Орхидеи 13

• 95 619
  • 852
  •   1
Отговори
# 195
от снимките на бебети-67  да кажа че това което на дървените трупчета се нарича отглеждане на блок. Не се прилага за всички орхидеи обаче.

Чела съм че фалаенопсиситъе лесно се приспособяват но изискват ръчно опръскване ( или такова с пръскачка с таймер ) , иначе не им стигала само влагата във въздуха.

Другото е изпозлване на решетъчни съдове при нормален субстрат може с добавка под формата на  малко сфагнум с които обикновено се смята че трябва да с епокриват отгоре въздушните корени за съхранение на влагата з апо-дълго време. Тази концепция се изпозлва  когато орхидеиста обича да полива и се предполага че може да има проблеми с просъхването водещи до нагниване . руските орхидеистки много често ги изпозлват, даже кошнички за шипки съм виждала пригодени за такива цели.

много ме впечатли всяко от решенията!

# 196

1. Когато поливате орхидеите си, в една и съща вода ли ги накисвате? Някъде четох че ако едно цвете било болно, се пренасяло чрез водата по другите орхидеи...

в никой случай разбира се, изпозлваната вода се излива точно по тези причини

# 197
  • Варна, а по празниците в Ямбол

1. Когато поливате орхидеите си, в една и съща вода ли ги накисвате? Някъде четох че ако едно цвете било болно, се пренасяло чрез водата по другите орхидеи...

боже, божее  ooooh! ooooh! ooooh! защо ми се свиди на мен водата.... вземам си забележка и се засрамвам! ooooh! Embarassed

# 198
боже, божее  ooooh! ooooh! ooooh! защо ми се свиди на мен водата.... вземам си забележка и се засрамвам! ooooh! Embarassed
Ми то и аз така....поливам ги и ги накисвам в един голям леген едновременно 6-7 броя Sad

# 199
  • Варна
И аз поливам в една вода. Не ми се свиди, ама ме мързи да я сменям на всяка саксия Mr. Green Първата година, че и две много им треперех, чак имах график в Ексел кога поливам, кога торя, някоя ако ми беше съмнителна я отделях... Сега нямам ентусиазъм за подобни неща. Поливам на общо основание и това е.

Последна редакция: сб, 19 юли 2014, 21:32 от Месечинка виторога

# 200
Да аз ги опръсквам с топла вода с душа.Чувстват се много добре, цъфтят, изкарват листа.Всякасутрин щом стана не си измивам очите но първо те ги почвам една по една под душа.

# 201

Разменям тази орхидея за друга ,млада е.Разменям я ,защото ще ми се повтори цвета .

# 202
За поливащте с една вода ще напишя следното :

Таня от нашата тема така загуби почти всичките си фалчета, които бяха горе долу колко моите смятай поивече от 50 саксии. ... плъзна някаква болест и измряха едно по едно. Беше дълга борба , пръскане с какви ли не препарти купувани от агропатеки - нищо не помагаше -  цветята горките почерняваха изцяло. На тези които се опитваха да пускат нещо зелено също всичко кафенееше и гниеше. до тогава и аз поливах така в обще леген, но това ме накара да се замисля искам ли заради единия мързел да си погубя царството.

Сега поливам всяко цвете  в отделно съдче с отделна вода. За моите към 100 орхидеи оставям да престоят около 50 литра в бутилки - това са 5 големи 10 литрови бутилки.

трябва да споделя че от време на време при мен в някоя саксия се пръква по някой от онези жълти точкови мухъли. Като знам че се разпространява със спори си мисля какво ли би се случило ако са били накиснати заедно 6-7 саксии и всички мухлясат, да им подменя почвата ще бъде  допълнителен ненужен гърч.

# 203
Момичета,вижте какво намерих онзи ден случайно в един магазин и разбира се веднага си го купих

Вчера напръсках 3 по проблемни орхидеи и чакам да видя какъв резултат ще има.Надявам се-положителен!
Някоя от вас има ли такъв спрей вече?Ползвали ли сте го?
Леко ме е страх да не си уморя цветенцата!

А,и да се похваля с друга придобита моя мечта:

тъмно червена разкошотия!
Тази пък ми я продадоха за 6 лв.защото купих още една за подарък

красиво и здраво растение

И да ви покажа и Лидълската си орхидея,която на чисто нов цветонос пусна едвам 2 цвята

вече се отвори и вторият цвят,но още не съм я снимала-надявам се все пак да си удължи цветоноса и да ме дари с още цвят.

# 204
Момичета,вижте какво намерих онзи ден случайно в един магазин и разбира се веднага си го купих

Това е тор на спрей.
чела съм как обикновен тор на прах може да се разтвори и да се прилага върху листа и стъблото при нужда, но не и върху цветоносите и цветовете. Не съм го прилагала обаче защото не съм имала нужда.

На твое място бих разредила 4 пъти повече указания срок от 7-14 дена. Както знаем тези упътвания не са писани от хора които не разбират от орхидеи.

Относно  оскъдното цъфтене в момента. Сега не им подходящящия период за цъфтеж на орхидеите. Нещо не им харесва- дали температурите , дали съотношението ден/нощ, но всички заложени след края на май цветоноси или закърняват или цъфтят само с 2 максимум 3 цвята!

# 205
Искате ли размяна .

# 206
  • Бургас
Здравейте! Искам да ви питам още нещо. Забелязах, че две от коренчетата на фаленопсиса ми са излезли извън саксията, от долната страна през дупките. Това проблем ли е или трябва да се пресажда?

# 207
  • София
Здравейте, момичета!
От няколко месеца съм горд собственик на първата си орхидея - бяла фаленопсис.  Simple Smile Когато я купих беше с 8 цвята и много пъпки, а сега има 12 цвята (старите опадаха), расте й и ново листо. Това ме навежда на мисълта, че полагам добри грижи за нея, като в интерес на истината мислех че ще умре още през първия месец.  Grinning Предстои й прецъфтяване и пресаждане, затова се обръщам към вас. Следя темичката от известно време, но срещам много противоречиви мнения, както тук, така и в разни други форуми и статии.
Първо: Когато прецъфти трябва ли да й отрежа цветоноса или не?
Второ: Набавила съм си борови кори от една гора, които старателно преварих, изсуших и начупих. Дали мога да пресадя орхидеята си само в тях или е нужно да добавя и още нещо?  Thinking

Извинявам се предварително, ако въпросът ми ви се стори досаден, но нямах възможност да прехвърля всички теми преди тази, а и съм доста объркана от различните мнения.  Embarassed

# 208
  • Варна
забелязах, че две от коренчетата на фаленопсиса ми са излезли извън саксията, от долната страна през дупките. Това проблем ли е или трябва да се пресажда?
Не е проблем, не трябва да се пресажда. Пресажда се, когато саксията се изпълни с корени, ама много се изпълни - фалчетата се развиват по-добре на тясно.
Рошличка,
към теб също - щом едва от няколко месеца имаш орхидеята едва ли е за пресаждане. Аз имам орхидеи на по 2-3 години, които още не са пресаждани. Пресажда се или ако има проблем - гниещи корени, вредители и т.н., или ако субстратът се е разкапал или ако саксията е тотално отесняла, т.е. буквално не се виждат корите от корени Laughing Относно рязането - сама трябва да решиш. Аз НЕ режа нищо, докато има живот в него. Тук има и привърженици на рязането, няма правила, въпрос чисто на собствен избор. Говорим отново за здраво растение.

# 209
  • Бургас
Благодаря, Месечинка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт