите ми са й  много омекнали листат но омекването ми изглеждаше като проблем с корените а не недопливане 9 тук много трябва да се внимава когато виждате омекнали листа зщото понякога ако се хвърлите отново да я поливат еможете още повече да й навредите) Като я извадих го видях това парче сфагнум. Оказа се че то е прогизнало повече от останалото. Махнах го и поднових субстара, но на другите три не махнах сфагнума а го оставих така- просто си отбелязах кои са цветята. за сега при тях няма омекване.

Сега разбирам че тя е БЕз субстрат. ами значи каквото е станали е станало. просто за в бъдеще внимавай за такива омеквания.

Ваня
Въпросът не е в обратното мнение а в начина по които го изказахте в началото.

Аз съм човекът който всеки път повтаря че има три начина на поливане и всеки си избира кой е неговия. Както и че съветвам хората избрали като мен рядкото поливане поради причина че е удобно и неагажиращо какво да правят за да могат лесно и удобно да го прилагат.

От редиците на рядко поливащите наистина съм основно аз и още една две дами, множеството  други е темата поливат доста често и се чудя защо не сте чели тях, има дами които торят през поливане и поливат всеки 2-3 дена.

така че и аз се обидих на това че у вас се е създало  впечатление че тук се полива рядко.
ако трябва да сме точни тук в темата рядко  е полива рядко. ако направим една стастика става ясно че маса фалчета са на слънце, дори на балкон и ги поливат като обикновенни цветя.

моля за  МИР!
Извинете за точките и запетайките  Hug

# 179

Здравей, живея на о-в Крит,буквално на две крачки от морето и влажността е мноого голяма.Специално за поливането се ръководя от корените,а и си мисля че както ги свикнеш от началото (с по често или по рядко поливане).И петте които имам се поливат по един и същ начин,но проблем имам само с тази която показах по горе..

Общи условия

Активация на акаунт