Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 464
  • 772
  •   1
Отговори
# 90
защото все се намираше някой,който да ни начука канчето, че витаем в облаците и децата ни ще си останат на това ниво.

ами аз нали писах за това че след 4 години са ни махнали като водеща диагноза ГРР неустановено и сега сме езиково-говорно нарушение, само с ЛКК ако ни потрябва но не знам за къде и без ресурсен.Не всичко е цветя и рози, но има резултат от труда и имаме правилно направление за да продължаваме. Не се залъгваме че всичко вече е преодоляно, просто трябва да с еработи по същия начин.

тук ме заплюха че едва ли не фантазирам и дезинформирам, давам напразна надежда , написаха се едни фермани за МКб-тата и симптомите на диагнозите, разлики и Хамериканизиране и прочие. Дори ме изпратиха в Свети никола където точно щели да ми датат диагнозата написана на 4 листа. мисля че ако АЗ! реша да се обследвам там сигурно на мен също ще ми намерят нещо а веднъж намерят ли го няма отърване. Понякога не е хубаво да търсишш под вола теле защото все ще го намираш ... или казано по друг начин не е необходимо на на дъното му да сееш ряпа. За мен е по-разумно да дадеш малко надежда и свобода и да прескочиш дребните дефицити , които не е набиват очи, и които могат да минат за характеропатия .... отколкото да крещим на цял свят -  той е от спектъра.Това дете ще не ще -  ще се чувства като от спектъра  щом му го набиваме на него както и на околните.

Разбира се тук не споменавам деца които и за разбиращи и за неразбиращи са с очевадни дефицити, независимо от качествена терапия. За съжаление не всичко е възможно да бъде корегирано, поклон пред труда на родителите. говорим за  деца тип междинни и успешно терапевтираните, на всички ви е ясно за кои говоря.

Така че и едно да има като моето нека родителите знят че е възможно на 3 да го диагностират като атипичен аутист  ( с почти пълен комплект от показатели )  а на 7 да го оставят само с езиков-говорно дефазиране. вярата , надежадата е голям двигател и невероятно силен мотив.

# 91

[quote author=_re_ge link=topic=787089.msg28496598#msg28496598 date=140371359
...тук ме заплюха че едва ли не фантазирам и дезинформирам, давам напразна надежда , написаха се едни фермани за МКб-тата и симптомите на диагнозите, разлики и Хамериканизиране и прочие.
..............................
Понякога не е хубаво да търсишш под вола теле защото все ще го намираш ... или казано по друг начин не е необходимо на на дъното му да сееш ряпа. За мен е по-разумно да дадеш малко надежда и свобода и да прескочиш дребните дефицити , които не е набиват очи, и които могат да минат за характеропатия .... отколкото да крещим на цял свят -  той е от спектъра.

Така че и едно да има като моето нека родителите знят че е възможно на 3 да го диагностират като атипичен аутист  ( с почти пълен комплект от показатели )  а на 7 да го оставят само с езиков-говорно дефазиране. вярата , надежадата е голям двигател и невероятно силен мотив.
[/quote]

Предполагам, че не визираш мен за "заплюването". А МКБ-тата си имат значение в една тема като нашата. Един има нужда само да сподели, друг иска да получи съвет, трети да научи нещо и т.н. И такава информация не може да липсва.
За съжаление, повечето майки (не визирам теб  Peace) нямат търпение да прочетат нещо, дадено им наготово. Именно новата американска класификация показва пътя, който може да измине едно дете между 3-то и 1-во ниво на тежест или според предишната - от диагнози като аутизъм такъв и онакъв до социално (прагматично) разстройство.

И си права за телето и ряпата, ама "понякога". Пропускаш, че значителна част от майките се обръщат за диагноза към "Св.Никола" поради това, че децата им на 2,5 - 3- 4 и повече години нямат говор и че логопеди и психолози им казват различни неща. И разбира се, тази диагноза може да се промени. Казваш характеропатия. Ами това е социално (прагматичното) разстройство - казано простичко "темерутство". А темерути бол в цял свят. И ако едно дете преодолее дефицитите си, затрудняващи обучението му в масовото училище, никой няма да принуди родителите да заявяват диагнозата му.

А на мен ми е мъчно не за споделящите днес, а за четящите майки, които очакват някой да ги обнадежди. Аз следя научните новости и за разлика от някои други, съм убедена, че много скоро ще има субстанции за преодоляване на основния дефицит - мотивацията за социален контакт. Засега са експерименти на животни, но това е пътят.  Grinning

Иска ми се да кажа на по-новите майки да не се отчайват и да контактуват непрекъснато емоционално с децата си. Терапиите са си терапии, но никой не може да се доближи толкова близо до вътрешното "аз" на детето, колкото родителят. В това отношение за най-малките са незаменими "Son rise" и "Floor Therapy" - не толкова стриктното им приложение, колкото принципите им, за които писах в предходната тема.   Hug

# 92
И си права за телето и ряпата, ама "понякога". Пропускаш, че значителна част от майките се обръщат за диагноза към "Св.Никола" поради това, че децата им на 2,5 - 3- 4 и повече години нямат говор и че логопеди и психолози им казват различни неща. И разбира се, тази диагноза може да се промени. Казваш характеропатия. Ами това е социално (прагматичното) разстройство - казано простичко "темерутство". А темерути бол в цял свят. И ако едно дете преодолее дефицитите си, затрудняващи обучението му в масовото училище, никой няма да принуди родителите да заявяват диагнозата му.

мила констанца
с телето и ряпата оплювам само и единствено свети никола и нито един човек тук в темата.Смятам че там могат да подходят малко по-евристично след един момент. Защото както са ми казвали медици в медицината 2 и 2 никога не е 4 за едни е 3 за други 5.

За съжаление, повечето майкинямат търпение да прочетат нещо, дадено им наготово.

съгласна съм. Освен това често  е хубаво някой някой и да им го смели. Не казвам разбира се че всеки от нас трябва да открива наново топлата вода . обаче много е тънка границата между това дали е полезно или вредно да получаваш всичко наготово.

# 93
  • La casa de Mickey Mouse
за добро утро реших да разведря малко темата с "умозаключенията" (както аз ги наричам) на сина ми
1 случай
на кино е с най добрия си приятел и сестра му
връща се супер въодушевен и ми заявява:
- мамо, аз вече имам сестра
- как така, ти нямаш сестра
- не имам, щом Иван има, значи и аз имам, приятелите трябва да споделят всичко и той ще сподели сестра си с мен
- значи ти можеш да споделиш мама с него
- не, споделят се само неща, които единия няма, той има майка и аз няма да споделя, моята, но аз нямам сестра и той ще сподели неговата
Желязна логика вади детето
2 случай
викат ме в училище, че е ударил друго детенце (след училище отиде да играе в същото ударено дете)
на мен вътрешно ми е смешно, той никога не удря, все него го удрят
питам в къщи
- какво стана
- ами аз защитавах приятеля си и за това го ударих
- добре, няма проблем хубаво е да защитиш приятеля си
- няма ли да ме накажеш
- не няма
- но да се удря не е хубаво
- да не е хубаво, но няма по хубаво от това да защитиш приятеля си
- тогава какво да правя да защитавам или да не удрям
тук останах без отговор, завъртях темата около приятелството, наистина не знаех какво да кажа
третия случай по- късно ще го напиша, че пак стана много дълъг поста

# 94
Mini Mouse,
свиркай си. А аз на твое място бих се опитала да изпея и някоя ария. Дори и да ти кажат, че детето ти има нещо общо с нашия спектър, то ще е "черешката на тортата" - ще си има нещо, което ще го прави по-интересен от връстниците му.  Grinning

# 95
  • La casa de Mickey Mouse
констанца, благодаря за окуражителните думи  Hug

# 96
  • София
Мини, голям сладур е Wink

# 97
Брилянтни са да правят заключения:)

По едно време смятах да записвам умните му мисли, но..така и не започнах:)

Искаше сестричка, преди да реши , че иска братче Александър, който да се роди на 25.03.2015 г., защото тогава имало перигейт луната или нещо подбно.
И веднъж вижда в супермаркет едно момиченце в количка и казва "Мамо, намерих си сестричка, бързо да я вземем, докато не са ни видели" Simple Smile

Някои от най- култoвите му "мисли" са:

" Погледни отвън това, което виждаш"

"Бабите са безполови, защото са много стари и са си забравили пола"

Играе на таблета си и  един човек гони едно чудовище и казва:
"Всъщност истинските чудовища живеят вътре в хората"

