Болничен по време на бременност-5

• 111 701
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Няма минимален срок.Все пак трябва да имаш поне един ден в отпуск за гледане на дете до 2 години.

Много благодаря!

# 661
Моля, някой, който се е явявал на ТЕЛК по време на бременността да ми обясни какви документи трябва да подготвя. Добре е да ми кажете и какво е добре да казвам и да не казвам. Благодаря предварително!

# 662
Някой наясно ли е с това дали сама мога да си нося болничните в НОИ.. имам болничен от 3,01,16г.  постъпила е информация за него на 05,01,16, но пишеше, че няма дадена банкова сметка. Предадох си втори болничен на 17,01 и шефката ми каза, че тъй като много им се бави системата на НОИ, сигурно пари ще получа м.март. Как така аз до тогава без пари ли ще стоя? Днес звъня в НОИ и се оказва, че пише, че няма банкова сметка дадена, тъй като тази информация за болничния е подадена от личния лекар, работодателя ми още не бил подал болничния, та какво да говорим за втория.... и наистина избеснях ! Та всеки път ли ще се нервирам или мога и сама да си ги нося в НОИ?  ooooh! ooooh! #Cussing out

# 663
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Няма как и няма защо да избесняваш.Срокът работодателят да ги представи в НОИ е 10.02.16

# 664
Няма как и няма защо да избесняваш.Срокът работодателят да ги представи в НОИ е 10.02.16

а това са нови изисквания или? знам, че електронно се подават в срок от 7 дни, а на хартиен носител 15 дни ?

# 665
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

а това са нови изисквания или? знам, че електронно се подават в срок от 7 дни, а на хартиен носител 15 дни ?

Информацията ти е неточна или поне неясна за теб.
Лекарите декларират в системата издадените болнични в срок от 7 дни.
Работодателят е длъжен да го подаде в НОИ до 10-то число на месеца следващ месеца на представянето му от работника. (до 2015г беше до 15-то число)

# 666

Информацията ти е неточна или поне неясна за теб.
Лекарите декларират в системата издадените болнични в срок от 7 дни.
Работодателят е длъжен да го подаде в НОИ до 10-то число на месеца следващ месеца на представянето му от работника. (до 2015г беше до 15-то число)

Мерси Simple Smile   bouquet
Същевременно и аз ходих да питам. Просто това което е описано в сайта не се разбира ... дали се подава от лекар или работодател и аз сметнах, че става въпрос за работодател Simple Smile и взех че се притесних  Crazy

# 667
Здр. Искам да попитам ако някой е запознат с правата за болнични. На 26 декември излязах в болничен след лежане в болница 24 дни тоест до 18.01.2016 след това ми удалжиха болничния като ме пратиха на ЛКК с още 15 дни тоест до 2.02.2016. Заболяването за което лежах беше сътресение на мозъка. Сега обаче разбрах че съм бременна. Най-вероятно съм в 3 седмица, но не съм ходила още на лекар. Не съм на ясно колко болничен може да се ползва и кога мога най-рано да почна да си го ползвам. Благодаря Ви! Лек ден.

# 668
  • София
Здравейте! Имам един хипотетичен въпрос.
Ако примерно съм пуснала 2м неплатен отпуск и през тези 2 месеца забременея, мога ли да прекъсна отпуска преди да са свършили 2-та месеца и да изляза в болничен?
А за евентоален болничен от момента на регистриране на бременността примерно в 5-6г.с. до момента на раждане каква е процедурата? До колкото знам ЛК може да издава по 40дни на година и по 14дни без прекъсване. А по-назад в темата се споменават 180дни Simple Smile
Тези 180дни без прекъсване специално за бременността ли са?
Тези 40 за болест на дете и болест на човека включени ли са в тези 180?

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 12:06 от Brayda

# 669
  • Пловдив
Здравейте! Имам един хипотетичен въпрос.
Ако примерно съм пуснала 2м неплатен отпуск и през тези 2 месеца забременея, мога ли да прекъсна отпуска преди да са свършили 2-та месеца и да изляза в болничен? да
А за евентоален болничен от момента на регистриране на бременността примерно в 5-6г.с. до момента на раждане каква е процедурата? Лекарят ще те насочи към ЛКК и те ще ти издават.Ако не ти стигнат 180 те дни,минаваш на ТЕЛК или си пускаш отпуск  До колкото знам ЛК може да издава по 40дни на година и по 14дни без прекъсване. А по-назад в темата се споменават 180дни Simple Smile с комисия са всички дни над 40 те
Тези 180дни без прекъсване специално за бременността ли са? не,за общо заболяване
Тези 40 за болест на дете и болест на човека включени ли са в тези 180? имаш право на 180 дни без прекъсване

Здр. Искам да попитам ако някой е запознат с правата за болнични. На 26 декември излязах в болничен след лежане в болница 24 дни тоест до 18.01.2016 след това ми удалжиха болничния като ме пратиха на ЛКК с още 15 дни тоест до 2.02.2016. Заболяването за което лежах беше сътресение на мозъка. Сега обаче разбрах че съм бременна. Най-вероятно съм в 3 седмица, но не съм ходила още на лекар. Не съм на ясно колко болничен може да се ползва и кога мога най-рано да почна да си го ползвам. Благодаря Ви! Лек ден.

Говориш с АГ то.Не всеки АГ дава болничен и не всеки АГ дава толкова рано.Имаш право на болничен докрая,ако лекарят и комисията преценят,че имаш нужда

# 670
  • София
Aхаа, значи първо от ЛЛ вземам 40дни с евентоални прекъсвания от платен отпуск примерно, след това ме праща на ЛКК за тези 180дни без прекъсване и след това ТЕЛК за останалото време до 45-дневния преди термин, после за него пак от АГ-то предполагам.
Благодаря!

# 671
  • София
Здравейте, търся информация относно това дали е вярно, че вече за да получа болничен за бременност и трябва да постъпя за три дни в болница е необходимо работодателят да ми даде справка за последните 3 години колко точно болнични съм използвала. Реално през март ще трябва да ползвам 45 дни преди раждането, но се чудя да не ме разкарват излишно за документи утре.

# 672
Здравейте, търся информация относно това дали е вярно, че вече за да получа болничен за бременност и трябва да постъпя за три дни в болница е необходимо работодателят да ми даде справка за последните 3 години колко точно болнични съм използвала. Реално през март ще трябва да ползвам 45 дни преди раждането, но се чудя да не ме разкарват излишно за документи утре.

За постъпване в болница няма такова нещо... и аз отскоро съм в болнични и не са ме карали да влизам в болница.. нито лекарите с които съм работила прибягват до такава практика. Единствено в случаите, когато се налага.
А относно за справка.. по същия начин... ти си бременна... за такава справка говорим единствено при операции и т.н. тогава се изисква задължително.

# 673
  • София
За постъпване в болница няма такова нещо... и аз отскоро съм в болнични и не са ме карали да влизам в болница.. нито лекарите с които съм работила прибягват до такава практика. Единствено в случаите, когато се налага.
А относно за справка.. по същия начин... ти си бременна... за такава справка говорим единствено при операции и т.н. тогава се изисква задължително.
Много ти благодаря за бързия отговор Simple Smile

# 674
Много ти благодаря за бързия отговор Simple Smile

Консултирай се за всеки случай и със лекаря при който ще ходиш... в болницата в която работя практиката е такава... а и не само, но да не те подведа нещо.

Общи условия

Активация на акаунт