ТУЕС - 7 тема

• 82 056
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Приети, на първо класиране, първо желание - Системно програмиране Wink  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
И ни така! Дума не дава да се продума за друго училище! Утре ще се записваме

Честито!!! А да попитам някой ще ходи ли на зеленото училище?

# 631
Приети, на първо класиране, първо желание - Системно програмиране Wink  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
И ни така! Дума не дава да се продума за друго училище! Утре ще се записваме

Честито!!! А да попитам някой ще ходи ли на зеленото училище?
Младежът ще ходи. Говорих с една майка на момче от девети клас и тя ме каза, че миналата година синът й бил много доволен от зеленото. Опознали са се и после на училище...

# 632
  • София
Зеленото е страхотна идея, нашият випуск беше първият - запознават се, прекарват си чудесно. А после има и бяло  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 633
  • София

Grinning Grinning Което е още по-хубаво. Безплатен съвет - не ги пропускайте, тези бяло- зелени училища, там е истината.  Grinning В нашия клас е много слаба организацията и няма достатъчно желаещи, постарайте се при вас да не е така. А иначе честито на всички "вътрешни" и на все още "външните" - няма страшно, ако наистина искате, ще влезете, ще се освободят достатъчно места. Всички деца, които имат желание да учат точно това ще си попаднат на мястото. Сигурна съм.

# 634
Днес се записахме, ако има шанс да се придвижим нагоре в СП- чудесно, ако не- здраве! Заложихме на училището, синът ми го предпочете пред НПМГ, където е приет по първо желание- информатика. Дано да е направил добрия избор и да му е на късмет. Ще ходи и на зелено училище. Grinning

# 635
  • София
Veronik_70, защо предпочетохте ТУЕС (КМ) пред НПМГ информатика?

# 636
  • София
Това беше и нашия избор, но преди 2 г. Още щом видя, че е в СП на първо класирне заяви, че няма какво да чака общото класиране.
НПМГ е едно общо взето обикновено училище. ТУЕС е друга бира. Не става въпрос за това колко се учи, каква е успеваемостта и т.н. За мен това си зависи единствено и само от ученика. Учителите са несандартни, разбира се и те са хора всякакви, но са някак различни от общоприетото. Всеки си има някаква негова си система за изпитване и справяне с дивите ни тинейджъри.

# 637
НПМГ е едно общо взето обикновено училище. ТУЕС е друга бира. .
Вероятно всичко е въпрос на гледна точка и лични предпочитания.
За да можеш да изкажеш подобно твърдение, трябва да имаш сериозен поглед върху двете училища. Аз нямам и не се наемам да ги сравнявам.
Единственото, което знам със сигурност е какво е присъствието на деца от двете училища на олимпиадите и състезанията по информатика. Тези от НПМГ са повече и с по-добри резултати.

# 638
  • София
mlv, на мен ми е интересно защо биха избрали КМ пред информатиката в НПМГ. Съвсем различни неща са. Питам, защото най-вероятно и ние ще сме пред този избор.
Интересно ми е каква работа си намират завършилите КМ младежи и дали намират лесно работа?
Доколко учат програмиране?
Ако интересът е и към КМ и към програмиране, т.к. те все още са съвсем неориентирани, имат ли възможност за някакви допълнителни занимания по програмиране.
Най-важният ми въпрос е - защо в програмата на 12 клас паралелките са разделени на специалности КТТ и КМ? Има ли вероятност записалите КМ да се озоват в 11 или 12 клас в специалност КТТ?

Тези въпроси съм ги подготвила като отидем да запиша младежа, но ако тук някой има отговори, много ще се радвам да ги чуя   bouquet

# 639
  • София
Моите впечатления от двете училища са от син в ТУЕС и две племенички в НПМГ. Едната завърши миналата година (мат.), другата догодина (химия и биол.). Голямата сега учи информатика в Германия. Оказа се, че подготовката по програмиране от НПМГ не е това което и трябва за успешно полагане на изпитите сега, но все пак информатиката й беше втори или трети профилиращ в НПМГ. Искам да обясня, обаче, че когат синът ми кандидатстваше паралеката с информатика в НПМГ беше чисто нова и въобще не беше ясно кое как ще е. Това мисля, че също изигра роля в избора му.
 Оставих го сам да реши. Аз само разпитвах близки и познати и му подавах информация. Неговите критерий като че ли бяха - излиза с професия, при това една от най-добре платените, и близоста на училището.
Като цяло у мен надделя впечатлението, че в ТУЕС ги чанчат яко. Наистина е така. За мен поне това беше най-важният критерий. Работя от 20 г. в системата на образованието и знам в какво състояние е.
Допълнителен плюс е, че в класа им има още две деца от стария му клас. Има и едно в съседния. Но това не беше критерий, защото те влязоха на 2-3 класиране в СП.
Елл, познати от IT областта ми казват, че има много по-голяма необходимост от хардуеристи отколкото от софтуеристи в момента. Специалност КТТ няма от преди 2 години. 12-токласниците учат по стария прием, когато е имало КТТ, КМ и СП.

# 640
Veronik_70, защо предпочетохте ТУЕС (КМ) пред НПМГ информатика?
Доверих се изцяло на сина си, но направих и своите проучвания, с оглед бъдещото му развитие в тази област, ТУЕС  е мястото- стажове, знания, дано се справи, че наистина е предизвикателство. Най- вече с оглед реална реализация в тази област.

# 641
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Мога да кажа, че имам поглед върху двете училища. Девойка, която завърши НПМГ преди 2 години и младеж, който сега завършва 8ми клас в ТУЕС. Миналата година стоеше и пред него избор- първо между НПМГ и ТУЕС, после между СМГ и ТУЕС.
Общото между двете училища е: уникални учители /не всички, но голяма част/ и лош мениджмънт.
И двете училища имат много голям потенциал, но поради горната причина не привличат достатъчен брой мотивирани и подготвени деца, за да поддържат много високо ниво на училищата като цяло. И в двете училища езика- английски или немски, не се учи като хората, въпреки не малкото часове в 8ми клас
Въпреки всичко, и в двете училища при желание от страна на децата, могат да извлекат много полезни неща и да инвестират в бъдещето си по различен начин, ако имат желание. И ако имат късмет с комплект от най- добрите преподаватели и в двете училища. Това, може би е най- важно, защото в занисимост от випуска, има много доволни и недоволни.
 НПМГ дава възможност за много добра подготовка по профилиращите предмети и възможност да си изберат добри ВУЗ в България и чужбина. Ако сравняваме конкретно информатиката и програмирането, в НПМГ специалността е нова, няма достатъчно информация за учебните планове и е по- теоритична, насочена към състезателно програмиране, каквото е по олимпиадите. За хардуер не се учи нищо.
ТУЕС дава много добра възможност за практическа и по- всеобхватна подготовка в програмирането и излизат от там конкурентни на пазара на труда в тази област.  Но напоследък малко се неглижират точно часовете по програмиране, което е бомба със закъснител. ВУЗ записват за престиж и диплома, знанията си ги имат и им е доста лесно.
Изборът на училище си зависи от целите на всяко дете и личното му усещане.
Споровете са излишни. И двете училища са добри. Успех в избора Peace

# 642
 bloomnicer, кратко, ясно и добре обосновано, а не просто " друга бира". newsm10
Интересно ми беше да прочета подобно сравнение. И полезно.

# 643
  • София
Споделям напълно мнението на bloomnicer. Лошият мениджмънт в цялата ни държава се отразява във всички сфери, включително и тази на образованието. Колкото до часовете по програмиране - наистина се неглежират и се надявам догодина да се вземат по-сериозни мерки в тази посока след изразеното недоволство още в края на първия срок тази година. Нова учебна година, нов късмет  Laughing Laughing Laughing

Днес започва и Хакатон ТУЕС. Успех на участниците   Hug Hug Hug

# 644
  • София
...
Елл, познати от IT областта ми казват, че има много по-голяма необходимост от хардуеристи отколкото от софтуеристи в момента. Специалност КТТ няма от преди 2 години. 12-токласниците учат по стария прием, когато е имало КТТ, КМ и СП.
Някакви идеи какви са заплатите на системните и мрежови администратори? Изобщо търсят ли се мрежови администратори? А търсят ли се и хора без опит? Какво друго може да се работи след това с КМ?

Аз мога да дам инфо за програмистите. Ако наистина имат необходимите знания и умения и могат да си решат теста/задачите на интервюто, биха могли, да започнат работа за между 3-5000лв дори без да имат кой знае какъв опит. Другото хубаво на тази специалност е, че може да се работи с гъвкаво работно време и да служи за източник на доход по време на следването, в случай, че младежите решат да учат още.

Общи условия

Активация на акаунт