ТУЕС - 7 тема

• 81 990
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря ви за мнението, МиткоДКН, ако е удобно бих искала да  задам няколко въпроса - и към Митко и към другите пишещи, стига да имат информация:

Младеж, който завърши ТУЕС не е ли в неизгодна позиция спрямо съучениците си от обикновените гимназии и с по-малки шансове при кандидатстване в престижен ВУЗ, защото повечето университети по света приемат по документи. А четох, че в ТУЕС много трудно се изкарват високи оценки.

А също ме интересува ако младежът реши да следва нещо несвързано с компютрите, това училище ще му даде ли достатъчно добра общообразователна подготовка по другите предмети - химия, физика, биология, МАТЕМАТИКА? Особено много ме интересува как стоят нещата с математиката.

Относително е да се каже дали е трудно да се изкарват добри оценки. Конкретно за моя клас не представлява особена трудност. Не познавам много от учителите там, но тези, които до момента са преподавали на мен, са наистина добри и могат да те научат на нещо.

Аз обаче не съм на възраст, на която мога да кажа много. По-добре да питате по-голям ученик, който е по-запознат с оценяването от страна на преподавателите в по-горните класове.

Общата култура, която дава ТУЕС, от предметите като Химия, Физика, Биология, История и География е наистина солидна. Дори има случаи, в които се питаме защо трябва да учим тях при положение, че си имаме избрана специалност. Joy

Математиката е един много уважаван предмет в ТУЕС. Не съм имал възможността видя нивото на преподаване на повечето учители по този предмет, но например моята сегашна учителка е страхотна! Винаги намира начин да предаде материала по начин, по който ще го разберем. Следователно не изкарваме лоши оценки.

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 20:28 от mitkodkn

# 46
  • София
А дали успяват да си предадат целия материал за годината  newsm78 newsm78 newsm78

# 47
А дали успяват да си предадат целия материал за годината  newsm78 newsm78 newsm78

Да. Има учители, които изключително стриктно спазват ритъма на обучението от учебниците.

# 48
  • София
Но явно има и други, които не успяват  Peace Peace Peace

# 49
Но явно има и други, които не успяват  Peace Peace Peace

Може би, не знам. Моите са си ОК Grinning

# 50
Младеж, който завърши ТУЕС не е ли в неизгодна позиция спрямо съучениците си от обикновените гимназии и с по-малки шансове при кандидатстване в престижен ВУЗ, защото повечето университети по света приемат по документи. А четох, че в ТУЕС много трудно се изкарват високи оценки.
А също ме интересува ако младежът реши да следва нещо несвързано с компютрите, това училище ще му даде ли достатъчно добра общообразователна подготовка ...

Това е, което и мен ме вълнува. Подозирам, че в ТУЕС ги готвят за нископлатени бачкатори. Програмистите все още са висшисти и струват немалко на предприемачите, дошли от УСА до Зимбабве. ТУ  от години  е притискан  да отговори на "изискванията на бизнеса". Е, прави го. Въпроса е наистина дали искаме децата ни да превъртят преди 25-тата си годишнина..защото тия професии са наистина хард.

# 51
Много четох колко специализирани /тясно профилирани/ са ТУЕС. Ако съм в грешка ме поправете - става въпрос за профилиране в направление "ПРОГРАМИСТ" нали? Може ли някой да ми обясни в този случай, защо в поместената по- долу ранглиста липсват тяхни представители: http://www.math.bas.bg/infos/files/2014-06-15-ranglista%202013-2014.htm  ?

# 52
Защото това да си добър програмист не означава непременно да си добър състезател.
А и въпросната ранглиста се изготвя на базата на състезания, провеждани на базата на С++. Със сигурност в ТУЕС не се ограничават само с това.

# 53
То хубаво не се ограничават само със С++, но от това се започва. Програмирането се основава на алгоритмичното мислене и няма голямо значение кой програмен език се използва, вярно все пак С++ е езика използван за състезателно програмиране. В кое състезание или изобщо къде учениците от ТУЕС се изявяват /тъй като както е видно явно в състезанията по програмиране/информатика няма нито един представител на ТУЕС/? Как се класифицират кои от тях са добрите програмисти?

# 54
В официалния  блог на ТУЕС има множество публикации за успехите на учениците. Училището не участва не само в български състезания, но и в международни. Постига и изключителни успехи. Един ученик през 2012 дори беше на първо място в състезанието Google CodeIn. Е, това ако не е успех и чудесна изява!

# 55
  • София
Много четох колко специализирани /тясно профилирани/ са ТУЕС. Ако съм в грешка ме поправете - става въпрос за профилиране в направление "ПРОГРАМИСТ" нали? Може ли някой да ми обясни в този случай, защо в поместената по- долу ранглиста липсват тяхни представители: http://www.math.bas.bg/infos/files/2014-06-15-ranglista%202013-2014.htm  ?

Е това не е точно така - има двама в 11 клас

http://www.math.bas.bg/infos/files/2014-06- … sp;    

# 56
Да, пропуска е мой - не са 2-ма, а са 3-ма, както сега видях, но от цяло тясно специализирано училище пак ми се струват доста малко. Все като се има предвид, че по - толкова представители има в рейтинага и от училища, които дори не са МГ-та. Не се заяждам, не ме разбирайте погрешно, но ми е чудно. Поздравления за ученика през 2012г. на първо място в състезанието Google CodeIn, но съгласете се, че една птичка пролет не прави. Питах за да добия представа каква алтернатива представлява ТУЕС на СМГ и НПМГ за информатици след 7 клас. В случая за вече формирани състезатели по информатика до 7 клас, тъй като явяването на състезания /изключая олимпиадата по информатика на която даже техните възпитаници по спомен се явиха отделно от всички други за гр. София - в т.ч. и върху различни задачи май/ не ми се струва добър вариант.

# 57
Здравейте Мами,
имам нужда от малко помощ. Някой може ли да ми каже дали в заявлението за кандидатстване в гнездата по регион трябва да се пише ТУЕС или директно се отива в училището и се подава отделно заявлението в канцеларията на ТУЕС ?

# 58
Питах за да добия представа каква алтернатива представлява ТУЕС на СМГ и НПМГ за информатици след 7 клас.
Сигурна ли си, че успехите на състезателите, които учат в СМГ се дължат именно на училището?

# 59
  • София
ТУЕС си е с отделно класиране и не участва в заявлението, което се подава в гнездата  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт