Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 660
  • 772
  •   1
Отговори
# 315
  • В заешката дупка
Дали говорим за една и съща статия?! За мен тя е изключително позитивна.  newsm78 Не видях нито веднъж споменат терминът "болест". Дават се примери на пораснали деца, които са се осъществили успешно.

Аз видях поне веднъж споменато "disease".  "Recover from autism" няколко пъти. Знаеш значението на recover и в какъв смисъл се използва. Отделно казах, че и други изрази ме смущават. Единият дори е в заглавието и ти си го превела - "победиха аутизма". Човек се бори и побеждава нещо лошо и нежелано. "Undo it", "eradicate it (autism)" - още по-силни.

Не ти е направило впечатление, защото си се съсредоточила върху останалата част от текста, върху разказите за семействата и техните деца, цитатите от тях - в които такива изрази няма. Ако статията включваше само примерите с децата, ако се говореше само за успехите и постиженията им - щях да се съглася с теб, но статията не е само това.

И щеше да е от малко значение ако това правеше впечатление само на мен. Споменах, че четох статията преди време, когато беше постната в една група за аутизъм, в която участвам. Аутистите в групата реагираха точно на това. (Но не само те). Някои като неаутисти може и да не са толкова чувствителни към подбора на думи или като родители на аутистични деца да се съсредоточат само върху частта с успехите и постиженията на децата, пропускайки другото, но за аутистите не е точно така. Аз наистина не искам детето ми да попада на статии, хора и т.н. с подобен подбор на думи и нагласа към аутизма като нещо, което трябва да се победи, изтрие, унищожи.

# 316
     Навлизаш в много дълбоки води! Познавам доста добре философията и културата на "невроразличните", чета сайтовете на някои, уважавам възгледите им и адмирирам много от проявите им.
    Но все пак сме спектър. Има майки на ниско функциониращи деца, чийто живот е низ от страдания. За тях състоянието на децата им е болест. Говорили сме за това преди година. Помня реакцията на една от тях в смисъл - "нищо не ми носи това дали е състояния, болест (психична, психиатрична) и т.н.  Искам детето ми да се оправи."   Предпочитам да не разискваме това, защото познавам някои от тези майки и знам, как ще се почувстват, ако навлезем в детайли. 
     Аз чета няколко новинарски сайта, в които всеки ден има невъобразими истории. Нарочно не пиша за тях, защото от една страна няма смисъл, а от друга, това би наранило такива майки и би предизвикало паника и депресия у други. Старая се да говоря за позитивни неща и да давам информация за научни факти и постижения.
    И един въпрос - тази статия отразява най-нови констатации (от последните 18 месеца) на водещи специалисти - че около 10% от децата от спектъра, независимо от това с каква тежест в началото, след години не са аутистични. Не имитират, не се прикриват. Да мълчим ли за това, защото някои думи дразнят някои от майките?  Peace
    Все пак не сме фейсбук, където хората се подбират и пеят в един глас - нахъсват се, успокояват се, дават си кураж и т.н. В темата може да чете и пише всеки и колкото повече хора участват и допринасят с нещо, толкова по-добре. Simple Smile

# 317
  • В заешката дупка
     И един въпрос - тази статия отразява най-нови констатации (от последните 18 месеца) на водещи специалисти - че около 10% от децата от спектъра, независимо от това с каква тежест в началото, след години не са аутистични. Не имитират, не се прикриват. Да мълчим ли за това, защото някои думи дразнят някои от майките?  Peace

Водещите специалисти, констанца, не си служат с думи като "disease", "recover from autism", "undo", "beat", "eradicate". Не, не трябва да мълчим за изследванията, но би трябвало журналистите да не внушават неща, които водещите специалисти не внушават. Това не е просто "прищявка" на родители, които се "дразнят" от подобен подбор на думи. Водещите специалсти, пак да повторя, не използват такива изрази, а всеки специалист психолог ще ти каже, че за едно дете аутист е важно да не приема аутизма като нещо зло.

Предлагам да не си даваме наклон кай за какво да пише и какви мнения да изказва. Това е свободен форум.  Peace

# 318
Водещите специалсти, пак да повторя, не използват такива изрази

И на мен ми се иска да е така, но не е. Без да прибягвам до архива си, първото име, което ми идва на ум е проф. Ута Фриц, чиито статии съм чела с огромен интерес, но някои от използваните думи са ми били най-малкото неприятни. А най-много "излекуване", "възстановяване" и пр. използват родителските форуми от двете страни на океана. Както и да е, нямаме различия по отношение на терминологията. Но добрият превод изисква точност - или превеждаш, или не. Има понятие "авторизиран превод", което е неприемливо за мен. Термините не ме отказват да превеждам полезни неща, уважавайки авторите. Предпочитам да преглътна някои изрази, когато научавам нещо, което ще ми помогне да постигна нещо желано за детето ми или ще ми даде сили по пътя ...  и не само на мен, а и на други като мен. Peace И да, форумът е свободен и дай Боже повече нови майки да пишат, да споделят, да спорят - иначе той се превръща във "въпроси и отговори" за практически неща от рода "кой, къде, какво", които са полезни, но недостатъчни за една, вълнуваща всички ни тема.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 07:53 от констанца

# 319
Здравейте,

моето дете е със съмнения за аутизъм от 15 месечна възраст, поради следните няколко показатели:

- не отговаря на името си
- слаб зрителен контакт
- не сочене с пръст
- интерес към въртене на колелета и педали

Проблеми с хранене, дъвчене, спане нямаме.

