Трудно проговаряне -тема 17

• 122 524
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • София, Люлин-8
Slaveq 7 Значи на нас Божинова ни е писала следното като диагнози:

Цитат
F80.0 Специфично разстройство на артикулацията
F80.1 Разстройство на експресивната реч.

неврологичен статус: нормален с изключение на огроничения брой думи и моторна дизлалия с промени в звукопроизношението, части от думи, аграматизъм.
[/size]

Ама то при нас не са само определени звукове, то нищо не й се разбира виж клипчето.  newsm78

Ох честно да си призная не ми пука какво ще измислят като диагноза въпроса е да я оправят.  Praynig

# 571
.Питаш го "кой е този",отговаря"кой".Питаш "Какво е това",отоваря "коко".Не знам дано го преодолее .
http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=ar … =8&Itemid=114
Ехолалята е положителна, но трябва да се работи върху подобряване на разбирането. Дали разбира въпроса, има ли езиковите възможности да отговори. Не съм чела преди-ните ви постове, но понеже и мен навремето доста ме тормозеше тази ехолалия и затова се включих.

# 572
.Питаш го "кой е този",отговаря"кой".Питаш "Какво е това",отоваря "коко".Не знам дано го преодолее .
http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=ar … =8&Itemid=114
Ехолалята е положителна, но трябва да се работи върху подобряване на разбирането. Дали разбира въпроса, има ли езиковите възможности да отговори. Не съм чела преди-ните ви постове, но понеже и мен навремето доста ме тормозеше тази ехолалия и затова се включих.

Благодаря за включването.Явно не разбира смисъла на въпроса или просто не се змисля -не знам.Понякога ,но много рядко има едни проблясъци и отговаря правилно ,стига да знае оговора.От една -две седмици включи и "да" в отговорите,но обикновено повтаря за потвърждение.Въпроси "къде " "какво" и др. не разбира.Отдавах проблемите с проговарянето заради гледане на много англоезични филмчета и гостуванията при баба му в чужбина,но май се оказа че хиперактивността също си е оказала влияние.Логопедите при които го водих казаха че няма аутизъм,но аз продължавам да имам някои опасения.Не съм сложила розови очила и търся с какво мога да му помогна.Та така...

# 573
Освен, разбира се, ако аутистичното поведение не е просто очеизваждащо.

тук искам само да спомена , че понеже езика е най-естественото средство за набавяне на информация и опознаване на околната среда няма ли го като импресивен и/или експресивен елемент винаги се проява аутистичност в поведението. дори децата със проблеми в слуха се държат като аутисти докато не е установи че имат именно такъв проблем. Затова и аз смятам че поведението не е показателно. то само е следствие от наличие на проблема.

примерно при нас на 3 години детето имаше почти 100% симтоматика на дете аутист с изключение че имаше частичен очен контакт. ( за сведение има много аутисти с добър очен контакт в момента, абе въобще диагнозата аутисъм не е това което беше преди 10-15 години ) . в момента детето ми дори не е с диагноза а по скоро в по-специално състояние и е в масово училище. Не че няма проблем- има и винаги ще има- мозъкът му ще работи по начин различен от този на другите .... но сме намерили за сега начина и продължаваме да работим за да можем  да поддържанме темповете на връстниците му.

Като се замисля ако не беше роден тук и сега а преди да кажем 20 години сигурно щеше да е графата аутизъм в някое помощно учлище. Като се замисля колко ли неаутисти са били етикетиране заради незнание на това какво се случва с тях или поне как да им се помогне.Толкова е хубаво че специалистите не спират да работят в тази посока, децата подлежат на терапия и често тя е успешна като им възвръща пълноцеността и радостта на нас родителите.

и още нещо
диагнозата е мнението на специалиста за състоянието на детето в момента. Тя не дава насока не помага при терапия. Тя просто изказва мнение. Много често детето се държи като аутист и съответно в случая прилича на такъв , може да му се постави  такава диагноза но дали наистина е такова и какво ще стане с него след терапия - това никой не може да каже. диагнозата не се равняава на това да ти кажат че детето е глухо или детето няма крак - това е диагноза която не подлежи на подобрение - няма как да чува без апарат няма как да проходи без протеза. Много често тази диагноза аутизъм в по-ранна възраст не се и поставя - предимно за д ане се стряска родителя - но това не значи че детето се държи нормално като то си има аутистичното поведение и съотвено всички основания да има подозрение ч еможе да аутист , но може и да не е.

Тук малко философтване -
мисля че е много важно специалиста да прецени ( но е невъзможно според мен )   конкретен родител  как би реагирал на тази диагноза. Ако като му кажат аутист това го амбицира да покаже че нещата не са такива- чудесно. ако обаче тази диагноза го срине така че той вече не е полезен за детето- ето това е лошо. Но пък ако му кажат- ами не е аутист и той изпадне в блаженно очакване нещата да се случат от само себе си и като датне детето на 6 години вече много влакове са изпуснати - тогава какво.. Не им е лесна работата на специалистите в тази ситуация.

Последна редакция: ср, 07 яну 2015, 00:01 от _re_ge

# 574

и още нещо
диагнозата е мнението на специалиста за състоянието на детето в момента. Тя не дава насока не помага при терапия. Тя просто изказва мнение. Много често детето се държи като аутист и съответно в случая прилича на такъв , може да му се постави  такава диагноза но дали наистина е такова и какво ще стане с него след терапия - това никой не може да каже. диагнозата не се равняава на това да ти кажат че детето е глухо или детето няма крак - това е диагноза която не подлежи на подобрение - няма как да чува без апарат няма как да проходи без протеза. Много често тази диагноза аутизъм в по-ранна възраст не се и поставя - предимно за д ане се стряска родителя - но това не значи че детето се държи нормално като то си има аутистичното поведение и съотвено всички основания да има подозрение ч еможе да аутист , но може и да не е.

Абсолютно съм съгласна с това  Peace и мислех да го напиша по повод на питанията малко по-рано - къде и кой поставил тази или онази диагноза . На всеки му се иска диагнозата да е "по-лека" и нестряскаща, но това нищо не значи всичко зависи от детето и работата с него. Няма две еднакви деца с диагноза аутизъм или пък дисфазия и т.н. , нито пък прогноза за развитието им на база диагнозата.

# 575
  • София
Дисфазия на речта е наименование, взаимствано от американската школа. Дислалия е от руската. И все тая - терапиите са едни и същи. Реге, подкрепям философстването ти...А който го е "страх" от диагнози...да не ги търси. Пак казвам кой знае какви разлики в терапевтирането няма. Имам си и дисфазик и аутист Wink
Аз се замислих за ТЛПто, особено за големия, че пуста концентрация...Ще го ползват и двамата де и ще съм на далавера  hahaha

# 576
И аз напълно съм съгласна с написаното от _re_ge и  mibobo.
Slaveq 7, това със стриването и смесване сме го пробвали, при моето дете не става, усеща привкуса и повръща. И насила не става, пробвали сме, започва се пищене, хапене, нерви. А аз по всякакъв начин искам тя да е спокойна, едва ли ще има ефект от една хр. добавка, ако е съпроведена с много нерви. Но все пак вече започна да приема омегата и се надявам да започне и други такива, явно пораства.

# 577

Аз се замислих за ТЛПто, особено за големия, че пуста концентрация...Ще го ползват и двамата де и ще съм на далавера  hahaha
Доника,ние си взехме ритъм-базиранта терапия "in time".Слуша се 9мин. и после се тактува 5 по схема.Правя го сутрин като го будя за детската .Отнема ми 20тина минути.Освен това със слушалки е доста удобно-навсякъде мога да ги взема като ходим на почивка.Нашия свикна и струва ми се му харесва -слуша и кротува сутрин.

# 578
  • София
Аз взех едни обикновени сега зада свиква малкия Ма няма де да ходи - маската на ХБОТа търпя, че това няма, а той обича да слуша музика

# 579
  • София
Аз взех едни обикновени сега зада свиква малкия Ма няма де да ходи - маската на ХБОТа търпя, че това няма, а той обича да слуша музика

Моят син също слуша TLP. И аз отначало имах колебания, че няма да иска да стои със слушалките, но не никога не е протестирал. За първи път слуша терапията на 4 години. Явно и музиката е подбрана така, че да заинтригува и да не дразни. Пък и тя трябва да се слуша като фон, докато детето прави нещо друго.

# 580
Записах час за обследване и биофийдбек утре.Ще пиша за впечатления ,цени а по насетне и резултати-дай боже да има.

# 581
  • София, Люлин-8
Записах час за обследване и биофийдбек утре.Ще пиша за впечатления ,цени а по насетне и резултати-дай боже да има.
Успех, ще чакам да пишеш, че и мен ме интересува.  Peace

# 582
На моят си за 4 месеца ( от 3 години до 3 години и 4 месеца разкарване в София и варна по специалисти )  му бяха поставени следните различни диагнози - забавяне на експресиваната реч, дисфазия в развитието на речта, алалия, атипичен аутизъм, ранен детски аутизъм. Все от разлчини хора. Доц. Стамболова пък каза - ама този човек не е от спектъра и не е аустист до 6 месеца е проговрил .. но не позна .Така че както виждате - богатство от гледни точки.

Аз самата 5 години по късно вече обективно виждам че тогава синът ме се е държал като аутист, но само специалистите от високо ниво- Стамболова, Божинова, Боянова са казали че не е от спектъра без обаче да ми обещават розови кули- просто констатация. докато на варененско ниво мнението беше че просто нямаме шанс да се приближим до нормата па камо ли да я стигнем.зеленчук общо казано ...

за разлика от повечето пишеши тук при моят син нито една от добавките коитио опитвахме в годините не доведе до явно подобрение. Само Ноотропила (които обаче пипа грубо в мозъка)  и много много много до гърч много работа .

# 583
re_ge , какво означава ; пипа грубо в мозъка ; (Ноотропила)?

# 584
не намерих превод толкова научен и подробен на български затова поствам от руската уикипедиа където текста е повече от информативен.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0% … D1%82%D0%B0%D0%BC

не се знае какво прави, няма доказателство че е ефективен, може да доведе до нервност, нарушаване на съня, хиперактивност, депресия, треовжност и много много много други.

повлиява евентуално болести свързани с интелектуални и ментални затруднения.

много мнение има за и против. при много от децата влошаване то него като общо състояние. при много малко подобрение. Повечето майки не искат да го дават заради именно тези противоречиви мнения, много лекари го изпистват така все едно е сладък бонбон, истината никак не е само черно бяло. Личн смятам че не е хранитална добавка а лекаствено средство. Обаче макар и да е по лекрско предписание само не се смята за лекарство а за добавка.

Лично мнение обаче.

Общи условия

Активация на акаунт