Трагедията във Варна, Добрич и другите градове и села

• 55 583
  • 986
  •   1
Отговори
# 900
  • пловдив
цитирам имформация от фейса...

"Важно уточнение по повод съобщението за съдействие от страна на СПИДИ за транспортиране на пратки:

Ръководството им е приело да извозва пратки до трите засегнати региона за сметка на СПИДИ, с уговорката че:
- няма да взимат заявки от адрес на изпращач
- от офисите им ще приемат пратки за транспортиране за сметка на СПИДИ само ако са адресирани до някой от трите пункта за помощи в съответните градове.
- няма да се транспортират пратки до крайни адреси на други получатели, т.е. крайни адреси на пострадали
Това се прави с цел да се избегнат злоупотреби.
Пратките следва да отговарят на условията за транспортиране съгласно общите им условия - т.е. като тегло отделна пратка не може да е над 31 кг.
В понеделник ще пратят подробно инфо до офисите си, но е възможно все пак някой да не е разбрал ... това налага при евентуален проблем просто да се наложи да помолите съответния служител да се свърже с ръководителя си за инструкции
Към момента няма потвърждение още колко дни ще продължи това, но по неофициална информация ще е в рамките на следващата седмица.
Информацията е от отговорен служител на фирмата по телефон и не претендирам за 100% достоверност на всичко ... все пак ще го има черно на бяло в понеделник чак.
Надявам се информацията да ви е полезна"

понеже Еконт днес вече отказва безплатни пратки, но пък ми казаха, да проверя в понеделник за ново имфо...

# 901
   Правя нов опит да постна инфо за пунктове за събиране на помощи docs.google.com/spreadsheets/d/1QfQcru85z7FZ6TgU0BCDd2TFpZqK5TRk1JKBc94owAE/edit?pli=1#gid=613980799
    Лично днес от Подуево 1, където се оказа препълнено, отидохме до Разсадника, Златни врата 15 , там е кафене и Христо Димитров 0899998510 ни прие пратките, /даже е постнал снимка в Народна гражданска защита с надписаните чували, показа ни снимки от заляти къщи в Добрич/.
     Поклон пред тези доброволци, които лично се заемат с конкретна помощ! Макар и да не познавам никого от тях, самото им отношение към хората и бедствието спечели доверието ми.

# 902
  • Сред мелниците
Как се става доброволец - слушах едно интервю с представител на БЧК. За мен информацията беше нова. Не мога да преразкажа интервюто но ми направи много силно впечатление.
Има много добра организация , но не е достатъчно известна.
Потърсих на сайта
Цитат
Как се става доброволец на БЧК?
Свързвам се с общинската/областната организация на БЧК/БМЧК;
Срещам се с други доброволци на БЧК/БМЧК и участвам в различни дейности;
Преминавам обучение по основни знания за Червения кръст.
Аз съм доброволец на БЧК/БМЧК!
ето и линк
В момента процедурата е опростена и облекчена и става бързо и лесно.

Тъй като в момента има огромна нужда от работна ръка в пострадалите градове, мисля, че ще е полезно да качи  на първа стр.
Съжалявам, ако повтарям стара информация.

# 903
  • пловдив
В (като Вятър) а от кой град си?! В Пловдив освен БЧК има например и НАРД ... http://nard-plovdiv.piczo.com/  има множество доброволчески организации и помагат в различни области, просто трябва да провериш в града в който живееш дали и коя е организацията

# 904
Здравейте,имаше преди десетина дена на спирка Калин хора които се бяха организирали-събираха и раздаваха помощи.
Някой знае ли дали са още там?Бих искала да се свържа с тях,за да попитам какво е необходимо да занеса.

# 905
  • Сред мелниците
Здравейте,имаше преди десетина дена на спирка Калин хора които се бяха организирали-събираха и раздаваха помощи.
Някой знае ли дали са още там?Бих искала да се свържа с тях,за да попитам какво е необходимо да занеса.

Това Варна ли е?
За Добрич аз следя тази страница за нуждата от помощ

antom От София съм. Благодаря за информацията. Сигурно ще е полезна и за други.
В (като Вятър) а от кой град си?! В Пловдив освен БЧК има например и НАРД ... http://nard-plovdiv.piczo.com/  има множество доброволчески организации и помагат в различни области, просто трябва да провериш в града в който живееш дали и коя е организацията

# 906
  • София
Имам един стар диван, който подарявам. Ако смятате, че на някой ще му е от полза, пишете ми. Съсипана му е тапицерията и не е разтегателен. Само транспорта ще е проблем Thinking

# 907
  • В страната на мечтите
Здравейте на всички!
Включвам се в темата, за да споделя за една инициатива на група жени от форума:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=787799.0;topicrefid=19

За какво става въпрос на кратко:
Нещо като инициативата на Самир от Нова тв, но не точно.
Аз и мъжът ми с личното ни транспортно средство (малък камион) се наехме да транспортираме дарения от София до Варна, като минем и през други градове по пътя, откъдето да събираме помощи. Първоначалната идея беше да се събират помощи за конкретно семейство, близки приятели на наша съфорумка, чиято къща е една от най-пострадалите (репортерите на btv участваха именно в нейното разчистване в деня след потопа). В последствие инициативата се разрасна и приемаме всякакви помощи за пострадалите, като тези, които не са адресирани към това семейство, ще бъдат предадени на техни съседи, които имат нужда, или в пунктовете на БЧК.
Пътуването ще се осъществи след не по-малко от 15 дни, като още не е ясен маршрута - той ще се определи в зависимост от това в кои градове има най-много желаещи да се включат в кампанията. Можем да превозваме електроуреди, мебели и др. обемисти неща, чували, кашони и изобщо всичко. Тъй като не можем сами да спонсорираме начинанието, всеки, който иска да изпрати нещо и има възможност, може да даде по 10лв. за гориво. Разходите за тези, които нямат такава възможност, ще бъдат покрити от останалите. Една дама вече предложи 100лв. за транспорт, за което всички сме й изключително благодарни. Необходимата сума е около 350лв, може и малко повече в зависимост от това какъв маршрут ще бъде избран и колко километра ще бъдат изминати. Ако се съберат повече пари, те ще бъдат предадени на пострадалото семейство или ще бъдат внесени по официалната дарителска банкова сметка за помощ към пострадалите.
Надявам се инициативатада намери достатъчно последователи, за да се осъществи пътуването и да помогнем на хората с общи усилия.
за София вариантите са три: 1.даренията да бъдат донесени у нас и аз да ги съхранявам до момента на тръгване (нищо няма да пипам, да отварям или пр.!), 2. когато мъжът ми се прибира от работа с камиончето да минава през някой адрес, който му е по път, и да взима вещите, 3. да се определи сборен пункт и в деня преди тръгването оттам да се вземат всички дарения. Трите варианта не са взаимноизключващи се,според това на кой как му е удобно и какви са му възможностите.
За другите градове ще се определи един сборен пункт и в деня на пътуването ще се знае приблизителният час,в който ще минем оттам и ще вземем даренията.
За парични дарения към това конкретно семейство можете да се обръщате на ЛС към ФинЕти, чието благородно сърце подтикна групата ни към такава акция.
Който има желание да се включи, моля да ми пише на ЛС. Отговарям на всякакви въпроси, просто ми е трудно да систематизирам всичката информация, наред с цялото си желание да помогна. Ако се сетя за още нещо, ще се допълня.
О,да, нещо важно: за да няма съмнения в безкористните ми намерения, всяка информация ще бъде публично оповестявана в темата и ще давам подробен отчет за всичко, което се случва,за да знаят дарителите какво се случва с вещите и парите им и къде точно са отишли. За целта всички пратки трябва да бъдат добре опаквани и задължително надписани - от кого са и какво съдържа пакетът (за да няма нужда да се отварят). Ако по някаква причина, недай Боже, нещо се обърка, всички дарения ще бъдат върнати на собствениците им или ще бъдат изпратени по друг  начин към пострадалите (според индивидуална договорка с всеки, но се надявам силно да не се стига до такъв момент).

П.П. Моля, ако искате да дарявате вещи или нещо друго материално, нека е наистина запазено и годно за употреба! Това е благотворителна кампания, а не акция по почистване на домашните килери! Хората ще бъдат благодарни за неща, които могат да използват, а не за такива, които ще трябва да изхвърлят - боклук си имат предостатъчно. Надявам се да няма обидени от тези мои думи.

