Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 659
  • 964
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Моля кажете ми ако някой знае -  разплащането с карти на ПИБ на ПОС терминали работи ли - в магазин и т.н.?

Не мога да повярвам, това е някакво безумие .....  ooooh!

До преди час и половина работеше безотказно! В няколко магазина.

Благодаря ти Lana!

# 886
  • Пловдив
невиждана простотия и за жалост и аз бях част от нея. Съжалявам, че обиждам бабите и дядовците ни, но за мен те с най-големия проблем...личен свидетел пред няколко офиса (с колело си обикалям) за наклаждане на излишно напрежение, паника, изводи, предположения  ooooh! ooooh! ooooh!

И като банките не дават над 10 хиляди, всичкото това пред офисите за по няколко хилядарки ли беше!??!? Може да звучи брутално на фона на безпаричието, но не са нормални тези хора ей!!!!!

Очаквам уикенда всички да съжаляват за стореното

# 887

Ако фалира банката, няма да има значение валутата.  newsm78 Или греша?

Ако, не дай Боже, банката фалира, Фондът за гарантиране на депозитите в банките изплаща само в български лева като обръща депозитите в друга валута по курса на деня на обявяване на фалита.

# 888
  • Разпиляна във въображението
Голяма глупост това с обезценяването на лева. Каза се тези дни, че българският лев е защитен.

# 889
  • София
Щото бордът се крепи и на банковата система. Та теглете, моля. Дано ви стигнат за ... дъвка.

# 890
невиждана простотия и за жалост и аз бях част от нея. Съжалявам, че обиждам бабите и дядовците ни, но за мен те с най-големия проблем...личен свидетел пред няколко офиса (с колело си обикалям) за наклаждане на излишно напрежение, паника, изводи, предположения  ooooh! ooooh! ooooh!

И като банките не дават над 10 хиляди, всичкото това пред офисите за по няколко хилядарки ли беше!??!? Може да звучи брутално на фона на безпаричието, но не са нормални тези хора ей!!!!!

Очаквам уикенда всички да съжаляват за стореното

А сега някой да мотивира извода, че не си заслужаваме дереджето!
С удоволствие бих прочела такава тирада. Трудно е да се защити очевидно невъзможна идея.

# 891
Няма да изгубят ако левът се обезцени.
Е как ще се обезцени лева като сме във валутен борд?

Именно. Вероятно искат да направят злонамерени внушения, че бордът ще падне, може и това да е целта на злонамерените атаки.

Обаче - бордът не може да падне и няма да падне, поради много причини, някои от които са:

1. Бордът е фиксиран със Закон, в закона пише, че има съотношение 1 лев за 1 германска марка. След преминаването на Германия към еврото автоматично курсът става 1,95583 за евро, какъвто е бил курсът на марката.
За да се промени законът, трябва да се гласува промяната в Народното събрание. Няма такива луди депутати, които да гласуват такова нещо.

2. Горе имаше линк за някакво чейндж бюро, което продава еврата над 2 лева. Сега, да ви кажа честно, не ми се рови да отварям закона, не съм го гледал от години, и не съм сигурен дали за чейнджбюрата важи това, което ще кажа.

Но съм абсолютно сигурен, че важи за банките и за БНБ, а именно, че нямат право маржът на курс купува и курс продава специално за еврата да бъде повече от 0,5%. За другите валути имат право, затова при долара например може да има по-големи маржове, но за еврата нямат право.

Тоест, повече от 1,9656 лева за евро НЯМАТ ПРАВО да продават ПО ЗАКОН. И още, БНБ е длъжна ПАК ПО ЗАКОН неограничено да купува и продава евра.

Това което не помня със сигурност е дали и за чейнжбюрата това не важи, но по принцип няма и значение, защото, щом има пазар, на който можеш да си купиш евра по 1,96, никой не те бие по главата да даваш 2 лв и отгоре. Така че именно според този законов текст курсът не може да се вдигне .

