ТУЕС - 7 тема

• 82 128
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
  • sf
Здравейте, дами, включвам се с един въпрос. Дъщеря ми наесен ще е 7ми клас и смята догодина да се пробва и в ТУЕС. Баща й в момента е в чужбина, но настоява да се отбия до училището, за да попитам на място за курсовето по математика и въобще за някакво инфо. Та въпросът ми е - има ли смисъл да се разкарвам до там, като се има предвид,че е август, дали ще намеря някой и същата тази информация не мога ли да я открия в сайта?

# 301
Следете сайта - дават информация за курсовете.

# 302
  • София
Donsita, няма смисъл сега да ходиш до училището. Курсове има всяка година - през пролетната ваканция, и после в края на май. Качват инфо на сайта си достатъчно рано за тях.

Ако се поразравиш назад в темата ще намериш и линкове към курсовете. А и на сайта им ако върнеш назад съобщенията - най-вероятно стоят още тези за тази година.

Bracnica, направете така, както детето ще се чувства най-добре. Аз по принцип бих разговарял с директорката по тази тема, но това бих направила аз. Вие си вземете вашето решение Simple Smile Успех му желая!!!

# 303
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
За подготовка за ТУЕС по принцип стига общата подготовка по математика за кандидатстване след 7 клас, която дават много школи, по- малки и големи или частни уроци. Вече през пролетната ваканция или в края на май имат интензивни курсове в които решават задачи от техния сборник.
Аз така направих, макар че равносметката е, че на този курс са решавали сравнително лесни задачи, които не са го затруднили, но на самия изпит според него са били доста по- трудни и различни.
Което е странно, защото като правят собствен курс, би трябвало да са подобни на тези от изпита.
В крайна сметка май една обща добра подготовка по математика е достатъчна.
Дано да съм била полезна и пожелавам успех!  Peace

# 304
  • София
Или ако си намерите сборника, решавате си по него и курса се обезсмисля. В нашия сборник имаше и изпитите от миналата година. Моят реши, че повечето задачи  са твърде лесни и изрешава само тези от втория модул. Има и отговори и решения за проверка.

# 305
  • sf
Този сборник специално издание на ТУЕС ли е, от къде може да се купи?

# 306
Този сборник специално издание на ТУЕС ли е, от къде може да се купи?
http://bguchebnik.com/testove-po-matematika-za-priem-sled-7-klas … es-softtreid.html
Това намерих, но го няма в наличност.

# 307
  • София
Специално издание е. Ние като кандидатствахме го пуснаха някъде края на януари, защото се беше изчерпал от предходната година. Купува се в училището или в книжарницата на ТУ. Няма нищо толкова специално в този сборник, освен предходните изпити. Задачите са като за матурите. Може би си струва да се погледнат тези от втория модул. Моя го бях обещала на една съфорумка, но тя така и не се обади. Ако някой иска имам и разни други помагала за матурите. Кандидатствахме 2013 г.
П.П. Точно този цикламения сборник е нашия.

# 308
А на сина ти ще му стигне ли успехът, за да се класира в програмирането  newsm78 newsm78 newsm78

Не знам, надяваме се, но балът му пада с една единица!  По старата схема щеше да е 5, а сега е 4.
За съжаление не е от най-ученолюбивите Rolling Eyes.

# 309
Здравейте! Отдавна не съм писал тук. Синът ми завърши ТУЕС - Системно програмиране преди две години и веднага влезе в ТУ в аналогична специалност - сега се нарича "Компютърно и софтуерно инженерство". За да не губи тренинг в програмирането, докато премине през първите две години на обучението, където преобладават математики, физики, химии, електротехники и такива "свръх-необходими" за бъдещ компютърен специалист и програмист дисциплини като машинознание /някакъв нещастен бъркоч от съпромат и ТММ/ примерно, през пролетта паралелно с ТУ започна обучение и в така наречения Софтуерен университет /СофтУни/ при Светлин Наков. Това на практика са курсове по програмиране с продължителност 2 години, като всяка година е разделена на 3 модула по 4 месеца. След завършване на всеки модул се издават някакви сертификати. СофтУни не е акредитиран засега като ВУЗ, но притежанието и на такива сертификати не вреди за професионалната реализация след това. Според сина ми обучението е на доста прилично ниво - от гледната точка на човек, завършил ТУЕС. Доколкото си спомням, първоначално е имало около 2200 кандидати, които са се записали за подготвителен курс за приемния изпит /който се състоеше в програмиране на СИ шарп/. От тези 2200, като са разбрали какво ги чака, на изпит се явиха около 900-1000. От тях около 200 не са могли да напишат и един ред програмен код. От останалите още около 200 имат двойки. Самият изпит е бил с продължителност 5 часа, и за това време трябва да се съставят 4 или 5 програми за решаване на съответен брой задачи. За сравнение синът ми получи 99.8 точки от 100 възможни. Оттогава досега преминаха вече три курса от първия модул и в момента тече четвъртият последен курс от първия 4-месечен модул. Всеки курс завършва с изпит, подобен на приемния. Според сина ми преобладаващият процент от курсисти са: програмисти, които са дошли да опреснят или допълнят знанията и уменията си в някои направления и студенти от ВУЗ, дошли със същата цел. Разбира се имало и хора без никакъв предварителен опит в програмирането, ентусиасти, твърдо решени да се опитат да изучат тази прекрасна специалност, но засега те силно издишали, особено при изпълнение на курсови проекти просто поради пълна липса на опит в програмирането.
Всичко това го написах, защото преди време тук в темата за ТУЕС имаше въпроси що е туй Софтуерен университет и има ли то почва у нас...
И в ТУЕС, и в ТУ синът ми има един основен проблем - грозното писане. Той е левичар, на времето в основното училище го мъчиха да пише с дясна ръка, и в резултат на това сега пише ужасно грозно, а с лявата ръка изобщо не може да пише. И тъй като в ТУ всички изпити са изцяло писмени - ръкопис, а не като едно време - комбиниран писмен плюс устен с въртене на шиш и разхождане из целия материал от страна на преподавателя, имаме голям проблем просто защото не могат да му разчетат половината от написаното... За сравнение в СофтУни изпитите се провеждат на лаптопите на курсистите, свързани във вътрешната мрежа на СофтУни. И естествено там синът ми няма абсолютно никакви проблеми.

# 310
  • София
Здравейте, как върви ваканцията? Четете ли?  Mr. Green
Gibbons, това което казвате ми прозвуча много интересно и обнадеждаващо. Дано да е така. Нали за това се борим.
Исках да ви питам какво правим с учебниците за 9-ти клас. Дали ще им трябват някои от тях? Да ги пазим ли? Ако има родители на по-големи - много ще ми е удобно, някой да сподели, защото нямаме много място в къщи, да не кажа никакво. Благодаря  Grinning

# 311
Според мене хубаво е учебниците да се пазят поне до завършването. Все за нещичко може да потрябват - например за матурите, а тези по специалните дисциплини - за държавния изпит накрая. Въпреки че за него май по-актуални бяха бяха специалните предмети, изучавани в 10, 11 и 12 клас.

# 312
  • София
Благодаря  Grinning

# 313
  • София
Ох, наближава новата учебна година. Верно трябва да се замислим вече и за учебници, и за тетрадки.
Чакаме прИмоциите  Laughing Че с двама ученикаааа, не стига една заплата  Crazy

# 314
  • София
Mиналата година взехме тетрадки от Джъмбо. Хем бяха някакви стотинки, хем добро качество на печата и хартията, хем идеален размер - нещо между А4 и А5 и 40 л. По повечето предмети му стигна една тетрадка за цялата година. Към края на август мисля пак да пообиколя да видя къде какво има.
Някой има ли представа за матурите материалът от кои класове влиза? Става дума за българския. Със сигурност ще си запазим математиката, но учебниците по разказвателните не знам дали има смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт