Орхидеи 13

• 95 630
  • 852
  •   1
Отговори
# 750
Не разбирам защо много от корените омекнаха сякаш са измръзнали и след пресаждането и почистването отново има поомекноли и променили цвета си корени

от всички снимки които виждам не  усещам да има проблем.
А корените си променят цвета постоянно, както и структурата.

сега
немаловажно.
ако сте направили кастрене и сте окастрили живи здрави корени а след това сте натопили или обилно полели и е станало студено може и да сте я простудили.
поначало когато се пресажда или се манипулира по корените  следващите няколко дне не се полива заради възможност от нагниване при наранените корени. но това са неща които се случват като следтсив от ненужното почистване отколкото те да са първопричината на състоянието на цв тето.
Продължавам да смятам че на първите снимки цветето ви е било съвсем здраво.

# 751
Благодаря ти за изчерпателния отговор , а аз ще продължавам да я наблюдавам и ще пиша ако има промяна.
Силно се надявам да се справя с това

# 752
Благодаря ти за изчерпателния отговор , а аз ще продължавам да я наблюдавам и ще пиша ако има промяна.

Hug

# 753

Hug
тези снимки  са  от днес http://katiasis.snimka.bg/?profile,uploadinfo;aid=845198;page=1;#paging

# 754
  • ГОре на черешата...
Албумът е личен и иска парола.
Идвам да се похваля с новата си красавица - грабнах я веднага щом я зърнах  Laughing:

# 755
  • Down south
Много е красива и нежна, дълго да си правите компания  Heart Eyes

Аз също се сдобих с една мини вчера  Hug  харесах я от пръв поглед и не устоях.
Имам вече 7 мини  Flutter

# 756
  • Пловдив
Страхотни попадения, момичета! Да са ви честити!

# 757
Здравейте, днес като се прибирах от работа се сдобих с един изхвърлен цимбидиум. Имам нужда от практически съвет за оцеляването на цветето. Напълно е засушено, бублите са сбръчкани, има изсъхнали листа, но също така има доста свежи листа и няколко малки които сега избиват. Смятам утре сутринта да го натопя  и да го кисна 20-30 мин като фалчетата. Прочетох че издържа на засушаване, така че се надявам да го освестя. Ако имате съвети как да отглеждам цветето, моля пишете. Също така искам да питам за температурата. Прочетох че цимбидиума обича да му е прохладно, но вкъщи е м-у 18 и 25 градуса. Нямам по - прохладно място, което и да е светло. Тази температура добре ли е за отглеждане на цветето?

# 758
  • София
Здравейте, момичета!

Моля ви, помогнете! Преди 10-ина дни прибрах у дома една орхидея от мои близки. Бяха я зарязали на външна тераса, в студа, без да я поглеждат. Хвърлих се да я спасявам с голям ентусиазъм, малко опит и голямо четене. На външен вид орхидеята беше с 9 листа (увиснали, но все още зелени), пробиващо ново листенце и няколко пробиващи нови коренчета. Дадох и два дни да се адаптира вкъщи и започнах пресаждането. Корените и бяха в ужасно състояние - повечето паднаха сами, някои изгнили, други изсъхнали. Намерих  и някакво жълтеникаво, кръгло яйце - изпадна от корите. Изрязах почти всичко. Оставих два корена, по които имаше зелена част, издърпах изгнилото, като запазих жилката. Обработих с топсин. Оставих я около 6 часа "на въздух", промих остатъците от корени с блед разтвор на калиев перманганат и засадих в нови, предварително пропарени и сухи кори, малко дървени въглища и малко корк. Сложих я при другите орхидеи без да я поливам.
 Сега се връщам от командировка и сърцето ме заболя. Sad Шест от листата са пожълтели и окапали. Седмото и то на път. Корените, които виждам през саксията са мухлясали - мухъла се вижда видимо.
 Какво мога да направя? Извинявам се за  дългия пост..

# 759
  • София
Пиша си сама, ама нищо - то е като да си говоря сама (хич не ми е непознато)  Laughing
И така.. Седмото листо се предаде. Извадих орхидеята от корите. Двата корена, които оставих при предната интервенция, бяха изгнили. Изрязах ги и останахме  без корени в долната част. Има 4 въздушни корена около 5-6 см. Напудрих леко розетката с топсин и за сега закрепих орхидеята върху стъклен буркан с вода. Дъното на розетката не достига водата, но единия въздушен корен е в контакт с нея.
Ако някоя от вас, дами, има друга идея или съвет, ще съм и признателна и благодарна.. Нямам практически опит и съм много неуверена в това, което правя.. Embarassed

# 760
  • Русе
Lombardi77, прочетох те, но не знам какво да кажа.  Hug
Изгубих 1-2 фаленопсиса и не разбрах от какво. Сега се боря с една, при която се беше появило някакво гниене в сърцевината.
Една лудизия от мен.

# 761
  • София
Момичета, помагайте! По корите и корените на фалчето ми има бели точки. Едното от листата също има от тези точки  Sad Sad Sad
Орхидеята в момента пуска цветонос.
Прикачвам две снимки:

Имам топсин под ръка, дали са някакви гъбички?

# 762
Нямам идея какви може да са белите точки, Рошличке, но ето един линк с доста аболявания по орхидеите, дано откриеш това, което търсиш.
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=14&t=1455

*sve* , много е нежна лудизията ти!

# 763
Поровете по назад в темата.
писала съм много пъти за този вид мухъл или плесен.
Общо взето - добра обработка на корените и дори новите кори с препара против болести по растенията и пресаждане в нов субстрат също обработен.

# 764
Здравейте отново.
Новият ми цветонос след два месеца ускорен растеж е почти пред цъфтеж.
Казаха ми, че цветовете бързо увяхват в топла стая, а холът ни е южен и при слънце наистина става парник.
Да я местя ли на по- студено, искам по- дълго да цъфти? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт