СЕДМОКЛАСНИЦИ - класации, заявления, записвания - седмична (27.06-03.07)

• 42 136
  • 679
  •   1
Отговори
# 435
  • София
това за конкретните интереси е относителна работа, особено ако става въпрос не за хобита, а за избор на професия или училище. Едно е да свириш на китара, друго е да се виждаш като професионален музикант и да отиваш в музикалното. На китара можеш да си свириш цял живот, а в дванайсти клас да учиш медицина или икономика, или пък да работиш като готвач. Повечето деца се развиват относително равномерно, без кой знае какви интереси,  но справящи се доста добре в училище и социално. Не е и задължително да ходи по чуждите акъли.  Ако едно дете го питаш какъв език иска да учи, и то ти каже, че му е все едно, то какво, няма определен интерес ли? Напротив, дори бих казала, че се чувства напълно способно да научи който и да е език.
Казвала съм го и друг път - при положение, че в пубертета повечето деца са абсолютно неориентирани, е по-добре да се учат 80 процента задължителни общообразователни предмети, а останналите да са избираеми. Така ще се гарантира един базов минимум знания по фундаменталните и някои приложни науки, пък нататък накъдето реши да хваща пътя!

# 436
  • София
Съгласна съм с Биборана и Андариел. Това,че детето ми рисува добре, увлича се по работата с бои върху рзлични материали, не прави интереса траен и даващ ми сигнали за ориентацията му за в бъдеще. От години ходи на рисуване и приложни ( вече 9), харесва му,  спорИ му работата,  но  когато опря ножът в кокала и когато попита учителката дали ще се готви по съответните форматиза училища с тази насока, отговорът беше твърдо не. Демек, ако го бутам към рисуването, само бих сгрешила. Другото пее от детската градина, не е пропускало репетиция, освен когато е болно, следи с интерес всякакви формати за пеене у нас и в чужбина,  коментира, изразява предпочитанията си за даден участник на база изпълненото, тананика буквално навсякъде. Това трябва ли да го разбирам като отявлен интерес и изгледи да стане певица? Твърдо не. Никога и по никакъв повод не е ставало дума за паралелка с музикално профилиране. Едно е хобито, друго е интересът. Второто много деца на 14 години  наистина го нямат. Моите също.  И точно заради това съм фен на това,  такива деца да учат в обообразователни училища, без особено профилиране.  Те ще се осъзнаят към 10 клас, ще избистрят вече интересите си и сами ще се насочат натам,  на където ги дърпа меракът. А същевременно научаването на един език ще им е бонус. Именно от такива училища  излизат  и лекари, и инженери, и юристи,  и учители, и всякакви... От музикалното или спортното колко хора са направили  остър завой след 12 клас  и са успели с друго ? Далеч по-малко, да не кажем единици...

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 19:44 от пенсионирана русалка

# 437
  • България, София
ами като няма СМГ с френски
Хващам се за това, че ни е болка. Миналата година директорът им беше казал, че за тях (7 клас) няма време, ама от тази година ще се опита да направи една френска и една испанска паралелка. Тази година няма, а и не се чува нищо по въпроса. Има достатъчно кандидати училището и с 5 английски паралелки. Сигурно не намират причина да се занимават с въвеждането на други езици. За мен това е голям минус.

# 438
  • София
Хора, давайте съвет Praynig

Една приятелка ме попита в съобщение какъв е срокът за записване, ако сме доволни от първото класиране. Казах ѝ че е бил до днес, но се чудя ако не са подали молба за второ какво могат да направят... ужас!

Не всички са толкова активни като нас тук в кандидатските неволи на децата newsm12
Те не са марди, много симпатично семейство са, но може просто да са изпуснали.
Как да помогнем, дайте съвет...

# 439
  • Пловдив
Sash, сроковете са за спазване. То все едно да излети самолетът, а пък ти да питаш какво да се направи, че закъснелият пътник да се качи. Ами нищо не може да се направи.

# 440
  • София
Нищо. Да са следили сроковете.

# 441
Малко късно видях темата. За първи път бях майка на седмокласник и се ужасявам при мисълта че ще ми се наложи да мина през тази гадост още два пъти. Доста полезна информация, за съжаление след свършен факт при нас.
Добре, че се приключи.

Изминалата учебна година, започна с мерак да продължи да учи в Испанската гимназия, и за друго училище не можеше и дума да става. Малко преди т.н. матури, сподели че след трите паралелки в Испанската, ще посочи всички паралелки на Френската гимназия. След изпитите и преди излизането на резултатите, реши че ще наследи семейния бизнес и ще тръгне по пътя на родителите си. И така, след като бала стана ясен, стана ясна и реалността. Ще бъде като мама и тати.
Подредихме желанията Испанска, Френска и НФСГ. И първо класиране покри напълно очакванията ни - НФСГ. Записа се. Надеждата ни е,  след това да продължи в чужбина и да не се връща.
Успех на всички!

# 442
  • Балчик
Освободило е едно място. Ще ме прощавате, ама може ли да си толкова безотговорен, че да не знаеш крайния срок? ooooh!

# 443
ами като няма СМГ с френски
Хващам се за това, че ни е болка. Миналата година директорът им беше казал, че за тях (7 клас) няма време, ама от тази година ще се опита да направи една френска и една испанска паралелка. Тази година няма, а и не се чува нищо по въпроса. Има достатъчно кандидати училището и с 5 английски паралелки. Сигурно не намират причина да се занимават с въвеждането на други езици. За мен това е голям минус.

Vimares,
това ми е болното място - СМГ С ФрЕНСКИ. Обаче разбирам защо не го правят. Първо да намериш добри учители по език (а и по другите предмети) не е лесна работа  - твърде малко са. Освен това у нас френският е "оставен в ъгъла" - аз го определям като пепеляшка на езиците. Дори и да намерят 2-ма добри учители по френски (май толкова трябват за добро ниво за 1 паралелка), си мисля, че балът а СМГ с ФЕ би бил по-нисък.
Понеже съм непоправим оптимист, ще търся решение за "СМГ на частно" - допълнителни курсове по математика някъде при добър учител и по добра програма. Знам, че е мисия (почти) невъзможна, но какво ми пречи да мечтая.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 00:17 от biborana

# 444
Ние днес се записахме-хвала на небесата,кошмарът свърши. newsm20 Twisted Evil
134СОУ,ИТ,английски и иврит.
Сигурно няма повече да влизам,та пожелавам успех на второто класиране и само положителни емоции на продължаващите борбата:)  bouquet

# 445
по повод интересите на децата, да споделя на моя наследник - относително устойчиво иска да бъде три неща - мениджър на футболен отбор (умира да купува играчи, реди отбори и върти разни схеми с препродажби), нотариус! и в краен случай - корпоративна акула, каквото и да означава това (идеалният вариант е да е и трите едновременно) Laughing и накрая какво - средно общообразование с немски.... освен в Бундеслигата да се класира някога.... другите му избори са прекалено невъзможни за родители-средна ръка хора  Mr. Green

# 446
  • София
Вижте, аз съм от хората, които най-много следят и знаят кога какво трябва да се направи. И също така съм за спазването на правилата.

Но също така приемам, че има и други хора. Написах тази молба за съвет не за да събирам упреци, тях мога и аз самата да ги напиша. За хора, които не познавам, мога да напиша какво ли не. Но тези точно заслужават да им се даде ценен съвет и моля, ако наистина нямате идея, недейте да пишете. Аз мисля също като вас. Помолих за съвет без дори майката да е молила мен, ей така, самоинициатива проявих.

Дали пък да не почна да съжалявам, че споделих тук с вас... newsm78

# 447
  • София
Никой не те упреква. На практика нищо не могат да направят.

# 448
  • Пловдив
Sash, теб никой за нищо не упреква.  Peace
От друга страна всяка година има родители като твоята позната, които не знаят за какво става въпрос, защото не са проявили грам интерес към това, което се случва с детето им. Да не говорим, че тази година по всички медии съвсем ясно се споменаха сроковете за записване и че класираните по първо желание задължително се записват, иначе си губят местата.
Ако поискат съвет - ами да внимават да не изпуснат и срока за подаване на заявление за трето класиране и да се молят детето им да има късмет. Има и четвърто класиране в крайна сметка ... При всички положения страда детето.

И добре, че сподели тук, та майките на бъдещите седмокласници, които четат темата, да знаят какво може да се случи, ако изпуснеш срока.

# 449
Sash, мисля, че родителите могат да говорят с директора на желаното училище. Ако не се лъжа, в предишна година имаше подобен случай и детето беше записано като надпланов прием на четвърто класиране. Нищо не губят. Парашутисти има във всяко желано училище. Защо да няма шанс и в извънредни ситуации?! Ако аргументите са достатъчно основателни, не мисля, че е невъзможен вариант. В крайна сметка, отсреща седи жив човек... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт