МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 43 015
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 4 954
Аз си купувам само такава зърниста в България от кварталния магазин пък не знам. Следващия път ще си го сложа коттидж чийза до джинджъра и селърито и ще си направя едно смуути вкъщи за успокоение на душата.

Хайде, да не изглеждам такава заядливка, малко мили идеи по темата. Можеш да пробваш между другото сама да запържиш лука за хляба, става по-вкусно. Аз го правя в масло с малко захар за карамелизиране и добавям като изстине (да е с еднаква температура с останалите съставки). Имам някъде рецепта за хляб с карамелизиран лук и кашкавал, сега ще я изровя и пускам, беше вкусна.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 08:50 от Estlar

# 226
  • Мнения: 4 954
1. нарязва се на ситно една глава лук и се задушава в 25гр масло до златисто (тук аз слагам захар)
2. пресяват се 450гр бяло брашно и се добавя пакетче суха мая, 1 ч.л. горчица на зърна, 1 чаша настърган кашкавал и 3/4 от приготвения и изстинал лук
3. течността е 150мл прясно мляко (стайна температура задължително) и 150мл вода.
Точки две и три се изпълняват в последователността, която изисква машината ви (в някои първо се слагат сухите, а след това течните, в други обратно, а аз съм го правила и ръчно. Ако ще го правите в машината - пускате на програма за тесто

4. когато тестото е готово се вади върху набрашнена повърхност и се разделя на топки (около 20), които се нареждат в желаната форма, маже се с масло, поръсва се с останалия кашкавал (т.е "на вкус и цвет")и лук и когато отново удвои размера си се пече на 190 градуса за 40-45 минути

Топките аз лично нареждам в правоъгълна висока форма за хляб на два реда, като мажа с масло и слагам от кашкавала и лука и по средата, и отгоре върху топките.

# 227
  • Мнения: 738
Благодаря за рецептата.  bouquet
Ми не, не си купуваш такава от магазина, аз също не си купувам. Освен ако не ти пробутват извара, която тече обилно, но според мен подобен признак би бил притеснителен... newsm78
Както и да е, нито съм тръгнала персонално да ти разклащам убеждението, че кърд и котидж чийз са близки, но различни неща, нито нищо, пък щом ти желаеш да си "отгоре" в някакъв въображаем pissing contest - ама моля, ок, печелиш, веднага ти признавам, че са съвършено еднакви неща и аз съм напълно малоумна и тъпа.
Скрит текст:
Бреее, тука стана по-зле от Клюкарника, да не се обади човек, че знае нещо. Айде, със здраве, аз лично скоро няма да се обадя - нека знаещите говорят.

# 228
  • Мнения: 4 954
Спокойно, няма да се заяждам повече, просто всички измислени чуждици за храни в българския език са ми  Sick Имаме си джинджифил, а не джинджър, извара, целина, пармезан (а не пармиджано), полудявам като видя такива.

# 229
  • София
  • Мнения: 8 500
Цитат
За сухия лук - ок, сега виждам разликата, самардалата е сушен див лук стрит и омесен със сол.

Само уточнявам, без да взимам страна по спора, нито пък да имам предвид някого.
 
Самардалата действително е от семейство лукови, но не е сушен див лук. Двете са различни растения.

Ето тук ви давам снимки за сравнение. Самардалата е в ляво (с плоските листа, почти като трева), а диви лук е в дясно с типичните за него кръгли тръбовидни стебла.

 

# 230
  • Мнения: 1 781
От двайсетина години съм открила самардалата и не я заменям с нищо друго за сандвичи, месо и .... топъл хляб от нашите хлебопекарни.  Да допълня, че при термична обработка губи характерния си вкус и мирис.

# 231
  • Мнения: 1 170
Спря токът за профилактика. Тестото е в машината, която нагласих снощи на отложен старт. Не мога да го прибера в хладилник. Ще се прибера у дома довечера. Ако опека превтасалото вече тесто ще стане ли нещо?

# 232
  • Мнения: 8 001
Eдва ли няма да има цял ден ток. Като дойде, машината ще си продължи.

# 233
  • Мнения: 1 170
Eдва ли няма да има цял ден ток. Като дойде, машината ще си продължи.

Тестото е било готово за печене, когато е спрял токът. С жива мая е. Едва ли след 6+ часа машината ще помни докъде е стигнала.

# 234
  • Пловдив
  • Мнения: 4 109
Здравейте,
Някой ползва ли хлебопекарна  Kenwood BM450?

Оста на дъното на кофата, на която се слага бъркалката се откачи. Видимо не липсва болт. По-скоро липсва някакво силиконово уплътнение или се е износило.

Някой имал ли е подобен проблем?

# 235
  • Мнения: 4 711
От днес съм собственик на хлебопекарна мулинекс OW1101 и се записвам да ви следя. Направих първият си хляб с готова ръжено-пшенична смес на софия мел, малко стана "странен" в средата, но намерих отговора в предишната тема, другият път ще опитам да му слагам айран вместо вода и се надявам да е по-добре.

# 236
  • Мнения: 12
Здравейте,мисля да си купя хлебопекарна но не знам дали след като сложа продуктите имам някаква работа с нея и дали след като стане хляба трябва да го извадя или мога и да го оставя вътре? Става въпро за тази https://www.technomarket.bg/products/09128004/moulinex-ow-6101.

# 237
  • Мнения: 8 001
Аз слагам продуктите, пускам я и си гледам другата работа. Най-често после излизам и вадя хляба когато се върна. Стоял е и повече от час готов в хлебопекарната. Моята е Мулинекс Уно, но по същия начин може да се действа с всяка една.

# 238
  • София
  • Мнения: 12 006
krachun Не е необходимо да се изважда веднага, освен ако не бързаш да го консумираш и не го извадиш за да изстине по-бързо и съответно по-скоро да бъде изяден. Машината го поддържа 1h топъл, след което напълно изключва и той сам си изстива с времето. На този модел, който си избрала е много полезна финкцията за отложен страрт /не че само този модел има тази функция де/, ако примерно го нагласиш от вечерта да изпече чак на сутринта и като станеш да имаш пресен топъл хляб.

# 239
  • Мнения: 4 711
Първият ми опит да направя френски хляб, по рецептата от книжката беше абсолютен провал, не се наду, в средата не се изпече, не знам какво сбърках. Ето и рецептата
вода 250мл
олио 2сл
сол 1чл
захар 1 1/2сл
брашно 450гр
мая сложих половин кубче от прясната 20гр, като я разбих в  20мл от водата затоплена, и сложих вътре и захарта.

Общи условия

Активация на акаунт