3. Левът е напълно обезпечен с достатъчно налични евра, вижда се от балансите на БНБ, така че е напълно сигурно, че БНБ е в състояние да изпълни законовото си задължение да продава неограничено евра по курс не по-висок от 1,9656. Левът е даже преобезпечен, защото приблизително по 1 евро има налично на всеки лев.

Не ми се пише много дълго просто, има още много причини, но тези са най-разбираеми и основни.
Първо, има закон, който гарантира курс 1,95583, второ, в закона пише, че БНБ е длъжна неограничено да купува и продава евра, трето, в закона пише, че няма право на отклонение в курса повече от 0,5%. Четвърто - БНБ има достатъчно валута, за да изпълнява това свое задължение.

Още нещо важно, което забравих и се допълвам - пак в Закона пише, че БНБ е длъжна да поддържа такова съотношение, че - казано с прости думи - да не се допуска да има повече левове, отколкото е наличната конвертируема валута. Тъй като единствената емисионна банка е БНБ, само тя може да печата левове, тя просто не ги печата, ако не са обезпечени преди това с валута - и няма право по закон, и не го и прави. Дори обратното - печата по-малко левове, отколкото има право, тъй като валутните запаси превишават левовете в обращение. Това може да се види на официалната страница на БНБ, за който може да чете финансова информация.

За да се промени закона, трябва консенсус в парламента - кои ще са тези депутати, които ще се самоубият да гласуват промяна? няма как да се намерят толкова луди.

Последна редакция: пт, 27 юни 2014, 16:39 от Татко Мецан

# 892
  • Пловдив
до 200 хил фонда покрива нали така?
Явно доста хора бяха дошли да заявят милионите!

за протокола: аз лично бях там, защото ми е казано да съм там, защото за труда на други хора не взимам решения и защото фондът покрива до 200 хил, нагоре Не.
И заради пенсията на баба Гана от 700 лв, аз не доживях да попитам служителите нещо, затвориха всичко, а имах какво да питам...

# 893
Борд не пада с фалит на 1-2 банки.

ЗГВБ:

"Размер на гаранцията (Загл. изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.)

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., бр. 118 от 2002 г., бр. 31 от 2005 г., бр. 64 от 2006 г., в сила от 31.12.2006 г., бр. 98 от 2008 г., бр. 101 от 2010 г., в сила от 31.12.2010 г.) Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 196 000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) В посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1.
(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога след вземане на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1."

# 894
# 895
  • София
Борд не пада с фалит на 1-2 банки.
На една, две - не. Но човешката глупост е безкрайна.

# 896
аз не мисля че ще фалира някоя банка
поне от тези двете
кой знае какво правят горе, докато създават истерия около банките
нали сте гледали филма-Да разлаем кучетата

# 897
  • София
В повечето интернет медии, където има информация за създалата се ситуация с банките в момента, са ограничили коментарите. Ето:

"ограничихме коментарите към статиите на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции." или по призив на Комисията за финансов надзор.

Администраторите на bg-mamma да преценят дали да ограничат коментарите и тук, в сайта.

# 898
  • Разпиляна във въображението
Някой трябва да затвори устата и на ББ, който иска МВФ и 5 млрд. нов заем ooooh!

Татко Мецан, точно точка 3 беше коментирана преди дни Peace Обаче имам чувството, че темата се върти в кръг от много дни.

# 899
  • София
Това правят "горе" :
„Аз ги помолих днеска още тройната коалиция да смени Орешарски и Чобанов, за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще бъде стабилна“, обясни тезата си лидерът на ГЕРБ.
 Според него държавата следва спешно да изтегли заем с подкрепата на Международния валутен фонд. С парите трябвало да се спасява банковата система.
Новият дълг следвало да е поне 5-6 милиарда, „за да се успокоят хората“.

Общи условия

Активация на акаунт