Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 465
  • 772
  •   1
Отговори
# 105
Мисля, че малко бебешки безметежен, чистосърдечен и завладяващ смях ще ни дойде добре!  Party
https://www.google.bg/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&a … epression%20video

# 106
Здравейте!
Обръщам се към вас с молба за съвет какво и как да предприема относно сина ми. Имам съмнения, че може би има аутизъм. Той е на година и половина и е много, много стеснителен и до скоро това не ме притесняваше, но започна да избягва деца, вцепенява се когато дете го доближи. Доста четох за срамежливите деца, докато не попаднах на статии за аутизма и честно казано настръхнах. Просто разпознах детето си в някои от клиповете с дечица, които са в това състояние. Най - често не отговаря на името си, особено ако е навън, фокусира се в камъчета, детайли, въртящи се обекти, гледам го отстрани и ми изглежда така, сякаш живота просто минава покрай него. Преди известно време започна и да си удря главата назад, когато е недоволен.  Винаги съм си мислила, че е особен и не е жизнерадостен и интуитивен като другите деца, но не искам да съм аз човека който поставя диагнози.
Много ви моля, мами, кажете какво да предприема и от къде да тръгна? От педиатъра ли или направо да отида на специалист ?

# 107
Здравей!

Според моя опит е малко вероятно личния лекар или педиатърът да проявят интерес към притесненията ти. Моето дете имаше поредица тежки преживявания в бебешка и ранна детска възраст и дълго време мислех, че преживяният стрес е повлиял на възприемането му за света и неговата роля в него. Педиатърката явно се дразнеше от поведението му и дълго време претупваше прегледите като споменаваше, че има много деца пред вратата, а в същото време ние чакахме, докато обстойно преглеждаше децата преди моето. На няколко пъти сестрата го плашеше че му е приготвила инжекция за послушание, но и това не му влияеше. Но педиатъра не изрази притеснения от поведението, нито откликна когато се опитах да споделя моите притеснения. Обяснението беше, че понеже има разни други проблеми много му се притрисаме и той злоупотребява с това. Чак на един преглед при гастроентеролог лекарката реагира на поведението му различно от реакциите на другите лекари и каза че детето е хиперактивно и трябва да се консултира с психолог. Докато бяхме в нейното отделение едно денонощие бяхме с дете за което по-късно разбрах че е аутист, а поведението му много напомняше на поведението на моето дете и тогава се стреснах и започнах да чета в интернет за аутизма, но понеже не знам чужди езици имах достъп до информация на български език и така попаднах на тази тема. Намерих психолог с който детето работи установи контакт и работят заедно повече от година. Психологът изрази съмнение, че освен че синът ми е хиперактивен има и отклонения в аутистичния спектър и настоя да отидем в Свети Никола за диагностика. Бащата дълго отказваше, но накрая склони да отидем поне един път и така започнах да звъня и да се моля за час. Три месеца след първата 30 минутна среща ни повикаха за няколко дни и психолог прави тестове на детето, а детския психиатър който ни прие първия път се срещна два пъти с нас и на втората среща ми каза какви са заключенията. все още чакам писмен документ.
Ако искаш да не губиш време прескочи личния лекар и педиатъра и потърси психолог и след това ако се налага ще ви насочат към Свети Никола.

Успех в търсенето на истината за твоето детенце и дано притесненията ти са неоснователни!  Hug

# 108
И аз мисля, че педиатъра няма да ми влезе в положението. Силно се надявам и да греша. Знам , че това не е края нито за него, нито на света, но ужасът ме скова много жестоко. Единствено ме крепи факта, че все пак прави контакт с мен и баща си и ни търси! Много благодаря за отговора Рори72!

# 109
Bad_Cat,
"Св.Никола" са толкова затрупани, че едва ли ще те приемат за консултация на толкова малко дете в близките 6 месеца. А педиатрите не само у нас, а и в страни като Англия и САЩ, където има повече насоченост и обучение, са много далеч от ранна диагностика. Мой познат, живеещ в UK има дете на 2 години и половина без никакъв говор, с удряне на главата, хиперактивност, агресивност и пр. и педиатърът му казал, че е рано за консултация. Мисля, че е най-добре в близките няколко месеца да се позаровиш в материали за аутизма - има доста и в началото на темата (т.нар. виртуална библиотека)-отвори линковете един по един. Ето и един според мен много изчерпателен и практически насочен материал. http://www.helpguide.org/mental/autism_signs_symptoms.htm  Simple Smile Освен това, дяволът не е толкова черен - изобщо и особено, когато човек започне насочена работа с детето от възрастта на твоето. Първото и най-важното е да инициираш сама  силен контакт с детето, да те почувства не като майка, а като приятел - целувки, прегръдки, търкаляне по земята, физиономии, звуци, всякакви игри, които ти дойдат наум. Повтаряй като папагал всичко, което то прави - все едно че всичко, което направи, е уникално. И непрекъснато го хвали и се радвай гръмогласно на всичко, което направи добре. Без умора, всеки ден, по много! Избягвай "Не", колкото е възможно. Успех! Hug

# 110
Ориентирах се към детски психолог на ул. Стара планина  - Диана Димова. Ще звънна още в понеделник. Просто като прочетох това за Св. Никола ... не ми се иска да го повярвам. Sad От това, което изчетох е от съществено значение да се установи ситуацията, за да може да се вземат мерки отрано.
Да, разбира се, че дявола не е толкова черен. От опит знам, че неизвестността е най - гадна и гложди най - свирепо. Опасявам се обаче, че ако чакам 6 месеца за преглед ... няма да свърша добре, затова искам да направя нещо. Каквото и да ми кажат аз винаги ще го обичам и ще съм до него!

# 111
( От това, което изчетох е от съществено значение да се установи ситуацията, за да може да се вземат мерки отрано.

"Мерките отрано" са преди всичко от страна на родителите. На всички ни се струва, че даваме всичко за децата си и не ни звучи добре, ако някой ни казва "още, още ..." (и аз не правя изключение, но като връщам лентата назад, си мисля, че съм можела и още, и още, и още). На повечето майки им се струва несериозно това, което написах в предишния си пост, но това е смисълът на подхода на "Son rise" - можеш да погледнеш поста ми в тема 24. Не отричам помощта от страна на психолозите, но тя никога не е достатъчна и не може да се сравнява с това, което една майка може да направи. И колкото по-рано, толкова по-добре. Независимо от това, дали детето има диагноза или не. Щом майката почувства интуитивно, че детето й е различно, тя трябва съща интуитевно да се задейства на големи обороти.  Peace Hug

# 112
  • София
В България се поставя диагноза след навършени 2 год. и 6 месеца. Тоест към момента на приключване на диагностиката да са навършени. А се чака толкова време за час в клиника св. Никола, защото търсенето надвишава предлагането или с две думи наплива от деца за диагностика е по голям отколкото е капацитета им.

Диагностика, както и преглед  може да се направи и на други места, например http://cpz-ns.com/ . Предполагам, че за преглед там няма възрастово ограничение, а само за диагнозата важи то. Там работят и детски психиатър и детски психолози и си разбират хората от занаята. Личният лекар има право да даде направление за детски психиатър и можеш спокойно да си искаш и да отидеш там и да се консултираш с психиатъра. Той или тя, защото са двама детски мъж и жена, ако прецени ще направи по задълбочено обследвано с психолог и заедно ще ти дадат после указания. Сформират се при тях и някакви групи за работа с деца, но не съм много наясно.

# 113
Bad_Cat,
не мисля, че ти трябва диагноза точно сега. Ориентирай се, почети и в темата. Нищо няма да се промени обективно и за теб, и за детето, ако му сложат диагноза Обс. (т.е. съмнение) ГРР или нещо си от аутистичния спектър. Ще трябва така или иначе да изчакаш за диагноза месеци или цяла година, както е писала Катина (че се иска възраст 2 и половина години). Но би могла да се консултираш с психолога на "Пумпелина" Simple Smile Виждам, че консултацията е 40 лева. http://www.pumpelina.eu/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0 … %D0%B0%D1%81.html

Влязох в линка, пуснат от Катина към Центъра за психично здраве и ми се изправи косата. Инфото им е абсолютна антиреклама. Не мисля, че някоя майка би завела детето си, прочитайки  написаното там.  Confused Peace Но после попаднах на информация за единия детски психиатър и си попромених мнението. Не се отнася конкретно за Bad_Cat, а и за останалите майки. Ето вижте:

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=1&b=278

http://www.platformamedica.com/%D0%B4-%D1%80-%D0%B1%D0%B5%D0%BD% … %D0%B5%D0%B2.html

Тъй като, единият линк не се отваря оттук, пускам, какво е написал докторът за себе си - т.е. че е възможна консултация по Здравна каса:

"Д-р Бенжамен Ментешев е квалифициран психиатър, с висше медицинско образование. Приема в Център за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски". Има сключен договор с НЗОК. При липца на направлеие от личен лекар прегледът се заплаща съгласно ценоразписа на ЦПЗ" [ т.е. 25 лв.]

Приемно време:
понеделник, вторник: 13.00-19.00 ч.
сряда: 10.00-16.00 ч.
четвъртък, петък: 08.00-14.00 ч.

Последна редакция: нд, 29 юни 2014, 07:57 от констанца

# 114
  • София
Д-р Ментешев отдавна не работи там. Не помня сега къде работеше, но има както написах двама детски психиатри, които могат да направят безплатна консултация, само с направление. Консултацията НЕ означава диагноза и етикет, а е просто консултация. И двамата лекари се опитват да терапевтират и проследяват. Мъжа ми обясни, че при нужда мога винаги с талон номер забравих кой да водя там детето да го включи в някаква програма за помощ или да работят с него ли беше. Абе не помня точно, но каза влиза в пубертета може да имате нужда от помощ. както и да е- това се отнася за моето дете, но в твоя случай Bad_Cat лично за теб една консултация с психиатър там би те ориентирала и най вероятно успокоила. Само ти предлагам варианти, нали ме разбираш, не настоявам. Долу на първия етаж е детският кабинет и е някак отделен. Уютно ми изглежда и не е плашещо. Нагоре по етажите вече си има отделения които биха те натоварили, но ако не знаеш, че са там не би ги видяла и разбрала. Приеми го просто като една клиника в която работи лекар и психолог при които можеш да се консултираш безплатно.

Още нещо, според мен би могла да грешиш и страховете ти да са напразни, но все пак трябва да знаеш къде би могла да отидеш при нужда. В клиника св. Никола също правят консултации, но както разбра наплива е голям и затова ти предлагам алтернатива. Стискам ти палци съмненията ти да са напразни  Hug

констанца, там в този център минават децата на ТЕЛК комисия на третия етаж. Всички деца от София, които познавам минават там. Твоето внуче къде минава на ТЕЛК???

Последна редакция: нд, 29 юни 2014, 08:24 от Катина

# 115
Да, оказа се, че от септември 2013г. д-р Ментешев е консултант към Първа детска консултативна клиника, но предполагам, че това, което написах за Центъра за психично здраве, е валидно за другите детски психиатри там.
http://www.1dkk.com/page.php?IDMenu=971

Внучето ми мина на ТЕЛК преди 2 месеца в този център и според сина ми д-р Ментешев е бил в комисията. Но сайтът им е наистина безобразен - абсолютен "соц" - правила, ред и т.н. и нищо, което може да накара родителите на едно малко дете, да го заведат там. Не се съмнявам, че работят много добре и са страшно необходими като психодиспансер за София. Дано и детските са на ниво!  Но в 2014г. , ако искат да са съвременни и конкурентоспособни, не може както в 1984г., например.  Peace

# 116
Днес по новините но Нова Тв чух, че се обсъжда дали децата ще повтарят класа в началното образование.Клисарова каза, че било по-добре да се повтаря, отколкото да преминават ненаучени.
Но никой не спомена децата със СОП.
Анкетата на МОН: Един учебник по предмет!
Цитат
Отговор чакат и въпросите дали децата трябва да получават оценки до IV клас и дали да повтарят класа в началната степен.

# 117
Днес по новините но Нова Тв чух, че се обсъжда дали децата ще повтарят класа в началното образование.Клисарова каза, че било по-добре да се повтаря, отколкото да преминават ненаучени.
За оценките ще го решава друг парламент и друго министерство, а за децата със СОП, според мен ще важи само, ако децата са на количествени оценки, т.е. покриват ДОИ. Иначе си минават от клас в клас само с удостоверение за завършен клас.

# 118
Анкетата на МОН: Един учебник по предмет!
Цитат
Отговор чакат и въпросите дали децата трябва да получават оценки до IV клас и дали да повтарят класа в началната степен.

Деца със СОП не повтарят класа- съгласно цялата и сега действаща нормативна уредба- Наредба 1 от 23 Януари за интеграцията на деца и ученици със СОП, Закона за народната просвета и Правилника за прилагане на закона за народната просвета.

Ако дете със СОП не покрие ДОИ- Държавните образователни изисквания, получва качествена оценка- с думи и минава в по- горен клас. Което го лишава от правото да получи образователна степен!

Ако мързеливо типично дете или просто хулиган не покрие ДОИ, отива на поправителен, получава оценка и минава в по- горен клас или повтаря класа. И хулигана се поставя по- високо в йерархията от дете със СОП и получава образователна степен!

А отново съгласно сега действаща нормативна уредба, учениците до 4- ти клас не повтарят клас по принцип, а се удължава учебната им година с лятна работа, ако имат затруднения по някой предмет, независимо дали са със СОП или не.

От доста време говоря, че това е дискриминация спрямо децата със СОП и за да е справедливо, е необходимо дете със СОП, което не покрие ДОИ и с решения на Комисията в училище, чиито член е и родителя, детето да може да се яви на поправителен и му се даде шанс.

# 119
Един ден от живота на студент по физика с аутизъм http://theautismnews.com/a-day-in-the-life-of-a-physics-student-with-autism/ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт