(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 625
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
По колко домата оставяте за семе?Започнах да си задавам такива въпроси newsm78
Предполагам ще ми стигнат 3 домата за семе ,че и за раздаване ще имам.

# 346
Оставям два или три големи домата. Много са, но да има Simple Smile. От хибридните не си оставям семе.
Кой от ранните домати бихте ми препоръчали? Има ли нехибридни такива? Тази година съм с Калина и розови. От розовите само един е завързал, другите розови се ослушват Simple Smile. Тях най-много ги харесвам.

# 347
  • Пазете Гор
Пък аз още не съм срещнал идеалния сорт домати. Срещна ли го - веднага почвам да събирам семе. Купувам, опитвам, разменям, и така.

Тая година лукът се развива особено. Около 60% от посева ми изведе цвят, което е твърде много, а особеното е, че голяма част от извелите цвят растения имат съвсем прилични глави. Обикновено тези лукове, които цъфтят, разходват всичките си хранителни вещества за цветоносното стъбло и в земята няма глава, абсолютно никаква. А пък тая година имам и глави, и почти еднометрови тояги с пухкав лучен цвят отгоре. От влагата ще да е.

Изобщо извънмерно дъждовното лято ми създава куп непривични затруднения: Имам да вадя ранни картофи, но не ме пуска да вляза с мотика в градината- кал и голи охлюви колкото детско чорапче. Пак заради дъждовете неочаквано трудно се оказва сдобиването със сухи кравешки "торти" . Те са гориво за пушалката, с която работя на пчелина. Медът напоследък също е особен - светло-лимоненожълт. От десетилетия не помня да е излизал такъв. Допускам, че необичайните условия са довели да буен цъфтеж на растения, чиито нектар в обикновени години рядко се добива в значителни количества.

А как си омазах колата с кал отвътре...

Направих последното подхранване с кокоши тор. То никак не е лошо да е пред-предпоследно, ама торът свърши.

# 348
И аз извадих лук с глави и семена, както и чесън със скилидки по стъблото.  newsm78

Последната ми вуду магия  (на свечеряване баш така изглежда  Mr. Green) да опазя четвъртия разсад краставички:

http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.33613076.big

Има и една тиквичка, пожалена от плужеците, но не съм и правила специална фотосесия. 

Вече прибрах в мазето десетина бурканчета сладко от малини, както и няколко бурканчета микс - малини, диви ягоди и касис.  Grinning

# 349
Добре де след като е обрана първа китка домат и при положение ,че само един път е подхранвано с птичи тор може ли сега да се подхранва.То че може ,може ,но редно ли е?Щото нали за домочадието е ,а не за пазар.
Много ми е дребен един миналогодишен хибрид и си мисля ,че е от недохранване.

# 350
нова, кажи после тази вуду магия дали действа, че оня ден заварих едър черупчест охлюв да се завира в земята... Излиза, че повечето охлюви не е нужно да дойдат кой знае от къде... Стига да е постоянно влажно (както е в момента), се набутват в земята...

# 351
  • Варна-София
Здравейте, аз съм тази година в надпревара с времето. На вилата ходя рядко, затова пък дядо Господ помага като ми я полива. Такъв зелен боб "Чер старозагорски" (по Куркума) никога не съм имала.

Затова пък доматите ми са като по учебник - имат си всички болести!
След първоначално то си желание да ги засипя с химия се кротнах и при възможност ги черпя само с  еко-био разтвори. Вчера набрах първата кошница - някои са само руйни, но ще дозряват на балкона.  

Тази година ми донесе неочаквана изненада. Виждали ли сте въшлясали лози? То е все едно да видиш извънземен. Баща ми каза да ги изгоря, че сигурно са някакви мутанти.

Вчера направихме ударно сокове от джвакливата джанка (както винаги без захар). Излязоха към 30 литра.

Последна редакция: пн, 14 юли 2014, 10:11 от amica1

# 352
Skela,какво значи миналогодишен хибрид?Нали знаеш,че от хибриди не се събират семена,защото ще бъдат незнайно какви и задължително дребни!Затова всички търсим директни сортове,че да си запазваме хубавите сортове.А за шербета-давай той не вреди а помага на растенията-нещо като нашите витаминчета Grinning                                                                                                                                                                                    Целият долен етаж(там ни е мазата)мирише на кайсии.Вчера забъркахме материала за кайсиевата ракийка.Само от една жена си купуваме плодовете-от Мартен,защото нейните кайсии са най ароматните,които съм яла.Други години по това време ракията вече е сварена,а тази година чак сега слагаме материала,че и много малко плодове оцеляха-едвам 75кг.успяхме да оберем.Дано поне да стане хубава.

Последна редакция: пн, 14 юли 2014, 11:47 от reni7377

# 353
нова, кажи после тази вуду магия дали действа, че оня ден заварих едър черупчест охлюв да се завира в земята... Излиза, че повечето охлюви не е нужно да дойдат кой знае от къде... Стига да е постоянно влажно (както е в момента), се набутват в земята...
Градинският охлюв рови в земята, за да снесе яйчица - едни бели перлички, колкото лещени зърна.

# 354
В предните страници се писа за "пепино".
Не съм спец, но малко опит да споделя.
Вече е малко късничко за отглеждане от разсад.
При горещо време, цъвти но не връзва.
Здраво трябва да се колтучи.
Миналата година при мен не успяха да узреят.В това състояния бяха
най-ранно вързалите

Но аз ги поливах и се радвах как расте и цъвти- не връзва.
Като взех да колтуча и се оправи, но първата слана беше към края на септември.
 Успях да си няколко саксии и имах пресни за пролетта.
Колтуците сложени във вода, пускат корени за седмица и се засаждат.
Тези късните, запазени от замръзване в някой гараж над 4-5 градуса презимуват в сън и леки поливки ,да не пресъхнат, на пролет са готови.Март се поливат и тръгват.
В момента са ми така:

Но нее нещо особенно, опитвано от магазин.
Сега имам и екзотични бейби краставици
Мелотрия

Ангурия

Киваното се развива добре за сега,
тази снимка е от миналата година

Като няма зеленчуци има цветя за утеха:

Който има време да разгледа.
http://skorpion13.snimka.bg/flowers/cvetna-gradina-2014.815279

# 355
В предните страници се писа за "пепино".
Не съм спец, но малко опит да споделя.

Много ти благдоаря за споделеното.
А ако растението е в саксия и е вързало - ще дозрее ли есента, ако се прибере на топло?

# 356
Какви интересни и екзотични растения popo13!

# 357
При нашите условия "пепиното"е удобно да се гледа в голяма саксия или кофа,
Предполагам че ще доузрее и прибрано, но да има слънце.
Според мен ще е по-добре след като върже две китки да се прекърши върха и да дава всички сили за зреене!
А есента прибираш саксията и напролет имаш достатачно колтуци за расад.

# 358

reni7377 не съм взимала семе от хибрид.Исках да кажа ,че миналата година гледах същия хибрид и беше по едър домата,а тази година е по дребен.

# 359
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Миналата и тази година , такъв е арпаджика. Поне 20 процента се изкопи. Така е като си загубихме старите сортове. Като видиш копето , веднага го кършиш , за да направи глави.
Попо и аз една година имах такива краставици.Умрях си на мъка.2 топчици на цялото стъбло.  Купих ги за корнишонки.
Това пипино, не става ли за кисела туршия?
Баба едно време слагаше пъпеши в киселата туршия.
Бушката , чушката която си показала е моя!!!

Общи условия

Активация на акаунт