Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Двойно гражданство на дете

 • 34 324
 • 105
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте!
Извинявам се, ако има подобна тема-търсих, но не открих.
Та въпросът ми се отнася за дъщеря ми, която е на 9 месеца. С таткото (не сме женени, но живеем заедно и той е припознал детето още с раждането) живеем в България. Аз преди 3 години се прибрах от Германия(живях там 10 години, имам и гражданство). Проучих въпросът за немско гражданство на детето и ако подам документи преди 1-вата й годинка, може и тя да бъде с двойно гражданство(като мен). Обаче се чудя и не мога да отсея позитиви и негативи на това двойно гражданство. Искаше ми се да се допитам до вас, защото съм сигурна, че има и други деца с двойно гражданство тук. Предполагам, че минусът може да бъде в документите, ако пътуваме някъде. Трябва ли да нося и БГ и немски документи? Ще се радвам, ако някой сподели от опит. Какви ползи може да има немското гражданство за нея, при положение, че живеем в България?
Благодаря ви предварително!

# 1
 • Мнения: 555
Синът ми е с двойно българо-френско гражданство. Живеем в БГм таткото е французин, нямаме брак и гражданството е правено тук в консулставото с цел детето да бъде записано във френския лицей и да има стипендия като граданин. Аз не виждам негативи. Когато мин година пътувахме до Франция, носехме българския акт за раждане + френския документ, т.нар "фамилна книжка". Паспортът може да бъде от всяка една от двете държави, според както е удобно. Изкарай му гражданство, винаги ще е му е  +

# 2
 • Мнения: 3
Благодаря ти за мнението. И според мен няма негативи(след дълги размишления). Аз затова исках все пак да чуя някой с опит, а като гледам вашата ситуация е почти същата като при нас.

# 3
 • София
 • Мнения: 117
Моята дъщеря е на 2 години с българско и испанско гражданство. За пътуването виждам по-скоро позитиви, защото мога да я изведа от страната с двата паспорта без присъствието на баща й и без да е необходимо пълномощно от него, както и той разбира се. Това за момента ме улеснява, защото живеем в трета държава и ми се е налагало да пътувам с нея без него до България и обратно. Освен това аз не нося името на мъжа ми, но в испанския паспорт фигурира моята фамилия, което доказва, че съм й майка (искали са ми акт за раждане на излизане от Швейцария, а нямах преведен, като показах испанския паспорт, минахме без проблем).  Ти разбира се може да и направиш гражданство и да си пътува с който паспорт иска, никой не те пита колко още паспорта има и не е задължително да ги показваш.
Друго нещо което сега се сещам, както децата в бг са здравно осигурени без никакви условности и изключения за сметка на държавата, така е и в Испания, та дъщеря ми има здравни осигуровки и на двете места, европейската здравноосигурителна карта ни беше по-лесно там да я извадим например. И аз до момента не виждам негативи.

# 4
 • Мнения: 3 675
За пътуването виждам по-скоро позитиви, защото мога да я изведа от страната с двата паспорта без присъствието на баща й и без да е необходимо пълномощно от него, както и той разбира се.
Това сигурно ли е?
Aз съм останала с впечатление, че другото гражданство не помага и пак си искат декларация от бащата, че е съгласен детето да напусне България  Rolling Eyes

По закон сме длъжни да показваме и двата паспорта, но аз показвам само единя  Embarassed Покажа ли и бг паспорт, веднага ще поискат декларация от таткото 
Сега ми сервираха в бг посолство, че понеже детето ми ще получи нов паспорт, трябвало да направим и нова декларация  Twisted Evil Crossing Arms Старата не е безсрочна, но срокът не е изтекъл, но сега трябва отново да платя 30 евро за декларация  Twisted Evil

# 5
 • Флоренция
 • Мнения: 119
Моя син пътъува със стара декларация и нов паспорт .Имам вписан само ЕГН ма детето.

# 6
 • Мнения: 3 675
Аз имам декларация, но е подписвана пред австрийски нотариус и се оказа, че тя не важи  Rolling Eyes
След това от посолството ми дадоха една бланка, която трябваше да попълним и в тази бланка има място където да се напише номерът на паспорта на детето. Сега заради новия паспорт ми казаха, че пак трябва да подписваме нова декларация  Crazy
При първата декларация една откачалка в посолството вдигна скандал, че мъжът ми не можел да я подпише, понеже била на български, а той не говорел български...та трябвало да му я преведем на немски или да му наемем преводач  Crazy Laughing ooooh!
Полудях с тези декларации и затова въобще не показвам бг паспорт на детето  Close

# 7
 • София
 • Мнения: 117
За пътуването виждам по-скоро позитиви, защото мога да я изведа от страната с двата паспорта без присъствието на баща й и без да е необходимо пълномощно от него, както и той разбира се.
Това сигурно ли е?
Aз съм останала с впечатление, че другото гражданство не помага и пак си искат декларация от бащата, че е съгласен детето да напусне България  Rolling Eyes

Така излязохме от България преди 3 седмици, с двата паспорта, без декларация.Служителката въобще не е питала за декларация като и дадох двата паспорта. Някъде имаше тема, там прочетох, че по закон  е така, ще се опитам да намеря темата.

# 8
 • София
 • Мнения: 117
Виж какво намерих тук:
http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm в частта "Напускане на Р България от непълнолетни лица и такива с двойно гражданство"

2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана.
2.2 Когато детето, притежаващо българско и друго гражданство, притежава и представи само валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, декларация за съгласие, издадена по реда, описан в т. 1 ще бъде изисквана. Ако детето (респ. придружаващото го лице) не представи такава или същата не е заверена по начина, описан в т. 1, то няма да бъде допуснато да излезе от България.


# 9
 • Мнения: 3 675
pimpinela, много е хубаво!  Grinning
Но аз все пак не мисля да рискувам...ами ако на границата не знаят, че не трябва да изискват декларация
И защо в посолството ме караха тогава да подписваме нова декларация  Twisted Evil
Ние показваме само немския паспорт и до сега никой не ни е искал декларации и не ни е задавал въпроси.  Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 117
Мисля, че на границата са наясно, но ако сега пътувате без проблем давай както си го правите.
До колкото разбирам, проблем има ако детето има И бг гражданство, тогава ако се излиза само с един паспорт искат декларация. Друг е въпроса, дали ако минавате с чужд паспорт някой въобще ще пита "Има ли детето бг гражданство", Но теоретично съм питала дали има как да разберат и ми казаха, че ако я извеждам аз винаги могат да погледнат моето егн и да я видят и нея. Това разбира се е само  теория.  Аз мисля да се позовавам на този член и да не правя декларация и занапред.

# 11
 • Мнения: 3 675
Ти можеш да си се позоваваш на каквито си искаш точки, достатъчно е да те забавят и да си изпуснеш самолета  Rolling Eyes

Нищо лошо не съм направила, а всеки път треперя докато минем проверката  Twisted Evil
До сега не сме имали проблеми с показването на единия паспорт и дано и за  в бъдеще всичко бъде наред!  Praynig

# 12
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 340
Друг е въпроса, дали ако минавате с чужд паспорт някой въобще ще пита "Има ли детето бг гражданство"

Питат.
моето дете няма бълг. грабданство и на границата винаги искат бг документ и като кажа, че няма и веднага проверяват по имената дали има ЕГН.

# 13
 • София
 • Мнения: 117
За мен също е голям стрес минаването на паспортната проверка, но пък не искам да се чувствам без вина виновна, мисля, че трябва да си знаем правата. До сега не съм била свидетел на груба некомпетентност от страна на граничните полицаи, та чак да си позволят да те забавят при условие, че си изрядна и то с малко дете (виж администраторите в посолствата и други бг институции са друго нещо). Дори и да има някакво забавяне, заради незнание на полицая, най-вероятно ситуацията ще се изясни в рамките на 5 минути, докато пита колега. Това е според моя опит де. Нашата гранична полиция не е от най-любезните, но до сега не съм видяла никой да е тръгнал едва ли не да се излага на летището като забави злонамерено  изряден пътник. Закона казва 2 паспорта и без пълномощно - съобразявам се с това и съм спокойна, иначе трябва да гадая, ще питат ли, няма ли да питат и т.н.
Този закон е важно да го прочетат хора в нашето положение, защото всъщност се оказва, че ако детето има само бг гражданство но постоянно пребиваване в друга държава и може да го удостовери, пак не е нужно пълномощно, това е още  по засукан случай де  Grinning

# 14
 • Мнения: 24
И аз не виждам недостатъци от двойно гражданство освен повечето документи при пътуване.

Пътувах сама с дъщеря ми през юни: от София ме пуснаха все едно ми направиха услуга. Носих нотариално заверено пълномощно от таткото, както е описано в линка, който  pimpinela е публикувала, но според служителката това ми било за Холандия...(ако минаваме през повече от една държави по тази логика ми трябват 10 пълномощни) За България трябвало да направя друго, заверено от консула, което и мисля да си направя за всеки случай, нищо, че мъжа ми не е бълг. гражданин. Явно си зависи на какъв човек попаднеш.

Общи условия

Активация на акаунт