Извинявам се за многословието. Успешна седмица на всички!

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 10:53 от life_is_love

# 908
  • Сред мелниците
Системата на групата във Фeйсбук работи много добре. Пробвахме я вчера на място. Помощи се събират по дадените на стр. адреси. Възможно е да има и други. Ние се свързахме по телефона.
Има и списък с нуждаещи се,  към него линкът е по-горе в темата, за които персонално може да се изпрати, каквото сте се договорили с тях лично по телефона.  Много от адресите се оглеждат на място от доброволци. Личният контакт с хората на които ще изпратим каквото е нужно е много добра идея.Ако нещо остане, защото вече са задоволили нуждата си, се разпределя на място от доброволците там. Разбрах, че всъщност доставят и до други градове. Ползват услугите  и на транспортни фирми, които превозват за тяхна сметка

Да пусна отново линк

# 909
   life_is_love, поклон за инициативата! Прекрасни сте!
    Да добавя градивно - до момента, в който хората не бъдат приютени някъде - дали в пооправените си домове /малко са май годни за това/ или другаде, електроуреди и мебели не могат да се пращат поради невъзможност да се съхраняват. Така поне обясниха от Народна гражданска защита. Така че да бъдем адекватни и във връзка с тях!
    Второ - никак не са неуместни думите ти - занимавам се с дарения на дрехи и много е болно, когато намериш нещо "дарено", от което те е срам заради дарителя! Само което би използвал самият ти е редно да дариш!
    Трето - давайте актуална информация тук, защото някои нямат фейсбук и не следят, нека имаме инфо!
    Поклон! Прегръщам ви!Ще следя активно!

# 910
  • В страната на мечтите
Мари, благодаря ти за подкрепата!
Много си права за състоянието на домовете на пострадалите, затова явно съм забравила да спомена нещо много важно: поддържа се постоянна връзка с хората там, в момента текат инспекции от общината за състоянието на къщите и чак след това ще им бъде позволено да започнат възстановителни ремонти.
Ако пътуването се осъществи (което не е много сигурно към момента), то ще стане чак след като самите пострадали се почувстват готови за това и получим изричното им съгласие, че имат възможност да приемат даренията!

# 911
  • Варна
...в момента текат инспекции от общината за състоянието на къщите и чак след това ще им бъде позволено да започнат възстановителни ремонти.

Това е абсолютно вярно. Именно затова и при нас нещата са в застой. Разпределили сме почти всичко, което бяхме събрали до момента. В бара има само два чувала дрехи от един Англичанин, които са по-официални.
Засега съм помолила всички, които се свързаха с мен през последните дни и тук и във Фейсбук, да задържат всичко при себе си, да опишат долу-горе какво имат и да изчакат да се свържем със тях. Просто хората още не знаят ще живеят ли изобщо в тези домове или не...
Благодаря от сърце на всички съфорумки, които се включиха със сърцата си!!!   bouquet

# 912
А в Добрич има още неотводнени къщи.Днес пострадалите се оплакваха,че основите на къщите им са още под вода и каквото е останало от тях и него ще загубят.Просто водата няма къде да се оттича.Шахтите са все така непочистени и не поемат вода.

# 913
  • Варна
А в Добрич има още неотводнени къщи.Днес пострадалите се оплакваха,че основите на къщите им са още под вода и каквото е останало от тях и него ще загубят.Просто водата няма къде да се оттича.Шахтите са все така непочистени и не поемат вода.

Да...  Sad
Положението наистина е все така сериозно.
Написах горния си пост, за да не останат момичетата с впечатление, че "бием отбой". Просто трябва известно време да изчакаме... Утре вечер ще ходя да занеса едни 160 лв. изпратени от едни момчета от Стара Загора... На една женица - детска учителка, съпруга й - пенсионер по болест и възрастната й свекърва...

# 914
  • София и там където не се пуши
Да ви кажа правото, вчера гледах из София до един жилищен блок как чистеха шахтите, ама набити количество празни пластмасови бутилки. Гадовете са си гадове навсякъде

Общи условия

Активация на акаунт