Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 501
  • 772
  •   1
Отговори
# 630
Има ли деца от спектъра, които не са отлагани за първи клас?

Н_алекс
зависи какво за теб значи от спектъра.
Ако имаш превид дете което не е като децата в норма, със СОП е, но никой конкретно не знае какво му има, има обучителни затруднения но без да има сериозни социални такива  - ти давам веднага пример- ние с моят синковец. За сега успешни интегриран първи клас масово училище. Минал първите три месеца без да отличава от останалите деца и без да има проблеми във вписването на колектива.

Защо го решихме - ами по следните показате - тест за интелигентност по векслер в норма, тест за интелигентност по кой беше там ще търся ако трябва името - в норма, тест за готовност първи клас- в норма. Теста сега в първи клас правен от всички деца първи клас в учлището- пак в норма. Той има действително обучителни проблеми но не и със социума. Речевите проблеми го карат да се дистанцира , затова с навакване на речта и той не изпитва нужда да изпада от колектива.

Примери тук също много и такива които и на мен много са ми помогнали- Мишо на Катина , ТаняМГ с дъщеричката й и др.

Затова писах по горе- хубаво е да им даваме шанс. а ако вече детето покаже че не справя тогава да стъпване малко по назад. а не обратното, според мен ущетява детето обратното действие, пречи му да покаже какво би могло да се " извади от него' .

# 631
  • София
Бидейки от позицията на Бюти, споделям мнението и. Бях на стаж в помощно училище и взех решение, че детето ще учи в кварталното училище с 99% ромчета, но не и в ПУ. Самите учители в Помощните, или поне в това, в което бях са изгубили всякаква положителна насока. По децата се вика като на животни...Разкрещя се на едно дете, че дойде да ме прегръща и ми вика мамо. Обясних и, че ако ми е неприятно аз ще се отдръпна. Отношението се промени чак когато се разбра, че освен стажант съм и родител, оглеждащ училища за детето си.
Аз за разлика от Н_Алекс ще се наложи да отложа Гого Sad Обаче от сега той ходи целенасочено по 1 час седмично в училището за работа с ресурсен психолог. Догодина пак. Втората предучилищна ще я кара в училището, стаята на малките е точно до ресурсния кабинет и пак ще му е познато. Дилемата ми е, че той много свикна с децата от масовата градина и би се чувствал комфортно с тях в клас...Има цяла 1 година в която знам ли може да ме изненада. За няма и 2 месеца научи числата до 20, свързва знака с числото и сега започна до 30...ама пустата реч Sad

# 632
Като чета какво пишете и съвсем загубих надежда.
Всички казват по-добре да е в помощно,но в същоно време "аз няма да си дам мойто в помощно".
Как да съм добре като там ще му крещят. Cry

Миналата година като го отложих,директорката на инспектората каза да и се обадя януари,т.е сега.
Тогава още ми каза, как да го дам в помощно.
Значи никой не си прави труда, да намира масово у-ще за такива деца.А всеки да се оправя сам.
Нали виждам,че ресурстните учители не стават за нищо.

какво да правя? Кажете.
Какви да са ми първите стъпки по намиране на училище,помогнет

# 633
Като чета какво пишете и съвсем загубих надежда.
Всички казват по-добре да е в помощно,но в същоно време "аз няма да си дам мойто в помощно".
Как да съм добре като там ще му крещят. Cry

Миналата година като го отложих,директорката на инспектората каза да и се обадя януари,т.е сега.
Тогава още ми каза, как да го дам в помощно.
Значи никой не си прави труда, да намира масово у-ще за такива деца.А всеки да се оправя сам.
Нали виждам,че ресурстните учители не стават за нищо.

какво да правя? Кажете.

Мила Марги, никога не губи надежда заради детенцето си. Ако искаш в масово училище, никой не може да те разубеди и си свободна да действаш. Времето най-добре ще покаже как ще се случват нещата. Ти бъди спокойна, за да може детето ти да чувства спокойствието ти и сигурността ти. Все пак през по-голямата си част от времето ще е с теб. Не се паникьосвай, не губи надежда, вярвай. Винаги ще има изпитания и трудности. Винаги ще се срещат хора, които с поведението си да обезверяват друг човек. Затова каквото и да решиш, винаги можеш да преместиш детенце от едно място на друго. Нищо не е категорично и крайно. Всичко се променя. Бих те посъветвала да поработиш над философията си за живота и да черпиш сила от някъде - медитация, йога, Бог, каквото и да е, само за да можеш себе си да зареждаш положително и да се въоръжиш със сигурност и сила.

Щом си решила да е в масово, нека така да бъде. Действай смело и с вяра. Не се предавай и не се колебай. Няма лошо решение, но колкото повече се колебаеш, толкова по-зле за теб, защото се объркваш и вредиш на себе си, заради страховете си. Няма страшно. Прегръщам те.

