КРАЙ на проблема с шумните съседи и силната музика ?

• 41 343
  • 150
  •   1
Отговори
# 90
Без да се задълбочавам в посочените от авторката допустими децибели музика, я подкрепям.
Дори и в допустимите часове на деня, не ми е приятно да подскачаме от силните вибрации на суббуфера в съседите.

Благодаря. И аз това искам да кажа. А децибелите и аз не мога да кажа колко точно, но като ориентир взех цитираните 35 от Закона за защита от шума.

# 91
Саморазправията е единствения начин! #Cussing out

За съжаление често е така, и за съжаление често не помага. Затова и мисля, че трябва да се промени настоящата Наредба за обществения ред.

# 92
  • Варна
Сетих се за една широко скроена бивша колежка. "Ама Стейси, как така се ядосваш, че съседите студенти нон стоп слушали силно музика. Сега им било времето, трябвало да се радвам, че хората са щастливи." По- ли хубаво било, да се карат, камбани да ѝ биели на главата, нямала проблем- спяла като пън. Докато един ден направи скандал на работа, че не успяла да подремне-дистрибуторите говорели силно. Laughing
Та на такива не им вярвам-когато ги подпре нуждата, друго показват.

# 93
Наистина ще е хубаво, ако може да се направи нещо в тази посока чрез нормативни актове. Може би на общинско ниво е най-лесно да се действа. Не знам към кого може да се отправи предложение - към кмета ли? Или към общинския съветник избран от района?

Във всяка община има такава Наредба за опазване на обществения ред. Промените се гласуват от Общински съвет. Не знам дали обикновен гражданин може да внесе предложение за промяна или трябва да е задължително член на общинския съвет. Затова и в предложената в началото чернова съм го писала до Кмета, пък ако той/тя не може да го внесе, да кажат от общината какъв е реда.

# 94
Можете да си въведете наредба на входа, с гласуване на Общ съвет. Щом и на други им пречи. Мисля, че можете да вземете подобно решение. Подготвяте си документ, домоуправителя трябва да знае после какво се прави. Няма как цялата общинска наредба да се изменя, утре някой ще се сети, че нещо друго му пречи и айде пак. Аз съм имала такъв проблем с една възрастна жена, която не чуваше. Не става да ходя да я глобя, че ѝ чувах сериала по- добре от моя телевизор, нали?
Иначе, приемливите децибели за шума на хладилник, например, са до 40.

# 95
Сега видях темата. И аз подкрепям авторката. Имахме същите проблеми със съседи около нас, но ги решихме. Костваше ми почти всеки ден викане на полицията и доста жалби, докато разберат, че никой не е длъжен да ги търпи. Някой тук пишеше, че вдига шум по поводи само 4-5 пъти годишно. Ами в нашия блок са 40 апартамента. Ако от всеки се носи музика по 4-5 пъти годишно, теоретично излиза, че едва ли не всеки втори ден блокът ще се тресе. Като се замислих колко са поводите само на нашето семейство - поне 12. Сигурно има и други подобни семейства. Има си заведения за всеки джоб, където може да се празнува, без да пречи.  Това че някой празнува, не означава, че аз на следващия ден не трябва да ходя на работа, а децата - на училище. Нито пък означава, че във времето ми за почивка, трябва да го търпя.

# 96
Можете да си въведете наредба на входа, с гласуване на Общ съвет. Щом и на други им пречи. Мисля, че можете да вземете подобно решение.

Абсурд. А дори и да стане, никой няма да иска да се занимава да пише протоколи, да събира свидетели и прочие. Това е неприложимо както в нашия случай, така и на много други места. Аз лично познавам още 4 семейства с такъв проблем. Домоуправителя, особено ако е жена, изобщо не иска да се забърква в такива работи. Оттам нататък пък да тръгнеш да съдиш домоуправителя, че не си изпълнява задълженията (защото то това остава) - още по-голям абсурд.

# 97
Това че някой празнува, не означава, че аз на следващия ден не трябва да ходя на работа, а децата - на училище. Нито пък означава, че във времето ми за почивка, трябва да го търпя.

Да, така е. Макар че хайде ако е за повод бихме могли да се разберем, но в момента наредбата просто дава право на всеки да тормози съседите си, просто защото иска. Стига се до реплики от рода на "не ме дразни, че да не ти надуя ей сега музиката" - както при нас, така и при един познат.

Всеки, който ПОНЕ ВЕДНЪЖ е преживял подобен тормоз, ще разбере идеята ми. За мен не е нормално да се позволява една уредба да е включена на макс от 8 сутринта до 23 вечерта с една пауза от 2 часа следобед. Но в момента това е напълно законно.

# 98
В нашия вход децата на домоуправителя пускат силна музика. Делят ни няколко етажа, но басите така кънтят. Реално музика не чувам.

# 99
  • София
Влязох да видя какво се случва, а то било поредната утопия.
Няма нужда от нови забрани!
Българите не разбраха, че големите глоби и въвеждането на поредното ограничение не променят нещата!
Нужно е само да се спазват правилата, да има кой да следи и малки, но сигурни глоби!
Като видят, че няма измъкване почват да спазват!
10-20 лв. глоба е достатъчна както се плати 5-6 пъти на 7мия ще си помислят.
Показателно е какво се случи с коланите в колите.

Не може да се забранят всякакво шумове - хората слушат музика, ремонтират, правят любов, крещят си, децата плачат/тропат. За различните хора всеки един от тези шумове може да е дразнещ.
Не е по-различно дали над теб дъни музика, дали чуваш скандалите под теб или слушаш сапунката на бабата до теб.
Изпитал съм го на гърба си и знам какво говоря.
- музиката започваше след 22 ч. и от нея буквално вибрираха стъклата в къщи.
- скандалите на бабата и дядото под нас ме притеснявах да не завършат трагично.
- бабата дядото до нас не чуваха телевизора и съответно аз чувах трудно моя, но се дразнеха на детето над тях. Е, авторе, според теб на тях слушалки ли да бях раздала.
Сега живея до голям булевард и се будя и заспивам с рева на машините, но ми е по-тихо.

# 100
Нужно е само да се спазват правилата, да има кой да следи и малки, но сигурни глоби!

Нужно е "само" да се спазват правилата? Simple Smile Нужно е просто малко разбиране, че не може всеки да прави каквото си иска, защото тогава ще живеем в един хаос...

Пак казвам, че моето предложение беше само за музиката. При това идеята не ми е да накарам хората да не слушат музика у тях си, а просто да я слушат така, че да не ме заставят и аз да я слушам.

А прахосмукачката колкото и да е силна, няма как да се тресат стъклата от нея.

# 101

Нужно е "само" да се спазват правилата? Simple Smile Нужно е просто малко разбиране, че не може всеки да прави каквото си иска, защото тогава ще живеем в един хаос...

Пак казвам, че моето предложение беше само за музиката. При това идеята не ми е да накарам хората да не слушат музика у тях си, а просто да я слушат така, че да не ме заставят и аз да я слушам.

Ела да видиш!
Комшиите отгоре са на плочки в целия апартамент. Като почне да хваща с прахосмука - по 1 час ми стърже в мозъка  ooooh! И да - много по-дразнещо е от силната музика, щото е всеки ден  Rolling Eyes

# 102
  • Варна
Аз пък нямам против прахосмукачките, защото са за малко, дори и всеки ден. Laughing
Но музика слушах всеки ден, около 20 часа на ден. Сутрин-явно така се разсънват след нощния запой, после цял ден за кеф(с толкова хора, все някой си беше у дома, а най-вероятно са различни смени), а вечер-купонче.

# 103
Как може по цял ден всички да са вкъщи- и вие, и съседите? Просто ми е интересно.

# 104
  • София

Да, само! Правила има, нужно е институциите да не си прехвърлят топката.
И пак казвам теб те дразни музиката, друг тропането на децата.
Нормите за шум трябва да се спазват, но не може да се искаме около нас да шепнат.

Leaves, случва се по време на майчинство. Бабите и дядовците - са пенсионери, този тинейджъра - мъж над 40те, над нас се прибира по нощите, другото дете беше наша възраст.
Децата ми се научиха да спят на шум.

Общи условия

Активация на акаунт