Православието като начин на живот 4

• 43 389
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Интересен въпрос, за вярата, Православната вяра, идва о т сътворението на света, и самото й име , че право славим Господа.
Не трябва да се придържаме, а да я живеем, с дела, думи и мисли, всички сме немощни и с упование към Божията превелика милост, човеколюбие и щедрост, да успяваме да се спасим.

Защо изповядвам Православната вяра, защото вярвам в Отца и Сина и Светият Дух, в Неразделната Света Троица, в Един Бог в три Лица и три лица в Един Бог, православно изповядвам.

А какво мислите, спазват ли се апостолските и законите приети на Вселенските събори!
Как разбирате думите на Господа,, Даром получихте, даром давайте"!

# 376
Как разбирате думите на Господа,, Даром получихте, даром давайте"!
Йоана Ваня, хубав въпрос. Ето една статия по въпроса
http://www.bogonosci.com/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D … %D1%81/#more-3343
Скрит текст:
Затова, възлюбени в Христа Бога братя и сестри, дарени с безценните си сърца, с чудотворните си ръце и извисени души! Щастливците, които сме чули Благата Вест, повярвалите в Христа, изповядващи и прославящи в едно Отец, Син и Свети Дух, ние, озарените с благодатта да имаме всичко, нужно за спасението ни – и радости, и трудности, всичко даром получили, нека даром даваме. Защото ако работим за пари, нима сме ги заслужили? Та кой прави така, че ръцете и нозете ни да се движат? Не е ли нашият Господ Бог?

Затова, братя и сестри в Христа, нека даваме, с леко сърце и с любов, както скоро събрахме помощи за пострадалите от наводненията в Североизточна България, нека споделяме трапезата си, времето си, парите си с онези в нужда, защото въщност нищо не е наше, даром ни е дадено и даром трябва да го даваме. За да се умножава доброто в света. И да даваме с благодарност, ако го приемат, защото това са делата на вярата, а въщност този, който дава, трябва да благодари, защото онзи, който взема, всъщност дарява радост, любов и споделена вяра. Амин.

# 377
Здравейте,искам да ви пожелая Светли Празници,мир в душите и сърцата и здраве на  вас и близките ви хора.

# 378
а въщност този, който дава, трябва да благодари, защото онзи, който взема, всъщност дарява радост, любов и споделена вяра

Силни и много верни думи. Благодаря ти за статията  Simple Smile!

vale23 и всички вие, приятели,
Бог да е с Вас във всяко дело и във всяка стъпка, да сте здрави Вие и близките Ви!
От все сърце Ви желая мир и радост!

Днес пиша за последно до края на тази година. Ако изобщо имам време да влизам то ще е за малко, за кратко и само за четене. Така че си позволявам (без време) да Ви Честитя Рождество Христово!  Hug

# 379
  • където мечтите се сбъдват
Здравейте.Искам да ви попитам коя молитва четете на трапезата на Бъдни вечер?

# 380
Пожелавам на всички ви много радост и любов през настъпващите празници!

На трапезата на Бъдни вечер обикновено се чете Господнята молитва - "Отче наш", тропара на празника и някоя от кратките молитви към св. Богородица - "Богородице, Дево" или "Достойно ест".
Колкото и въцърковено да е едно семейство, многото и дълги молитви не са за предпочитане  Grinning.
Това е само мое мнение. 

# 381
# 382
  • В царството на игрите:)
Честито Рождество Христово!
Нека Бог да благослови дните ни!!!
Весели празници!

# 383
Честито Рождество Христово!
Весели празници!

Моля препоръчайте ми добър изповедник от София!

Давам линк към сайта на Зографския манастир, където има много книги и др. полезни четива:

http://www.sveta-gora-zograph.com/

Последна редакция: сб, 27 дек 2014, 18:44 от mila333

# 384
Успешна, благословена, мирна, тиха и спокойна седмица желая на всички!  Hug

Как се зарекох да не влизам и не издържах  Laughing.

Колко хубави дни минаха и останаха назад! С нетърпение чаканите дни на спокойствие и мир след раждането на Спасителя ни изтекоха през пръстите ни като мъниста. Дадох си сметка, че не осъзнавам как това време минава. Залисани в грижи за ближните си, за хляба, за топлото, не усещаме (дори не осъзнаваме), че живота ни тече, бърза да мине и да продължи напред някъде. Погледнах родителите си и за първи път видях, че вече са изморени и стари хора, които имат нужда от грижи и повече обич.

Та си зададох въпросите:
Защо сме устроени така, че не виждаме нуждата на ближния, докато сами не започнем да изпитваме (поне част от) затрудненията му?
Как се възпитава в хората любовта към ближния?
А правилно ли разбираме тази любов?
Бог ни е дал безмерно много примери. Иисус свети пред нас с такива и пак не виждаме, докато не изпитаме.

Защо според Вас се получава така? Или проблема е само при мен?

mila333, със сигурност можеш да се насочиш към близък храм. Най-добре е сам до потърси човек. Първо защото това е изключително личен избор - като избора на приятел. Второ - добрият изповедник за един може да се окаже не добър избор за друг.
При всички случаи от сърце ти желая бързо и безпроблемно да намериш "своя" изповедник Simple Smile.

# 385
  • В царството на игрите:)
На многая и благосатная лета!!!!
На именниците: Честит имен ден!
На всички мирна и добра Нова година!
Жени поставяш интересни въпроси и се надявам да стане хубава дискусия Hug

# 386
За много, щастливи, здрави и дълги години!
От все сърце се моля тази година да е мирна, да е благодатна и пълна. Господ да дари Вас и близките Ви с много здраве и щастливи мигове заедно!
  bouquet

Честит празник!
На именниците - честит имен ден!

# 387
  • София
 Честит празник!
 Присъединявам се към молитвата на Жени! Дай Боже да е добра новата година . Поизмъчихме се миналата, но трябва да приемаме с благодарност всяко изпитание.

Ще ми се да мога да се включвам по- често тук. Жени, поставяш въпроси, които много ме вълнуват, а все нямам време да се изкажа, но сигурно така и трябва. Миналата година, с моето семейство,  преживяхме много изпитания от различен характер и това ми показа, че всъщност имам още много работа по себе си и своята вяра. Слава на Бога, Той е толкова добър. От всяко изпитание остава по нещо добро,а човек осъзнава, че без Бога е нищо. Благодарна съм за всичко. Но ми се ще ми се малко да си помълча. Затова, простете ми, че не пиша често тук. Обичам ви и ми липсват дългите ни дискусии.  Simple Smile

# 388
Наде, мълчанието не винаги значи нежелание да споделяш Hug.
И аз имам такива моменти - искам да преосмисля, да подредя нещата в главата си. Особено в последно време.
Безкрайно си права, че цялата минала година беше изпитание. Бог е милостив и знае от какво имаме в действителност нужда. Вероятно от смирение най-много.

# 389
  • София
 Споделям една статия, която даде отговор на доста мои въпроси, а и е написана така простичко и с толкова любов, както само подвижници като стареца Тадей могат.
 Целта на живота

Общи условия

Активация на акаунт