МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 708
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 1 314
Моята Финлукс е  за  1000, 1200  и  1400 гр. продукти, а при  покупка ни  дадоха рецептите принтирани в джобче  и започват от грамаж 750. Налага ми се да импровизирам за грааж, различен от книжката.  С малко четене тук си приготвям всякакви рецепти. Peace  Само  трябва грамажът  и времетраенето  да се спазят. И то не точно, но възможно най-близко.

# 676
  • Мнения: 3 020
И при нас май ще се окаже така.
Интересното е, че голямата толкова много обича питките, погачите и козунаците на мама /минутки за реклама  bowuu Laughing/, а сега и от двата досега правени хляба има.  Rolling Eyes

Но дори и да си меся тестото само в нея, пак ще ми е от полза.  Peace

Ама питка и хляб са различни работи, нормално е питките да се харесват повече.

И аз така мислех, обаче сравних рецептата за питка, която най-често си ползвам и става уауууу  Grinning с досега правените хлябове и разликата е в яйцата и малко повече захар.  Rolling Eyes Пък видях, че има и рецепти за хляб с яйца... и даже в книжката програма "Сладък хляб", то това не е ли питка???

Мисля, че трябва да се използват рецептите от книжките които са към съответната хлебопекарната.
Веднъж опитах с друга рецепта, но не ми се получи.
Сега правя само от моята книжка.  Peace

За програма Кекс в книжката няма рецепти... значи става и с други, освен дадените в Рецептурника.

# 677
  • Мнения: 955
Аз за хляба си спазвам рецептите от книжката. И въпреки това разликата е огромна- зависи къде е печен. Не знам, може нещо моята пекарна да не може да пече добре. Знам ли ?

# 678
  • Мнения: 4 954
Мисля, че трябва да се използват рецептите от книжките които са към съответната хлебопекарната.
Веднъж опитах с друга рецепта, но не ми се получи.
Сега правя само от моята книжка.  Peace

Не е задължително от една година не ползвам рецептите от книгата на машината, а от една друга - Bread and bread machines, взех я от Orange Center на Славейков. Стават безотказно. Просто не се предавай и наистина - следи тестото и спазвай общите правила за грамаж, температура и мая. Винаги меря точно, не слагам на око, предварително вадя всички продукти да са на стайна температура, течностите мога да подгрея леко за 30 секунди в микровълновата, ако са много студени и нямам време да ги чакам, или ако работя с пълнозърнести брашна с малко глутен. За маята - тествай предварително с живата мая, съхранявай в хладилник, а на сухата винаги проверявай датата на годност.

# 679
  • Мнения: 18 807
За питките- да, тестото може да е сходно или еднакво, но аз когато правя питки ги разточвам, мажа с масло, понякога слагам и сирене...съвсем друго си става според мен. Май си е до навик, може пък подобрителите на купения да им липсват  Wink

На мен ми липсват само хубавите тънки филийки, с тях не се справям.

Нищо не меря, нищо не топля, не  е такава фолософия печенето на хляб според мен, ако трябваше толкова да робувам- абсурд  Stop

# 680
  • София
  • Мнения: 3 034
Аз за хляба си спазвам рецептите от книжката. И въпреки това разликата е огромна- зависи къде е печен. Не знам, може нещо моята пекарна да не може да пече добре. Знам ли ?

Принципно печенето в хлебопекарната винаги "куца".  Реотаните, колкото и да са мощни и удачно поставени, все пак са отстрани а отгоре на това капака е с огромна дупка под формата на прозорче за наблюдение. Имам две машини - Мидеа и Мулинекс. Разликата при изпичането е в това, че при Мидеата е невъзможно да спретнеш дебели кори отстрани и отдолу а Мулинекса е способен на такъв "подвиг". Отгоре и при двете машини е почти еднакво недопечен.  Частично решение е да се сложи алуминиево фолио на стъклото с минимален отвор за наблюдение на ставащото в машината.

Мисля, че трябва да се използват рецептите от книжките които са към съответната хлебопекарната.
Веднъж опитах с друга рецепта, но не ми се получи.
Сега правя само от моята книжка.  Peace

Не е задължително от една година не ползвам рецептите от книгата на машината, а от една друга - Bread and bread machines, взех я от Orange Center на Славейков. Стават безотказно. Просто не се предавай и наистина - следи тестото и спазвай общите правила за грамаж, температура и мая. Винаги меря точно, не слагам на око, предварително вадя всички продукти да са на стайна температура, течностите мога да подгрея леко за 30 секунди в микровълновата, ако са много студени и нямам време да ги чакам, или ако работя с пълнозърнести брашна с малко глутен. За маята - тествай предварително с живата мая, съхранявай в хладилник, а на сухата винаги проверявай датата на годност.

При живата мая е по-голям шанса да не сработи след по-дълъг престой.

# 681
  • Мнения: 3 020
може пък подобрителите на купения да им липсват  Wink


Не е това, защото нямах предвид, че са налитали повече на купения хляб, а че бързо се излапваше всичко домашно приготвено - питка, погача, козунак, а сега към /домашно приготвения в пекарната/ хляб не забелязах толкова голям апетит... но е възможно, защото все пак е малко по-"обикновен" от една питка.  Simple Smile

Ако направя "моята" си рецепта на програма Сладък хляб ли да я пусна предвид, че е питка и с малко повечко захар???

# 682
  • Мнения: 4 954
Сравни времето на втасване и печене с времената, посочени в книжката, и избери възможно най-близкото до това, което правиш иначе

# 683
  • Мнения: 4 711
Смених маята със суха и тестото ми не втаса изобщо. Ако сега пусна програмата за тесто отново, но сложа свежа мая и още малко брашно към това тесто, дали ще се оправи  newsm78 Или да го хвърлям и да почвам отново?

# 684
  • София
  • Мнения: 3 034
Смених маята със суха и тестото ми не втаса изобщо. Ако сега пусна програмата за тесто отново, но сложа свежа мая и още малко брашно към това тесто, дали ще се оправи  newsm78 Или да го хвърлям и да почвам отново?

Сигурна ли си, че маята е истинска?

# 685
  • Мнения: 7 779
Смених маята със суха и тестото ми не втаса изобщо. Ако сега пусна програмата за тесто отново, но сложа свежа мая и още малко брашно към това тесто, дали ще се оправи  newsm78 Или да го хвърлям и да почвам отново?
малко подгрей машината и почакай. може температурата да ти е по-ниска

# 686
  • Мнения: 4 711
Маята е на д-р Йоткер, не знам колко е истинска, по рецепта беше 1,5 ч.л аз даже за по-сигурно сложих 2. Е как да подгрея машината, такава опция няма. Мулинекс е, има си програми за няколко вида хляб, за тесто, за кекс.

# 687
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 725
mysti,
Можеш да подгрееш като пуснеш програма печене за 1 мин.

# 688
  • Мнения: 1 314
Аз веднъж направих една подметка. После още една, докато не забелязах случайно, че моят пестелив мъж е  купил изгодно повечко  суха мая с изтичащ срок на годност. Ако я бяхме сложили във фризера, нямаше да  е проблем. Пробвано е. Но тази беше дала фира.

В срок ли е маята и каква марка? Сега видях - Йоткер. Напосл1дък пека с нея

# 689
  • Мнения: 7 779
Е как да подгрея машината, такава опция няма.
колкото и да ви препоръчваме да прочетете първа страница от темата  вие си знаете своето  #Cussing out  времето, което отделяте за чуденки и въпроси (и чакане на отговори) е много повече от това , отколкото да прочете тази страница 1.
подгряването става с температура. температурата в машината я прави реотана като работи. а кога работи реотана ? ......

Общи условия

Активация на акаунт