Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 718
  • 719
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Според вас, какво значение отдават ЧР ( но наистина) на мотивационното писмо?

Поради многото кандидати и повечето квалифицирани и със стаж, мотив. писмо е допълнителен елемент за пресяване.Идеята е да докосне по някакъв начин човека, който го чете, да няма клишета. На мен винаги ми е било мн. трудно да пиша такова, защото ако напиша истинските си мотиви, няма да се класирам. Кафе никаде не са ме чепили. Винаги съм се чудила какво да кажа на въпроса, защо съм напуснала -примерно две от работите ми с най-дълъг стаж, а то е защото фалираха и малко неудобно става. Друг случай пък беше, че напуснах, защото тъпчих на едно място. Излиза все едно не съм надежна. Много тъпи въпроси се задават понякога от сорта на "Как се виждате след 5г.?"  и се сещам за една теория за времето, която четох преди време, в която се обясняваше,че бъдещето няма как да се види, защото още не се е случило , че има само тук и сега и т.н. , но върви ли или не върви да се даде такъв отговор...Или пък някой корифеи като изкарат нестандартицирани психологични тестове -онлайн и направоооооооо нямам думи. Приветсвам идеите да се наемат специалисти за провеждане на интервюта, но малко го правят.

Аз пък забелязвам друго. Масово не се канят за работа кандидати, които са по-квалифицирани от евентуалните им началници. Страх ли ги е от високо квалифицирани специалисти?

Ако шефът не е на толкова високо ниво, на каквото е потенциалният кандидат за работа, ще го наеме ли? Thinking

# 496
Аз не виждам нищо неудобно да кажеш, че фирмите са фалирали, напълно естествено е Peace

# 497
темата е интересна, записвам се за да следя.

# 498
Нищо лошо няма в това да кажеш, че фирмата е фалирала. Застраховани няма. Simple Smile
Нито пък за тъпченето на място. Казваш, че си искала развитие, което за съжаление не си можела да постигнеш в другата фирма. Какво толкова? Simple Smile
Виждането след 5 години е начин да се установят желанието на потенциалния служител да се развива във фирмата. Дали ще иска да се занимава в текущата си област, дали иска в друга област да се насочва, дали има амбиции за повишения в длъжностите и така.
При мен е идвала кандидатка, която си каза, че се вижда пак на същото място след 5 години. То хубаво, ама на нас ни трябваше човек, който така да попълни екипа, че един ден да не се притеснява да поеме по-сериозна отговорност. Приятна жена беше, но нямаше как да я назначим.  Rolling Eyes

А това за бисквитката са глупости - щом съм предложила вода/кафе/бисквитка на интервюирания, значи въобще не ме интересува дали ще я строши по масата, докато яде. Laughing

# 499
Аз пък забелязвам друго. Масово не се канят за работа кандидати, които са по-квалифицирани от евентуалните им началници. Страх ли ги е от високо квалифицирани специалисти?

Ако шефът не е на толкова високо ниво, на каквото е потенциалният кандидат за работа, ще го наеме ли? Thinking

Погледни го от логичната страна - кандидатите не се канят когато са по-високо квалифицирани от изискванията за позицията. В крайна сметка всеки шеф иска да му върви работата и няма интерес да наема некадърни кадри. Но пък назначаване на кандидат с по-висок профил носи риск човекът да напусне бързо или да се демотивира от естеството на работата. 

Все пак затова има йерархия във всяка фирма - очаква се позицията на шефа да изисква повече качества/квалификации/опит от тази на подчинените в екипа.

Дали началникът е достатъчно квалифицирам за своята позиция, е друга тема. Прекарала съм 8 години във фирма с парашутисти, така че съм се нагледала на мноооого фрапантни случаи със синчета, дъщерички, снахички, съпрузи, кумички и т.н.

# 500
 Какво бихте посъветвали момиче,което има средно образование и няма никакъв трудов стаж?
Опитвала съм да си намеря работа и съм ходила на много интервюта,но никъде не ме взеха.
 Cry
Може би съм малко срамежлива,но всеки е започнал от 0-та.
Иска ми се някой да ми даде шанс и да се науча на нещо.
Търсела съм си работа като продавачка във всякакви типове магазини.
Не съм подготвена за друг тип работа,поне според мен.
Случвало ми се да се засека с познати хора на интервюта и на тях им даваха позицията,защото са имат трудов стаж поне една година.
На мен никой никога не ми даде шанс. Rolling Eyes

# 501
Аз продължавам да съм против мотивационните писма, когато съм била и от другата страна също не съм ги изисквала. Не успях да разбера това Никога не приемайте бисквитка с кафето от интервюиращия Какво искаш да кажеш?
Не се приема бисквитка, защото интервюиращия е там да ви задава въпроси, а вие да отговаряте. Ядейки я в този момент ТОЙ може да ви зададе въпрос и вие без да искате да започнете да говорите, да пооплюете наоколо, да се натроши и да ви полепне по зъбите ... а нито едно от тези неща няма да е във ваша полза Simple Smile)
А колкото до мотивационните писма, аз лично съм ЗА Simple Smile

# 502
Извинявам се, но предупреждението НИКОГА да не се приема бисквитката ми звучи доста крайно  Peace
Става въпрос за бисквитка, която се яде за секунди, какво пооплюване, какво потрошаване

Все пак се предполага, че кандидатът има поне елементарна култура и няма да почне да говори с пълна уста и да оплюе събеседника си  Whistling

# 503
  • в 1001-та нощ
В такива случаи - ще благодаря за бисквитката, ще я приема и оставя в чинийката, без да я консумирам.  Често съм в някакви срещи, никога при разговор не се храня, освен, ако не съм с приятели на такова заведение  Peace

# 504
Нена, разсмя ме  Grinning

Някой знае ли как стои въпросът с платените стажове за студентите? Работодателят ли плаща? Преди имаше национална програма за студентски стажове?

# 505
Ние пък с потенциални доставчици сме сядали в срещи и сме слагали на масата някакви неща за консумиране. Никой не се е посвенил, ама не е и ял като невидял. Нямало е проблеми. Simple Smile
Аз като поднасям бисквитка нали ще видя, че човекът яде. Не мога да изчакам 15 секунди да си задам въпроса ли?! Някакви психологически стрес тестове ли върху кандидатите е тая бисквитка? Laughing  Пък, ако без да съм питала нещо, започне да ми говори човекът с пълна уста... там вече пряко се засяга темата с възпитанието. Rolling Eyes

Платени студентски стажове има и от работодателите и по програмата на МОН "Ученически и студентски практики". По програмата МОН поема всички разходи. Програмата е активна до октомври тази година, ако не ме лъже паметта.

crazynelly, не знам от къде си и не знам възможностите в твоя град, но се опитай да стажуваш някъде, ако ще и неплатено. Въпросът е да имаш някакъв опит зад гърба си и да си по-уверена на интервюта. То е ясно, че все се започва от някъде, но наистина опитът е от значение при подбора на кандидати. Simple Smile

# 506
Извинявам се, но предупреждението НИКОГА да не се приема бисквитката ми звучи доста крайно  Peace
Става въпрос за бисквитка, която се яде за секунди, какво пооплюване, какво потрошаване

Все пак се предполага, че кандидатът има поне елементарна култура и няма да почне да говори с пълна уста и да оплюе събеседника си  Whistling
оооо повярвай ми има всякакви индивиди , дори с виШУ ....

# 507
Аз говоря не за виШУ, а за култура. Има разлика  Peace
Както и да е, достатъчно ненужно време отделихме на една бисквитка ...

crazynelly, и аз се присъединявам към идеята с неплатените стажове - те са възможност за придобиване на професионален опит, а защо не и за запознанства

# 508
Според вас, какво значение отдават ЧР ( но наистина) на мотивационното писмо?

Aз вече рядко отдавам някакво значение, защото дори когато помоля да е на дадена тема, кандидатите не го виждат и не пишат....а когато не го искам, пишат някакво клише, което дори не е за нашата компания или не е за длъжността....

Това с бисквитките е малко странно. Щом Ви я дават, значи очакват да я хапнете. Не си искайте кафе и после да го оставите. Ако не Ви се пие, просто не искайте кафе. Поискайте вода например.

Аз лично се занимавам с това от години...никога няма да скъсам някой, защото му звъни телефона (нали не вдига. Имах един кандидат, който вдигна, че и говори. Е, него не му дадох шанс да продължи), или защото яде или пие, и аз чакам няколко секунди за да ми отговори.

# 509
И аз пак за студентските стажове и изобщо стажантски програми - от една страна идеална възможност да се запознаеш с работният процес в една организация и да докажеш своите възможности макар и безплатно , да създадеш нови контакти и  да чувстваш удовлетворение от това че си помогнал и показал своите възможности. От друга би искал твоят труд да бъде заплатен, самата аз предпочитам платен стаж , заплащането е един вид мотивация да покажеш какво можеш, от друга страна обаче не всеки може да си позволи това. Трето и при платен и неплатен стаж обещанията за назначаване веднага след края на стажа са много и много се обещава и в повечето случай това не е така. Тръгваш си с добри думи или препоръка.

Общи условия

Активация на акаунт