Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 692
  • 964
  •   1
Отговори
# 300

Би ли дала препратка към конкретния текст в закона?
Докато четеш това, аз ще изровя наредбата

Напоследък все по-често в медийното пространство се среща тезата, че в закона не е посочена крайна дата, до която трябва да се изплатят сумите. Предвид опасните спекулации на тази тема потърсихме мнението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Оттам отхвърлиха напълно твърдението, че гарантираните суми ще се изплащат в необосновано дълъг срок. Допълниха също, че още в самия ден, предхождащ началния ден на изплащането, ФГВБ превежда на обслужващата банка общия размер на подлежащата на гаранция сума на вложителите във фалиралата банка и нарежда на обслужващата банка да изплаща сумите на вложителите. Те, от своя страна, могат още в началния ден на изплащането да получат пълния размер на гарантираните им суми на място от обслужващата банка, както и по-късно, но в рамките на петгодишния давностен срок, съгласно Закона за задълженията и договорите. Натрупаните средства във фонда се акумулират всяка година, като всяка банка е длъжна да направи вноска в размер на 0,5 на сто от общия размер на нейната влогова база за предходната година. Освен тези средства банките са длъжни да внасят във Фонда и встъпителни вноски. Според последния отчет на Фонда за 2012 г. влоговете с пълна гаранция (тези до 196 000 лева) възлизат общо на 31 620 519 хил. лв. (61,30%) и са 10 144 207 (99,78%) на брой. Влоговете в размер над 196 000 лв. възлизат общо на 19 960 989 хил. лв. (38.70%), а техният брой е 22 103 (0.22%).

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 22:01 от ZinaSt

# 301
Ето и това от страницата на Фонда

Какво да направя, ако обслужващата банка откаже да ми изплати подлежащата на гарантиране сума или ако не съм съгласен със сумата, която ми е определена?

Трябва да предявите писмените си възражения до синдиците на фалиралата банка, прилагайки доказателства в подкрепа на твърдението си. Те са длъжни да Ви отговорят в седемдневен срок. Възраженията следва да бъдат подадени в срок до една година от началния ден на изплащането. Ако възраженията Ви не бъдат приети, можете да потърсите защита по съдебен ред.

# 302
Вече няколко дена ни облъчват, че нямало проблем. Как да няма проблем като с тази банка работят и малки частни фирми, които имат само една разплащателна сметка в една банка. Например, ако това се случи с обслужващата банка на нашата фирма - ние буквално фалираме. Нямаме търговски обект, откъдето да влизат пари в брой, тъй като сме производствена фирма. Всичко минава по банков път. И след пет дена като трябва да платим 3-4 хил. лева ток, а няма откъде - блокирана сметка, идва ЕВН и дърпа шалтера и край - спираме работа. Ама според Искров нямало проблем.

# 303
Малко са разкъсани, дано се ориентираш, но ето:

Чл. 7.
(Изм. – ДВ, бр. 63 от 2009 г.) (1) До началния ден за изплащане назна-
чените квестори, ликвидатори или синдици или друго изрично упълномощено от
тях лице подготвят информация на хартиен носител и в електронна форма, в ко-
ято посочват дължимата за изплащане сума, съгласно гарантирания размер по
влоговете на съответния вложител, индивидуализиращи данни за вложителя и
други данни според сключения договор с обслужващата банка, както и общата
сума на подлежащите на изплащане гарантирани влогове.
(2) Всеки вложител има право да получи писмено удостоверение за подлежа-
щата на изплащане сума съгласно информацията по ал. 1.
(3) В деня, предхождащ началния ден за изплащане на гарантираните размери
по влоговете, назначените квестори, ликвидатори или синдици предоставят на
ФГВБ и на обслужващата банка информацията по ал. 1 под формата на подписан
и подпечатан от тях списък, както и в електронна форма.
(4) В същия ден ФГВБ извършва проверка за съответствието с чл. 4, ал. 2 на
окончателно определената сума съгласно чл. 7, ал. 1 за изплащане на гарантира-
ните размери по влоговете. В случай че при проверката се констатират грешки
или несъответствия, Фондът незабавно уведомява квестора, ликвидатора или
синдика. Несъответствието следва да бъде отстранено в рамките на деня, пред-
хождащ началния ден на изплащането, при участие на назначените квестори,
ликвидатори или синдици и представители на ФГВБ.
(5) ФГВБ превежда на обслужващата банка окончателно определената съглас-
но ал. 1–4 сума и нарежда на обслужващата банка да изплаща сумите на вложи-
телите.

# 304
И още:

Ред за изплащане на гарантираните размери по влоговете
Чл. 10.
(Изм. – ДВ, бр. 63 от 2009 г.) (1) От обявения начален ден за изплаща-
не всеки вложител може да получи в съответствие с тази наредба изплащане на
гарантирания размер по влоговете си.
......
(4) Всеки вложител може да получи изплащане на гарантирания размер по
влоговете си след представяне в обслужващата банка на писмена декларация в
два екземпляра – по един за обслужващата банка и за банката с отнет лиценз, с
която декларира, че не са налице обстоятелствата по чл. 5, ал. 1, т. 2–5 и ал. 2
ЗГВБ, както и след представяне на следните документи:
1. за физическите лица – лична карта или документ за самоличност на чуждес-
транно физическо лице;
2. за юридическите лица – единен идентификационен код или удостоверение
за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация на юри-
дическото лице, с което се удостоверяват лицата, които го управляват и предс-
тавляват, с посочване на техни лични данни по документ за самоличност.
(5) Изплащане на гаранцията на упълномощено лице се допуска само след
представяне на изрично нотариално заверено пълномощно от титуляря на гаран-
тирания влог и нотариално заверена декларация за липсата на обстоятелствата
по чл. 5, ал. 1, т. 2–5 и ал. 2 ЗГВБ.
(6) Обслужващата банка изплаща сумите, определени в списъка по чл. 7, ал. 3,
на съответния вложител след извършване на проверка за неговата самоличност и
представяне на документите по ал. 4 и 5

# 305
Един закон не може да покрие всичко. Той е само рамката. Затова има наредби и др.
В случая, съществува наредба 23 на БНБ от която са по-горе цитираните текстове.

Надявам се това да внася яснота защо няма срок, в който банката е длъжна да изплати сумите.
В момента, в който и представите необходимите документи и докажете самоличността си - в този момент тя е длъжна да ви плати сумите. Ако имаше срок, то той трябваше да бъде точно 5 години. Което само щеше да внесе смут. Не може да е по-кратък, защото аз си имам право 5 години да си предявя това вземане и никой не може да ми каже, че имам само 5 месеца примерно. Затова подобен срок е напълно излишен.

А фонда е длъжен да преведе цялата сума към банката още преди да започне изплащането. Дори и да не го направи обаче, това си е между фонда и банката. Вложителите не ги касае. Обяви ли се в ежедневниците - 7 дни след това можете да си вземете документ от фалиралата банка и после да си вземете парите от обслужващата такава. Спокойно. Няма такъв филм - може да ме мотат 10 години. Дори и ако нещо не е както трябва, срокът за отговор на възражението ви е 7 дневен.

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 22:06 от ZinaSt

# 306
Благодаря за информацията!

# 307
За нищо. Дори и един човек да спи малко по-спокойно докато решат какво ще правят с КТБ, пак е нещо.   bouquet

# 308
  • София
Повече сме! И аз благодаря   bouquet

# 309

Теб не вярвах, че ще успея да те успокоя. (Казвам го най-добронамерено). Радвам се.   bouquet

# 310
Зина, нямаш си представа колко сме ти благодарни, аз и съпруга ми! Наистина ще спим малко по спокойно, защото много неща ни бяха неясни, след постовете ти с цитати на закона, ни се поизбистри картината  bouquet Hug

# 311
Пропуснах да си изтегля парите след многото мислене. От вчера си говоря с много хора по темата. И ми се струва, че ето това е вярната история. От Илиян Василев.

idvassilev.blogspot.com/2014/06/blog-post_21.html?m=1

# 312
  • София

Теб не вярвах, че ще успея да те успокоя. (Казвам го най-добронамерено). Радвам се.   bouquet

Честно казано съм най-малко притеснена за спестените пари, особено след всичко, което ни разясни. В личен аспект се притеснявам повече как ММ ще получи заплата следващия месец, след като активите на фирмата, в която работи, са вложени в КТБ. Освен това се притеснявам и за посоката, в която върви държавата ни с тези задкулисни игри. Но за жалост няма кой да даде отговор на тези мои притеснения, та съм благодарна, че има хора като теб, които са по-наясно с материята и могат на човешки език да обяснят какво да очакваме, ако се прибегне до фонда  Hug

# 313
ZinaSt, възхищавам се на компетентността и най-вече на търпението ти по няколко пъти да разясняваш нещата, така че и най-големият скептик да повярва!  bouquet

И в други теми си била много полезна, благодаря ти, че се включи в тази!  bouquet

# 314
ZinaSt, възхищавам се на компетентността и най-вече на търпението ти по няколко пъти да разясняваш нещата, така че и най-големият скептик да повярва!  bouquet

И в други теми си била много полезна, благодаря ти, че се включи в тази!  bouquet
Peace

Общи условия

Активация на акаунт