# 634
Винаги има изключения, сигурна съм, че има и помощни училища, в които всичко е както трябва да е/не че пък масовите са цъфнали и вързали нали/. Пък и винаги се водим от децата, може да го запишеш в масово и да видиш, че не върви и не е ок там и да го преместиш. Детето само ще си покаже къде му е най-добре и ти като майка веднага ще усетиш  Hug

# 635
  • Варна

какво да правя? Кажете.

Като за начало проучи училищата, които са във вашия район, дали има социализирани деца със СОП, т.е училището и директора (-ката) дали имат опит и са подготвени за такива деца. Има училища, където това просто трудно ще се случи, макар, че никое училище няма право да откаже да ви приеме. След като се насочиш към някое училище, се срещни с директорката и обсъдете проблема. Наблегни на това, че нямаш намерение да разваляте дисциплината и да пречите на другите деца, но все пак ако това се случи - ти си отговорен родител и ще вземеш своевременни мерки. Всички деца в 1-ви клас имат адаптивен период - 2-3 месеца. Така, че за всички това е стрес и едва ли в началото вие ще сте на фокус. Кажи, че знаеш, че 1-ви клас е важен за всяко дете и може би ще мине малко време, докато свикнете с правилата в училище, но това ще бъде в рамките на допустимото. С времето ще се види как се развиват нещата. Ако трябва в началото ще оставате по 2-3 часа, докато и детето се адаптира.
Ето има начини Wink
А що се отнася за ресурсните учители и там задължително на индивидуалната среща, ще обсъдите какво ще се работи и ще посочиш и своите изисквания. Напоследък ресурсните сякаш са по-толерантни и някои от тях наистина полагат големи усилия да работят качествено.
Надявам се да съм била полезна .
Успех!

# 636
Колко сте мили....разплакахте ме.

Как имам нужда от подкрепата ви...благодаря ви.
Когато нещо задействам пак ще ви пиша.

# 637

Преди да се задействаш прочети Закона за народната просвета, Правилника за приложението му и Наредбата за обучение на деца със СОП.  Peace

# 638

Преди да се задействаш прочети Закона за народната просвета, Правилника за приложението му и Наредбата за обучение на деца със СОП.  Peace
ОК.

# 639
  • София
Здравейте,
Преди време четох /в тази тема или другата за трудното проговаряне/ много добри отзиви за лекар, който е невролог с втора специалност детски психиатър. Рових се назад, но като не помня по кое време съм го чела се оказа мисия невъзможна. С търсачката също не можах да го намеря. Помня, че беше в София. Моля, ако някой се сети или отзивите са негови да даде координати.

# 640
  • София
Да пусна един линк, първоначално исках да го пусна, защото при първото прочитане не разбрах някои детайли. Но днес му отделих малко повече време и мисля, че го разбрах. Историята е интересна, защото показва възстановяването на психиката. Ето я - http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/0 … ng-barney-reruns/
Я да видим и дали съм я разбрала правилно. Ще ми е интересно Констанца /или друг с добър английски/ да каже дали съм я разбрала  Hug Освен този линк изчетох и препратка от него с по-подробна история на момчето от времето на комата - http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2010610/The-Ghost-Boy- … ralysis-love.html.

Разказва се за едно момче, което на 12 годишна възраст се прибира от училище и има болки в гърлото. Постепенно започва да спи все повече, не става и т.н. Изпада в кома за няколко години. Постепенно съзнанието му се възражда, но тялото му е неработещо. Интересно е как описва, че усеща бащата се грижи за него, детето иска да каже нещо, но не може да вдигне нито пръст, нито нищо. Оставен е в дневен център и го взимат вечер. Тук първоначално не ми стана ясно как филмчетата са му помогнали /и дали е така/, но мисля казва, че понеже постоянно са вървели филми, той се е научил да познава коя част от деня е по положението на слънцето в стаята. Доколкото разбрах една масажистка е усетила, че той разбира какво му се говори и отговаря само с очи. И вече лека полека го включват в програми за визуално обучение. Натам е щастливата история по възстановяване. Може да видите и снимките от началото на болестта и сега млад мъж, щастливо женен. Той пак не говори по общоприетия начин, но са му дали възможност да се изразява с други съвременни средства.

Някак се развълнувах от връзката разбиране-признание-следващо предизвикателство-подкрепа.  bouquet

# 641
Таня
Ще ми е интересно Констанца /или друг с добър английски/ да каже дали съм я разбрала  Hug Освен този линк изчетох и препратка от него с по-подробна история на момчето от времето на комата - http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2010610/The-Ghost-Boy- … ralysis-love.html.
Някак се развълнувах от връзката разбиране-признание-следващо предизвикателство-подкрепа.  bouquet

Няма как човек да не се развълнува от тази история. Разбрала си я съвсем добре. Колкото до "Барни", мисля, че акцентът е на журналиста, който се е впечталил най-много от действителния ужас по цял ден година след година да гледаш/осъзнаваш натрапчиво един филм и това, че останалите са считали, че така създават на момчето някакъв комфорт и случайно нещо, което може да му помогне. Затова го е сложил в заглавието.

Аз лично бях впечатлена най-много от ползването на очевидно много сложна и съвършена компютърна програма, позволяваща работа с лазерен лъч, излизащ от устройство, прикрепено на челото и създаване на глас.

Подобни са  съдбата на Стивън Хокинг (наречен сполучливо "резкрепостеният дух" в пленено тяло)- както вероятно и устройството, което ползва той. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B3
http://megavselena.com/unikalniyat-sluchay-na-stivyn-hoking/
http://megavselena.com/zatvoreniyat-svyat-na-stivyn-hoking/
Виждаш паралела с "момчето дух", въпреки огромната разлика в образованието и постиженията им, дължаща се със сигурност не само на възрастта на настъпване на заболяването.

Има една нова значително по-проста програма за хора без говор, използвана най-често от хора с аутизъм, за която писах на няколко пъти в тази тема, но май в България не я използва никой. Чрез нея те могат не само да общуват, но и да "говорят". Гледах едно клипче, как младеж си поръчва меню в ресторант и "говори" съвсем прилично, както и друго момче, което произнася реч.  Simple Smile

Между другото, заболяването е ALS (амиотрофично латерална склероза) - това, за което беше кампанията за изсипване на кофа лед върху главата. Но "Autism speaks" решиха да включат в инициативата и аутизма. А някои го превърнаха в поливане с вода за забавление или показност. Освен споделени снимки по фейсбуците на показно поливане, видяхме и един бългорски политик, който гордо заяви, че се полива за "децата с алтруизъм". А едно аутистично момче (гимназист) от високата част на спектъра било подлъгано от "приятелите" си да се подложи на поливане и го залели с кофа нечистотии. Направили са клип и са го пуснали в интернет. Това е станало в САЩ и са ги подвели под съдебна отговорност. Такива ми ти работи - трябва за съжаление в процеса на толкова желаната от нас социализация да обясняваме на твърде наивните си деца, че понякога "приятелите" им ще си правят жестоки шеги с тях. Sad

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 12:02 от констанца

# 642
България е на път да направи крачка напред в усилията за признав … рата с увреждания
Цитат
През месец ноември 2014г. Министерството на правосъдието публикува на интернет страницата си предложения за изменение на съществуващата система на запрещението в България. Предложенията са систематизирани в проект на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа (ЗФЛМП), който има за цел да отмени действащия Закон за лицата и семейството, приет в началото на 50те години на миналия век. Текстът на проектозакона предвижда изцяло нова система от мерки, чрез които пълнолетни хора с псично-здравни проблеми или интелектуални затруднения да могат да упражняват основни свои човешки права съобразно собствените си желания и предпочитания.
По повод публикувания законопроект и като част от Програма „Следваща стъпка", Български център за нестопанско право (БЦНП) стартира серия от дискусии с представители на различни групи, за които предвидените мерки имат значение. До момента е проведена една среща с членове на Националната организация на потребителите на психично-здравни. До средата на февруари ще се проведат аналогични дискусии и с родители на младежи с аутизъм и интелектуални затруднения, с организации на хора с алцхаймер и деменция, с представители на професионални общности като психиатри, съдии, социални работници. Целта на срещите е да се даде възможност на лицата, които ще бъдат пряко засегнати от бъдещия Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, да споделят своя личен опит, предложения и коментари по текстовете.

# 643
Здравейте, преди време писах в темата, но не знам защо темата ми изчезна от следените. Накратко, имам дете с увреждания, епи, леко ДЦП, разви и аутизъм. В момента е на 5г 6 м. не говори, само думички и съвсем кратки изречения, с умствено изоставане е. Със всичко сме се примирили и сме го приели, обаче тя почна да прави ужасни нервни кризи. И като по-малка ги правеше, но по-нарядко, с години нещата стават все по-зле. Стигнахме до ежедневни кризи, крясъци, викове, тръшкане, става неадекватна направо, като зверче, в чудо сме се видели.
давала съм алора сироп по препоръка на личната, понякога има временен ефект, понякога не. Има много силно обострени сетива, дразни я шума, разговори, гости, смяна на обстановка, от леки неразположения изпада в криза. Приемам всякакви съвети най-вече за лекарства /какви вие сте ползвали/, добавки, витамини. Ходи на психолог, няма ефект.

# 644

Общи условия

Активация на акаунт