Отговори
# 165
Благодаря, адичка. Значи сме с един термин, това е чудесно!

Аз живея в чужбина и тук лекарства не се изписват на бременни, освен ако положението наистина не го изисква (хронични заболявания например). С българските "добри доктори" имам доста лош опит от преди, така че си запазвам мнението, че в България лекарства се изписват на килограм дори и без нужда. Имам повече вяра на тукашните лекари, а и се знае, че болки от придръпвания при растежа и разстягането на матката са съвсем нормални по време на бременността.

Ако бременната не може да си набави нужния магнезий чрез храната и се храни лошо, то тогава разбирам нуждата да се предпише допълнителен магнезий. Но-шпа е лекарство, болкоуспокояващо. Че е лекарство си го пише на самата листовка (ама кой ли я чете). В самата листовка си пише за какво се използва Но-шпа и няма нищо споменато за "болки при бременност". Също в самата листовка пише, че не се приема, ако имаш ниско кръвно (много бременни имат ниско кръвно).

Моето впечатление от прочитането на темите преди да се реша да се регистрирам е, че масово се пие Но-шпа и при най-малката болчица от съвсем нормалното по време на бременност разтягане на матката.

Бременност и кърмене
Информирайте Вашия лекар ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна или ако възнамерявате да забременете.
Налични са ограничено количество от данни при бременни пациентки. Изследванията при животни не показват директни или индиректни вредни ефекти по време на развитието на плода. Въпреки това, се изисква повишено внимание при приема на това лекарство.

Това не е карт бланш за самоназначаване на лечение. Както вече написах, в крайна сметка всеки сам си решава какви лекарства да пие по време на бременност и какви не. Аз за себе си съм решила, че ще спестя на бебето всякакви ненужни химии и лекарства. Просто наистина ми направи впечатление колко разпространено е пиенето на лекарства по време на бременност в България.  newsm78 Така беше и по мое време, слава Богу, че избрах да не пия изписаните ми лекарства след като им прочетох листовките.

Ние май ще ползваме количката на каката. Свърши ни добра работа. Куини.

# 166
  • гр. София
Ирайн, добре дошла.  Hug Hug Hug Hug

# 167
  • София
 Blush  bouquet Добре заварила.

# 168
На мен също ми се иска да не пия лекарства и добавки докато съм бременна, дано не се и налага, пожелавам го на всички.
Сега съм с нисък хемоглобин (107) и ми изписаха Феро-Фолфамма. Дори и за това изпитвам колебания дали е добре да го пия още от сега. Предполагам, че играе роля фактът, че не консумирам месо. Старая се иначе да се храня пълноценно, но каквото и да си говорим желязото в животинските продукти е в десетки пъти повече отколкото в другите.
Между другото има ли други като мен, които не ядат месо?

# 169
Юхууу, здравейте, мацки!  Flutter

MaxiTan4e и Ирайн, добре дошли при нас!  Hug

Не мога да кажа нищо по въпроса с Магнерота и Но-шпа-то, никога не ми се е налагало да ги пия  Rolling Eyes Все още си пия витамините за бременни, незнам дали в тях няма някакво количество магнезий newsm78 Но-шпа съм пила в мнооого редки случаи без да съм бременна. Придърпвания и боцкане имам почти всеки ден, снощи пък за пръв път усетих как матката ми се беше втвърдила като камък Shocked Но като цяло MaxiTan4e е права - в БГ наистина се изписват ненужно много лекарства. Добре поддържат фармацевтичния бизнес нашите лекари. Още си спомням първата педиатърка на дъщеря ми, която за зачервено гърло изписваше антибиотик за близо 30 лв. #Cussing out #2gunfire

За количките сте много прави - хубаво е да се имат предвид разстояния между врати и асансьори там където живеем Simple Smile Имам приятелка, която трябваше да си държи количката във входа до мазетата, защото едно, че тежеше много и не можеше да я качва сама по стълбите, и второ - беше супер широка и не минаваше през входната им врата Crazy За нас също беше важно да се събира сгъната в багажника на колата, защото по-често излизахме с нея. Обаче няколко пъти ми се наложи да излизам сама с градски транспорт и беше доста трудоемко да се качим, тъй като повечето автобуси имат едни дръжки точно по средата на стълбите и количката не минаваше ни от едната страна, ни от другата ooooh! Добре, че се намираха някакви мъже да я вдигнат нагоре, че да влезе в автобуса Laughing Общо взето количката трябва да е съобразена ИЗКЛЮЧИТЕЛНО с начина на живот и мястото, където живеем Simple Smile Конкретно за българската реалност май са задълже големи гуми за висока проходимост по разбитите улици и не особено широка количка, която да може да преминава между паркиралите по тротоара коли и сградите Joy hahaha

Кенгуру Бейби Бьорн имахме и ние, ама за добро или зло почти не го използвахме. Дъщеря ми се роди едро бебе, а на мен след операция ми беше забранено да вдигам тежко, та нямаше как. Освен това беше и лято, та не виждах много смисъл да се залепяме една за друга в горещините, излизахме си с количката Simple Smile След няколко месеца нещо ми беше щукнало да излезем с кенгурото, тя пък просто много трудно се събираше вътре и започваше да реве  hahaha Та така си остана, пуснах го в продавалника Simple Smile Този път няма да купувам Peace Впрочем подобни полемики "за и против" има и за проходилките, ама сума ти народ ги използва Wink

# 170
Тези, които сте раждали и преди ... Родихте ли преди термин, на термин или след термин? Каката се роди 1 седмица преди термин и се чудя сега как ли ще е. Simple Smile

Добре дошла, Ирейн. Simple Smile Хубаво е, че ставаме повече. Сега разгледах и първия пост в темата. Simple Smile

Ivory_, с първата бременност бях вегетарианка (не ядях месо) в началото, ама се оказа, че имам ниско желязо. Избрах да ям месо 3 пъти седмично през останалата част на бременността вместо да пия таблетки. В крайна сметка здравето на бебето беше най-важно за мен. След раждането пак спрях да ям месо и сега като разбрах, че съм бременна, пак проядох в името на бебето.

Ако пиете комплексни витамини за бременни, би трябвало да имат всякакво разнообразие от витамини и минерали в тях. Вижте на опаковката (листовката) какво пише. Simple Smile Мимченце, и на мен за щяло и нещяло ми изписваха антибиотик в България, докато не се усетих, че е много вредно. Тук май летвата е по-висока, за да ти изпишат антибиотик, което ме радва. Може би на някои ще им се сторя прекалено придирчива за тези неща, но предпочитам антибиотици и лекарства само в краен случай и да чукна на дърво - много рядко съм боледувала след като започнах с по-натурални начини на лекуване.

# 171
Добре дошла Ирейн Hug

Макси Танче, не съм съгласна за моя случай, за други не отговарям - при контракции и то силни като моите има реална опасност от спонтанен аборт. Не става въпрос за придърпвания и болки тип леко боцкане, а за контракции все пак Rolling Eyes И Магнезия не е лекарство...Така че, не не пия лекарство според мен, магнезия е даже препоръчителен за гладката мускулатура.
Но шпа - НО-ШПА таблетки е спазмолитичен (успокояващ или отстраняващ спазмите) продукт и може да се прилага като помощна терапия: В случай на спазми на гладката мускулатура Цитат. Не е болкоуспокояващо, макар това да му е единия ефект, а е спазмолитик, както вече казах. Изписва се без рецепта. Ето друг цитат:
Начини за отпускане на лекарствени продукти

В зависимост от начина на отпускане на лекарствата те се класифицират като:
1. лекарства, отпускани по лекарско предписание;
2. лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, наричани още ОТС лекарства.

Какво е ОТС лекарство?

За да се определи едно лекарство като ОТС има определени критерии, на които трябва да отговаря:
• доказана безопасност
• краткотрайна продължителност на приема
• удобен начин на употреба
• големина на опаковката, съобразена с продължителността на приема
• правилно редактирана листовка.
Най-често ОТС лекарствата се използват за симптоматично лечение, за което не се изсиква антибиотично лечение или лечение с лекарства.

Аз спирам дотук, няма смисъл, важното е всички да сме живи и здрави и да се радваме на живи и здрави деца Декември. Simple Smile

# 172
Аз родих три дни след термин  Peace
Вегетарианка съм от няколко години и нямам никакво намерение да прояждам месо. И за мен здравето на детето е най-важно, но не смятам, че месото има положително влияние върху здравето на когото и да било, да не говорим за моите негативни емоции, свързани с него  Wink Докторът ми знае и не се е изразил негативно за това, съветва ме да ям свежи плодове и зеленчуци, както е полезно за всички.
Евентуално риба бих яла, ако ме изкуши на морето, но едва ли ще се случи Simple Smile

Наскоро бях в компания на доста вегетарианци, някои и вегани, на един йога уикенд, та там се заговорих с дами, които са родили едно-две-три деца и не са прояждали месо заради факта, че са бременни. Не съм чувала до сега за случай на заболяване, породено от липсата на месо, а не е като да не съм чела доста, нали ми трябват аргументи за обезвреждане на бабите  Mr. Green

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 17:24 от Елиас

# 173
Адичка, не искам да поучавам никой. Ако наистина имаш токова силни спазми, че трябва да пиеш нещо, пий. Доказана безопасност Но-шпа няма. На листовката пише, че е много ограничен опита с бременни пациентки, което за мен си е равнозначно на "внимание!". Но дано нямаш негативни последници от приема.   bouquet

Елиас, ако успяваш да си набавяш необходимото по други начини, то няма нужда да ядеш месо наистина.  Peace Добре е, че докторът проявява разбиране. Аз съм срещала доста негативизъм като не ядях месо, но за себе си избрах да ям по време на бременността. Наблягам на рибка, пилешко и агнешко. Някак телешко и свинско просто не мога да се насиля ...

# 174
Елиас,
аз проядох риба няколко месеца преди да забременея. Но месо.. знам че няма да мога дори и да искам (а аз и не искам). Иначе атаките от много хора, около мен са доста силни, особено след като се оказах с много нисък хемоглобин преди време (под 80).
Чета много и се старая да ям растителни храни, богати на желязо, ядки, яйца (не съм веган), но явно не успявам да се справя на 100%. Макар че аз и без да съм бременна съм доволна на хемоглобин над 100 се радвам. А сега ми е 107.

Чета например в листовката на Феро-Фолгамма, че за бременни и кърмещи не се препоръчва повече от 1 таблетка на ден, на мен ми изписаха х2, а чета по форумите, че на много момичета са им изписали и х3 пъти на ден...

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 17:39 от Ivory_

# 175
  • гр. София
Адичка, на мен ми предписаха за контракциите Но шпа и Магнерот.

# 176
Аз ям месо, но не съм му фенка Simple Smile Между пържола и салата, винаги ще избера салатата, много обичам всякакви видове зеленчуци, печени, варени, сурови Simple Smile само на тях мога да карам Grinning
А откакто забременях, месо да не видя, не ми се яде, даже някой път се насилвам, за да хапна малко, ама знам, че съдържа важни вещества и трябва да се яде ...
Мамите - вегетарианки, с какво замествате месото, дайте някоя и друга идея, че едваам вече ям...
Не знам защо така, от известно време, само кисело мляко ми се ядее и плодове, само като видя мазни манджи и ми се отщява да ям...

# 177
  • София
Аз в момента ям месо, но няколко години бях спряла, бях се погнусила.И сега не съм особена фенка, но ям понякога.
Аз за жалост пих антибиотик в 9 седмица, какво ли още не и се надявам да няма последствия. То да беше единственото  ooooh! Поне по първоначални данни, въпреки всичко, бебето е наред видимо.
Иначе не съм раждала преди това, но сестра ми роди 4-5 дни преди термин, на прегледа за разкритие явно са и предизвикали нещо.

# 178
  • гр. София
Гала, желязо можеш да си добавиш и от спанак, коприва, цвекло.  Thinking

# 179
Аз родих първото си дете 4 дни след термин, секцио. Не съм сигурна, че пак искам да раждам секцио и много ме интересува темата за нормалното раждане след секцио. Четох малко, за сега си мисля, че все пак има доста време до тогава.

Общи условия

Активация на акаунт