КРАЙ на проблема с шумните съседи и силната музика ?

• 41 365
  • 150
  •   1
Отговори
# 60
...ако е ежедневие ,това вече си е тормоз и се намира винаги решение на проблема  Naughty...

Да не намесваме инцидентните неща, става дума само за за ежедневния, системен тормоз.

Как се справихте?

# 61
Мисля,че предложението е за всеки Божи ден над еди колко си децибела да не можеш да усилваш музика... така,че, да - ще ги намесваме, защото това са моменти от живота на всеки човек, които лично аз и семейството ми не желаем да разваляме, случва се 4-5 пъти в годината, не е всеки ден...  Naughty

Не се сърди,човече - явно гневният ми поглед е бил доста плашещ, защото макар да бяха някакви момчета гаменчета, проблемът се реши от раз....те си стояха по цял ден у дома и  тъй като тогава пречеха с музиката си само на нашия апартамент, просто им казах слушайте си колкото искате м/у 9 и 18ч докато ни няма, след това си намаляте баса, защото мизериите винаги могат да станат двустранни.... ефектът беше незабавен.... хич да не е, погледът е убиец  Close Close и редовно върши работа  hahaha hahaha

# 62
Ами да, такива неща е ясно, че се случват и когато не са постоянна практика всички можем да подходим с разбиране. Още повече, че това не може да се счита за тормоз, когато е епизодичен случай.
Лабораторията за измерване няма как да бъде пренесена за 30 мин, за да се проведе изследването. Има си методика, по която се работи и тя е неприложима при инцидентни случаи.

В Наредбата за обществения ред и сега е писано, че в сградите не бива да се създава шум по-голям от
обичайния (Чл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се  на територията на  СО, се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели .)

Освен това е писано и следното:
Чл. 4. (1) За задоволяване на битови потребности, в сградите етажна собственост, строителни, монтажни или ремонтни дейности, може да се извършват само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа, след предварително писмено уведомяване на съкооператорите, най-малко 24 часа преди започването на дейността.
(4) В сгради, етажна собственост, се забраняват:

1. шумни увеселения в периода от 22.00 до 08.00 часа;

2. извършването на търговски, стопански и други разрешени дейности, извън установеното и съгласувано от кмета на района  работно време за обекта, но не по-късно от 22.00 часа.

3. производствени и промишлени дейности.

(5) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване  изискванията на съответните хигиенни норми, ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 08.00 до 14.00 и от 16.00 до 22.00 часа.

(6) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа.

В чл.4 е написано конкретно кое кога се забранява и полицията може да реагира на такива сигнали и да изпрати патрул. Но след тяхното посещение отново всичко зависи от добронамереността на нарушителя. Т.е. няма какво да защитава другите обитатели на сградата и това създава проблемите.

Според мен, тази наредба има нужда от сериозна преработка, за да започне да работи за нормалния живот на хората. Конфликтни отношения между съседите винаги ще има, просто защото ние хората сме си такива - понякога по-агресивни, понякога по-несъобразителни и тези неща трябва да се регулират цивилизовано.

# 63
Мисля,че предложението е за всеки Божи ден над еди колко си децибела да не можеш да усилваш музика... така,че, да - ще ги намесваме, защото това са моменти от живота на всеки човек, които лично аз и семейството ми не желаем да разваляме, случва се 4-5 пъти в годината, не е всеки ден...  Naughty

Не. Съвсем не става дума за това Peace
Става дума да се прибираш всеки ден и да знаеш, че нямаш право на почивка. Не да ти е тихо по принцип и инцидентно да има малко шум (защото дори тогава не възприемам хора и ръченици, има си места за това).

Ние след като се оправихме със съседа, вече се случва да дойде и да каже - извинявайте, тази вечер до към 12 ще гледаме мач и може малко да повикаме с приятели - ок. Особено ако е в почивен ден. Но преди беше то ранни зори до късно нощем, с прекъсвания от 4-5 часа, в които явно спеше (примерно от 2 до 6 сутринта).

online, и според мен се нуждае от сериозна преработка. Така написано излиза, че спокойно може да ти свирят от 8 до 14 ч. и от 16 до 22 ч. Което прекалено, прекалено кошмарно, но посочвайки тези редове, всеки може да го прави, а това ако не е тормоз, не знам кое. Просто си представете една бременна жена, която си е вкъщи или дете, което трябва да учи, или просто се прибираш от уморителен ден. Въобще така е направено, че все едно нямаш никакво право да починеш в собствения си дом.

# 64
За децата - застилане на пода с килим помага много.  Peace

Да, действително помага много. Текстилът обира много от шумовете.

Дори в книгата на д-р Спок за бебетата имаше съвет, ако бебето плаче силно и пречи на комшиите (! книгата е от 70-те години в Америка, и впрочем там повечето хора живеят в къщи), да се сложи одеяло на прозореца.

един ден като ви порастне бебето и стане 3-4-5 годишно жизнено детенце, което скача, бяга - да го забраним и него, а?

Въпрос на възпитание е колко и кога ще тича. За да не тича и скача много вкъщи, има си начини - води се на разходки, записва се на спорт... Впрочем като ни се роди бебето всички викаха аууу колко много ще плаче, те бебетата много плачат... ами до момента нашето плаче много малко (когато не го стряска уредбата на комшията). Като плаче, винаги гледаме да й обърнем внимание, да разберем защо плаче, и да облекчим колкото се може дискомфорта й. Вярно, че някои бебета са по-ревливи от други, но и много майки виждам как буквално не им се занимава и оставят бебето "да се нареве" - то като се нареве, само ще спре. Все едно е играчка и чакат да му свърши батерията...

Пак повтарям, че моето предложение касае само музиката, но вече почвам да се чудя аз ли не говоря български, вие ли не разбирате... или явно не искате да разберете.

Точно отговора на Angel_Dust щях да ти постна и аз  Laughing Крада ти мислите ей Angel_Dust   Flutter

То, вие двечките сте ми ясни Simple Smile

double_you - сега пък и тапите не са ви удобни... пак казвам - няма как света да се върти около вашето семейство Wink

Покрай темата - 35 децибела в малко помещение пречели на комуникацията...искаш да кажеш, че съседите ви така си пускат музиката, че вие във вашата къща не може да се чуете като разговаряте и ви се налага да си крещите и пак се недочувате?

Значи съседите така си пускат музиката, че единия пък като стоях на стола така се разтресе всичко, че помилих, че е земетресение. Много се стреснах и скочих да спасявам бебето. Мъжът ми беше на леглото, тъкмо ставаше, и той си изкара акъла.

Не е всеки път ЧАК така, но обикновено като я пускат се налага да си говорим на по-висок тон.

Вие впрочем много се хванахте за тези 35 децибела. Аз ги взех от една от наредбите, където се цитират 35 децибела като препоръчително нормално ниво на шум.

Не знам колко децибела е, но моите съседи постигаха това, т.е. не можехме да се чуем вкъщи. Музика и един вентилатор, който се чуваше все едно пробива машина.
Оправихме се някак, но с много усилия. Бях като пребита. Постоянен тормоз в рамките на 2-3 г.
Само човек, който не е преживял това може да го разбере, затова и не мисля, че ще се подкрепи от много хора. По-скоро ще се приеме с ирония и подигравки.

Е, поне един човек да разбере за какво става дума Simple Smile

Впрочем аз очаквах, че далеч не всички ще се съгласят с това предложение, но пък не очаквах, че ще срещне толкова малко подкрепа. Особено като имам предвид колко много теми са изписани именно за тормоз от съседи чрез силна музика. Явно всеки се спасява, както успее (ако успее).

Само да добавя, че даже не винаги беше силна музика, често музиката не се чуваше, само басовете.

Да, интересно защо така става, но понякога се чуват и само басовете. Само че в нашия случай се чуват през един етаж (не от горния, а от по-горния етаж). Като комшийката вдясно от нас е ходила да говори с момчето (19 годишно, не учи, не работи), като отговорът естествено е бил - глей си работата...

...ако е в позволените часове,ще го изтърпиш - ако е ежедневие ,това вече си е тормоз и се намира винаги решение на проблема...

Интересно - какво е това решение? Много ми е любопитно.

Впрочем относно тези, дето нямали пари да празнуват на заведение - ами аз пък нямам пари да спя на хотел.

Не се сърди,човече - явно гневният ми поглед е бил доста плашещ, защото макар да бяха някакви момчета гаменчета, проблемът се реши от раз....те си стояха по цял ден у дома и  тъй като тогава пречеха с музиката си само на нашия апартамент, просто им казах слушайте си колкото искате м/у 9 и 18ч докато ни няма, след това си намаляте баса, защото мизериите винаги могат да станат двустранни.... ефектът беше незабавен.... хич да не е, погледът е убиец  Close Close и редовно върши работа  hahaha hahaha

Еееее, "Кари", извинявай, ама това изобщо не е никакво решение. Ти си извадила някакъв див късмет, просто страхотно лесно ти се е разминало. Плюс това вие като нямате бебе мизериите наистина могат да са двустранни, ама ние като сме с бебе какво да правим?

И изобщо, не смятам че е редно така да се решават проблемите - все едно сме в джунглата, и който е по-наперен...

Впрочем, като така и така сме почнали, и понеже много от вас смятат, че ние сме някакви претенциозни хора на които всичко им пречи, нека да кажа още нещо.

Моето предложение касае САМО МУЗИКАТА. (Тя пречи не само на нас, но никой не смее да се разправя.)

За ремонти никога не сме правили проблеми на съседите, няма и да правим, дори и когато почват в 7 сутринта и продължават без почивка до 22 вечерта. НИЕ когато сме правили ремонти винаги сме се съобразявали и сме правили най-шумните дейности (къртене, чукане, пробиване) в часовете около обяд. С останалите не толкова шумни (но все пак осезаеми) ремонтни работи сме се съобразявали да почваме към 9,30 и да приключим до 20ч. Поради тази причина ремонтите ни стават бавно. И трудно намираме майстори, защото на майсторите не им се спира и не им се съобразява. Това ни създава на нас проблеми, но въпреки всичко го правим така. Гледаме тези неща да ги правим в работните дни, когато повечето хора ги няма по домовете. След ремонта винаги изчистваме и стълбището, и коридора, и асансьора, и входа - навсякъде, където може да има останали боклуци от нас. Преди ремонта слагаме бележка.

Аз съм сменила пет или шест апартамента в София, мъжът ми е сменил и той толкова в Бургас, и досега никога не сме имали проблеми със съседите. Нито ние сме пречили на някого, нито пък някой ни е пречил на нас, и според мен това е НОРМАЛНОТО положение на нещата.

Когато хората живеят в блок - а сигурно 90% от населението на България живее така - всеки е зависим от всеки. Ако всички гледат да се съобразяват, всички ще живеят по-добре и по-спокойно. Ако никой не се съобразява... хората се изнервят, почват да правят напук, и в един момент си казват - ми като никой не се съобразява с мен, и аз няма да се съобразявам с никого. Щом като той/тя ми заявява "Аз съм си вкъщи и ще си правя каквото си поискам", и аз ще правя каквото си поискам...

Само че не можеш да гледаш само себе си и само своите права. Моите права се простират дотам, докъдето не пречат на теб. Затова и гледаме да не пречим на останалите. Мъжът ми много искаше да си купи скара да си пече на терасата, но не го направихме, за да не пречим на останалите. Сложихме специално килимче под стола на компютъра, за да не се чува търкалянето при комшиите отдолу. Ползваме гумени чехли, а не платнени с гумена подметка, понеже на тези вторите като ходиш им се влачи подметката и са доста шумни. Не тръшкам вратата на асансьора, за да не пречи на хората от първия етаж, които са точно до него. (Е, понякога като съм с бебето не успявам да я задържа.) Не седим на терасата лятото да пием бира и да си говорим, за да не пречим на съседите, които имат малки деца и ги приспиват към 21-22ч.

Естествено, че при нас се чуват все пак шумове от съседните апартаменти - търкаляне на колички, изтърване на предмети, лаене на куче, тръшкане на врати, цепене/рязане на дърва. Понякога комшията отдясно прави купони, чуват се, но е поносимо и се случва рядко. Имаме си и миризми - от готвене, от варене на компоти, от палене на печки... НА НИКОГО НЕ ПРАВИМ ПРОБЛЕМИ. Това са нормални неща. Не си мислете, че сме някакви префърцунени претенции.

Но за музиката не мога да се съглася.

Последна редакция: сб, 14 юни 2014, 19:09 от AnMary

# 65
  • София
Според мен и моите бебета (вече деца) плачат малко и винаги им обръщаме внимание и се стремим да ги успокоим и да разберем защо плачат..... Съседите сигурно не мислят така.... 35 дБ музика ми се вижда доста тихо  newsm78 ... не подкрепям. Авторката ми се вижда доста агресивна... и това не ми допада.
Доста ремонти съм правила.... до сега не съм срещала майстори, които искат да работят от 7 сутринта до 22 вечерта без да почиват и да прекъсват. Моля пратете ми координатите им на лични (за да не е реклама  Mr. Green) .... Ще ги използвам най-безсъвестно на места, където няма да пречат на кьорав съсед, бременна жена, майка с малко дете и т.н.

# 66
Според мен и моите бебета (вече деца) плачат малко и винаги им обръщаме внимание и се стремим да ги успокоим и да разберем защо плачат..... Съседите сигурно не мислят така....

Авторката ми се вижда доста агресивна... и това не ми допада.

Доста ремонти съм правила.... до сега не съм срещала майстори, които искат да работят от 7 сутринта до 22 вечерта без да почиват и да прекъсват.

За нашето бебе го знам от съседите. И наистина плаче малко, за кратко, и никога през нощта. Като имаше колики и не можеше да спи и проплакваше, я носих в кухнята, за да се чува възможно най-малко.

Авторката с какво ви се видя агресивна? Авторката само я нападат Simple Smile

Майсторите спират само да пушат и да хапнат. През останалото време хич не ги интересува колко е часа и къртят и пробиват когато им дойде. Едни идват за банята и ВиК-то, други идват да събарят стената на терасата, третите идват да къртят плочките в кухнята... и така се получава цял ден нон-стоп. Радвайте се, че не ви се е случвало Simple Smile

А една музика не знам колко ще ви се вижда тиха, ако я слушате по цял ден, ама нейсе. Явно не ви се е случвало чашата на масата да подскача от басите.

# 67
Явно не ви се е случвало чашата на масата да подскача от басите.
Дали това се случва от 35 децибела? Може би са доста повече.

# 68
Само че не можеш да гледаш само себе си и само своите права. Моите права се простират дотам, докъдето не пречат на теб.
Може би е добре да се съсредоточиш върху тази мисъл. Особено върху първото изречение. А и правата често се простират дотам, докъдето казват нормативните документи, а не докъдето ние смятаме, че не пречат на останалите.
Времето в момента е чудесно. Изведи детето и мъжа навън, вместо да седиш пред компютъра. Така ще ги спасиш от вредните децибели.

# 69
Явно не ви се е случвало чашата на масата да подскача от басите.
Дали това се случва от 35 децибела? Може би са доста повече.

Определено са доста повече, но не знам колко точно. Както казах горе, 35 децибела го взех от една от наредбите, на практика не знам колко точно е. Може и 60 децибела да е окей.

# 70
  • София

За нашето бебе го знам от съседите. И наистина плаче малко, за кратко, и никога през нощта. Като имаше колики и не можеше да спи и проплакваше, я носих в кухнята, за да се чува възможно най-малко.

Аааа, не знам.... и моите съседи казваха че бебето(и трите броя) почти не се чува.... и аз така казвам за двата броя пресни съседски бебета.... ми чувам ги..... особено пък аз дето съм се изпедепсала за толкова години да чувам и шумка да шукне.... Така че не леж на това уше, че комшиите са казаличе не чуват твоето бебе.... на разбрани хора си случила, на които им е ясно че щом е бебе ще реве  Stop

# 71
други идват да събарят стената на терасата,

Това събаряне регламентирано ли е? По-опасно ми се струва от музиката.

# 72
  • София
Само че не можеш да гледаш само себе си и само своите права. Моите права се простират дотам, докъдето не пречат на теб.
Може би е добре да се съсредоточиш върху тази мисъл. Особено върху първото изречение.

А ти - върху второто.

Ми аз се съсредоточавам върху второто - не правим ремонти (не питайте в какво състояние е апартаментът), не пускаме музика, детето свири на пиано, обаче съм купила електронно и тя свири със слушалки. Това обаче не спира съседа да се оплаква от тракането на лъжици в чиниите или от пускането на вода в тоалетната. Какво, да спрем да дишаме ли?

# 73
Може би е добре да се съсредоточиш върху тази мисъл. Особено върху първото изречение.

А ти - върху второто.

Малко четене с разбиране няма да навреди. Твоите права не се простират дотам, докъдето не пречат на мен, независимо че ти смяташ така. Уточних го в предходното си мнение.
Между другото, форумът предлага чудесната възможност за редактиране на мненията. Не е необходимо да пускаш десет поста един след друг, след като можеш да ги събереш в един.

# 74
Аз в другата тема писах, че и любов правим тихо. Да не стресираме някого.

Общи условия

Активация на акаунт