Орхидеи 13

• 95 646
  • 852
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте страхотно е че открих тази тема. Ето моите две орхидеи който не цъфтят голямата от 1,2г а малката от 6м. когато ги взех имаха цвят сега не искат и това си е. Малката май е за пресаждане а голямата е пуснала кейки май. посъветвай те ме какво да ги правя. Стоят на източен прозорец и парното работи в момента в стаята е около 20-21 градуса вечер пада до 18

http://verjitrencheva.snimka.bg/flowers/orhidei.844980

# 736
Здравейте.
Моля ви за помощ за орхидеите ми .Гледам ги от около година и до сега е нямало проблем .Първото,което забелязах беше мухала по някой от корените . Преди няколко дена забелязах по 2 от орхидеите ми  едно загниване на корените -направо разкашкване .Беше ужасно защото не ми се беше случвало такова нещо и за много кратко време-3-4 дни.Извадих ги и ги очистих ,като изрязах всички загнили корени -беше ужасяваща гледката и  всички отрязани крайчета  потопих с канела.Наблюдавам ,че гниенето май не спира и отново има малко разкашкани корени.
 Моля ви за съвет .
Пускам малко снимки    http://www.snimka.bg/?album;aid=845198

# 737
  • София
Мисля си - дано да не греша - че орхидеите стават все по-популярни. Продават се на много места, виждам ги в домовете, по офиси, заведения и т.н. А може би пък допреди няколко години не съм обръщала толкова внимание. Хващам се дори, че често като гледам филм или предаване оглеждам внимателно фона за някоя хубавица. Е, ако има, обикновено получавам комплекс за малоценност Grinning , но винаги се радвам и оценявам красотата.
Laughing и аз така!
И аз се хванах, че откакто отглеждам орхидеи постоянно се оглеждам за тях. И установих, че дори в доста стари филми ги има като част от интериора. Simple Smile)

katiasis, мисля, че трябва да полееш с Топсин против това загниване. Канелата няма да помогне. И смени корите или поне дезинфекцирай тези.   newsm78

# 738
  • Варна
Не мога да се ориентирам много добре каква част от корените гният, но все пак да кажа каквото знам. Извади орхидеята, измий и почисти корените и я остави извън корите поне за 24 часа, за да засъхнат раните и да се предотврати ново гниене. Канелата няма да свърши работа, дори може да влоши нещата. Евентуално натопи корените в разтвор на някакъв фунгицид и остави да изсъхнат за ден-два. след това върни в сухи кори и не бързай с поливането поне още 2-3 дни.

# 739
Здравейте.
Моля ви за помощ за орхидеите ми .Гледам ги от около година и до сега е нямало проблем .Първото,което забелязах беше мухала по някой от корените . Преди няколко дена забелязах по 2 от орхидеите ми  едно загниване на корените -направо разкашкване .Беше ужасно защото не ми се беше случвало такова нещо и за много кратко време-3-4 дни.Извадих ги и ги очистих ,като изрязах всички загнили корени -беше ужасяваща гледката и  всички отрязани крайчета  потопих с канела.Наблюдавам ,че гниенето май не спира и отново има малко разкашкани корени.
 Моля ви за съвет .
Пускам малко снимки    http://www.snimka.bg/?album;aid=845198

здравейте
от това което виждам на последната снимка, вие сте видяли сметката на съвсем читави корени.
Там 80 % от корените са си ок.
гнилите корени изглеждат по съвсем друг начин -  те са абсолютно черно кафеви. но все пак имат жилка вътре което е желателно да се остави. Гнилите корени ако имаше такива щяха просто да си останат в саксията и дори вътрешната нишка подобна на тел вече щеше съвсем сама да се е отделила

при всяка орхидея има вскакяъ на вид корени като я извадите от саксията - има безцвени корени,има наранени корени, дори леко омекнали корени, изсъхнали корени по една или друга прочона. но стига д аима поне 4-5 корена от по поне 5-8 см значи всичко е наред.

за мен орхидеята си изглежда перфектно.

това е абсолютно здраво цвете!

Това зеленото , което показвате е Пиефлора

тук виждам нормални и изсънали корени но не и нагнили

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 12:02 от _re_ge

# 740
Моля за помощ. Вчера пресадих двете ми оридеи и сега забелязах че има мушици излизащи от малката ще се гръмна с какво да ги трепя. Прецаках се с субстракта и сега май трябва да тичам за нов.

# 741
Здравейте.
Моля ви за помощ за орхидеите ми .Гледам ги от около година и до сега е нямало проблем .Първото,което забелязах беше мухала по някой от корените . Преди няколко дена забелязах по 2 от орхидеите ми  едно загниване на корените -направо разкашкване .Беше ужасно защото не ми се беше случвало такова нещо и за много кратко време-3-4 дни.Извадих ги и ги очистих ,като изрязах всички загнили корени -беше ужасяваща гледката и  всички отрязани крайчета  потопих с канела.Наблюдавам ,че гниенето май не спира и отново има малко разкашкани корени.
 Моля ви за съвет .

здравейте
от това което виждам на последната снимка, вие сте видяли сметката на съвсем читави корени.
гнилите корени изглеждат по съвсем друг начин -  те са абсолютно черно кафеви. но все пак имат жилка вътре което е желателно да се остави. Гнилите корени ако имаше такива щяха просто да си останат в саксията и дори вътрешната нишка подобна на тел вече щеше съвсем сама да се е отделила

при всяка орхидея има вскакяъ на вид корени като я извадите от саксията - има безцвени корени,има наранени корени, дори леко омекнали корени, изсъхнали корени по една или друга прочона. но стига д аима поне 4-5 корена от по поне 5-8 см значи всичко е наред.

Точно това си помислих и аз като видях снимките,че орхидеята е с хубави и здрави корени  Peace

# 742
Моля за помощ. Вчера пресадих двете ми оридеи и сега забелязах че има мушици излизащи от малката ще се гръмна с какво да ги трепя. Прецаках се с субстракта и сега май трябва да тичам за нов.

няма смисъл от смяна.
купете препарат са вредители по растенията.
Напръскайте обилно корите отгоре. оставете да засъхне след 24 часа напръскайте отново. Прочетете на упътването след колко време трябва да повтроите процедурата заради цикличносттан ларвите. ще се справите без по сериозна интервенция. Тези мухи се завъждат в ъв влажните периоди, няма в тях нищо страшно просто са невероятно досадни. ако имат екашпа се крият и в нея затова трябва да обработите и кашпата

# 743
и при мен има някакви бели миниатюрни мошици и по принцип не ги третирам с нищо...
някой може ли да каже какъв вид препарат за вредители да си взема, вие какъв ползвате?

# 744

няма смисъл от смяна.
купете препарат са вредители по растенията.
Напръскайте обилно корите отгоре. оставете да засъхне след 24 часа напръскайте отново. Прочетете на упътването след колко време трябва да повтроите процедурата заради цикличносттан ларвите. ще се справите без по сериозна интервенция. Тези мухи се завъждат в ъв влажните периоди, няма в тях нищо страшно просто са невероятно досадни. ако имат екашпа се крият и в нея затова трябва да обработите и кашпата

Пресадих ги и трите. Препарат имам за другите цветя мопасан или нещо от сорта но не съм сигурна става ли. Имам малки деца и много ме е стах да го използвам защото рядко се случва да ми бутат растенията .

# 745
 клинес,  детрал за вредители, а не за болести по растенията  .

пръскам в банята и пускам вентилатора.

# 746
Момичета, извинявам се, че така нахлувам в темата ви, но имам нужда от помощ.

От около месец и нещо имам лудизия дисколор и почти всички цветоноси разцъфтяха. Въпросът ми е след прецъфтяване (някои цветчета прецъфтяха и изсъхнаха) трябва ли нещо да се подрязва, изобщо какви грижи са необходими?

# 747
Момичета, извинявам се, че така нахлувам в темата ви, но имам нужда от помощ.

От около месец и нещо имам лудизия дисколор и почти всички цветоноси разцъфтяха. Въпросът ми е след прецъфтяване (някои цветчета прецъфтяха и изсъхнаха) трябва ли нещо да се подрязва, изобщо какви грижи са необходими?

клъцваш стръкчето от което излизат цветчетат до мястото в розетката откъде е израсло - или то и без това ще изсъхне до там ....  и това е. Не променяш грижите си след прецъфтяването.

# 748
Т.е. режа целия цветонос/стъбълцето? Много благодаря, _re_ge

# 749
Здравейте.
 Моля ви за съвет
Здравейте.
 Моля ви за съвет .

здравейте

Не разбирам защо много от корените омекнаха сякаш са измръзнали и след пресаждането и почистването отново има поомекноли и променили цвета си корени

Общи условия

Активация на акаунт