Работим от 3 месеца с психолог и логопед, обръщаме му наистина много повече внимание и имаме видим прогрес. На 18 месеца вече:

- отговаря на името си в половината от случаите, но когато е ангажиран с някоя дейност почти сигурно, че няма да се обърне
- зрителния контакт е доста по-добър;
- понякога ни носи играчки (като вид споделяне)
- сочи с пръст, когато види нещо интересно, но не и когато го помоля да посочи познат предмет в книжка например
- въртенето на колелетата на разни играчки го има, но за не повече от 20-30 секунди. Освен това вече използва количките и по-предназначение - да ги бута.
- много усилено бърборене. За съжаление реч липсва, освен че постоянно бръщолеви на негов си език.

По мнението на специалистите е още много рано да се поставя каквато и да било диагноза, но ми се ще да чуя мнението на родители с подобен опит и деца, дали сегашните му проявления са притеснителни.

За съжаление ми е трудно да кажа, дали поведението му наистина е проблемно или е резултат от възрастта и характера му. Нима съвсем нормални деца не въртят гумите на моторчетата си, или пък понякога да махат с ръце, когато са превъзбудени. По същия начин, на тази възраст децата, особено като са ангажирани, въобще не отговарят на името си.

Кажете ми вие вашето мнение каква е границата между нормалното за тази възраст поведение и това, което наистина може да буди притеснения.

# 320
  • Анкх-Морпорк
Кажете ми вие вашето мнение каква е границата между нормалното за тази възраст поведение и това, което наистина може да буди притеснения.

"Нормалното" е нещо, което варира. По-добре спри да се чудиш - нормално или не, а просто учи детето да показва с пръст, да повтаря, тренирайте зрителния контакт и тн.
Зрителен контакт се тренира с игра на криеница, с гледане през тръба (или просто навито на руло списание), с гледане в огледало - дръж огледало под ъгъл, така, че детето да вижда теб, а ти него. За много деца гледането в огледало е по-лесно от прякото гледане.
Ако детето научава нови неща и отбелязва прогрес, това е хубаво. ("Хубаво" е по-важно от "нормално")
Съсредоточи се върху това, което научава. А дали има повод да се мисли за разни диагнози - не е добре да мислиш, а и ние не е добре да се изказваме, защото всяка от нас професор, ама само в своя случай, за своето дете.

# 321
  • В заешката дупка
И на мен ми се иска да е така, но не е. Без да прибягвам до архива си, първото име, което ми идва на ум е проф. Ута Фриц, чиито статии съм чела с огромен интерес, но някои от използваните думи са ми били най-малкото неприятни.

Човек може всякакви неща да изрови из архивите. Работата е там, че нещата се променят. Водещите специалисти не пишат нито за disease, още по малко за eradicate. Няма да е лошо журналистите да вървят в крак с промените. В самата статия никой от цитираните специалисти не използва такива израза, правят го журналистите. И майките го правят, да. Много хора правят така. Точно това ме притеснява мен - това е нагласата на голяма част от обществото. И мисля, че е във вреда на дето ми,  на децата ни, затова аз не мога ей така просто да го преглътна и го споделих.

Не знам защо толкова лично приемаш написаното от мен наистина. Нито някой те упреква, че превеждаш статии, нито някой твърди, че няма полезни неща в тях.  Rolling Eyes

# 322
Не знам защо толкова лично приемаш написаното от мен наистина. Нито някой те упреква, че превеждаш статии, нито някой твърди, че няма полезни неща в тях.  Rolling Eyes
Може би защото съм прекалено социална и вероятно страдам от идеализъм. Stop

The Game, сигурно сте вече в Германия. От все сърце желая на децата успешно вписване в новата среда. За дъщеря ти не се съмнявам, а и Васко няма защо да не го направи - послушен, изпълнителен, схватлив - само малко повече мотивация му трябва като на всички наши деца. Нашето момче също е вече по-улегнало и също ще е в пети клас. Надявам се пубертетът, който вече го друса, да не му пречи. Ще е интересно да пишеш, как е там.  Hug

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 18:38 от констанца

# 323

Здравейте
реших да видя профила ви за други публикации които сте пускали в нашия форум ако съм пропуснала нещо. Не намерих такива но видях че сте писали за друго в други теми за детето, което навежда на мисълта, че може би нещата не са толкова прости. понякога, това, което описвате като дефицити в запитването си тук е само върха на айсберга а има много други дребни неща, на които може да не отдавате внимание, но които биха подпълнили цялостната катрина - примерно неспокойния сън нощем, честото будене, ревовете и тършканиците при дразнители, послушанието , тишината и играта сам  като дете ангел докато е с вас...

Файрбърд доста добре е написала какво мисли по-горе, а това което искам да подпълня е, че родител на дете с подозрения че нещо не е ок, трябва да се съсредоточи не върху това което детето прави за възрастта, а именно върху това което не прави. ако има проблеми, те ще стават много повече с напредване на възрастта . Освен това сега има един бум  на деца с ГРР които имат леко припокриващи се симптоми с аутистите, но те си имат своите не по-малки обучителни и поведенчески проблеми, при все че  си имат и очен контакт и въображение ...

така че прост отговор на въпроса няма - да! има деца които играят с колички като им въртят гумите , да! има деца с по-особен характер без други проблеми , да! има деца които махат с ръце при превъзбуждане и правят всичко това при все че са нормални ( извинявам се за думата).... но искате ли детето ви да стане на 4 или 5 години за да откриете че то не е в тази графа. Предполагам не. Затова една застраховка никога не е излишна - на правилен път сте да не чакате. ако всичко е наред с детето ви никой не губи от това което правите в момента. Ако обаче е обратното невероятно много печелите, че сте започнали толкова рано.

един въпрос да попитам само- къде във Варна се занимават с толкова малки деца, интересно ми е за да си рефрешна познанията в областта.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 23:24 от _re_ge

# 324
The Game
благодаря за споделеното. Беше ми много полезно , особенно причните. Даде ми повод за друга гледна точка.... Осъзнах за себе си че отивайки там родители като нас няма смисъл да пришпорват децата да бързат задъхвайки се зад другите .....  там системана се подравнява по децата а не те по нея.... незнанието на езика не е минус нито проблемите в усвояването му.

За нас това е основният хикс - детето има проблеми с естественото усвояване на езика и опасенията са че чуждият език ще му още по-сложен от българския който също му е до голяма степен чужд. Предполагам сега осъзнавам че това никого не би смутило там, за разлика от тук.

Вчера мъжът ми каза една крилата фраза: дъщеря ни има 1000 възможности за реализация в живота и може да си позволи грешки и повторения. синът ни ще има ограничен набор такива и затова е добре да ги определим по от рано.

На всички майки чиито деца утре като нас тръгват на училище за пръв път , от сърце желая нещата да не са толкова страшни колкото ни се струва. А ако застрашнеяат ще се справим, защото няма друг кой да го направи вместо нас.

На всички други честит и успешен 15-ти септемви.

bouquet

# 325
Рени, в кое училище ще учите?

# 326
Рени, в кое училище ще учите?

В Климент в паралелката с рисуване, мина изпита с най-добра оценка сред момчетата и 5-ти в общия списък. Но той има афинитет към изкуствата...  вероятно като компенсация на вербалните затруднения.

# 327
  • София
реге, Пожелавам му на момчето бързо адаптиране, много добро приемане от страна на деца и учители и много 6ци, както казва Хриси Wink
И на мен ми е свито за утре. От една седмица му говоря за градината. Тази вечер си легна един унил и умислен. Едно детенце от неговата група го видя вчера и много му се зарадва. Е, моя не го отрази, но сладура ми вика - ама лельо, той вече Гого почти говори  Blush

# 328

един въпрос да попитам само- къде във Варна се занимават с толкова малки деца, интересно ми е за да си рефрешна познанията в областта.

Здравейте и благодаря на всички за изказаните мнения. За миг не съм си и помисляла да се успокоявам и чакам, защото дори и всичко с детето ми да е наред, структурираните занимания и игри, на никого не са излишни. Ако ли пък не - ще бъда спокойна, че съм дала всичко от себе си и то от най-ранна възраст.

Във Варна от толкова рано се занимават в Карин дом по програма "Ранна интервенция". Идеята е, чрез целенасочени игри да се въздейства на слабите места.

# 329

Във Варна от толкова рано се занимават в Карин дом по програма "Ранна интервенция". Идеята е, чрез целенасочени игри да се въздейства на слабите места.

благодаря , значи нищо ново за мен като информация.
Успех желая !

реге, Пожелавам му на момчето бързо адаптиране, много добро приемане от страна на деца и учители и много 6ци, както казва Хриси Wink
И на мен ми е свито за утре. От една седмица му говоря за градината. Тази вечер си легна един унил и умислен. Едно детенце от неговата група го видя вчера и много му се зарадва. Е, моя не го отрази, но сладура ми вика - ама лельо, той вече Гого почти говори  Blush

Много благодаря.
Сякаш може и без 6-ци  Joy то човек не трябва много да придиря в такава ситуация, Важното е че въобще сме на училище нали!

смятам че Гого има с какво да те у/о-чуди.
Очаквам количествените ви натрупвания изведнъж да почнат да преминават в качествени и тогава....

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 17:09 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт