Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 650
  • 719
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте сладури,

Въпрос към ЧР - колко детайли да включвам в CV-то си?
За момента съм писала по 2 реда описание под всяка позиция от трудовия ми опит. Говорих с приятелка, която изрази мнение, че е крайно малко. Трябвало поне 10см текст. Освен това съм оставила единствено споменат международно признат сертификат за език и махнах всички предходни, които бяха от частен езиков център, но със сигурност с доста по-малка тежест (поне за мен). Има ли смисъл да стоят като пълнеж на биографията?

Би имало смисъл само ако позициите са толкова екзотични, че никой не е подозирал за тяхното съществуване.

# 631
Знаех си, че тук ще намеря подкрепата, която ми трябваше. Пуснах СВ отново. Simple Smile Златни сте!

# 632
  • в 1001-та нощ
Успех  Hug

# 633
  • София
Аз имам един въпрос към ЧР-ите - дадена институция(в случай ще дам пример с банка, тъй като съм по-запозната с отделите и позициите) търсят служители за два отдела.Единия отдел е Кредитен риск  и си търси екперт, който да има опит в оценката на риска, а другият отдел е този който си търси служител кредитен експер (човек, който търси клиенти и анализира бизнеса).
И в двата случая служителя, трябва да има някакъв опит в риска.
Удачно ли е един човек да подаде СВ-то си и за двете позиции, ако смята че има поне минимални познания и опит за коя да е от длъжностите?

# 634
Зависи те какво търсят и дали "минимални познания и опит за позицията" отговарят на изискванията. Точно тези две позиции изискват доста различни като тип хора. Да не говорим, че и познанията са различни. Според мен не е удачно да се кандидатства и за двете, защото от гледна точка на получаващия документите, ще изглежда все едно кандидатстваш за каквото има, а не с ясно изразен интерес и мотивация. (Т.е. би изглеждало несериозно). И в зависимост от останалите кандидатури, дори и само това би могло да е повод да не ти се обадят.

Избери позицията, на изискванията за която отговаряш по-добре и кандидатствай по нея.

# 635
  • София
Blagodarya Zina   bouquet

# 636

Благодаря за отговора, Зина. Не ми е хрумвало, че носенето на обява може да се възприеме, че не познавам позицията. По- скоро го гледам от гл т., че както интервюиращият си носи моето СВ, така и аз си нося принтирана позицията, за да мога по- адекватно да обвъра това, което ми се казва с това, което е написано. Та мерси за другата гледна точка.  Peace

Да, на пръв поглед изглежда еднакво. Едната страна си носи това, което ти си изпратила. Ти пък си носиш това, което те са публикували. Но всъщност не е  никак еднакво.
Обявата е нещо, което има за цел да ти даде информация и впечатления за позицията. На интервюто не се предвижда да се обсъждат детайли от обявата. Може да се обсъждат детайли от позицията, конкретика на работата, но не и самата обява.

Докато CV-то се обсъжда конкретно, а е нереалистично да се очаква, че някой може да наизусти чуждо CV до степен, в която може да го обсъжда без да поглежда в него. Освен това аз поне често имам въпроси, с отговорите на които допълвам самото CV. Случва се на кандидата нещо да му се е сторило маловажно и да го е пропуснал. А за мен да е важно и затова си го дописвам.

Накратко - едно е да ти изпратя CV-то си и да ти кажа утре да се видим да го обсъдим. Друго е да ти изпратя обява за работа и да ти кажа утре да се видим да я обсъдим. Във втория случай може и без самата обява, но в първия - надали ще е лесно.

# 637
Обявата обикновено е дълга половин страница, съществената информация е няколко реда, не виждам смисъл човек да я принтира и да я носи със себе си на интервюто.
Все пак се предполага, че преди интервюто е имал достатъчно време да я прегледа ...
За записки пък да не говорим, много ми е странно  Blush
Вместо човек да се съсредоточи върху отговрите и да гледа интервюиращия в очите, ще забие поглед и ще си записва  newsm78

Докато ЧР специалистите трябва да се срещнат с няколко човека за дадена позиция, не може да се очаква да запомнят цялото СВ на 10-15 човека  newsm78
За тях е важно да си правят записки, защото не могат да запомнят важната информация за 20 човека

# 638
На мен също би ми направило впечатление, ако интервюираният си носи принтирана обявата и още повече ако ми се наложи да го изчаквам да си води записки.

Бих си помислила, че не е разгледал и обмислил добре обявената позиция и просто си е подал кандидатурата.
На първо интервю е важно да ме убеди, че е един от подходящите кандидати за изискваната длъжност, а не да си води записки.
Ако се стигне до второ интервю, се обсъжда малко по - детайлно спецификата на работата, където бих приела да се водят записки, за да има възможността след това и кандидатът в спокойна атмосфера да обмисли дали би могъл да се справи с поставените му отговорности.

# 639
  • София
Още един въпрос към ЧР-те Simple Smile.
В момента съм по майчинство, на 01,10 ,2014 ми изтича 1-вата година.Искам да смянм институцията, в която работя.
Имам предизвестие в полза на двете страни срок от 3 месеца.Ако искам да започна нова работа при нов работодател още от 01,10,2014 г, кога трябва да си подам молбата за напускане.Как действа предизвестието по вреем на майчинство.В смисъл, мога ли сега докато все още не е изтекла едната година да си подам молбата и срока да започне да тече от сега?

# 640
За да започнеш от 01.10, трябваше да си го подала вече.
Иначе, за  предизвестието - можеш да. Но тъй като така или иначе нямаш 3 месеца до 1-ви октомври, защо не отидеш и не се разбереш с хората да те пуснат по взаимно съгласие от която дата искаш?

# 641
  • София
Ami da i az tova mislia,no ne aum ubedena che shte sa ok.niamat hora za tazi pozicia,postoqnno tursiat hora.no shte probvam. Hug blagodarya

# 642
  • София
Pisha ot telefona.sorry za greshkite

# 643
Искат ми копие от трудовата книжка. Какво точно да снимам от нея? Ако е за да удостоверя трудов стаж, при мен от съответното работно място ми е 5-6 страници. Всичките тези страници ли да снимам или страницата където имам печат колко общо трудов стаж имам в дадена фирма?
Изобщо когато се иска копие от трудовата книжка какво точно се изисква?

# 644
Искат ми копие от трудовата книжка. Какво точно да снимам от нея? Ако е за да удостоверя трудов стаж, при мен от съответното работно място ми е 5-6 страници. Всичките тези страници ли да снимам или страницата където имам печат колко общо трудов стаж имам в дадена фирма?
Изобщо когато се иска копие от трудовата книжка какво точно се изисква?
Аз снимах моята от първата до последната страница, на която има текст.

Общи условия

Активация на акаунт