Как да кажа на шефа ,че напускам работа?

• 9 462
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Щом имаш смелостта да не отидеш на работа, тогава какво ти пука как ще кажеш на шефа си.
А) Обади му се и му кажи.
Б) Напиши си молбата и му я занеси
В) прати му смс  Laughing
Г) повече не отивай  Sunglasses

Дано да разбра иронията ми.

# 16
  • Ямбол
....
Работата е там че искам да избегна обезщетението. А мисля че няма да ми прекратят договора по взаимно съгласие. Няма ли друг начин. Примерно ако им кажа че имам здравословни проблеми и не мога да върша работата си ползотворно.

Ами няма как да избегнеш обезщетението освен ако не се съгласи шефът ти. Това не е училище, където да занесеш фалшива медицинска бележка и готово. Затова има закони, за да няма такива тарикати като теб или ако ги има, да си платят подобаващо.

Дисциплинарното уволнение ще ти се впише в трудовата книжка и после кой мислиш ще те вземе на работа с това несериозно отношение.
Разсъждаваш като дете.

# 17
Joy как така си пропсунала да отидеш на работа, ти ще ме умориш
Ами на така не отидох на работа. Понеже не мога да търпя повече тези хора.

# 18
Вероятно си имал сериозни основания, за да проявиш такова грубо отношение към работодателя си като неявяването на работа, но това те показва в много лоша светлина като служител и не работи в твоя полза. Поговори прямо с работодателя като зрял човек и изложи своята позиция. Дори да не срещнеш разбиране, ще си постъпил правилно и няма от какво да се притесняваш.

# 19
  • Пловдив
При 2  дни неявяване на работа ( самоотлъчка) те уволняват дисциплинарно, ще си получиш заповедта на домашния адрес с обратна разписка.На работа се ходи, за да се работи, а не да се харесвате и да си ставате приятели.

# 20
  • София
При 2  дни неявяване на работа ( самоотлъчка) те уволняват дисциплинарно, ще си получиш заповедта на домашния адрес с обратна разписка.На работа се ходи, за да се работи, а не да се харесвате и да си ставате приятели.

Много правилно казано!

# 21
Забавата е пълна. Не знам как са се развили нещата но:
1. Невъзможност за изпълняване на работата не се казва. Тя се доказва с медицинско заключение, което в последствие се праща на службата по трудова медицина. Едва когато медицинското се съпостави с картата за оценка на риска на позицията, тогава те правят заключение можеш или не можеш да работиш тази работа. Ти сама не можеш да си поставяш подобни оценки. Да не говорим, че преди седмица си била напълно здрава и работоспособна. Това е работодател все пак. Не са децата пред блока, да ги качваш на върбата.
2. Дължиш предизвестие или заплащането му.
3. Дисциплинарно не могат да те уволнят току-така. След 2 дни няма да ти изпратят документите, а ще ти изпратят покана да дадеш писмени обяснения. Едва тогава ще вземат решение дали ще те уволнят дисциплинарно или ще те накарат да си отработиш и трите месеца предизвестие. (чл.193 от КТ)
4. Поведението ти е безотговорно и незряло. Дано пораснеш скоро.

# 22
  • Пловдив
ZinaSt знам, че това ти е работата, но все пак : след два дни самоотлъчка те уволняват като 2 +2=4.Лично аз , в качеството си на секретарка преди време, подготвих заповедта за уволнение и изпратих на самоотлъчила се колежка, препоръчано с обратна разписка.Никакви покани за обяснения нямаше.Това, че не ти се е случвало в твоята практика - не означава, че е невъзможно и не се случва другаде.   Peace

# 23
Всеки е свободен да не спазва закона, като си носи последиците от това. Съгласно КТ сте длъжни да поискате обяснения преди да наложите дисциплинарно наказание. Единствено ако работника не се яви или по друг начин откаже да даде обяснения, тогава можете направо да преминете към налагане на наказанието. Но трябва да имате доказателства, че по вина на работника няма обяснение.
Че той може да е в тежко състояние в болница. Как така решавате, че причината за отсъствието е неоснователна?
В моята практика не може и да ми се случи, защото е незаконно. По-важното е друго - това, че някой има в практиката си случай, в който не е спазил закона и му се е разминало, не прави нещата редни, още по-малко ги прави законни. Но поне разбирам защо колежката те е накарала ти да напишеш заповедта и да я изпратиш. Имала е глава на раменете си тя.

Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание
Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.

# 24
  • Пловдив
Разбираш , ама друг път.Колежката, "имаща  глава на раменете си", само каза какво да напиша.Там стои нейният подпис.Въпросната жена нито дойде на работа, нито вдигаше телефона си, нито някой се обади от нейно има да предупреди/информира, че има някакъв проблем.Моята работа беше чисто административна, не съм била HR или управител, а просто изпълнител.Просто споделих какво може да случи при такъв подход от страна на служителя, не ми скачай с червени, болднати пасажи от КТ.

# 25
Не ти скачам, просто ти казвам, че закона изисква задължително да се поискат обяснения и това, че вие не сте го направили не означава, че така се прави. Не е редно това, което сте направили и не смятам, че е правилно да обобщаваш, че "след два дни самоотлъчка те уволняват като 2+2=4". Да, никой не е застрахован от това да попадне и на такъв работодател, който е над правилата и дали от нежелание или от незнание наистина за 2 дни самоотлъчка направо да уволни. Но да говорите, че това си е правилно и само защото на мен ми липсвал подобен опит, затова нещо не съм доразбрала е некоректно и може да заблуди някой.

Както и да е. Ако някой пострада от подобно нещо, законодателят е предвидил автоматична отмяна на уволнението в случай, че не са поискани обяснения, така че само можете да сте доволни, че въпросната служителка явно много е искала да си тръгне от вас и е останала доволна от начина ви на действие.

# 26
  • Пловдив
Пак казвам - аз бях само изпълнител, дадох пример от опит.Няма нужда да ме обвиняваш в незаконно уволнение и да ми набиваш канчето  като последна инстанция ooooh!

# 27
Разбирам, но поста ти по-скоро звучи като да твърдиш със сигурност. Прочети си го пак. Уволнявали те като 2+2=4 и още как. Не е като да е допусната невъзможност. Затова съм толкова пояснителна. Да не стане недоразумение.

Нали разбираш, че не обяснявам всичко това за себе си? Някой ще го прочете, ще го приеме за чиста монета (защото все пак е твой личен опит) и после ще пострада. Независимо дали като работодател или като служител.

Има много причини някой да не се яви на работа без да има възможност да предупреди. Не е задължително да е несериозност или нежелание. Миналата година една служителка се беше натровила жестоко. Два дни в реанимация. Е, как да се обади? Едва на третия ден майка и ни звънна, за да обясни. Затова се изисква да се даде шанс на служителя да обясни. Вече ако не иска - това е друг въпрос. Но отказът трябва да е доказуем. Иначе може да цъфне възстановен от съда след време и да се чудите какво да го правите.

Последна редакция: нд, 22 юни 2014, 18:23 от ZinaSt

# 28
Според мен авторката отдавна си почива на някой плаж. Simple Smile)

# 29
  • Ямбол
Авторката по профил е мъж. И що пък трябва да е на плаж? Много са такива като него, които си мислят, че и работодателите ще ги дондуркат, както досега са правели мама, тати и госпожата в училище.

Общи условия

Активация на акаунт