Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 685
  • 964
  •   1
Отговори
# 270
И какъв точно е предмета на иска?  newsm78

# 271
  • Разпиляна във въображението
Гледайте 120 по бтв. Обясняват нещата за 100 път. Надявам се хората да го разберат.

# 272
  • София
Недялков току що каза, че бил "извън играта", какво обяснение може да ни даде той - само официалното, ама "играта" те си я знаят.

# 273
Някой консултирал ли се е с адвокат? Може ли да се заведе дело срещу банката в този случай? Колектиен иск?

Иск за какво? Има си закон за гарантиране на влоговете и той ще се спазва, ако се стигне до там. Ако не се спази, тогава идва ред на адвоката.
И ако се стигне до фонда за гарантиране на влоговете, какво следва? След като там не е регламентиран срока за който се изплащат сумите и според мен дано не се стига до там, защото какво ако ти кажат че в срок от 10г.ще ти върнат влога от 10хил.лв., примерно

# 274
Недялков току що каза, че бил "извън играта", какво обяснение може да ни даде той - само официалното, ама "играта" те си я знаят.

По твоята логика щом някой вече не упражнява професията си автоматично знанията му изчезват.

# 275
  • София

По твоята логика щом някой вече не упражнява професията си автоматично знанията му изчезват.

О не, нямам такова нещо предвид. Просто ми направи силно впечатление думите му, че е "извън играта", може би са неволно изказани, но човек трябва много да внимава какво казва в подобни крехки ситуации. Иначе той даде обяснение, но в неговото обяснение нямаше нито повече, нито по-малко информация от тази, която вече знаем и която беше дадена на конференцията вчера.

# 276
http://www.corpbank.bg/

Уважаеми клиенти,

Считано от 20.06.2014 година, Корпоративна търговска банка АД временно спря банковата дейност и няма да имате достъп до сметките си за известно време. В момента банката се управлява от квестори, назначени от Българската народна банка. Целта е в максимална степен да се защити Вашият интерес и размерът на Вашите средства.

Заявен е интерес за подкрепа на КТБ АД чрез допълнително финансиране с цел максимално бързо да се възстанови дейността на банката. Призоваваме Ви да запазите спокойствие.

Когато отново е възможно да разполагате с парите си, ще Ви уведомим незабавно чрез всички средства за масово осведомяване.

# 277
Някой консултирал ли се е с адвокат? Може ли да се заведе дело срещу банката в този случай? Колектиен иск?

Иск за какво? Има си закон за гарантиране на влоговете и той ще се спазва, ако се стигне до там. Ако не се спази, тогава идва ред на адвоката.
И ако се стигне до фонда за гарантиране на влоговете, какво следва? След като там не е регламентиран срока за който се изплащат сумите и според мен дано не се стига до там, защото какво ако ти кажат че в срок от 10г.ще ти върнат влога от 10хил.лв., примерно

Ето това е пример как някой изтърсва нещо и като се повтори 10 пъти, настава масова психоза. Максималният срок за започване на изплащането на средствата от фонда е 45 дни след отнемане на лиценза на банката. Това е абсолютния максимум. По принцип е 20 дни. След този срок се обявява коя банка ще изплаща средствата. Отивате, взимате си документ за размера на средствата ви и с този документ отивате в тази обслужваща банка да си получите парите. За вас срокът да направите това е 5 години. Други пречки няма. Можете още на първия ден да го направите. Какви са тия глупости, че можело на части, можело след години....Няма такива неща. Няма срок в закона, в който да се изплатят средствата, защото това не зависи от банката, а от самите вложители. Ще се изплатят, когато вложителите си ги поискат и нито ден по-рано. А никой не може да ме задължи мен в срок от един месец да си взема парите. Ами ако не мога - какво? Губя ги ли? Срокът е 5 години, колкото е давността. И през всяка от тези 5 години мога да си ги получа. Както на първия, така и на последния ден.
Помислете малко преди да се притеснявате за такива неща. Как да има срок? И какъв точно да е срока, който закона да постави на някой да ми изплати на мен някакви средства. Как да го спази този срок банката, ако аз не отида на място? Да ме издирва със съобщения или направо да дойде вкъщи да ми ги донесе? Реално фонда не изплаща. Фонда предоставя всичките средства на обслужващата банка. Те са си там. И не банката ги изплаща, а вложителите си ги предявяват и взимат. В този смисъл, срок за изплащането би могъл да е относим само към вложителите, понеже те са активната страна. От тях се изисква извършването на действието. От банката реагират на това действие. Срок за изплащане на средствата би значило срок, в който вложителите да си ги получат. Защото обслужващата банка е длъжна да ги изплати в момента, в който са предявени по предвидения в закона начин.

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 20:15 от ZinaSt

# 278
Иначе той даде обяснение, но в неговото обяснение нямаше нито повече, нито по-малко информация от тази, която вече знаем и която беше дадена на конференцията вчера.

Защото това е най-важното и вече толкова страници се повтаря почти едно и също, но пак някой може би не е разбрал. Случват се такива неща. Има закони, има наредби, които да защитят вложителите. Да, ще има неудобство. Да се надяваме, че ще трае малко и нещата ще се наредят скоро.

# 279

Какво точно значи "от руска страна"? Държавата не може да си купи банка все пак.

Колко удобно да се явят спасители, нали? Simple Smile И почти безплатно, само дръпнаха някой друг конец тук-там.

ВТБ е руска държавна банка.
Продължавам да съм на мнение, че касови тегления не е имало през последната седмица такива, че да стигнат 1 милиард. Опашки през цялата седмица пред КТБ нямаше. Появиха се едва след съобщението, че БНБ праща там квестори.
Ако са източени средства, те са по преводи и то вероятно от лица, които участват в сценария.
Хората ще си вземат парите при всички случаи.
Но и кухите свързани фирми, източили стотици милиони, няма да ги върнат.
Парите на вложителите ще се върнат от Фонда за гарантиране на влоговете.
Той обаче е от порядъка на 2 милиарда. Ако задълженията на банката са 5 милиарда, държавата ще се наложи да ги плати. От тук нататък евентуално може да ескалира нестабилността.
А ВТБ, разбира се, може да си купи мажоритарен пакет на изсмуканата съборетина, това отделно.
Като "спасител". Не е трудно да се сетим как излиза България след всяко руско "спасяване".

# 280
Мисля, че тегленията от физически лица бяха започнали преди решението на БНБ. Затова и КТБ са поискали тази мярка. Има и фирми, които допълнително са прехвърлили сметките си преди това.

На такъв етап не разбирам защо се говори изобщо за изчерпване на фонда, намеса на държавата и т.н.

# 281
Продължавам да съм на мнение, че касови тегления не е имало през последната седмица такива, че да стигнат 1 милиард. Опашки през цялата седмица пред КТБ нямаше. Появиха се едва след съобщението, че БНБ праща там квестори.
Ако са източени средства, те са по преводи и то вероятно от лица, които участват в сценария.
Хората ще си вземат парите при всички случаи.

При Диков днес са казали, че държавата е изтеглила между 600 и 800 млн точно в дните преди поставянето под надзор.

Аз смътно помня, че две от фирмите на Пеевски си дръпнаха едни 25 + 28 млн по това време. И т.н. - нищо чудно наистина поне милиард да са били дръпнати.

Ако това е вярно, то атаката срещу банката е подкрепена и от държавата - което стана ясно и с действията на прокуратурата.

А политиците мълчат, правителството мълчи, Цацаров каза едно "сбъркахме малко" и пак млъкна.

Стана ли ясно чия е държавата? Simple Smile

# 282

Той обаче е от порядъка на 2 милиарда. Ако задълженията на банката са 5 милиарда, държавата ще се наложи да ги плати.

Съвсем наизуст започнахте да пишете вече. При недостиг на средства, фондът се дофинансира основно от банките. Има възможност да се вземе ЗАЕМ от държавния бюджет срещу бъдещи вземания на фонда. Но това е само една от възможностите и говорим за заем, а не държавата да плати.

И за да не съм голословна:
Покриване на недостига от средства по фонда
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ако средствата на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по този закон, по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини:
1. задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски, като за база се взема последният ден на предходния месец;
2. увеличаване на годишната премийна вноска;
3. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда.
(2) Изплатената авансово сума по ал. 1, т. 1 се приспада от дължимата от банката годишна премийна вноска за следващата година, като надвнесеното подлежи на връщане в срока по чл. 16, ал. 5.
(3) Максималният размер на увеличената премийна вноска по ал. 1, т. 2 не може да надхвърля 1,5 на сто от влоговата база, определена съгласно чл. 16, ал. 2.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:
1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;
2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание.
(5) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от държавата, или с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

# 283

Вземете и прочетете закон, не е обемен, не е и много сложен като материя. В него си пише как,кога и при какви условия.

# 284

Той обаче е от порядъка на 2 милиарда. Ако задълженията на банката са 5 милиарда, държавата ще се наложи да ги плати.

Съвсем наизуст започнахте да пишете вече. При недостиг на средства, фондът се дофинансира основно от банките. Има възможност да се вземе ЗАЕМ от държавния бюджет срещу бъдещи вземания на фонда. Но това е само една от възможностите и говорим за заем, а не държавата да плати.

Така, като напънат банките да плащат авансово, да им се увеличи вноската, плюс да се вземе заем, при положение, че се говори за още "гнили ябълки", как това ще се отрази на банковия сектор? Ако се наложи да се платят 2 милиарда извън досега набраните средства по фонда, плюс бюджетния дефицит, плюс скритите дефицити, плюс НЕК пред фалит - като как излиза сметката.
И накрая - не банките, а държавата гарантира вложенията.
За капацитетността и експертизата на спасяващите банковия сектор и сега можем да се досетим колко са надеждни. Особено предвид казаното от jp по-горе. Държавата през последните дни, плюс прокуратурата съзнателно участваха в унищожаването на четвъртата по големина банка. Подуправителят на БНБ Димитър Костов пък е министър на финансите по времето на Жан Виденов от последния ни държавен фалит.
Самият Искров пък е кадър от банката на Кюлев, с опит в "Банков надзор" в светлия период на българското банкиране - 1992 - 1997 г.
Отбор юнаци.

Общи условия

Активация на акаунт