В какво вярвате?

• 17 272
  • 531
  •   1
Отговори
# 180
В еволюцията има подреденост, логика, последователност. Най общо казано има мисъл, разум, съзнателност.

# 181
Еволюцията е постепенен процес, а не магически трик - хоп и ето ти липсващо звено  

Така е, но от маймуната до човека е "една ръка разстояние". На мен лично ми е по интересно от амебата до маймуната. Цялото видово и под видово разнообразие във фауната, ами флората. На всичко отгоре синхрона, в който живее всичко.
Да не мислиш, че не вярвам в еволюцията и теорията на Дарвин, напротив вярвам, макар, че като всяка теория съществува възможността да бъде променена при нови факти.
Вярвам и в Бог, като не считам, че двете неща са в противоречие.

Първо - еволюцията не е теория, а факт, подкрепен от огромно количество доказателства.
Пътят от амебата до маймуната е проследим, както и последователността. Свидетелство са геоложките пластове, запазили в себе си фосили в определена последователност на появата им - няма как примерно да откриеш скелет на заек в камбрий - там можеш да откриеш отпечатъци на мекотели и черупчести, което означава едно - постепенна еволюция на видовете, а не поставянето им в рамките на един ден от някакъв велик създател.
Амебата е еукариот, преди нея има прокариоти, които са същинското начало на живота - от аминокиселини, групирани в протеини. През последните два века знаем, че наличието на кислород е бил отключващият фактор, а не някаква божествена искра. Въпрос на химия е всичко, колкото и на много хора да не им се иска

# 182
В еволюцията има подреденост, логика, последователност. Най общо казано има мисъл, разум, съзнателност.

Нито има подреденост, нито логика. Има естествен подбор. Точно затова има изчезнали видове - при определени промени те не са могли да се адаптират.
На нас сега ни изглежда като подреденост, защото не бихме могли да си представим нещата по друг начин. Но е факт, че всички имаме общи прадеди - хомологичността на скелетите го доказва  Peace

# 183
  • София
Чела съм Библията и признавам, че в Първа книга сътворението е обяснено доста наивно.
То въобще всички религии имат много интересни, но напълно безмислени митове за сътворението на света и хората.

# 184
Целта на тези обяснения не е да даде смислен, правдив отговор на въпроса за Сътворението, а да покаже всесилието, могъществото и първопричината в Бога.  Peace Когато за пръв път прочетох Библията (12-13 години) бях възмутена как може изобщо да се вярва в това. Grinning

# 185
Чела съм Библията и признавам, че в Първа книга сътворението е обяснено доста наивно.
То въобще всички религии имат много интересни, но напълно безмислени митове за сътворението на света и хората.

Нормално, все пак това са приказки край лагерния огън...Нооо към днешна дата продължава да има хора, които вярват, че точно така е станало.
Да не говорим, че старият завет всъщност е една доста кървава история - ако отвориш и погледнеш, ми, той йехова направо реже глави под път и над път, заличава цели народи, защото не са му се поклонили и не само убива мъжете, но последователите му изнасилват жените и децата...

Да не говорим за извратените истории с ангелите-вестоносци - примерно с Лот и дъщерите му и историята със Содом и Гомор, която всички знаем. При Лот отиват двама божий пратеници да му кажат, че ще унищожат Содом и Гомор, защото там живеят много грешни хора, а Лот е праведен и трябва да бяга. Когато въпросните грешници искат да прогонят ангелите, Лот като много предан на своя господ ги скрива в дома си и предлага на останалите да изнасилят дъщерите му Shocked, но да не закачат  ангелите. Речено-сторено, изнасилили ги те и на другия ден Лот ги подбрал и тръгнал да се изнася от града. Приютили се в една пещера, където в последствие пили вино и правили секс, от който по-голямата щерка забременяла  Crazy Чудно, нали?

Да не говорим за извеждането на евреите от Египет - ми, той господ направо ги попиля тези екиптени, то не бяха напасти, че накрая изкла и децата им  Whistling

Композиторите на стария завет са се усетили, че са пресолили манджата и във новия поправят това със сърцераздирателната история за исус христос  Peace Но и там е пълно с нелепици и несъответсвия

Последна редакция: вт, 29 юли 2014, 10:39 от Like_Smoke

# 186
Гледам на Библията, като на литературно произведение, като епос. И мисля, че е прекрасно направена! С всичките символи, нишки, които превеждат от хаос към подреденост. Също така се възхищавам на Енума Елиш. Какво въображение има човекът! За Коранът нямам много спомени, чела съм го пак тогава, около 14 годишна, но само веднъж. Та в този смисъл, Like_Smoke, няма как да се избегнат такива истории, подчинени са на определено внушение, че дори и Бог търпи развитие. Grinning

# 187
  • София
Библията е хаотична, по простата причина, че е събирана от 1000 места и автора.
Освен това самот Хрситиянство е опит да се създаде монотеистична религия, но да се вложат митовете, архетипите и обичаите на всички други религии с много богове преди това.
То и сега става пълна комедия, ако попиташ нещо и се опитат да ти обяснят за Светата Троица, Богородица и т.н.
Даже ако ги попиташ в прав текст "Ама Исус син на Йехова ли е?". Ама не точно, той бил син на Отеца, ама той нямал име, не бил точно Йехова, ама всъщност ...

# 188

Първо - еволюцията не е теория, а факт, подкрепен от огромно количество доказателства.

Еволюцията е факт, на чиято база има теории как е осъществен. Една такава е на Дарвин, която търпи развитие.

Естествения подбор, не е произволно хаотично явление. Зависи от други фактори. Оцеляват най приспособимите, а не най умните, най силните ........

Темата не е да доказвам защо вярвам, а в какво вярвам.

# 189
То и сега става пълна комедия, ако попиташ нещо и се опитат да ти обяснят за Светата Троица, Богородица и т.н.
Не съм съгласна тук. Има си много точно обяснение за Светата Троица и трите проявления на едната същност. Друг е въпросът дали човекът, на когото се обяснява може да го възприеме и как му се обяснява.  Peace

# 190
Да, християнството се води, че е монотеистична религия, обаче като се замислиш за всички онези архангели, ангели и после за всички светии - ми, то става страшна върволица. Сигурно "горе", където и да е това, е страшна блъсканица - само помислете колко светии имат различните разклонения на християнството и всеки е спец по определени дейности - кой оправя главоболие, кой други болежки...Добавете и въпросната непорочно заченала Дева Мария, пък и Исус...става доста сложно май  Wink

Нещо друго, което винаги съм си мислела - ако има някой, който определя съдбата ти, следи те през цялото време, иска да знаеш, какво си мислиш и какво правиш, наказва те, ако нещо кривнеш, държи да го обичаш и да правиш жертви в негово име....сигурна съм, че всеки жив човек би издействал ограничителна заповед срещу такъв терор, а въпросният би бил окачествен като маниак и психопат най-малкото. А бог май точно така процедира с горките хора

# 191

Еволюцията е факт, на чиято база има теории как е осъществен. Една такава е на Дарвин, която търпи развитие.

Естествения подбор, не е произволно хаотично явление. Зависи от други фактори. Оцеляват най приспособимите, а не най умните, най силните ........

Темата не е да доказвам защо вярвам, а в какво вярвам.

Поздравления за проникновението  Peace Това е така за адаптивните, но интелектът не е за подценяване

# 192
  • София
Да, просто трябва да вярваш на всички приказки като малко дете.
Почнеш ли да задаваш въпроси става доста объркано и интересно.

Дева Мария е много, много силна фигура в Католическата църква. Реално погледнато, е една Богиня.

# 193
  • в рока
Дева Мария и Свтците са посредници така да се каже между хората и Бога. Не богове.

# 194
Авторката питаше за вяра в духове, извънземни, силата на мисълта, суеверия, в това число разбирам да влиза и вярата в бог, а вие го вкарахте в съвсем тясното русло на религиозните спорове - Библията срещу Дарвин. Този спор е нещо като онзи за кокошката и яйцето, никой не излиза победител.Confused

Общи условия

Активация на акаунт