Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 640
  • 772
  •   1
Отговори
# 360
Аз имам един такъв въпрос - повечето, които посещавате специалисти само едни ли са? в смисъл сега синът ми ходи в един център, но обмислям следобяд да ходи в друг на сесии/не всеки ден де/ и се чудя дали пък не е много, пък и различни специалисти, различни подходи и т.н...[/color][/b][/i]

когато ние се двоумяхме по този въпрос ( детето е било около 4г. ) на нас ни казаха че е хубаво да се спразва принципа  - колкото повече толкова повече, като обаче трябва да добавя че се следи къде точно е точката на насищане на детето. доколкото аз рабирам ограничението е единствено логопед- който трябва да е един и същото важи за психолог. За специалните педагози няма ограничение. При нас последните три години се работеше по режим:
- 2 пъти логопед седмично.
- 1 път психолог седмично
- 3 пъти ресурсен в градина седмично.
- 3 пъти специален педагог на две различни места.

Всеки който чуеше и се хващаше за главата- не се ли  преморява детето....  ами не се. Като магаретата. товариш докато държи. Като показва че не поема даваш малка стъпка назад. след време опитваш пак.

Аз не останах с такова впечатление, мисля че точно обратното казва КОнстанца Flutter
Добре как може толкова прехвалено сдружение, което все е по новините като се говори за аутизъм да е толкова гнило отвътре, че и са забравили явно за какво са го създали и искат едва ли не деца в норма, пълен абсурд ми се вижда  #Crazy

Да кажем че става въпрос за деца които демострират аутистично поведение в следствие на проблеми с храносмилатния тракт ако мога така да го нарека, или да кажем такива с високи дози тежки метали в организма . Това  , който се твърди е че ако пазят диета или се очистят от металите те са си нормални в смисъла на казаното от върпосната дама нормално. Не важи за всички д еца Аз знам косвено з аслучай - на наши познати колега - водил детето си в Германия за хелиране, детето определено демостриа подобрение при диета и очистване, но никой не трябва да твърди че това важи за всички деца.

всяка майка може елементарно да опита- дали детето й се повлиява от диета в общия смисъл на думата. ако това не е така и то няма непоносмост към глутен казеин или пък нормални нива на тежки метали тогава за какво му е диета. Диетата не е панацея, не за всички.

Последна редакция: пт, 03 окт 2014, 18:00 от _re_ge

# 361
Да, точно, и аз така смятам  Flutter 

# 362
  • София
Да, точно, и аз така смятам  Flutter  

Явно след няколко прочита на поста на Констанца съм решила така /първоначално помислих, че е против диетата, но като се зачетох реших, че не съм разбрала/.
И аз мисля така, че диетата не е панацея. Може да пробват. Моето мнение е като изпие добавките, но те ще си решат. Да не се смесват наведнъж нещата.
Аз си мисля, че за логопед му е рано /1,9г/. Но  цените на подобни услуги са доста високи и не виждам как ще могат да работят с различни специалисти едновременно. За съжаление.

Последна редакция: пт, 03 окт 2014, 23:49 от rimar

# 363
Защо да му е рано за логопед? Моят син ходи от 1г. и 8м. Но за мен е важно да развия пасивния му речник и жестомимичното общуване, а когато дойде и активният речник няма да има по-щастлива от мен  Party

# 364
Явно след няколко прочита на поста на Констанца съм решила така /първоначално помислих, че е против диетата, но като се зачетох реших, че не съм разбрала/.
И аз мисля така, че диетата не е панацея. Може да пробват. Моето мнение е като изпие добавките, но те ще си решат. Да не се смесват наведнъж нещата.
Аз си мисля, че за логопед му е рано /1,9г/. Но  цените на подобни услуги са доста високи и не виждам как ще могат да работят с различни специалисти едновременно. За съжаление.

Ох, караш ме да кажа собственото си мнение. А то често предизвиква не само дискусии, но и персонални нападки към нихилизма ми по отношение на доста неща, харесвани/прилагани от някои майки. Ще опитам  хем да бъда по-ясна, хем да не предизвиквам излишни емоции: (1) Според съществуващите данни БГБК диета помага на една доста малка подгрупа деца с ASD. Засега не е ясно, дали това са изключително деца с храносмилателни проблеми (от непоносимост/алергии до органични изменения в стомашно-чревния тракт) или има и други. (2) Една от теориите за връзката на Г/К с аутистичното поведение поради създаване "опиоидни" вещества бе доказана като методически неправилно изведена. За другата -  пропускливите черва и т.н. сам Кригсман - американецът, лекуващ българчета за големи пари с тривиални лекарства, казва в блога си, че не е ясно, кое е първо - яйцето или кокошката. Т.е. дали стомашночревните промени, които открива се дължат на аутизма или аутизмът се дължи на тези промени (свързани с Г/К).

