Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 700
  • 772
  •   1
Отговори
# 210
здравейте, няма възможност да изчета темите назад, надявам се да получа съвет от вас. Имам приятелка, чието детенце е на 2г и 5м. понеже живеем в различни градове нямаме възможност да се виждаме често и съм виждала детето й само няколко пъти, но ми прави впечатление още от преди държането на детенцето - той не реагира изобщо на хора, въобще дори не отразява никого освен майка си от време на време и баща си. В малкото пъти когато съм го виждала единствено гледа телевизия и то без никаква реакция. За възрастта си не казва нищо освен "не", не може да пляска  с ръце, нито реагира на животни. Приятелката ми чесно казано не е от най-осведомените хора, дори си мисля че изобщо не й прави впечатление всичко това, но на мен ми се иска да я насоча към някой специалист във варна, и то тактично без да я засегна....

# 211
KPF и poli_val,
Моят съвет, какъвто предполагам би бил и на други майки с деца от аутистичния спектър е, да не се намесвате в тази част от живота на приятелките си. Преди може би половин година в темата имаше същия въпрос и няколко от майките реагираха доста остро в този смисъл.

Няма майка, независимо от нивото й на интелигентност (когато е в границите на нормата) и образованието й, която да не сравнява своето дете с децата в градината и децата на приятелките си. Така че, тези ваши приятелки сигурно осъзнават, че децата им имат забавяне в развитието си, а може би са се и консултирали вече със специалисти, без да са споделили това с вас. Няма начин и личният лекар и логопедът, които е посещавало 4-годишното дете, да не са посъветвали майката, какво да направи, за да си изясни, какво е нарушението при детето й.

Колкото и деликатна да е намесата ви, рискувате да загубите завинаги близостта с приятелките си, без всъщност да сте им помогнали.

Това е линк към нещо, което не е конкретно към вас, а към всички, които биха проявили интерес, какво не трябва да се пита/казва на родителите на деца със специални нужди - споделено от майка на такова дете http://www.dailylife.com.au/life-and-love/parenting-and-families … 140210-32bca.html

# 212
Здравейте мамчета, добре, е че има много полезна информация от Вас.
Имам въпрос - детенцето ми е на 2г.11м. и след обследване в психиатрията му поставих диагноза F84.8 - други генерализирани разстройства на развитието. Боря се за ТЕЛК и ме интересува дали има сред Вас други с тази диагноза и взели ли са ТЕЛК и с колко процента? Притеснява ме и това, че в текста на епикризата пишат лека умствена изостаналост с IQ 60, дали това няма да ми попречи за процента?

# 213
Боря се за ТЕЛК и ме интересува дали има сред Вас други с тази диагноза и взели ли са ТЕЛК и с колко процента? Притеснява ме и това, че в текста на епикризата пишат лека умствена изостаналост с IQ 60, дали това няма да ми попречи за процента?

Според мен няма начин да не ти дадат ТЕЛК, равностоен на другите поддиагнози от F.84. А леката умствена недостатъчност би трябвало не да ти попречи, а обратното - да ти помогне за по-висок процент. Но ако ти дадат по-нисък процент, ще обжалваш - непременно! Успех.  Hug

# 214
Здравейте мамчета, добре, е че има много полезна информация от Вас.
Имам въпрос - детенцето ми е на 2г.11м. и след обследване в психиатрията му поставих диагноза F84.8 - други генерализирани разстройства на развитието. Боря се за ТЕЛК и ме интересува дали има сред Вас други с тази диагноза и взели ли са ТЕЛК и с колко процента? Притеснява ме и това, че в текста на епикризата пишат лека умствена изостаналост с IQ 60, дали това няма да ми попречи за процента?

За тази диагноза на нас ни дадоха 80% с право на чужда помощ. IQ-то също е на ниво леко умствено изоставане.

# 215
Споделям още инфо за ТЕЛК-овете в моя регион:

Около 800 пациента са прехвърлени към общия ТЕЛК във Велико Търново
Цитат
143 незавършени преписки са получени от очния ТЕЛК, а от този за психични заболявания преписките са 159. Те ще бъдат обработени в рамките на идните 3 месеца.Д-р Маринова каза още, че председателите на ТЕЛК определят кои случаи трябва да бъдат прегледани първо. Обикновено се преглеждат първо хората в трудоспособна възраст, тъй като те нямат други доход, освен пенсията.

# 216
KPF и poli_val,
Моят съвет, какъвто предполагам би бил и на други майки с деца от аутистичния спектър е, да не се намесвате в тази част от живота на приятелките си. Преди може би половин година в темата имаше същия въпрос и няколко от майките реагираха доста остро в този смисъл.

Няма майка, независимо от нивото й на интелигентност (когато е в границите на нормата) и образованието й, която да не сравнява своето дете с децата в градината и децата на приятелките си. Така че, тези ваши приятелки сигурно осъзнават, че децата им имат забавяне в развитието си, а може би са се и консултирали вече със специалисти, без да са споделили това с вас. Няма начин и личният лекар и логопедът, които е посещавало 4-годишното дете, да не са посъветвали майката, какво да направи, за да си изясни, какво е нарушението при детето й.

Колкото и деликатна да е намесата ви, рискувате да загубите завинаги близостта с приятелките си, без всъщност да сте им помогнали.

Това е линк към нещо, което не е конкретно към вас, а към всички, които биха проявили интерес, какво не трябва да се пита/казва на родителите на деца със специални нужди - споделено от майка на такова дете http://www.dailylife.com.au/life-and-love/parenting-and-families … 140210-32bca.html
Peace уважавам мнението Ви.
само искам да отбележа, че съм почти 100% сигурна, че приятелката ми изобщо не е чувала нито за аутизъм, нито за аутистичен спектър...иначе не бих повдигнала въпроса точно тук...
разбира се, че всяка майка сравнява, дори и несъзнателно децата си с тези на другите хора.  Но мисля че едно е да зебележиш нещо (което и другите забелязват - убедена съм) и да ти се иска помогнеш (независимо дали има нещо притеснителни или не), друго да се правиш, че няма нищо особено. И както вече споменах, понеже не мисля, че моята приятелка ще обърне внимание на тия неща, не ми се струва и удачно да приемем факта, че детето е просто темерут...
относно съветите какво не трябва да се пита/казва на родителите на деца със специални нужди, не бихме имали нужда от тях ако не  знаем кои деца са с такива, нали така?!

# 217
poli_val,
Вероятно е някои от майките, живеещи във Варна, да ти напишат нещо по-подробно за специалистите по детско-юношеска психиатрия там. Аз знам за две места, към които може да се обърне приятелката ти.  Ето ги.

http://karindom.org/bulgarian/
http://www.svetamarina.com/index.php?go=t&id=68

Но описанието, което даваш, не е характерно единствено за нарушенията от аутистичния спектър. Могат да бъдат най-малко още 20 други неща. Позволи ми още един съвет - не споменавай "аутизъм".Можеш просто да подскажеш, че детето би трябвало да прави малко повече неща да възрастта си. Дано не съм права за ефекта, който може да се получи върху приятелството ви.  Peace Simple Smile

# 218
констанца, благодаря за линка на УМБАЛ Света Марина.   bouquet
http://www.svetamarina.com/index.php?go=t&id=68
Диспансеризация.

Скрит текст:
1. Диспансеризират се пациенти с диагнози
 ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ до 18 години

Код МКБ 10 Заболявания
F 20.0 Параноидна шизофрения
F 20.1 Хебефренна шизофрения
F 20.3 Недиференцирана шизофрения
F 20.4 Постшизофренна депресия
F 20.5 Резидуална шизофрения
F 20.6 Обикновена шизофрения
F 20.8 Друга шизофрения
F 30 Маниен епизод
F 31 Биполярно афективно разстройство
F 32 Депресивен епизод
F 33 Рекурентно депресивно разстройство
F 40 Фобийни тревожни разстройства
F 41 Други тревожни разстройства
F 42 Обсесивно-компулсивно разстройство
F 44 Дисоциативни /конверсионни/ разстройства
F 45 Соматоформни разстройства
F 48 Други невротични разстройства
F 84 Генерализирани разстройства в развитието.
F 90 Хиперкинетични разстройства
F 98 Други поведенчески и емоционални разстройства с начало,

poli_val, темата е доста деликатна.Ако има някоя варненска мама да се запознае с приятелката ти, според мен е добро като идея.Хем безобидно, хем още едно мнение. Wink

# 219
Благодаря за мнението ви,сигурно ще изчакам още и няма да се намесвам!Но смятам,че моята приятелка сериозно подценява проблема,а аз лично в ситуацията се водя само от нуждите на детето,защото за него ще е по-полезно,ако от сега се работи с него!Смятам,че ако близък приятел ти се разсърди за това,че си искрен с него,означава,че той не заслужава приятелството ти!