Седнали сме в кафене и гледаме хората, като минават. Питам го дали някои хора го впечатляват повече от другите, а той отговаря:
"Защо ме питаш"
Казвам- ами искам да знам какви хора ти харесват. казва :
"Мъже, разбира се, защото аз съм мъж и са ми по- интересни"

Притеснена се обадих на приятел- психиатър, който ми обясни, че за 13 годишните момчета е нормално да се идентифицират с мъже и че няма нищо притеснително.
Казвам - То само това оставаше, достатъчно притеснения си имам:)

А когато ми е сърдит не ми говори направо, а през баба си и казва "Кажи на жената да ме заведе в парка с колелото", като си дава сметка, че като не ме нарича "мама" ме засяга...

напоследък имаше две- три нови, но не ги повторих веднага и ми изхвърчаха...Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 15:16 от Kezaja

# 98
Най-младият програмист в света. Момче на 8 години с Аспергер синдром. Вижте първата игра, която е създал. Баща му кандидатства за "Гинес". Може да се играе онлайн или да свали. Сега ще дам линка на Марк да опита. В съобщението пише, че е завладяваща. Ами какво по-хубаво от това - от децата от спектъра за другите от спектъра (както вече има гражданственост и у нас peer to peer) Grinning

http://starlocalmedia.com/friscoenterprise/news/year-old-younges … 0019bb2963f4.html

Марк отвори линка. Ще я свали на таблета. Изпухтя: "Отвратителна". Ама това е впечатление от 10 секунди и освен това нали за това сме различни - ние невротипичните и невроразличните?! Ще видим, как ще реагира нашето момче. Ще ми е интересно, как ще реагират и други деца от спектъра.

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 12:36 от констанца

# 99
  • София
Влади, не се услушвай много ,че ще изпуснеш момента за датата WinkГоре долу имаш 9 месеца до 25,03  Joy

# 100
  • София
Веднага ти го изчислих Влади - някъде точно на трети юли действай по въпроса. Лесно го сметнах - забравих да ви почерпя виртуално щерката е зачената на еньов ден и аз си го смятам за минирожден ден и този ден. Тя винаги се цупи, като и го честитя, ама хапва бонбон по случая

# 101
Ей, страшни сте:)

Ама то, аз съм мъжа вкъщи, така че..остава и да раждам..отново при това:)

Много ме изкефи едно  изказване на Шарън Стоун "Жените в последното десетилетие сами се превърнахме в мъжете, за които мечтаехме да се омъжим"
Simple Smile

Сега сериозно, от доста време обмислям колко ще е хубаво за него да си има компания- друго дете вкъщи. Колко полезно ще е за социализацията му и научаването на комуникация. Защото то социализацията не се постига реално само с индивидуалните занимания с терапевтите.
Тежестта за по- голямата лудница пада на баба му обаче.

Обмислям да станем приемно семейство и вземем детенце- хем детето, което  ще взмем така или иначе е родено и ще направим добро, хем се увеличават хората вкъщи и би трябвало за Марти да е полезно..
Майка ми от скоро не реагира толкова крайно, че е абсурд.

Само че тя още не знае, че предпочитам да вземем и помогнем на дете с увреждане, отколкто типично дете, което някак си подсъзнанието ми казва, че при всички положения ще се оправи.., но пък ако вземем дете с някакво увреждане, дали няма много да утежня нашите си неща..и дали ще се получи интеграцията за детето ми, която е една от целите..

ей такива..Simple Smile

# 102
  • София
А какво мисли Марти по въпроса. Нали един вид заради него ще го правиш? Не е ли от първостепенно значение неговото мнение.

# 103
Иска братче Александър и е важна датата, на която ще се появи:)

И каквото не стане, както е картинката в главата му, става страшно.., включително за комшиите:)

Повече от това не мога да разбера какво мисли...абе, иска хора, близки хора, деца....

# 104
  • София
Ами ако се усложни положението. Не е лесно с две деца да знаеш. Двоен е товара. Питай Доника, ако не ми вярваш или другите с по две. То има ревност между тях, завист, изграждане на братски отношения не става на тези години, а от първа глъдка въздух. Може да им регрес при Марти, докато не се напаснат. После може да стане по лесно и да е за добро, но помисли готова ли си ти и най вече той да понесете периода на адаптация докато стане това.

Ти си знаеш де  Hug

Общи условия

Активация на акаунт