(Био)зеленчукова градина - тема 27

  • 64 609
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 31
Пепино съм опитвал от магазина и не ми хареса.
Иначе миналогодишните ги опитахме и отидоха в трушията и ставаха.
Едно си оставих при декорацията,тука се вижда най-вдясно, долу.



А краставичките са 8 корена и засега цъвтят и връзват.
Лоне за няколко салати ще има!

# 361
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Най-после си видях и тукашната градинка. Като цяло изглежда добре, доматите все още не са узрели, но има два-три розовки. Обаче и доматите, и краставиците боледуват - като се има предвид, че цял месец никой с нищо не ги е пръскал, няма как да е иначе. Краставиците и тиквичките дават известни количества. Обаче това, което ми направи впечатление е, че доматите, краставиците и тиквичките на майка ми и баща ми са три пъти по-големи и дават 3 пъти повече плод, от колкото моите. Не са торени с химия. На моите слагах оборски тор. Не мога да си обясня как така е възможно тукашната почва да е толкова по-неплодородна. В Хасково е чернозем, а тук е по-скоро песъчлива и варовита. Освен да я подхранвам периодично с оборски тор и компост, друго мога ли да направя?

# 362
  • Мнения: 4 587
Родителите ти имат най-вероятно десетилетия селскостопанска култура. Това е някакво усещане на флората, както да речем да стоиш на брега на морето с любим човек. Искам да кажа, че и говора, и биоритмите, и ласкавия глас, и аурата имат значение. Не мога да го докажа, пък и не ми е зор, така ми се струва.

# 363
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Ех, Вълкът, може и да си прав Simple Smile Наистина от доста години се занимават хората. Кога ще достигна и аз до този етап не знам, но пък здраве да е, някои неща се усещат само Simple Smile

# 364
  • Мнения: 53
Здравейте, поздрави на цялата група. Хубаво е, че ви има.

За popo13 - Мелотрия и Ангурия  ти препоръчвам да береш докато са малки, после стават бързо пълни със семки и кисели с жилава кора. Общо взето стават с вкус между краставица и лимон. От семената от този човек, от който явно пазаруваш, препоръчвам бялата краставица -вкусна е, разоцветните моркови и тревистолистния амарант, както и сибирския лук.

Тази година сях малките кръгли морковчета Парижки пазар, тъй като почвата е глинеста и нямаше време за предварителна обработка. Вкусни са и е добър избор за тези условия. Препоръчвам на хората в темата, които харесват растението, което наричате манголд, да си намерите семенца за шарените варианти - зелено с червено или лилаво и зелено с ярко жълто - много са красиви.Също мога да кажа от опит, че грахът, който може да се бере още на ненапълнени шушулки (примерно Sugar snap) е много вкусен за салати и леко запържени зеленчуци.

Нямам много време да пиша, но ако някой се интересува от нещо от по-горе написаното или ако видя, че мога да помогна с нещо - с удоволствие. Сетих се, че на пролет дискутирахте има ли смисъл от разсаждането на репички Simple Smile Ранното разреждане и разсаждане беше успешно, тъй като беше придружено с по-ниски температури и повечко поливане. Станаха големи и хубави репички, разсадени между лука и извадени преди да почнат да му пречат.  Peace 

# 365
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
...В Хасково е чернозем, а тук е по-скоро песъчлива и варовита. Освен да я подхранвам периодично с оборски тор и компост, друго мога ли да направя?

В района на Хасково, и изобщо в Южна България черноземи няма. Има смолница, или черноземна смолница (на моята бахча е такава). Смолница и чернозем са различни почви - по състав, по произход и свойства. Интересно е, че българските черноземи никъде не са черни. Някъде са тъмно кафяви, другаде по-светло, сивкави и дори нерядко червеникави. В огромната им част повообразуващата скала е жълт като ечемичена слама льос, трансформиран до почва в условията на умерен климат и степна или широколистна растителност.

Типа почви (чернозем) носи името си от руската почвоведческа школа, и са избрали такова просто защото същите тези почви - в Украйна и Курск- Орел- Воронеж - са доста тъмни на цвят.

# 366
  • Мнения: 94
Cool, а можеш ли да предложиш семена за този красив манголд или поне откъде да си вземем?

# 367
  • Мнения: 53
До колкото виждам на българския пазар има на Сортови Семена, като всеки цвят се предлага отделно - червен, зелен и швейцарско жълто  Laughing (явно превод от английското наименование Swiss Chard, което се отнася и за трите цвята, ама явно номерът е да се вземат паричките за всеки цвят по отделно, пък и жълтото не е какво да е, а швейцарско  Laughing)

# 368
  • Мнения: X
Чета, че някои са се ориентирали към ряпа Дайкон. Това всички дълги бели репи ли са и какво в тях ви харесва повече от другите?
Вчера разсадих останалия разсад за късно зеле, откъснах и изпържих първата тиквичка, узря една малинка  Heart Eyes и напръсках отново с бордолезов разтвор доматите, краставиците и лозенцето. Днес виждам, че започва да пониква зеленият фасул, а другият сега цъфти, още няма шушулки. Режещите се тиквички само цъфтят с едни малки бели цветчета, но още не връзват. Преди не обръщах внимание на вегетационния период. Оказа се, че е два пъти по-голям от този на изобилната, която вече дава плод. Режещата се сигурно през август ще благоволи да завърже  Wink. Петте кайсийки имат вид на узрели. Simple Smile
Може ли някой да снима узрял домат Рила - изглед и разрез Simple Smile  Praynig.

Последна редакция: чт, 17 юли 2014, 14:08 от Анонимен

# 369
# 370
  • Мнения: 31
Бели краставици си гледам:



Наистина са вкусни и хрупкави, но не ги чакам да побелеят.
Бързо нарастват и добре плододават.
Започнат ли да побеляват и кората им става жилава, но и размера вече е голям.
И горчиви не срещнах, въпреки че се гледат на различни места из
градината и при различно напояване.

# 371
  • Мнения: X
Рени,  Heart Eyes  bouquet!

# 372
  • Мнения: 53
popo13, благодаря, че споделяш.

Бих попитала знаещите: на краставичките гергана и така наречените парижки корнишони, трябва ли да им се махат мъжките цветове? И проблем ли е да се гледат едни до други няколко вида краставици ако няма да се пази семе от тях? Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

# 373
  • Мнения: 431
Здравейте майстори градинари!
Имам един лаишки въпрос за доматите - след като завържат, под първата китка махат ли се листата? И ако се махат, каква е целта? Силата на растението да отива в плода? Или нещо друго?

Като гледам по дворовете на хората, виждам и с листа, и без листа. Чудя се дали да ги махна и аз.
Моля за съвет и пояснения!

# 374
  • Мнения: 26
М А Н А Н Д И

Добре дошъл!
Тук , някой ти подаряваше градина  за гледане около София!
Кой беше ? Живееше в чужбина. Виж предната тема!!!!
Къде искаш градината? Бушката е наела , някъде около София и тя може да  ти помогне.
Отивам да търся.

Рорик, добре заварила!
Благодарение на Бушката, намерих място за питомниците си. Вече са в земята. Остава да разберем какво ни е приготвило времето и гладниците.

Общи условия

Активация на акаунт