Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 585
  • 772
  •   1
Отговори
# 495
Здравей
Дай си малко време, за да може да поемеш нагоре трябва малко да се стабилизираш а това според мен не може да стане без човек да падне най-долното на което му е възможно.  Позволи си да пострадаш, да поплачеш, да се посамосъжаляваш, да се питаш " защо на мен защо на моето дете"  и прочие въпроси без отговор. Според мен сега е времето да си позволиш да си слаба защото после ще ти трябват сили да станеш и да продължиш. повярвай ми приемането на детето винаги идва- при едни по-рано, при други по-късно но това винаги става и от там вече идва желанието за движение напред.

Това, което може да те подкрепи в момента е че нещата не са като преди 20 години. Децата от спектъра зса различни , методите са различни, резултатите са различни и доста по-оптимистични. Винаги ще имаш надежда, винаги ще има за какво да се бориш и ако се бориш ще има резултат.

# 496
  • София
Санима, а като е отхвърлена диагнозата зашо сама се вкарваш във филми? Не искам дам съм груба, но психоложката, с която работим в момента днес ми разпрява, че преди часа с нас е имала две диагностики, при които в крайна сметка се оказва, че проблема не е в децата, а в ... майките  Embarassed аз лично признава, че съм   Rolling Eyesвиновна за доста от поведенческите проблеми на моя син

# 497
samima, малкият ми син е почти колкото твоя и това, което си описала в последните 3 поста, не ми изглежда чак толкова притеснително. И моят от скоро започна да се срамува много, болезнено привързан е към мен, като намери пръчка, рови земята с нея - нещо имитира според мен. За вратите - със замах отваря и затваря и понеже се карам - му доставя огромно удоволствие да го прави много пъти. Освен това още не е казал "кола", но казва "бръм" и изобщо от 2-3 дни като че ли забърбори много.

# 498
Доника, може и много да си права, понякога си мисля, че съм изгубила доверието на синът ми и затова и той така се държи с мен. Може би връзката с баща му е по силна, не знам. Посочването с пръст ме притеснява, очния контакт не е много добър, при хранене не ме гледа, а си разглежда музикална книжка или аз пея песни за, да се храни , но според мен не е осъзнато. Не казва и чао, а психиатърката каза, че е разсеян. Когато е с баба си и дядо си и например излизаме с мъжа ми и му казваме "айде чао" мама и тати излизат, изобщо не ни обръща внимамие, не тръгва след нас. Има обилно слюноотделяне, още се плюнчи и докторката ми каза да не се безпокоя за това. Не знам, момичета , извинявайте че ви занимавам с проблемите си и ви благодаря за подкрепата!

# 499
здравейте отново   bouquet

зачетох се в темата за БГБК диета и имам следното питане - синът ни обожава да се тъпе с фъстъци. зеленчуци отказва (освен краставица) и кара само на запържено в кокосово масло или печено пилешко/пуешко. започнахме да му спираме храните, към които демонстрира силна привързаност. мога ли да заменя фъстъците с бадеми/кашу между храненията? и шоколада с фурми/сушен ананас,т.н.?

също чета, че млечните продукти трябало да се спрат, но аз продължавам да му давам кефир като ест. източник на пробиотици. това приемливо ли е? благодаря за отговорите   bouquet

съжалявам, че не поствам в темите за БГБК диети, но гледам, че от 2009 там не е писано (ако е правилната тема)

# 500
babunka, как мислиш, защо от 2009г. не е писано в темата за БГБК? Аз лично си спомням за една майка от по-ново време, която е много запалена по тази диета и сигурно знае всичко. Не знам, как да откриеш линка й, освен да се върнеш към някоя от миналогодишните теми. Никът й е "ednakaka".

# 501
не знам, констанца. честно. не искам да ви задавам глупави въпроси и знам, че всичко сигурно е бистрено по n пъти докато пак се появи някой нов и се почва отначало. на мен би ми било полезно дори да ми напишете - не се занимавай с тези диети, безпредметно е  Peace

# 502
  • Варна
Да замениш фъстъците с бадеми и шоколада със сушени плодове е най-доброто, което можеш да направиш, но не заради диетата, а по принцип.
Hands Clap
 Peace

# 503
но психоложката, с която работим в момента днес ми разпрява, че преди часа с нас е имала две диагностики, при които в крайна сметка се оказва, че проблема не е в децата, а в ... майките  Embarassed

Аз се въртя в тези среди от много време и досега не съм виждала един случай в който майката да усеща че с детето нещо не е наред а да се окаже че не е права. ето сега прелиствам на ум  познатите си- е няма такъв случай. дори аз съм се подлъгвала че терапията веднага ще даде отскок на това или другото дете а то в крайна сметка се оказва че наистина е от спектъра и нещата не са толкова оптимситични колкото ми се струват в началото. в повечето случаи интуицията на майката е много точна и тя вижда че нещо не е наред или е различно от много рано . Разбира се има и друга категория на родители които са "слепи" до 6-7 годинишнина на детето  защото отдават нещата на характеропатия, не искат да севсглеждат и да се напрягат и прочие , но ние не говорим за тях.

За сведение ще дам и друг пример. синът ми го водихме точно при две светила  в софия когато беше на 3 години, още в самото начало на диагностирането  и двете казаха че нищо му няма и ще проговори на 3,5 -4 години. Не познаха и то въобще. Че му няма нищо ( сиреч не е аутист ) бих разбрала но че ще провори имаше да чааааакаме.

Затова без да звуча песимистично, както в случая съсм Самима  не бих се доверила на единично мнение нито на моментно мнение :  от една страна на това че на едно дете му няма нищо като виждам че не е както трябва да е , а от друга страна и да ми кажат че нещата са трагични и няма да търпят развитие пак ще направя всичко което е възможно и на което съм способна - около нас примери на това какво може да постигне един родител много наистина много .

# 504
  • София
Реге, понеже пък около мен другите случаи са бол и затова си позволих да го напиша. Моят син в присъствието на баща си е дете мечта...с мен не е така Cry Просто баща му го оставя да е по-самостоятелен, за разлика от мен.
Констанца, еднакака отдавна не пише във форума, все още е върл привърженик на диетата. Признам, че много от доводите и ги приемам. Малкото неща, за които е успяла да ме убеди да експериментирам са се оказали сполучливи. Прием на фолат например. Не пише и тя и много други майки именно защото все се появява някой, който да им каже колко много грешат...

# 505
Доника, надявам се, че нямаш предвид мен, когато казваш, че се появява някой, който да казва на новите майки, колко грешат. Позволила съм си по-твърда позиция само по отношение на твърденията за връзка между ваксините и аутизма. А за различните терапии (с изключение на MMS) не съм нападала никого. Единствено съм споделяла, че не съм прилагала диети и курсове с витамини и пр. при нашето дете. И това е истината. А всичките ми постове са на разположение и всеки може да се убеди, че е така.  Peace Simple Smile

# 506
Реге, понеже пък около мен другите случаи са бол и затова си позволих да го напиша. Моят син в присъствието на баща си е дете мечта...с мен не е така Cry Просто баща му го оставя да е по-самостоятелен, за разлика от мен.

Аз говоря за деца  с определени поведенчески проблени. А не това как се държат в една или в друга среда. Дете от спектъра ще се държи и с майка и с татко по един и същ начин. и той е много много по различен от дете за което пишеше ти. Там където ходим виждам много "специални" деца ,  просто ти трябват 2 секунди да усетиш че нещо не е наред. то е очевадно а не че просто детето е на кеф или не за деня.

Иначе деца в норма само с проблеми в поведението бол,  познато е на всички ни, пък е и разбираемо защото децата са  гъвкави и усещат накъде духа вятъра .

Една Кака ми лиспва. Беше чешит. Единствено ме дразнеше че постоянно твърдеше че нейния начин е панацея, но аз съм си такава цапната в устата Sick

констанца аз бях дето постоянно се счепквах с нея, тя си знаеше своят песен аз моята.

а фолат допълнително не бих давала без да съм правила генетично изследване на детето си за установяване на мутация М-каква беше там свързана с усовяване на фолевата киселина. Знам много по този въпрос по стечение на обстоятелствата.

# 507
  • София
Констанца, не визирам теб Wink
Реге, за фолата давам толкова, колкото е допустимата норма за детето. Подчертавам, че с неговия начин на хранене той няма как да си набиви грам витамин и минерал и гледам поне нещо да компенсирам. Обаче ти пак не разбираш какво искам да кажа Wink Аз също вече съм радар за деца със "специални нужди" и най-гадно ми става като се окаже, че съм права.
Съветът ми към самина е не да търси постоянно признаци за аутизъм в детето и - то е на 1.4 все пак, а да набляга на това с какво е "извън спектъра". Особено поведенчески на тази възраст все още има голям шанс за премоделиране. Зависи и от родителя де. Аз лично съм мазохист и много много не се съобразявам с чувствата му - иначе да не е мръднал грам. Последно ми правеше номера и не искаше да ходи при логопедката. Прави и на пук и тн. Обясних му, че номера не минава и той ще ходи на логопед - дали при тази или друга - ще ходи. И да видиш как вече не мрънка.
Знам и за дете с поставена на бързо диагноза ГРР в св Никола, което според всички останали специалисти не е. Тръгна на градина и проговори, че прави и опити и да чете... Просто вече не е под обсега на майка си постоянно. А смениха доста градини и специалисти, защото на майката не и допадаха все Wink

# 508
Доника, да не бъркаш еднакака с дорка? Дорка беше тази, която имаше "фолатов" период. Е, вярно, че двете имат известни сходства в начина на комуникиране. но са и доста различни по размера и областите на интересите си.
 _re_ge, бих казала, че на мен понякога ми липсва дорка, защото следи много сайтове, чете статии и комбинира нещата, като дори създава свои хипотези. И пускаше много линкове, което на мен лично много ми допадаше.  

# 509
Констанца да не ти липсвам? Я ми кажи какви лекари сте вие, че не ви пука от изследвания?

Май средновековната инквизиция и църква са се нанесли в медицината.  

РЕГЕ редактирам заради теб. Фолат е естественото съедиенение което се среща в храната. Фолиева киселина е фалшиво такова, синтезирано преди има няма 50 години. И всички смело дават фолиева киселина.
Фолата се усвоява от всички. Фолиевата само от 75% от населението, като напълно под 25% я усвояват.

Интересно че във всички детски витамини в бг има само фолиева киселина - потенциално опасно съединение, но ти няма да даваш фолат. Къде е иконката за човек който си блъска главата с стената?  Banghead

Ако не давате фолат, давайте зеленолистни сурови. Маруля, рукола, айзберг, билки, магданоз

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 15:04 от ednakaka

Общи условия

Активация на акаунт