Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 617
  • 772
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте какво мислите за случая от последния ден . За детето което беше му посегнато. Бясна съм хората си мислят, че децата аутисти не разбират и не чувстват . А не е така изключително любвовилна са . Моят син много обича да се гушка да ме целува изключително е усмихнат е ако не беше проблема със слуха със сигурност вече щеше да говори . Много ми е мъчно защото както не може да говори нямаше да ми каже че го удрят или му посягат .

# 406
Вярвам абсолютно, че се е случило. Знам за това ПУ, че е много добре оборудвано и е с всякакви екстри, което се видя и по ТV. Но знам от човек, който го е посещавал, че вратите на класните стаи са без остъкляване и че има практика да се заключват отвътре от съображения за сигурност на децата (да не бягат). Така че, ако групата е от 5-6 деца, от които отсъстват 2-3 и 1-2 блеят, това спокойно може да се случи. А ако се запознаете с режима на работа в него, с това, че родителите не само не стоят по време на занятия там, но и децата се вземат и връщат с училищен автобус и сведения се получават с е-поща - и ако това е действително така, може да се каже, че условията са повече от благоприятни за какво ли не. Ето вижте възхвалата на една "майка" (?) - neti _p  в отговор на нещо, казано от firebird http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.1080;topicrefid=20  Mr. Green

# 407
  • София
Този пост ли имаш предвид констанца http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.msg27739960#msg27739960 - кефи ме жената  Joy

# 408
Този пост ли имаш предвид констанца http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.msg27739960#msg27739960 - кефи ме жената  Joy
Погледнах няколко поста на въпросната дама.
ако можете точността и отстротата на този език да се подкара в полезната посока... цена нямаше да има.

# 409
Ето вижте възхвалата на една "майка" (?) - neti _p  в отговор на нещо, казано от firebird http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.1080;topicrefid=20  Mr. Green

Това имам предвид - отнасящото се за у-щето, а не това, което те кефи теб и от което едва ли някой се интересува точно днес, когато всички сме потресени от случилото се с едно от нашите деца.

# 410
  • Анкх-Морпорк

Катина, искрено се надявам, че това е твоето чувство за хумор...
Защото, ако разгледаш постовете на тази жена, ще видиш, че тя не пише в теми за ДЦП, аутизъм, проговаряне и тн, както повечето от нас, но за сметка на това хвали ПУ, и то не всички, а едно конкретно, и плюе всички останали. А когато става дума за ресурсните центрове, тя изпада в бяс и плюе.

Ето кои цитати искаме да видят всички:
Цитат
В нашето училище директорът е мениджър. За една година с директорката съм се виждала три пъти, по официални поводи (при поискана от мен среща за запознаване и записване на детето ми, при откриването на уч. година - в деня на отворени врати за Центъра за личностно развитие и след прекрасното Коледно тържество на обща родителска среща). Всички останали контакти с училището към ръководния екип се осъществяват посредством социалния педагог и уч. екипи. Ние не ходим в училището. Сутрин и вечер детето ми се транспортира, приемано и предавано от възпитател пред входа на нашето жилище. Всички резултати (постижения, успех, данни за развитие, здравословни проблеми през седмицата, поведенчески прояви, мотивация, непостигнати цели и т.н.) ние родителите получаваме от екипа за работа с детето  по ел. поща, всяка седмица!

Цитат
Недопустимо е в тема за преобразуването на помощните училища да се лобира и подкрепя петиция за запазването на ресурсните центрове. Точно тях ли трябва да мислим? За годините през които изкуствено бяха присадени в образователната система, да са направили нещо значимо? Да са се реформирали, да са предложили иновативни подходи в работата с децата ни? Да подкрепяме ресурсните центрове? Не е ли по-редно да се запитаме къде потъва огромния финансов ресурс предоставен им така щедро от държавата (от нашите джобове), каква база поддържат, защо се пилеят непрекъснато пари за семинари в Боровец, кога работят като тяхни представители непрекъснато висят в Народното събрание, за да напомнят, че все още съществуват и т.н.?
Къде е квалифицираният им персонал, виждат ли децата със СОП в общообразователните училища, работа с психолози и логопеди осигулени от ресурсните центрове? По колко часа работи с всяко дете един ресурсен учител? Защо извеждат децата от учебните (класните) стаи, нали борбата беше за равноправие в образованието - всички да са заедно!!! Да, ама не!
Защо не се говори за тези неща?
Точно тези хора, години работят срущу специалното образование, от което са започнали кариерата си. Да, но помощните училища устояха на бурите, защото ресурсните центрове ще преминат като светкавици през образователната система. Специални училища ще има, както има такива навсякъде по света, защото са необходими и важни за нашите деца. Не е ли по-добре да обменяме опит и впечатления за работата с децата, защото е очевидна силата ни в това?

Забележете, дами и господа, какъв език! Кажете ми кой от родителите плюе по ресурсните центрове с такива аргументи, като госпожата?
Според мен е или самата директорка, или някой от училището, който е натоварен да се прави на родител и да ни спечели отвътре. Защото директорката се регистрира, похвали си училището и никой не я отрази.
Съгласна съм с TaniaMJ, която писа в другата тема - жалко е, че добра материална база е в ръцете на хора с подобно мислене - клишета от преди повече от 30 години, и с подобно поведение.
Въпросната директорка, вместо да съдейства на полицията, е излязла в болнични.

# 411
  • София
Оф, наистина е чувство за хумор - ами стана ми смешно - констанца ни праща директно към този пост, където тази жена  не е особено ласкава точно към нея. И ме кефи поста  Laughing

Аз нямам пряко наблюдение  за помощните училища и затова мисля да не взимам отношение по въпроса. Но ако мога да помогна с нещо което мога - свиркайте. Ще опитам да отида на протеста в петък, но сигурно има още нещо дето мога да направя - само дайте сигнал  Wink

# 412
Ужас, лошо ми стана като прочетох, а после вече и по тв-то.. Няма причина и смисъл родителите да лъжат, а едно дете с аутизъм може да не може много неща, но едно нещо със сигурност може - и то е да не лъже. Да видим какво ще стане, силно вярвам и се надявам, че случаят няма да се потули  Crazy

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 19:11 от Анонимен

# 413
Катина, нали не мислиш, че не съм се досетила, че всички, които отидат на линка ще видят и не "особено ласкавия" пост към мен - че съм "провинциален" научен работник, че ме дразнели новите майки, че съм фелТфебел и т.н. Защо да не го прочетат?! Мисля, че повечето знаят, че не е така. Отговорила съм на въпросите на десетки майки, писали ми и в темата, и на лични съвестно, търсейки допълнителна информация, когато е било необходимо. Е, изпълних обещанието, което ти дадох, да не пускам в темата преводи на научни статии и го спазвам. Надявам се, че си доволна, ако все още следиш темата.  Peace Simple Smile

beauty, аз коментирах след една от публикациите точно  това - неспособността на хората от спектъра да лъжат  и мисля, че и други от майките могат да го направят, за да неутрализираме коментарите на някои невежи хора. Аз следя публикациите и бих коментирала отново.  Simple Smile

# 414
  • Анкх-Морпорк
Аз нямам пряко наблюдение  за помощните училища и затова мисля да не взимам отношение по въпроса. Но ако мога да помогна с нещо което мога - свиркайте. Ще опитам да отида на протеста в петък, но сигурно има още нещо дето мога да направя - само дайте сигнал  Wink
Е, трябва ли да имаш пряко наблюдение върху едно училище, за да знаеш, че някои неща не бива да се случват там?
Освен това, ти не предпочиташ ли да си в по-близък контакт с хората, на които си оставяш детето?
А не да ти пускат по имейл сведение, лустросано и високопарно като всичко в това училище.
Аз като видя нещо толкова захаросано, съм нащрек, защото е ясно, че е лъжа. Децата са си деца, в норма или не в норма, но са палави, шумни и не влизат в калъпи.
Според мен се страхуват, че ще излязат наяве и други неща, я други малтретирани деца, я финансови далаверки. Латинка Ковачева как водеше за ученици младежи, които не са записани в училището, а за мое учудване, все още си е директор. С тия делегирани бюджети някои директори изтрещяха.

# 415
Аз пък не мога да си обясня и това, че училището не пуска родителите..аз не бих записала сина си в училище, в което не мога да вляза честно.. не че като влезеш кел файдата, ама поне да имаш избора..

# 416
Аз пък не мога да си обясня и това, че училището не пуска родителите..

Ами това е масова практика. ние дори си чакаме децата на двора, защото са във вътрешна сграда и трябва с учителката д апресекат двора за да стигнат до входа. Такова е положението. в другите учлища забелязах да чакат пред стълбите на централен вход . Искаме или не това е положението и предполагам не е лесно да е намери училище което да прави наопаки.
Има си часове з аконсултация и едва тогава си допуснат до стаята- кабинета.

# 417
  • София
Ами, както казах не знам дали е така във въпросното помощно училище. Прочетох го току що и не знам дали не е преувеличаване на фактите - просто не вярвам да е истина  Sad. Имам предвид недобрата комуникация с родителите и т.н. , а не случката с детето. Ясно е, че за детето съм бясна  #Cussing out Ще отида на протеста за масовка, ще викам и ще размахвам лозунги в подкрепа на майката - тя е една от нас и ще я подкрепим естествено  Wink

Моите наблюдения са върху училището на твоето дете. Там са повечето ми познати деца и никога досега не съм чула някой да се оплаква. Онзи ден се видяхме с Петя - майката на Веси от вашето училище. Ще опитам да помогна с нещо, което мога - имам някои контакти, но не са свързани с този случай. Ще направя това което е по възможностите ми.

Констанца, не съм те молила да не превеждаш  ooooh! Това от кой пръст си го изсмука  #Crazy Всъщност не помня да съм искала нещо от теб.

Леле, защо пак влязох в тази тема  Confused

# 418
Искаме или не това е положението и предполагам не е лесно да е намери училище което да прави наопаки.

В нашето у-ще, което е едно от големите софийски училища, на родителите на деца със СОП е позволено да са в коридора и дори да влизат с детето си в някои от часовете. Вратите са остъклени и родителят може да надниква скришом и да види дали детето му работи.

В последно време четох за няколко поредни случая в различни щати на САЩ за търсене на тежка административна отговорност  от училищните власти в случай, че дете от спектъра излезе незабелязано от училищната сглада и дори съдебна, ако му се случи нещо. Вдига се голям шум. В търсенето му се включва  полиция. Полицаите се обучават на контактуване със загубили се аутистични деца. При това става въпрос за общообразователни у-ща. Simple Smile

Катина, милите реплики: "Само обещаваш!" и "ще публикувам научни неща другаде - "обещано", както казват "Господарите на ефира" си разменихме на 1.04.т.г., но дай сега да спрем - никой няма нужда от това - нито ние с теб, нито останалите майки. Аз лично повече няма да кажа дума в тази връзка. Ще съм ти благодарна, ако и ти го направиш. Peace Simple Smile  

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 20:33 от констанца

# 419

В нашето у-ще, което е едно от големите софийски училища, на родителите на деца със СОП е позволено да са в коридора и дори да влизат с детето си в някои от часовете. Вратите са остъклени и родителят може да надниква скришом и да види дали детето му работи.

Да констанца права си, за това не помислих. Моето дете е в училище на общо овнование докато не стане ясно може или не може да се справи наравно с другите деца, съоветно и изискванията са различни.

Само да споделя за майки от Варна.
Вчера бяхме на профилактична визита за втори път при сменената от нас психиатърка ( решихме да сменим  Топалова с  Дашева) . Нищо по различно от предната.  по скоро беше в потрес че детето показало невероятно висок визуален интелект според Векслер ....  Само това повтаряше- ами много висок резултат  ... явно до сега е нямала такъв случй.

Зададе му въпроси от сорта на - има ли изречения в книжиките по които учат, какви предмети изучавали с училище. За детето беше на китайски. Решихме с мъжа ми че по-добре аз и синът ми да излезем навън докато той побеседва с психиатърката. Обяснил й че щом става въпрос за дете с затруднено рабиране на езика ( личи от резултат по векслер прд нея) тогава ако види че не я разбират пък да попита малко по-простичко - какво учите/пишете/правите в учлище.  Ами какво да кажа. Ще ме разберат рускоговорящите- поменяли шило на мыло....

Общи условия

Активация на акаунт