МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 851
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: X
Сегашният ми хляб стана хубав. Кората е пак дебела ,но е хрупкава. Като цяло съм доволна.
 Машинката от Лидл ,програма 1, степен на изпичане бързо ,1кг хляб. Рецептата е за хляб с кисело мляко на Полин /от блога на Аелин/.
 Стана  като козунак на конци -добре изпечен ,коричката е нормална. Доволна съм и мисля,че е рано да давам крайни оценки още не съм й свикнала. Дано открия цаката как кората /долу и отстрани да не е толкоз плътна/,но и да е хляба си е страхотен.
 Козунаци не съм правила ,това си е висш пилотаж за мен. Някой ден ще пробвам.
  Меря брашното малко на око - с чаена чаша от 200 ml. Нямам везна все още. Клисав и недопечен хляб нямам засега.
  Втори път махам бъркалките по време на първото втасване и като извадя хляба има залепнало по осите/или как се нарича там/ от  тестото.  Нещо явно не успявам  да го направя добре.

# 526
  • София
  • Мнения: 3 034
Винаги ще имаш някакви остатъци по осите, защото те не са с незалепващо покритие Peace.

П.П. Много ми е чудно как успявате да пуснете допичане веднага след основното печене. Моите машинки винаги ми показват комбинация от три Х-та Mr. Green.

# 527
  • Мнения: 5 737
И аз започвам да мисля, че е от партидата проблема с лидълските машини. newsm78 Снощи правих хляб от пълнозърнесто брашно на Файн фууд - ами изпече си се равномерно, отгоре цвета не беше по-различен в сравнение с отстрани, както и дебелината на кората.
Козунака, изпечен в машината не става същия, както ако тестото е омесено в машината, сплетено и печено във фурната.

# 528
  • Мнения: 51
Привет на всички МОМЧЕТА Wink  и момичета в тази вкусна тема!  bouquet Аз съм с Финлукс от  големите. До скоро ползвах машинката само за  месене, но сме  с бебе вкъщи и  горят, не горят уплътненията, ще оставя  машината да си върши сама  всичката работа. Засега нямам въпроси. Вече или  е обсъждано това, което ме вълнува, или знам къде да го  търся. Пък  и  не смея да предизвиквам Бонго  с тъп въпрос, да не хване  къртечниците.  #2gunfire

Стана ми любопитно за машинките от Лидл. Хлябът, за който казвате, че е недопечен отгоре, докъде ви изпълва казанчето? За дебелата кора с ММ сме забелязали, че се получава при по-продължително печене.

Neli672, притеснява те, че не омесва добре тестото ли? Според мен, като бухне  се съединяват двете  топки.
опечено ми е хлебчето много добре, изяжда се не остава ,но отгоре само остава бял на вид неопечен,но аз попрочетох тук от блога,май маята ми е в повече

# 529
  • Мнения: X
Кората става плътна и с по-тъмен цвят. При рязане има много трохи /от кората/.
Дебела кора ми се получи и при нормална и при съкратена програми. Значи не зависи от времетраенето на програмата или рецепта.
 

# 530
  • Мнения: 7 779
П.П. Много ми е чудно как успявате да пуснете допичане веднага след основното печене. Моите машинки винаги ми показват комбинация от три Х-та Mr. Green.
как става допичането според теб ? - за да видим къде грешиш

# 531
  • Мнения: 7 779
Втори път махам бъркалките по време на първото втасване
кой ти каза така да го правиш ? 

# 532
  • Мнения: X
Ами явно не съм дочела .Днес  беше при последното /второ втасване / и пак си имаше тесто.
 Кога точно да ги махна ?

# 533
  • Мнения: 7 779
Кога точно да ги махна ?
след последното месене , преди последното втасване. 
по време на втасването по-добре стой и се радвай на тестото (без да го пипаш).

# 534
  • Мнения: X
Ами аз горе долу това правя -чакам да спре да меси и ги махам. Първият път само махнах и после започна да меси пак -даже ги бях намазала с олио да не залепне.
  Сега погледнах табличката -значи има месене 1, втасване 1,месене 2,втасване 2 и втасване 3. Махам ги преди втасване 2. Слагам на пауза /спирам програмата /вадя от казанчето ,изчиствам осите -понякога ги мажа леко с олио,оформям си тестото и намазвам отгоре леко с вода или олио. По осите и днес си имаше тапа от опечено тесто. Така че естетиката на вадене пак беше нарушена.
 Първият хляб странно ми се извади добре -беше с бъркалките и те си се измъкнаха от раз. Но хляба беше престоял 1 ч вътре. Оставих я да си пече -наложи ми се да изляза. При този случай беше /както писах по-горе/ всичко на око ,даже последователността не беше спазена - първо брашното /готовата смес/ ,после вода /хладка /и олио. Не наблюдавах нищо .Включих и излязох от кухнята.  Това беше най -сполучливият ми хляб.Нямаше дебела кора ,бъркалките се извадиха лесно,  Калпазанската версия ми излезе най -добра.

# 535
  • Варна
  • Мнения: 458
мама Барба -няма да взимам друга марка , ще продължа да си издирвам казанче за моето вярно Нео !
иначе си работи безгрешка машинката ми.
Бонго , съжалявам че не го снимах козунака докато е цял , към момента е почти изяден
сплетох си го , надигна се достатъчно , абе форма един път ,но пустата кора пак една плътна , на мен ми е гадна ,оставих го в казанчето да се овлажни ,ама не !Отгоре пък като недопечен ,като реша да го запека във фурната само отгоре от топлия въздух той поизсъхва и отдолу и съвсем не се търпи .
Искам си казанче за Нео !!

# 536
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
  • Мнения: 208
Ааа, моля, моля!
Вторият ми хлебец от "лидълските машинки" стана дори по-добър от първия. Ще кача снимки, ако успея.
 Рецептата си я харесах от тук. Различна от първата. Днес слагах кисело мляко, вода и прясно мляко общо 330мл. + 1 яйце на 600 грама брашно. сол, захар, мая. Програмата я стартирах на пухкав хляб.
Уплаших се, че няма да стане понеже млеката бяха от хладилника студени. Но напротив. Уж наглеждах всичко но второто втасване го прекъснах 15 минути преди края. Включих на печене -кора нормална. Сложих на стъклото фолио. Пекох 1 час. След това извадих хляба и за 10 минути го доопекох за "цвят" само от горе малко, но преди това намазах с краве масло малко. Не вярвах, че ще стане този хляб, като го видях залепнал за стъклото, но стана и то отлично за мен.

Въпрос: Мога ли да сложа продуктите за "Болярска пита" в машината.? Само да ги омеся и малко втасване.
 Много ли е като количество?

Утре мама и тати ще ми идват на гости. Бих желала да ги поглезя. Извинете за спама и благодаря.

# 537
  • Мнения: 7 779
Сега погледнах табличката -значи има месене 1, втасване 1,месене 2,втасване 2 и втасване 3. Махам ги преди втасване 2. Слагам на пауза /спирам програмата /вадя от казанчето ,изчиствам осите -понякога ги мажа леко с олио,оформям си тестото и намазвам отгоре леко с вода или олио. По осите и днес си имаше тапа от опечено тесто. Така че естетиката на вадене пак беше нарушена.
между втасване 2 и 3  няма ли премесване ?
можеш да не спираш програмата - просто си изкарваш контейнера , затваряш машината да не бяга топлото , извършваш си действията и пак ги връщаш (контейнер с тесто) в машината да втасва и пече.  осите няма смисъл да ги мажеш защото тестото може да поеме мазното , а и виждаш ,че не върши работа. когато вадиш контейнера с изпечения хляб врътни 1 оборот осите от долната страна на контейнера. така ще се "откъснат"  от хляба и ще излиза по-лесно и с по-добра естетика.  Laughing

# 538
  • Мнения: 7 779

Въпрос: Мога ли да сложа продуктите за "Болярска пита" в машината.? Само да ги омеся и малко втасване.
 Много ли е като количество?
сметни си какъв е грамажа на всичките продукти , виж максималния грамаж на твоята машина и прецени.

# 539
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 008
Моят първи ръжен хляб така бухна , че ме уплаши чак  Joy
Но не съм уцелила маята - бая си хлътна отгоре  Crazy
Но щерка ми каза - Мамо , добре сме си купили тази машинка - хляба ухае невероятно !
Сега съм на работа , а предполагам , че хлябът ще е изяден  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт