ЮНЧЕТА засмени, добре дошли в РОДЕНИ! - 1

• 30 784
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Момичета, вие колко време се михте със смрадлика / пръскахте с Цикатридина и прочие? Какво мислите за интимните гелове като Лактацид?
Дали прекалено честото миене вече не е в повече, защото нарушава пх баланса? Аз затова взех да чета тук-там по въпроса и си купих Лактацид, надявам се, че е ок да се ползва след епизиотомия? То не че не мина вече месец, но досега се миех с детски сапун и не мисля, че ми се отразява достатъчно добре - усещам дискомфорт, понякога сърбеж и т.н.

# 331
Елхичка Честито   bouquet
Мама на вики и всички други мами с трудни преживявания покрай раждането Hug дано всичко лошо е останало зад гърба ви и от тук насетне се радвате само на хубави моменти заедно с бебоците си Peace
Към майките, които са само на кърмене: как давате капки за колики? Изцеждате ли се?

Въпрос към ЛЛЛ
Искам да питам кога мога да спра със стимулиращото изцеждане след всяко кърмене? От това което пишете разбрах, че количеството което изцеждаме с помпата би могло да бъде по-малко от това което изсуква бебето, и че не е показателно за реалното количество кърма.
И как да разбера, че гърдата на която суче малкия е вече "изпразнена", за да го преместя на другата? На всяко хранене му давам и от двете да суче за по около 10-15мин от всяка. След като приключи със сукането, изцеждам около 20-30мл, а по някога и нищо. В момента дохранвам с около 20-30-40мл на всяко хранене от 12.00 нататък, защото на последното пробно кърмене в 12.00 наобяд беше изсукал 90мл за 30мин., а и за да давам капки за коликите. Вече сме на месец. Малкия се храни на около 3 часа, но напоследък заради колики или др виси на гърдата през около 30мин и така сливаме две хранения. През нощта рядко иска да суче, само ако е сукал за последно към 22.00ч. А през нощта се изцеждам веднъж и количеството е различно около 100-140мл.
Благодаря предварително!

# 332
Леле, Гаги,и вие сте минали през голяма драма..  Sad . От кюретажа не се бой, дори и да се наложи, не е страшно, нали и аз минах през това. Между другото не се знае със сигурност дали това е плацента, докатп не се потвърди от микробиология. На мен ми изпадна едно голямо парче нещо си в болницата още, не приличаше на обикновен съсирек, имаше нещо като жилки, казаха че било плацента, изтече кръв на струйка, гледаха мена ехограф и видяха още неща в мен. Решиха - кюретаж (бебето взеха в общата стая - по повод на предишен коментар). Мина бързо, за няколко часа със съвземането от упойката, вечерта си взех бебка обратно примен,щях да се чръсна от кърма.
Биха ми после ен на брой инжекции с химически масаж, защото на ехографа се видя ощенякакво петно...И хапче някакво ми даде док, но нищо повече не падна. Оставиха ме още няколко дни в болницата на антибиотик и въпросните инжекции. Накрая дойде микробиологията - нито изпадналото от мен,нито махнатото при абразиото съдържаха плацента... И се изстрелях от болницата, след общо 16 дневен престой с всички останали неща...

Фрактура на ключицата? Леле, беше казала само за хематома. Какво направиха за фрактурата?

Моето първо раждане беше много болезнено, та знам за какво говориш, но при теб е било още по-тежко и дълго... Sad

# 333
  • В чуден свят с четири Слънца
И аз не виждам лентичките.

Да ви попитам, има ли други бебета с кърмаческа жълтеница. Давид е много жълт, даже оранжев, особено след кърмене. Преди кърмене телцето му е бяло, само по склерите е жълт, но след накърмване целият пожълтява. Педиатърката каза, че това било от майчиния билирубин и при този вид жълтеница фототерапията няма особен ефект. Билирубина в кръвта му е 291, а по кожата 238 (измериха го с някакъв уред като писалка, който светва върху кожата).  В болницата, където му взеха кръв, искаха да го пекат три дни, но аз не разреших, понеже знам и от майки на деца с кърмаческа жълтеница, че не помага този вид терапия за нашата жълтеница. Опитаха се да ме наплашат, че с такива високи стойности на билирубина може да се увреди мозъкът му... Четох много, в нета пише, че билирубинът от майчината кърма не бил опасен, даже някъде пишеше, че бил и полезен за мозъка newsm78...но аз въпреки всичко, все се притеснявам, като си видя оражевото бебче.
Баткото също беше жълто да четвъртия месец, ама тогава никой не се беше опитвал да ме стряска, че продължителната жълтеница е опасна. Сега баткото не само, че няма повреди по мозъка, ами е първенец по математически състезания...Ама вече са ми пуснали мухата в главата и си ме е страх.... Та ако някой има повече информация, как да мине по-бързо пустата жълтеница, моля да сподели. Ние се кърмим на поискване, по 12 до 20 пъти в денонощието, наддава чудесно, даже вече е направил тройна гуша  hahaha Ака поне по 4-6 пъти, но билирубина не се изчиства.
Ето го с жълтите очички: http://prikachi.com/images/423/7451423a.jpg

А ето ни на питата вчера: http://prikachi.com/images/408/7451408X.jpg Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 юли 2014, 22:00 от mama_galka

# 334
Amilia аз се мия с Лактацид,но заради продължителните лохи също изпитам дискомфорт и сърбеж.Във вторник съм при док и ще видя дали не може нещо да слагам да не взема да гъбясам  Rolling Eyes

Не замразявам кърма ,всъшност изобщо не цедя...Маги не може да пие от шише и не иска да се научи  Laughing Настроила съм се,че поне в следващите 6-8 месеца ще сме скачени съдове и не ме притеснява  Heart Eyes

Днес беше погачата и съм доволна!Бяхме на дворно парти и всички по-големи деца се забавлявах,аз видях близките си и ми беше мн. приятно.Само като почнаха на ММ родата да си премятат Маги малко откачих,моите знаят,че не ми понася и не се опитаха.В резултат Маги повърна 2 пъти и аз си я взех  Crossing Arms
Ето малко снимки :

Скрит текст:

# 335
И аз не виждам лентичките.

Да ви попитам, има ли други бебета с кърмаческа жълтеница. Давид е много жълт, даже оранжев, особено след кърмене. Преди кърмене телцето му е бяло, само по склерите е жълт, но след накърмване целият пожълтява. Педиатърката каза, че това било от майчиния билирубин и при този вид жълтеница фототерапията няма особен ефект. Билирубина в кръвта му е 291, а по кожата 238 (измериха го с някакъв уред като писалка, който светва върху кожата).  В болницата, където му взеха кръв, искаха да го пекат три дни, но аз не разреших, понеже знам и от майки на деца с кърмаческа жълтеница, че не помага този вид терапия за нашата жълтеница. Опитаха се да ме наплашат, че с такива високи стойности на билирубина може да се увреди мозъкът му... Четох много, в нета пише, че билирубинът от майчината кърма не бил опасен, даже някъде пишеше, че бил и полезен за мозъка newsm78...но аз въпреки всичко, все се притеснявам, като си видя оражевото бебче.
Баткото също беше жълто да четвъртия месец, ама тогава никой не се беше опитвал да ме стряска, че продължителната жълтеница е опасна. Сега баткото не само, че няма повреди по мозъка, ами е първенец по математически състезания...
Та ако някой има повече информация, как да мине по-бързо пустата жълтеница, моля да сподели. Ние се кърмим на поискване, по 12 до 20 пъти в денонощието, наддава чудесно, даже вече е направил тройна гуша  hahaha Ака поне по 4-6 пъти, но билирубина не се изчиства.
Ето го с жълтите очички: http://prikachi.com/images/423/7451423a.jpg

А ето ни на питата вчера: http://prikachi.com/images/408/7451408X.jpg Simple Smile

може да му даваш глюкоза 5 процентна,за да се чисти от жълтеницата,вместо водичка.Едно време това даваха и в болницата.Също така знам,че когато стойностите са толкова завишени препоръчват кърмата да се изварява на водна баня.Не е полезно за детето наистина.Също така трябва да се забави ваксината за хепатит на първия месец,поради опасност от влошаване на жълтеницата.Като цяло най0добре да се консултираш с педиатър по въпроса и на базата на изследванията да се вземе решение.дано да съм била полезна

# 336
  • София
Въпрос към ЛЛЛ
Искам да питам кога мога да спра със стимулиращото изцеждане след всяко кърмене? От това което пишете разбрах, че количеството което изцеждаме с помпата би могло да бъде по-малко от това което изсуква бебето, и че не е показателно за реалното количество кърма.
И как да разбера, че гърдата на която суче малкия е вече "изпразнена", за да го преместя на другата? На всяко хранене му давам и от двете да суче за по около 10-15мин от всяка. След като приключи със сукането, изцеждам около 20-30мл, а по някога и нищо. В момента дохранвам с около 20-30-40мл на всяко хранене от 12.00 нататък, защото на последното пробно кърмене в 12.00 наобяд беше изсукал 90мл за 30мин., а и за да давам капки за коликите. Вече сме на месец. Малкия се храни на около 3 часа, но напоследък заради колики или др виси на гърдата през около 30мин и така сливаме две хранения. През нощта рядко иска да суче, само ако е сукал за последно към 22.00ч. А през нощта се изцеждам веднъж и количеството е различно около 100-140мл.
Благодаря предварително!

Здравей, musleto!
 До колкото разбирам ти храниш смесено бебето като кърмиш и при храненията след 12 часа му даваш добавка. Добавката от изцедена кърма ли е или АМ? Добавката бебето с шише ли я приема?
 Казваш, че предлагаш добавката, защото при пробно кърмене бебето е изсукало количество, което намираш за недостатъчно. Пробното кърмене обаче не може да бъде ориентир как се храни бебето по принцип. Бебетата се хранят с различни количества на хранене и ако веднъж изсукват малко количество, на друго хранене могат да поемат двойно. Това, колко мляко ще изсучат, зависи от глада, от жаждата, от апетита, от настроението им, от настроението на майката, от обстановката и още безброй фактори. Пробното кърмене обикновено се провежда в лекарски кабинет, а не в обичайната среда за бебето, а то може да реагира на такива промени. Ти също си под напрежение дали кантара ще покаже добри числа, сякаш си на изпит, а това се отразява на спускането на млякото. Пробното кърмене показва единствено, че в онзи момент бебето е решило или успяло да изсуче толкова мляко.

Ти как усещаш бебето си след сукане? Изглежда ли доволно и спокойно или се държи притеснително? Нощем колко часа пауза се получава без кърмене? Бебето приема ли вода/чай/глюкоза? Ползва ли залъгалка?

С изцеждане след кърмене целиш да поддържаш по-големи количества кърма, като обаче бебето все още не се е върнало изцяло към кърма, така че нужда от стимулация има. Има обаче и други варианти, които да заменят цеденето. Това са по-честото и по-ефективното изсукване на гърдите. Ако бебето прави дългата нощна пауза, като суче биберон или като пие други течности, би могла да ги премахнеш и да предложиш гърда, когато започне да се разсънва. Също полезно за кърменето ще е през цялото денонощие да не се ползва залъгалка и да не се предлагат големи количества други течности. А за по-ефективно изсукване на гърдите можеш да помогнеш с компресия. Дали успя да опиташ компресията и намираш ли да има ефект?
 А как да разбереш кога да смениш гърдите - когато бебето самО пусне първата гърда или когато видиш, че задремва на нея и не гълта мляко, а само вяло си посуква ( и компресята вече не му помага да започне да гълта мляко).
 Когато бебето е приключило и с втората гърда, но е все още неспокойно, можеш да предложиш отново първата. Така със смяна на гърдите по няколко пъти може по-добре да ги изсуче и двете. Ако успее да се задоволи само с кърмене, дори да не е достатъчно за да издържи 2-3 часа, може да няма нужда от добавка, а да се остави да си спи (или будува) докато отново покаже, че е гладно. Така ще се получи и по-често кърмене за стимулация.

Когато си направила каквото си сметнала за подходящо, за да суче по-начесто и по-ефективно бебето, ако въпреки всичко прецениш, че има нужда от добавка, би могла да я предложиш с различни от шишето системи. Например с чашка( бебетата умеят да "лочат" от подходящи чашки с подходяща техника на хранене), спринцовка или система за дохранване на гърда. Последната е може би най-добрия вариант, защото се комбинира със сукане, а сукането е стимулация. Представлява тънка мека тръбичка (сонда за хранене на бебе), която се потопява в мляко от единия край, а другия се прикрепва за гърдата и бебето суче от гърдата, докато млякото идва през тръбичката. Ако искаш да опиташ някой от вариантите, ще дам по-подробна информация как може да се получи.

Очаквам отговорите ти и мнението ти по предложенията, за да можем да помислим за вариант, който ще ти пасне най-добре.

Последна редакция: пн, 07 юли 2014, 01:48 от skrech

# 337
Относно замразяването на кърма: аз замразявам в стерилни контейнери за урина (има ги във всяка апрека) и торбички за кърма Лансинох. Трайността и е според различните източници 3 или 6 месеца. Аз лично смятам да я дават роднини, ако ми се наложи да отсъствам или пък вместо АМ при приготвяне на пюрета и каши, когато започнем захранването.

# 338
Здравейте момичета,
Да се включа и аз по темата- замразявам в торбички лансинох.
А за следродилната депресия, мен по скоро няколко пъти ме изби на агресия спрямо околните ( свекити и разни др роднин) и любов към мм . При мен раждането мина доста бързо. На 23 ти имах контракции и си казах- днес ще се ходи на болницата. Мм имаше рожден ден и излезнахме с няколко приятели за малко. Тъкмо си бяхме легнали и ме почнаха контракциите. Погледнах часа 00:00 Simple Smile, а имахме уговорка с бебо да не е на датата на баща си, че да имало два повода за празнуване. Както и да е. Приеха ме в болницата в 00:50 със седем см разкритие - и естествено нямаше време за клизма.  А аз си бях погапнала доволно. Твърда кушета, подлога и ужасно болезнени контракции ( а аз търпя на болка)- 3 в 1 / неочаквано ужасна комбинация. След час и половина на датата на термина се роди малкото ни съкровище. При мен - епизотомия и доп. Шевове. В болницата бях сама. Мм идваше веднъж на ден и трябваше да се оправям сама със ставането, раздеижването. В болницата бяхме 3 дни и после у дома Simple Smile
Някой може ли да ми каже къде са лентичките. Опитвам се да ги открия, за да се актуализираме, но уви тази нова версия на сайта ме дразни.

Последна редакция: пн, 07 юли 2014, 07:52 от primavera11

# 339
Gaggi, тоя Майчин дом затова съм го анатемосала аз, много съжалявам!
Абе мами, хайде някоя да се похвали, че е родила без да са й правили епизотомия!? Аз само в темата на Токуда прочетох за едно много бойно мамче, което е родило и после е станало, както се казва. Без шевове (а като не са я резнали, не е имало нужда), без нищо. По дяволите, само си мечтая за такова изживяване....Защо в България все така процедират, невероятно бясна съм. Знам, че е минало вече, но не може да продължават така нещата - легнала по гръб на твърдо, епизотомия, липсва на инфо кой какво прави с детето..ще излизам с отворено писмо до МЗ, но ми е ясна файдата още от сега.
Да сме живи и здрави, пък другото ще забравим - така се процедира у нас изглежда, аз го пожелавам искрено на всички ви! Просто ми се иска повече позитивни спомении покрай ражданията, това е! Simple Smile

# 340
аз родих нормалто без нито един шев раждането беше трудно по скоро контракциъте защото нямах разкритие а доста силни контракций но раждането беше мечта

# 341
Добро утро мами,  Simple Smile

Относно замразяването на кърма аз в началото бях тръгнала към свръх лактация и не смеех да се доисцеждам, защото и без друго преливах още в болницата. Но сега вече като се нормализираха нещата, ще започна да замразявам малко от малко поне, че като се наложи да ме няма да има малчо какво да папа.
За родилната депресия още в началото ме избиваше само на много силна любов и към малкото и към мъжа ми.  Mr. Green Случваше се доста често да съм я гушнала и да си я гледам и да се разплача ей така от нищото, просто като че ли цялото щастие трябваше да избие нанякъде. Но ние сме навън още от момента,  в който усетих, че мога да ходя повечко време, мъжа ми страшно много ми помагаше, майка ми също, най-добртите ми приятелки също така че то няма как да изпадна в депресия с толкова полужителни хора и събития около мене.  Hug
А пък за раждането си имам само добри спомени.
На 13-ти през ноща ми се появиха някакви контракции през 10 мин. за около 2 ч., но бяха безболезнени и затихнаха и аз реших, че е фалшива тревога и си заспах без да будя ММ. На сутринта обаче реших да отида до МД за тонове и за преглед, защото нещо не я усещах дребосъчка. Така се обадих на ММ да мъ кажа, че само на преглед ще ходя и да не се притеснява, той обаче не ме разбрал и като се шашнал, че раждам и той не си е в нас и край  Mr. Green. Вдигнал братовчед ми под тревога (а той живее срещу нас), който също е на работа, да дойде да ме вземе, защото бил по наблизо и да се срещнеме някъде по пътя и само да се прекача в наща кола  hahaha И така и стана, а ММ настоя да си взема багажа за всеки случей, че не се знаело и по-добре, че го послушах. Отидохме ние в МД уж само на преглед само, че докторицата дето ме прегледа ми каза, че имам 3 см. разкритие и по-добре да ме приеме през патологията, защото според нея до вчерта вече ще има родова дейност и се оказа права. На въпроса ми, защо през патологията ми обясни, че ако тръгна през приемното от там ще ме върнат с тея 3 см., а няма смисъл само да се разхождаме до болницата през 5-6 часа. Та така полежах си на 5-тия етаж от 12 на обяд до към 1 вечерта, когато ми започнаха болезнени контракции през 6-7 мин. и от там айде пак на магарето за преглед оказа се, че вече имам 5 см. и съответно клизма, душ, багашчето и от 5-тия на 3-тия етаж. Там на 6 см. ми спукаха водите и се започна същинския екшън с големите контракции. Сложиха ми окситоцин една банка и на 8 см ме тушираха на 10 см вече започна същинската част. Като започнаха напъните се оказа, че не са ми направили клизмата като хората, та се наложи да отида до тоалетната, което беше малко кофти преживяване, но станах някакси и отидох. Така след няколко напъна докии реши, че трябва да и помогне на малката и двама доста солидни лекари ми скочиха на корема, защото тя не беше застанала правилно и се мъчеше милото. Наложи се епизиотомия, но съм благодарна, за което защото това ми спести доста шевове (реално имах 2 вътрешни и 4-5 външни). Така от 1 ч. в 5:15 изплака малкото ни шастие.
След това 2 часа в родилната зала и айде към следродилна. Там си беше жив купон и през 3-те дни.  Mr. Green Е да не можех да си сядам на дупето и ме болеше усобенно първите 5 дни, но не беше болка за умиране, а сега вече всичко е забравено. Хиляди благодарности на Д-р Гърчев и екипа му изключително адекватно действаха и спрямо мен и спрямо бебчето ми.

П.С. Извинявам се за дългия пост и се надявам да не е станал много разбъркан. Хубав ден от мен за сега, ние ще се възмолзваме малко от сутринта за разходка.   bouquet

# 342
Добро утро и от мен .. Първо честито на мама елхичка да й е жива и здрава рожбичката   bouquet
Прочетох какво сте писали до сега и направо изтръпнах от ужас.. Аз донякъде се радвам че съм с предизвикване на раждането макар и повечето да пишеха че не искат да им се налага..аз съм ви разказвала как мина при мен болките бяха около 2-3 часа след което родих не мога и да си помисля да изтърпя тези болки цял ден  Shocked благодарна съм на моята АГ Костадинова която ме изчисти след кюретажа и изроди малката вики за възтановяването след това бях що годе добре леглата в болницата бяха високи и слизането и качването бяха всеки път изпитание молех се само да си ида по бързо щот там се депресирах още повече затворена.. Слава на бога и това мина. Да се похваля вчера бяхме с милото и приятели на море в гърция малката беше при бабите. Ей какво злато са тея хора да те отменят за да откраднеш минутки и часове за отпускане..днес сме на преглед на малката ще й бият имунизация ще видим и дали наддава добре.  Peace стискайте палчета
Явно всяка от нас е имала депресия след това..което ми се струва нормално тъй като организма от режим "бременна" включва на "нормален" и "майка"  Blush дай боже от тук нататък всичко да е нормално..

# 343
sky_high__
При мен беше без епизиотомия. Това не ми спести шевовете де (около 10тина).
Още не съм ходила на контролен преглед, да знам всичко наред ли е, но имам хубави спомени от раждането в Надежда.
Продължи около 14 - 15 часа. Имаше родилна зала, в която останахме само аз и мъжа ми. Акушерките бяха едни мили млади момичета. Оставиха ме да се клеча както си поискам (в крайна сметка се изморих и си родих легнала по гръб, но беше мой избор)
Съобразиха се с много неща. Отказах оксиотцина, отказах ранното пукане на мехура (спукахме го на 9 см, че бебата не беше прилепнала добре и имаше малко риск). Питаха ме дали искам да спре пъпната връв да пулсира преди да я срежат. Поисках си венозна упойка за шиенето и за мое щастие нямам спомени за тази част. После веднага ми я дадоха да засуче. Таткото беше с нас.
Като минус мога да кажа, че се наложи първата вечер да съм на друг етаж, отделно от бебе, че родилния беше препълнен. Но първите часове и без друго бях съвсем изтощена. Когато се събудих в 4 сутринта обаче никой не ме спря да сляза да си я кърмя.
Да, единствения недостатък беше препълненото отделение.

Да питам има ли други бебоци като нас дето не искат нито в количка, нито в раничка да ходят на разходка. Издържаме половин час и после е един рев, а така ми се иска да прекарваме повече време навън. Thinking

# 344
Днес правим месец!  Flutter
Големите проблеми са зад гърба ни, надявам се  Peace

Аз пак да подновя питането си. Докога се михте със смрадлика/пръскахте с Цикатридина и прочие?

Аз понечих да спра със смрадликата и ми е супер некомфортно и започна да ме мъчи сърбеж нощем. Пак си купих смрадлика, само след нея се чувствам малко по-добре.

Чудя се дали утре да ходя на преглед или след седмица.

Общи условия

Активация на акаунт