И все пак, ето откъс от материала, към който пуснах линк (надявам се някой да го е прочел):

"Един аспект, който трябва да бъде обсъден внимателно преди да се приложи диетата без глутен и казеин е (БГБК) е въздействието й върху избора на храни и храненето. Децата с ASD често имат селективно хранене и поради това – вече ограничена диета.  Един малък изследователски проект показа, че близо 90% от тях избират стереотипно това, което ядат.

От проучванията, насочени към приема на нутриенти от децата с ASD и отражението на ограничителни диети, едно не открива статистически различия при децата на нормална и ограничителни диети, но друго установява по-големи дефицити на незаменими аминокиселини
 (съответстващо на нисък прием на протеини) при децата на БГБК.  

Единствените храни, приемани от  много деца с ASD са хлябът и млякото и това трябва да се има предвид преди започване на диета за ограничаването им.

Ръководството за добрите практики в храненето на Британската диетична асоциация препоръчва:
•   информиране на родителя за липсата на доказателства и потенциалните вреди и ползи
•   вземане предвид на съществуващия прием на храни при отделния индивид с  ASD и   възможното  отражение на диетата
•   предоставяне на подкрепа, ако родителят все пак настоява да опита диетата – съвет и проверка на адекватността на диетата от диетолог
•   силно препоръчително е участието на мултидисциплинарен екип
•   силно препоръчително е преди започване на БГБК оценка на поведението и храносмилането на детето през един базов период, когато то е на обикновената си диета. След този период храните, съдържащи Г и К се изключват за определено време и след това отново се включват, като се оценява поведението му през тези периоди."

Това е от гледна точка на диетолозите. Но вероятно поне част от психолозите ще се съгласят с мен, че една ограничителна диета не е най-доброто нещо за дете със сериозни проблеми в социалното общуване. Носиш храна на детето в ДГ, дърпаш го от площадката, където другите деца ядат други храни, не го водиш на рожден ден и викаш "Не!", ако посегне към нещо с Г и К. Това е оправдано само при деца с доказани нарушения, каквита са цьолиакията, алергията и нетолерантността към някои от тях. А за това си има тестове!  Peace Simple Smile

Освен това, ако се поинтересуваш повече, ще установиш, че цената на тази диета надхвърля тази за логопед 2 пъти седмично. Спомням си една майка в един от центровете, която каза: "Ох, толкова време ми беше необходимо докато усвоя приготвянето на храните, че една година нямах време изобщо за детето"  Sad Sad

Последна редакция: сб, 04 окт 2014, 09:26 от констанца

# 365
  • София
Благодаря Констанца. Ще им дам да прочетат това. Както казах, аз не съм много за диетата.

# 366
Защо да му е рано за логопед? Моят син ходи от 1г. и 8м. Но за мен е важно да развия пасивния му речник и жестомимичното общуване, а когато дойде и активният речник няма да има по-щастлива от мен  Party

ние чакаме година и половина ( от 3 до 4 години и 7 месеца) По едно време съвсем се бях отчаяла. После нещата потръгнаха. но проблеми си има и винаги ще има, езикът му е неествествен като инстумент за изразяване, борави с него като чужденец но без да има за база родният си език. Давам си отчета че аков сичко беше ок това забавяне в проговарянето нямаше да го има. Но хайде да сме оптимисти.

Аз си мисля, че за логопед му е рано /1,9г/. Но  цените на подобни услуги са доста високи и не виждам как ще могат да работят с различни специалисти едновременно. За съжаление.

Навремето и на нас ни поставяха такива условия - за  логопед е рано.... за психолог е рано. Сега все повече деца започват заниманията си преди да навършат две. Като майка с опит го смятам за повече от правилно. поставят се доста разумни основи, дават се жестомимични способи за комуникация , натрупва се сравнително приемлив пасивен речник. Най-важното е че с това може и да предотврати появата на повденчески приблеми които често съпътстват такова забавяне на речта.в такъв случай дори и детето да не е от спектъра се държи като такова .

що се касае до финансовата страна на нещата нека го кажем така- който може да си го позволи го прави. Платените услуги за мен и като видим резултат при моето дете ( разбира се зависи накой специалисти ще попаднеш!) са най-качествените услуги.  Опитахме с общински логопед - няма да коментирам, опитахме с логопед от Дг- пак няма да коментирам. дори платените логопеди сменихме  докато намерим нашия ( нашия е този който се сработи комфортно с детето и от занятията им имаше осезаем резултат ) .... Като си  имаме брада трябва да й намерим и гребенче. Като имаме дете с проблеми ако платната терапия е възможност търсим опция да си я позволим.  за съжаление наистина не всички могат.

п.с.
констанца
за мен пишеш аутизъм, но аз ги чета като "аутистично поведение". Друго е аутизма според мен, съвсем друго.....  и ако се повлияваше от диети колко щастливи родители щеше да има...

# 367
  • Варна
Хора разберете, НЕ си правете експерименти с децата. Какво значи "може да пробват"?
Диетата не помага, освен ако нямаш доказана непоносимост или алергия към глутен, казеин (има изследвания за това).
Диетата НЕ лекува аутизма. По същата причина, защо вие не започнете такава диета ей така за опита????
Госпожа Ламбовска не я познавам, все пак я уважавам като родител, който се бори за децата си, но е непростимо да се внушава на хората, че диетите лекуват.
Мислих, че дебатите с този проблем са приключили ...

# 368
п.с.
констанца
за мен пишеш аутизъм, но аз ги чета като "аутистично поведение". Друго е аутизма според мен, съвсем друго.....  и ако се повлияваше от диети колко щастливи родители щеше да има...

Права си, и мен ме боде използването на едното вместо другото, но за съжаление не е реалистично да очакваме дори специалисти психолози, логопеди и педагози скоро да превключат на щадяща ни и разбира се, по-правилна терминология. В случая става въпрос за гастроентеролог и той пише така.

Ето виж този линк. Сибирский вестник специального образования № 2(6) 2012www.sibsedu.kspu.ru
Ти нямаш проблеми с руския. Аз съм превела статията ("Проблемът за общуването при аутизма: говорим ли на един и същи език?) и чакам Марк да се поосвободи, за да я пусне заедно с още няколко в един блог (все още нямам необходимите технически умения). Има някои неща за езика на хората с аутизъм, които разбрах/осмислих, след като  се замислих повече, превеждайки я. Но ще е видиш, че и Богдашина, която за мен е сред най-добрите специални педагози и самата тя със син от спектъра, говори за "аутизъм" - пфу, професионално клише на старата руска школа, но и на българското "Фройдистко поле". Hug

karie, неизбежно е връщането към тази тема, защото се появяват нови майки, които сега започват да четат, а интернет е пълен с разкази за "чудеса". И на мен не ми се коментират обсъждани неща и предпочитам да пускам линкове, но ми се струва, че повечето майки предпочитат да чуят съвет, отколкото да отидат на линк - дори от тази тема. На нас също ни оказаха умерен натиск от един от центровете, който детето посещава за около 2 години да започнем БГБК, но след категоричния ни отказ, спряха. А думите за диетата и проговарянето са точно на г-жа Л. в едно ТV предаване. Доколкото знам, там приемат само деца, чиито родители се задължават стриктно да спазват диетата. Все пак, това е частен център и тя има право да налага условия.  Grinning

# 369
Хора разберете, НЕ си правете експерименти с децата. Какво значи "може да пробват"?
Диетата не помага, освен ако нямаш доказана непоносимост или алергия към глутен, казеин (има изследвания за това).

добре
представи си че преди всичко трябва въобще да тръгнеш да мислиш в тази насока- има ли детето има подобни хранителни непоносимости. Необходимо ли е веднага да тичаш да му правиш изследвания. Аутистичното поведение може само по себе си да е симптом за много и различни проблеми. ако искаш сам за себе си да проясниш ситуацията  спираш на детето си примерно  млечните продукти за разумент срок - седмица - 10 дена . Тук имаше хора които пишат че има осезаема разлика в поведението на детето. това ти дава насоката за предположение и действие - нека се изледваме за непоносимост към казеин. ама ей така да тръгнеш да се изследваш за всичко понеже детето се държи като аутист ми се вижда несериозно. ако беше нашият случай щяхме да сме изръсили бол пари безрезултатно. аз опитах с премахване на млечни, на глутеновеи , шоколади и други с превъбуждащи съставки- моето дете не се повлиява хранително.

Дебатите според мен трябва да ги има. Защото никога не се знае дали все пак храната не е това което провокира детето да има аутистично поведение. Нека всеки родител го знае и си докаже че това Е или Не е така.

# 370
Ето разказът на една майка, от който изглежда, че поставянето на съпътстваща диагноза "цьолиакия" и предполагам спазването на  БГБК диета  е помогнало на детето й, но вероятно не малко е помогнала и помощта от специалистите на РЦ, които продължават да работят с него http://www.narubg.org/Resource/storage/editor/files/gery-1-1.pdf  Предполагам, че някои от майките познават лично тази много красива майка (разгледах фейсбука й) и нейното момченце - да й е живо и здраво, сигурно е вече в 1-ви клас.  Grinning

# 371
То пък може ли да се види за 10 дни /примерно де/ чак такъв резултат. Примерно се сещам за хомеопатията, която засилва симптомите преди да излекува /уж/. По тази логика като чистим организма на детето от казеин и глутен също първоначално може да има засилване на негативните симптоми. Така си мисля де, не знам хаха. Аз много си задавах въпроса дали или, и реших, че няма да я пробвам, но може да му направя изследванията..някой ден  Laughing
за мен "лечението" на аутизма е терапия, любов, терапия и любов..  Wink

# 372
То пък може ли да се види за 10 дни /примерно де/ чак такъв резултат.

Да не се повтарям - пак по повод тази диета преди време бях споменала за "Пигмалион" синдром и много се пазя да не ме хване  #Crazy
http://www.bg-mamma.com/index.php?nomobile=1;topic=599230.315

# 373
  • Варна

добре
представи си че преди всичко трябва въобще да тръгнеш да мислиш в тази насока- има ли детето има подобни хранителни непоносимости. Необходимо ли е веднага да тичаш да му правиш изследвания. Аутистичното поведение може само по себе си да е симптом за много и различни проблеми. ако искаш сам за себе си да проясниш ситуацията  спираш на детето си примерно  млечните продукти за разумент срок - седмица - 10 дена . .....

Това, което написах не е упрек (всеки сам решава за себе си), а като съвет и то подплътен с личен опит.
Ако се започне диетата, биохимичния баланс на тялото се променя - така че няма начин да няма промяна в поведението на детето.
Що се отнася до изследванията и опита, по същия начин значи трябва да експериментираме с хелация , ММС и всякакви други алтернативи, така ли?
Няма ли да изследваме тежки метали, за да "лекуваме" организма от тях например?
Това имах предвид - за да подлагаме тялото на някакъв стрес, трябва да имаме основания за това.
Освен това, ако детето се храни разнообразно, изхожданията му са редовни, няма алергични реакции на тялото от храна и т.н, какви ни са основанията да го подлагаме на диета?
В началото (около 3 годишен) всичко това беше нарушено при нас, но след подходяща терапия (немедикаментозна) - детето приема разнообразна храна и изхожданията му са ежедневни и с нормална консистенция.
Ето и нашия опит с диетата:
Преди 2 години, въпреки че за себе си бях убедена че е излишно, започнахме диетата, за да не си кажем след време, че сме изпуснали нещо. Промяната: детето се затвори в себе си, по цял ден лежеше (а беше хиперактивен), очния контакт се влоши, изолира се от децата. Сякаш аутизмът излезе на преден план. Исках си обратно палавото контактно дете. Това "затваряне" стана след 2 седмици от започване на диетата, а ни трябваха месеци, за да си върнем старото състояние. Отчитам това наше решение като грешка и съветвам всички да помислят преди да подложат детето си на всякакви екперименти.
Не на последно място, присъствала съм на семинари с водещи доктори със световен опит и тогава за сетен път споменаха, че отдавна е доказано, че диетата не помага на аутистичните симптоми, не и ако детето е физическо здраво (и то си е логично да е така).
Друг е въпросът, че се коментира за прясното мляко, че не е полезно въобще за всички хора, не само за аутистичните.
Надявам се да съм била добре разбрана.  Peace

beauty_ за мен "лечението" на аутизма е терапия, любов, терапия и любов..  
 Hug smile3501

# 374
Кари, напълно те разбрахме  Hug И аз мисля, че поне трябва преди това да изследваш детето, ако решиш да го подлагаш на диета. Пък и все си мисля, че такава непоносимост щеше да се изразява в нещо различно от поведение.. все едно някой с трудно по характер дете /в норма/, фрустриращо се  Mr. Green да му хрумне, че поведението му може да се оправи от диета  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт