(Био)зеленчукова градина - тема 27

  • 64 514
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
Вълк, с какво да третирам кайсии, праскови и нектарини? Като се почне от зимното пръскане, после през 14 дни ли и докога? Или има друга по-приемлива схема?

амика беше пуликувала схема на пръскане на прасковите срещу къдравост. само с био средства Simple Smile и доказан ефект Simple Smile

бях записала някъде, ако го намеря ще пусна  Peace

# 526
  • Мнения: 4 587
Малко днешни работи
http://prikachi.com/images/141/7542141p.jpg
http://prikachi.com/images/143/7542143v.jpg
http://prikachi.com/images/142/7542142R.jpg

За кайсиите, може да се правят и неща, които не са химия, виж предпоследния абзац. http://www.ovostarstvo.hit.bg/countent/gniene.htm

# 527
  • Мнения: X
Ми при нас са съвсем на проветриво, още е младо дръвче кайсията.
После ще прочета цялата статия, че сега не успявам. Трябва пак да бера зелен фасул и да затварям в буркани. Чер Старозагорски цъфти. Значи след около 2 седмици сигурно ще имам и от него.
Ще потърся схемата на Амика довечера.
Вълк, зимнина ли ще слагаш от доматките? Simple Smile

# 528
  • Мнения: 94
Ми при нас са съвсем на проветриво, още е младо дръвче кайсията.
После ще прочета цялата статия, че сега не успявам. Трябва пак да бера зелен фасул и да затварям в буркани. Чер Старозагорски цъфти. Значи след около 2 седмици сигурно ще имам и от него.
Ще потърся схемата на Амика довечера.
Вълк, зимнина ли ще слагаш от доматките? Simple Smile

Алис, как го слагаш фасула в бурканите, защото тази година и аз ще трябва да затварям буркани, че фризерът ми е пълен.
Като намериш схемата за пръскането на прасковите, някой  да я сложи отпред на заглавната страница при информациите от Амика, та да ни е лесно да я откриваме.

Последна редакция: сб, 16 авг 2014, 18:39 от rozamunda_2001

# 529
  • Мнения: X
Нарязвам, пълня бурканите, слагам 1 ч.л. сол, заливам с вода и варя 2 часа след завиране. Моят доста омеква, такъв сорт е явно, но пък иначе имало опасност от бомбаж. Варила съм и по 1,5 часа, но тази година реших да са 2 часа. Други първо бланшират за 10 мин. и после стерилизират 1 час. Но ние варим на двора, на дърва и ми е по-лесно да не бланширам.
Изрязахме маносаните листа на тиквите. Не им останаха много, но така решихме, уж за добро. Има тикви, дано успеят да узреят. На големина са го докарали. Имам маслено зелени и цигулки. Сях и едни жълти, кръгли, но не виждам такива. Бяха интересен сорт - вътре като кестенка/печенка, а отвън доста твърда кора. За печене бяха супер.

# 530
  • Мнения: 258
 Simple Smile Ще попитам пак:

Айсберг салата изисква ли допълнилни грижи за оформянето на главичка?

Научих две интересни неща наскоро, които ще споделя тук.
Въпреки, че живея много години в щатите чак сега разбирам за една доброволческа практика сред населението, а именно така нар. библиотеки за семена. Тези организации са неформални и напълно доброволчески. Нямат нищо общо с фирми или правителството. Идеята е хората да предоставят семена с информация за тях. На следващата година семената се отдават на желаещи. След това всяка библиотека си има свои правила. Например някои задължават връщането на семената, други не, трети искат да се върнат поне 2 пъти повече като количество и др. Всичко това е безплатно. Тази практика сигурно е повече от 100 години и семената са изключително от стари сортове, не ГМО или хибриди. Един вид пазене на традициите, нещо, което уви е почти изчезнало в България. И може би за тази практика е вече късно, тъй като масово се купуват семената, а те са почти на 100% хибриди.
За съжаление корпоративния интерес не спи и лобира за мерки да се спира това благородно дело. Търговията със семана е стриктно регламентирана, изисква се лиценз и куп изисквания за дейността. Така, където закона (всеки щат е различно) приема размяната за търговия тези библиотеки са застрашени от съществунане или други нарушения, ако се разпознава от законите по места. Както се казва, няма пълно щастие, но хората се борят за правата си...

Другото е, че измислили пчели-роботи, които щели да решат проблема с изчезването на истинските пчели. Ще има кой да опрашва растенията, след като си купиш или наемеш такава пчела-робот. Ако така мислят да решат този проблем, предполагам истински мед ще струва повече от злато един ден... пази Боже!

# 531
  • София
  • Мнения: 24 839
ми, още не съм там, но възнамеряваме да купим в Севлиевско, към Априлци.
Ха, при мен, значи! Hug
Всичко вирее, а природата е прекрасна.
Хайде, идвайте. Grinning

# 532
  • Мнения: 376
верно?   Thinking
досега обикновено получавах бая саркастични отговори   Mr. Green
но вие може би не сте  на самия Балкан , а  в предбалкана или?

иначе, благодаря за добрите думи!    bouquet

# 533
  • Мнения: 1 101

 Simple Smile Ще попитам пак:

Айсберг салата изисква ли допълнилни грижи за оформянето на главичка?

Нямам идея но...тук един дядо ми каза че за да завие глава зелето се поливало с лейка от горе му  Thinking
Може би да е същото и с айсберга Peace

# 534
  • Мнения: 4 753
Другото е, че измислили пчели-роботи, които щели да решат проблема с изчезването на истинските пчели. Ще има кой да опрашва растенията, след като си купиш или наемеш такава пчела-робот. Ако така мислят да решат този проблем, предполагам истински мед ще струва повече от злато един ден... пази Боже!

Ако опрем до такива пчели да ни опрашват, меда ще ни е най-малкия проблем....

# 535
  • Мнения: 94
Амика, препрочитам старите теми и там  си писала, че увиваш дайкона и черната ряпа в свежо фолио и така ги прибираш в хладилника. Можеш ли да дадеш малко повече информация, че и аз съм садила.
И за друго ще те помоля - сигурно си прочела, че в момента се заформи разговор за отглеждане и спасяване на прасковите, а ти много често говолеше по този въпрос. Та молбата ми е, ако имаш избистрена стратегия по въпроса, както за ябълката, може ли да я дадеш в синтезиран вид, а някой да я включи на заглавната страница, та лесно да се ползва от всички, С други думи - искаме да "използваме на готово" труда ти... smile3525

# 536
  • Мнения: 854
Суша моркови усилено. Имам и замразени, но повечето ще изсуша. Така ще мога да нося и на село, където няма постоянно работещ фризер.
Ще суша и тиквички. На краставиците не мога да смогна - изпускам голяма част и стават големи.
Чушките се зачервяват. Но все още има по някоя нова гнила.
Зелето се завива - за сефте гледам зеле и много ме радва.
Боба зрее за няколко дена и става готов за бране.
Берекет!

p.p. Ошъшках големия боб - не съм грандоманка, но той ме изнензада определено: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33846625
Догодина ще посея всичко, което се роди тази година и ще има повечко, че и да хапнем.

Последна редакция: нд, 17 авг 2014, 18:11 от bushkata

# 537
  • София
  • Мнения: 24 839

 Simple Smile Ще попитам пак:

Айсберг салата изисква ли допълнилни грижи за оформянето на главичка?

Нищо специално не иска.
Сама си завива главичка, иска само достатъчно поливане.


# 538
  • Мнения: 94
Суша моркови усилено. Имам и замразени, но повечето ще изсуша. Така ще мога да нося и на село, където няма постоянно работещ фризер.
Ще суша и тиквички. На краставиците не мога да смогна - изпускам голяма част и стават големи.
Чушките се зачервяват. Но все още има по някоя нова гнила.
Зелето се завива - за сефте гледам зеле и много ме радва.
Боба зрее за няколко дена и става готов за бране.
Берекет!

p.p. Ошъшках големия боб - не съм грандоманка, но той ме изнензада определено: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33846625
Догодина ще посея всичко, което се роди тази година и ще има повечко, че и да хапнем.

Браво, Бушката!!!  bouquet
Аз суших праз и зелен лук на машината, а плодове суша на слънце/сини сливи, ябълки, грозде/, а като дойде време за парното - много суша на радиаторите и дюли и после слагам от тях в чая - много е вкусен - смес от билки и сушени плодове. Искам да покажа, ама незнам как снимката да стигне от мобилния до страницата на сайта.
Кажи ти как сушиш морковите и особено тиквичките, че имам много и макар че дъщеря ми мре за тиквички с ориз, пак остават много, а фризерът е пълен и няма повече място там.
И една последна молба - за новия сеитбен сезон май ще имам абонамент при теб за семена - този път се моля за "големия боб" - много е примамлив.

# 539
  • Мнения: X
Като извадим морковите, изрязвам зелената част и ги слагам в бидонче, тенджера, кофа, зависи колко са и кой съд ми е свободен. Засипвам отгоре с пясък. Пясъкът трябва да е леко влажен. Така издържат в мазето до пролетта. Разбира се, ползвам ги за туршии и лютеници. Правя си и една подправка за супа. Рендосвам моркови и чушки в кухненския робот на по-едро (да не станат на пюре), добавям магданоз и сол, сипвам в малки бурканчета и стерилизирам 20 мин. Тази пролет установих, че имам доста моркови и като се затопли, ще изгният. Затова ги изчистих и ги приготвих като кисели краставички с аспирин.
Сушенето на плодове и зеленчуци ми е интересно - с машина ли го правите?
Дюлите са издържлив плод и през зимата от време на време приготвям нещо с тях - било печени, на сладкиш, на компот в тенджера и т.н. Може би бих сушила сини сливи, но тук се раждат рядко, така че директно си ги купувам тях. Simple Smile
Някой пръскал ли е със сяроваров разтвор? Пише, че е срещу брашнеста мана и ръжди. Празът ми има ръжда по външните листа и се чудя дали да го третирам. Сяра купих за пръв път, за да приготвя лекарство за ушите на кучетата и прочетох, че дори се пие, т.е. намирам я за безвредна.

Общи условия

Активация на акаунт