# 220
Линкът, който пускам не е в пряка връзка с въпросите, поставени от двете мами по отношение на децата на приятелките им. Връзката е повече с размислите ми, дали да посъветвам свой доста близък човек за нещо, което само ми е споделил. И след като прочетох и осмислих всичко казано в този материал, се отказах. Приех, че е едно да ти споделят нещо,  друго да ти поискат съвет и съвсем друго, доколко си в състояние да дадеш един не само добронамерен, но и добре аргументиран съвет. Мисля, че всеки би могъл да се поучи на нещо от този материал. http://www.wikihow.com/Give-People-Advice  Peace Simple Smile

# 221
Учени откриха защо някои хора страдат от аутизъм

Учените почти откриха тайната на прозявките
Цитат
Когато човек види някой да се прозява, често той също започва да се прозява, но това не важи за хората с аутизъм и шизофрения, пише в. „Уолстрийт Джърнал”, цитиран от БГНЕС.

# 222
Цитат
Когато човек види някой да се прозява, често той също започва да се прозява, но това не важи за хората с аутизъм и шизофрения, пише в. „Уолстрийт Джърнал”, цитиран от БГНЕС.

Това е т.нар. заразна прозявка, която казват, че при децата в норма се появява около 4-годишна възраст. Тя е израз на социална емпатия, която при нашите деца е дефицитна. Има проучвания, показващи, че при децата с по-леки форми се появява по някое време или може да си съществува. Това от една страна е някакъв ориентир за напредъка в социализирането на детето, а от друга, може да се използва като стъпка към социална емпатия. Казваш на Хриси: "Хайде да се прозяваме!" И си измисляш разни уловки, за да продължите и тази игра да ви стане една от любимите. Ние вкъщи преди време се надкихвахме и беше много забавно.

Счита се, че механизмът на обикновената и "заразната" прозявка е различен. Както пише в този материал, към който си пуснала линк, напоследък се изтъква все повече, че основната функция на обикновената прозявка е охлаждането на мозъка.
Ето един страшно забавен материал с клип към него. Не е нужно да знаеш английски, за да се посмееш и да започнеш да се прозяваш http://www.quickanddirtytips.com/education/science/why-do-we-yawn

Както ще видиш в клипа, всякакви животни се прозяват. Аз имах едно куче преди години, което щом ме видеше да се прозявам, се включваше с пълна сила, докато ми се доспиваше, все едно съм взела хапче за сън.

Но аз имам едно наблюдение върху нашето момче, на което отговор досега не съм намерила. Установих към 4 годишната му възраст, че вечер не се прозяваше за разлика от преди. Просто заспиваше изведнъж. Кога е станало, не знам - може би към 2,5 години, когато спря да използва думите, които знаеше. След време (може би година по-късно) започна отново да се прозява и сега си зее с пълна сила. Но е имало периоди в миналото, когато за кратко време пак спираше да се прозява.

Е, надявам се да си охлажда и по друг начин мозъка. През последните няколко години се смее много на глас с пълна сила, когато играе на плейстейшъна или гледа нещо смешно. Може да се смее без да спре повече от час. И аз си казвам, че е добре да си оксигенира мозъка, ама може и да го охлажда. Голям смях пада и с "ледената кофа". Не мога да го спра поне един път дневно да не го прави в банята. Grinning

# 223
Статията не е нова, но е по темата:  Wink
Прозявка и аутизъм
Цитат
Сега ново проучване установява, че повечето деца не са податливи на „заразна“ прозявка, докато те са под 4 години, както и децата с аутизъм. Децата с аутизъм показват по-малка честота на заразителни прозявки, отколкото техните връстници, откриват учените. От друга страна, децата страдащи от аутизъм, с диагнози, които предполагат по-тежки симптоми, сравнени с деца с по-лека форма на аутизъм, показват по-ниска степен на проява на заразителното прозяване.„Като се има предвид, че „заразното“ прозяване може да е знак за съпричастност, това проучване показва, че съпричастността или т.н. мимикрия, се развива значително по-бавно през първите няколко години от живота ни, както и че децата с аутизъм, могат да пропуснат фините сигнали, свързващи ги емоционално с другите хора,“заключват изследователите. Това проучване може да даде и нова насоки за подходи за работа с деца-аутисти, така че да се съсредоточават повече върху тези сигнали.

# 224
Който още не е видял това клипче с Ц.Цветанов, може да го види и да си направи заключение за информираността на държавните мъже (бивши и вероятно бъдещи) за аутизма. http://www.segabg.com/article.php?id=713938 Интересно как подкрепя въпросният господин децата с алтруизъм! hahaha

Последна редакция: пн, 25 авг 2014, 09:48 от констанца

Общи условия

Активация на акаунт