Орхидеи 13

• 95 041
  • 852
  •   1
Отговори
# 180
re_ge, точно така беше-листата й стояха меки.Въпреки това аз я поливах тогава, когато поливах другите.Смених субстрата, махнах изгнилите корени, но тя продължи да линее.Когато вече листата й омекнаха напълно, отново я извадих и огледах-ами то не беше останал здрав корен. Sad.А беше ухаещ и красив фаленопсис.Все още имам надежди да оживее.Забелязвам две мънички напъпвания и се надявам да пусне коренчета.Листата си стоят все така омекнали, въпреки че е във вода.Ох, дано Praynig

# 181
  • София
Не знам защо в мен се е създало такова впечатление напоследък. Случайно е и не е лично.
Чела съм почти всичко написано в първи пост, включително и краткото ръководство за отглеждане на фаленопсиси - знам, за начините на поливане и пр. Може би в последно време, тъй като се преместихме в съседния на апартамента, в който живяхме и се притеснявах какво да правя с  орхидеите, съм обърнала повече внимание, тъй като се чудех дали да не ги преместя от другата страна на друго изложение, но в последствие реших да ги оставя на същото и само промених начина, по който поливам. Само че, преди бяха в кухнята, а сега стаята, която е от същата страна на блока е спалня. На парно съм, т.е. влагата е доста трудно нещо за подържане. Пресаждах, сменях субстрат, правих грешки, но понеже си бях изградила някакъв график за поливане и орхидеите бяха добре, не се бях замислила дали е ОК. пак казвам, за да се развият повече и да цъфтят повече.
А аз лично почти си уморих орхидеята, не сте дошли съфорумки да ми я гледате и не ми е била идеята да обвинявам.

Иначе успях да уморя напълно един дендробиум. Точно поради грешно поливане вероятно, той просто изсъхна. Даже имам спомен, че бях писала в темата, но късно... като погледнах корените, за да ги снимам то нямаше нищо живо.
Успях да уморя и една орхидея чието име така и не успях да науча, но чиито цветове приличат на паячета по стъблото, но това беше преди поне пет години... и вече я преживях.

# 182
  • волно калдъръмче
Едната ми орха прецъфтя. За пръв път виждам цели 4 събудени пъпки /3 на едното стъбло и 1 на другото/. Тези две, които са на средните коленца, са по-добре развити. Да оставям ли всичките или да не си моря орхата и да оставя само по-развитите?

# 183
Имам още една орхидейка, по случай РД ми. Снимките не са много хубави, току що снимах, бързах да ви се похваля. Като се поочовечи ще пусна по-хубави.

Тъкмо я пресадих. Нормално ли е да има дунапренчета в субстрата? Втора такава имам (тъмно лилавата и тя имаше дунапрен)... Новия субстрат е влажен и чак към събота ще я полея.
Имам 2 въпроса:

1. Когато поливате орхидеите си, в една и съща вода ли ги накисвате? Някъде четох че ако едно цвете било болно, се пренасяло чрез водата по другите орхидеи...

2. Бях сложила в едната орхидея торна пръчица. Тя пък взе че мухляса... някакви гъбички сякаш разви, уплаших се и хвърлих пръчицата. И сега торя с течен тор във водата. Да не би по някакъв специален начин да се слагат торните пръчици?

# 184
  • волно калдъръмче
Аз лично почиствам щателно дунапрените още при покупката. Оглеждам субстрата за пъплещи гадини и бял налеп по шийката на растението още в магазина.

Наливам вода в кашпите и през отворите на саксията, те си взимат колкото им е необходимо. После със същата вода поливам мушкатата на терасата.

Не съм пробвала торна пръчица за орхидеите.

# 185
Едната ми орха прецъфтя. За пръв път виждам цели 4 събудени пъпки /3 на едното стъбло и 1 на другото/. Тези две, които са на средните коленца, са по-добре развити. Да оставям ли всичките или да не си моря орхата и да оставя само по-развитите?

саморая
орхидеята  ако няма сили няма и да ги пуска.
при нас примерно във Варна е толкова горещо че всички цветоноси заложени след 24-май- имам поне 6 такива заради хладната пролет се пръкнаха -  просто престанаха да се развиват, а тези които все пак имаха оформени пъпки им цъфнаха по 2 , максимум 3. Всичките ми оставени НЕотрязани цветоноси изсъхнаха до дъно.

щом твоите пускат пъпки значи им е ок. Не ги пипай, остави ги. растенията ако не могат просто ще страт да ги развиват.
 Hug

# 186
Въпрос:
Купих кори (само кори) за орхидеи, но като отворих пакета, видях, че по тях лазят някакви миниатюрни бели буболечки. Пълни са с тях! Какво да правя- да ги хвърля, или да обработя с някакъв препарат? Какъв?

# 187
  • волно калдъръмче
Да, и аз си помислих, че недоразвитите може и да закърнеят на един етап. Благодаря, _re_ge, така ще направя   bouquet

# 188
  • Варна
С дендробиумите и аз не се разбирам. Имам три, вечно са с набръчкани булби. Едната цъфтеше 2 зими поред, последната обаче не, загуби сума листа и булби.... Май само фалчета виреят при мен. Обаче независимо колко дълго ги кисна във вода 2 седмици е максимумът, който издържат, преди да почнат да се отпускат листата. 21-28 дни е абсурд просто да ги оставя на сухо, освен инцидентно, разбира се. Няма да умрат, но постоянно подобно засушаване би развалило вида им съвсем. Минито пък го топвам за секунди поне в седмицата веднъж. Не смея да го кисна, защото нали сфагнумът поемал много вода и ме е страх да не се получи загниване. Та така, явно всеки трябва сам да нацели собствения си и на цветята си ритъм, в зависимост от условията.

# 189
  • Бургас На пресечката за Рая
Въпрос:
Купих кори (само кори) за орхидеи, но като отворих пакета, видях, че по тях лазят някакви миниатюрни бели буболечки. Пълни са с тях! Какво да правя- да ги хвърля, или да обработя с някакъв препарат? Какъв?
  bouquet barbaletkaПопари корите и нека да поварят 10 мин.

# 190

Ето ги мойте орхидеики Simple Smile Heart Eyes

# 191
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Здравейте!
bebety-76, изключително интересно! Ти ли си го правила, или така езакупено? Извинявай акое писано напред, пропуснах няколко странички да проследя Embarassed
Аз ще се похваля с една красавица, която се пръкна от рязан цветонос и не мога да се сетя коя е, откъде е, не е една, не ги помня. Исках да се сетя и кога е цъфтяла последно... ама карай...

# 192
Орхидеите са купени а другото аз съм правила:)  Flowers Sunflower

# 193
Здравейте!
bebety-76, изключително интересно! Ти ли си го правила, или така езакупено? Извинявай акое писано напред, пропуснах няколко странички да проследя Embarassed
Аз ще се похваля с една красавица, която се пръкна от рязан цветонос и не мога да се сетя коя е, откъде е, не е една, не ги помня. Исках да се сетя и кога е цъфтяла последно... ама карай...

Много е красива,любимия ми цвят Simple Smile

# 194
21-28 дни е абсурд просто да ги оставя на сухо, освен инцидентно, разбира се. Няма да умрат, но постоянно подобно засушаване би развалило вида им съвсем.

Живеем в един град , така че разлика в условията ни на отглеждане няма общо взето   Hug.

За да изкарат толкова време без поливане моите ФАЛЧЕТА ( ! не всички орхидеи обаче  изкарват толкова време без поливане. На такъв режим са ми лудезиите, епидендрума - енциклия октопуси и фалчетата ) поливам с накисване, коетородължава цяла нощ. След това отцеждам без да въртя саксията или да почуквам , не оставям на мивката да се изцеди за дълго -- т.е. правя всичко възможно да се запази максимум влага. Слагам в кашпа която допълнително задържа изпаряването  на влагата.

Що се касае до дендробиума ми фалаенопсис, докато не го изкарах на перваз на припек беше един такъв- никакъв. Стоеше на цветарника , поливах го рядко растеше с о-някоя булба ни нищо повечче. Откакто миналата година от пролетта е перваз североизточен , на много светло , а до  12 часа на много слънчево с поливане всяка седмица с накисване се развива перфектно, даже цъфтя два пъти за есенно - зимния период с много трайни цветове.

Последна редакция: сб, 19 юли 2014, 19:54 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт