ЮНЧЕТА засмени, добре дошли в РОДЕНИ! - 1

• 30 772
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
За денонощния режим на бебо: нямаме установен такъв. Има дни, в които суче на 2-3 часа, в други прави паузи по 4-5 часа. За сега (дано остане така) нощем хапва и веднага заспива, а през деня понякога спи между храненията, а понякога не.

За прането: ползвам течен Персил сенситив, но всички петна преди това късна с Вениш. Доволна съм. За повивалника ползвам еднократни подложки размер 60х60см, купени от Кауфланд - препоръчвам ги.

За коликите: ползвам Био Гайа и Еспумизан, помагат, минаваме само с мрънкане и сумтене, не ни запичат. Имахме само 2 критични дни, но май аз съм си виновна - доста прекалих плодовете и малкият се скъса от рев. Сега за експеримента не ям плодове и бебчо е спокоен. Все пак съм решила да пробвам да хапвам по 1-2 плода на ден, пък да видим какъв ще е резултата.

Днес бях на контролен преглед при гинеколожката ми - възстановявам се добре, имам и "зелена" светлина да тренирам newsm68 . Така че след като направим сбирката за 40-те дни на Ники започвам със спорта, планирала съм и тогава да посетя някоя и друга разкрасителна процедура  newsm44

# 391
Като говорите за разредено ако от капки против колики, какво имате в предвид... то акото на бебка си е доста течно.... още по - течно ли става? Аз за сега държа фронта и нищо не съм давала за колики, освен два пъти чай от копър. Но тя и няма нещо сериозни проблеми. Или аз просто съм търпелива   newsm78
 v.r.i.  аз много от рано изведох бебка по препоръка на педиатърката и доста леко я обличам. А сега в тия жеги я държа по най - тънки дрешки - роклички, съвсем тънки и има едно тънко гащеризонче - на голо го слагам. Крачетата са голи. Разбира се дрешки нося за всеки случай, но май няма да има повод да ги ползвам   Simple Smile
Gaggi  всичко наакано пера на 90
Днеска една приятелка, която роди в Холандия, ми каза, че тамошните  лекари казали, че бебето  като дърпа зърното докато суче, по този начин стимулира производството на повече мляко. Моята го прави отскоро и предполагам, че иска вече по - голямо количество.
За режима - на поискване е и интервала е различен - 1,2,3,4, че по нощите и 5 чса прави, но не винаги.
Аз доста се скапвам. Малката през деня не иска да седи в къщи - рев и това е. На вън и е добре, но се случва по някога да има рев - криза. Като се прибереме обаче - към 6 - 7 и докато се опрвим, изкъпем нахраним и успокоим и става 12   Shocked   Tired  Аз наистина не мога до  00 да стигна. Как успявате вие?

# 392
v.r.i. На контролен към Дева Мария ходихме на 15-тия ден и после на 30-тия

# 393
Под "разредено ако" имаме предвид, че ака на по-големи интервали от време, а не по-рядко като консистенция  Peace И нашият се запича от чая с/у колики.
Време да сърфирам из нета бол - докато кърмя с това се занимавам.

# 394
  • София
skrech Благодаря първо за подробното разяснение! Ето и отговорите на въпросите ти:
Скрит текст:
Добавката от изцедена кърма ли е или АМ?
Добавката е от изцедена кърма и я приема от шише.
Ти как усещаш бебето си след сукане? Изглежда ли доволно и спокойно или се държи притеснително? Нощем колко часа пауза се получава без кърмене? Бебето приема ли вода/чай/глюкоза? Ползва ли залъгалка?
След около 20-30мин сукане си заспива като пич на гърдата и изглежда доволен, докато не го сложа в кошарата- и започва да се сърди и да плаче. Или най-много след около 5-10мин.Нощтната пауза е обикновенно м/у 24.00 и 6.00ч. Давам водичка след всяко кърмене за да изплаква устичката. ( Вчера при прегледа доки каза, че изглеждал леко обезводнен, и че трябва да давам м/у храненията повечко вода). Залъгалка все още не ползва, но съм на път вече да се предам и да давам, защото не мога да издържам да е все в ръцете ми за да не плаче!!!( Когато е в моите ръце все търси да сучи, а при мъжът ми не е така)
Дали успя да опиташ компресията и намираш ли да има ефект?
Пробвах, но нещо не ми се получава- в момента в който притисна гърдата и той спира да движи челюстите.
Когато бебето е приключило и с втората гърда, но е все още неспокойно, можеш да предложиш отново първата.
Почти не се налага да го връщам отново на първата, защото той вече спи дълбоко.
Само да добавя, че след вчерашния преглед се оказа, че трябвало да огранича храненията до 7 за денонощие и да спра с дохранването, защото за един месец общо е наддал 1500гр.( като се има впредвид, че първите 10дни не беше наддал заради жълтеницата).
Вече нацяло се обърках след прегледа и незнам трябва ли да дойзцеждам, или не. Предполагам, че след като наддава, имам достатъчно!? Или има вероятност, ако спра стимулацията и огранича храненията до 7 за денонощие пак да намалее?

Чудесно, значи няма нужда от увеличение на млякото, а само от малко помощ за бебето, за да успява да изсуче нужното самО. Ако с предлагане на гърдата всеки път, когато бебето пожелае и с предлагане и на двете гърди бебето може да се нахранва, значи вече няма нужда от изцеждане и дохранване. Като имаш предвид, че в следобедните часове и вечер е съвсем нормално бебето да е по-неспокойно и да иска да суче начесто. Това не е знак, че се нуждае от дохранване. Може да се дължи на претоварена от деня нервна система(чрез сукане се успокояват и ни спестяват доста изтощителнои за двете страни мрънкане и плач), а може да прави и хранения накуп (което е доста вероятно, предвид, че след 12:00 часа има 6 часова пауза без хранене). И в двата случая обикновено е достатъчно само да продължиш да не отказваш гърда, като се въоръжиш с търпение Simple Smile За по-лесно преодоляване на часовете с по-често кърмене можеш да си измислиш занимание. Например седене на компютъра, четене на книга или дистанционно в ръката.

Предложението за ограничаване броя на кърменията е смущаващо. Наддаването с 1500гр на месец не е необичайно или притеснително. Когато има хранене с шише има вероятност бебето да приема малко повече мляко от необходимото, но при условие, че имаш възможност да върнеш бебето изцяло на гърда, може би няма причина за притеснения, защото с хранене изцяло от гърда бебетата трудно биха стигнали до прекаляване. Ограничаването на кърменията създава реална предпоставка за недохранване и обезводняване на бебето, особено в горещините.

Какво в бебето го смути лекаря, за да го приеме за дехидратирано? Когато едно бебе е само на кърма и е дехидратирано, то е и недохранено. Съответно на него не му е нужна вода за хидратация, защото това е решение само на част от проблема, а кърма, която ще го хидратира и нахрани. Обикновено показатели за дехидратация са оскъдно количество урина, която има силно концентриран жълт/оранжев цвят и остра миризма; липса на изхождания или твърди топчести изхождания; сухота в устата (напукани устни или лигите са лепкави) и очите; при щипване на кожата (на коремчето или гръбчето или горната част на дланта например) тя остава прищипана за кратко. Или при натиск остава вдлъбната, вместо да се опъне веднага. Когато бебето е дехидратирано, това се отразява и на поведението му. То става по-летаргично или раздразнително.
 Във връзка с дехидратацията, ето една статия за кърмене в летните горещини.  

Възможно е бебето да не се буди заради недохранване, а стреснато, че вече не е в прегръдките ти. Може да опиташ преди да го сложиш в леглото да го завиеш с тънка пеленка, за да не усеща рязката смяна на температурата между теб и чаршафите. Също би могла да придържаш ръчичките неподвижни така, че когато оставяш бебето, те да си бъдат прибрани свити пред тялото и да не може да ги размаха (бебетата имат рефлекс на разперване на ръчичките сякаш падат. Докато са малки често може да разперват ръчички на сън или при преместване, а това ги стряска и събужда).

# 395
Здравейте момичета, да ви се оплача - за втори път бебо се Задавя. Посинява и спира да диша. Ужас!!!  случвало ли ви се е? Много е стресиращо Cry

доста често и изпадам в тих ужас.
Не знам какво да правя, много се дави , хълца.
Това което правя е веднага да го изправя , друго не ми идва на акъла.
Изпданала съм в кърмаческа деменция  Mr. Green

# 396
  • София
Апропо, имам въпрос към ЛЛЛ:
Моя приятелка, която също е консултант по кърмене ми препоръча да храня бебо макс. на 2ч, а не на 3ч, защото такива били нуждите на новородено, което е изцяло на кърма. Мънчо  обаче сам  се е вкарал в по-дълги паузи и опитите ми да го будя за храна на 2ч. са тотално безуспешни (изключая, ако той сам не се разбуди и заплаче). Като цяло се  придържам към правилата за кърмене на поискване, но понеже нямам кантар да го следя колко изсуква, все съм в чуденка дали получава достатъчно, особено когато се нахранва за 10-тина минути и после поне час и половина спи непробудно Rolling Eyes Обикновено на следващото хранене компенсира като продължителност и интензивност на сучене, също така пълни задоволително памперса, но питам все пак имам ли основания да се притеснявам или, както правя и сега, да се доверя на ритъма на естествените природни нуждина дребс? Ще съм благодарна на допълнителни насоки и ориентири,че до първата ни детска консултация има още 3 седмици...

Всеки строг режим за кърмене на бебето през равни интервали най-често не отговаря на индивидуалните нужди на бебето, независимо дали е на 2, 3 или колкото-и-да-е часа. Съществуват и бебета, на които техния естествен ритъм е през 2 или през 3 часа, но повечето бебета не са такива. По-често се случва да има часове в денонощието когато търсят да сучат по-начесто и часове, в които правят по-дълги паузи в сън. Ако е твърде топло или ги боли коремче или имат по-силно изявена нужда от прегръщане, може да сучат и през час, а ако се чувстват комфортно, не са жадни, не им е топло, нямат колики, сухи са пелените им и т.н. могат да направят и 3-4 часова пауза.
 Близкият контакт между майката и бебето помага на майката инстинктивно да усеща детето си и да се смущава, когато нещо не е наред. Бебето от своя страна също по-ясно сигнализира за проблеми, когато живее в близка връзка с майка си. Разбира се не всичко върви по биологичните закони, за това има случаи, в които се налага бебето да бъде разбуждано, да бъде подсещано, че има нужда да суче, да му се помага или накратко - режимът "на поискване" временно е "на предлагане", но ако бебето е доносено, жизнено и енергично, суче добре, суче редовно (поне 8 пъти) пълни редовно пелените, по-лесно би могла да се отпуснеш, довериш на инстинктите си и преминеш на режим "на поискване".
 Ето статия с допълнителни насоки, която е написана така, че с бърз поглед да можеш да си "свериш часовника" Simple Smile  А Ако нещо те смути, можем да го обсъдим:Кърменето през първите 6 седмици от живота на бебето. . Заглавието е такова, защото кърменето и показателите за "нормалност" при новородени (първите 6 седмици) и след това могат сериозно да се различават.

# 397
Добро утро момичета,
Относно въпроса за консултациите в родилно на бебо - вчера четох епикризата. На нас не ни се полагат. Не съм сигурна, но  мисля че такава е практиката в нашата болница. Освен ако бебенцето няма някакъв проблем.
И аз пиша и чета докато се кърмим Simple Smile иначе няма време.
Снощи се сетих за мехлем че за коремче и днес смятам да купя. Макар че като четох това как се прави масажа нещо не го схванах. Ама пък и в 02 ч докато дундуркаш един шавльо и си мислиш за сладоледа в камерата е нормално да не можеш да се съсредоточиш Stuck Out Tongue

# 398
Скрит текст:
skrech Благодаря първо за подробното разяснение! Ето и отговорите на въпросите ти:
Скрит текст:
Добавката от изцедена кърма ли е или АМ?
Добавката е от изцедена кърма и я приема от шише.
Ти как усещаш бебето си след сукане? Изглежда ли доволно и спокойно или се държи притеснително? Нощем колко часа пауза се получава без кърмене? Бебето приема ли вода/чай/глюкоза? Ползва ли залъгалка?
След около 20-30мин сукане си заспива като пич на гърдата и изглежда доволен, докато не го сложа в кошарата- и започва да се сърди и да плаче. Или най-много след около 5-10мин.Нощтната пауза е обикновенно м/у 24.00 и 6.00ч. Давам водичка след всяко кърмене за да изплаква устичката. ( Вчера при прегледа доки каза, че изглеждал леко обезводнен, и че трябва да давам м/у храненията повечко вода). Залъгалка все още не ползва, но съм на път вече да се предам и да давам, защото не мога да издържам да е все в ръцете ми за да не плаче!!!( Когато е в моите ръце все търси да сучи, а при мъжът ми не е така)
Дали успя да опиташ компресията и намираш ли да има ефект?
Пробвах, но нещо не ми се получава- в момента в който притисна гърдата и той спира да движи челюстите.
Когато бебето е приключило и с втората гърда, но е все още неспокойно, можеш да предложиш отново първата.
Почти не се налага да го връщам отново на първата, защото той вече спи дълбоко.
Само да добавя, че след вчерашния преглед се оказа, че трябвало да огранича храненията до 7 за денонощие и да спра с дохранването, защото за един месец общо е наддал 1500гр.( като се има впредвид, че първите 10дни не беше наддал заради жълтеницата).
Вече нацяло се обърках след прегледа и незнам трябва ли да дойзцеждам, или не. Предполагам, че след като наддава, имам достатъчно!? Или има вероятност, ако спра стимулацията и огранича храненията до 7 за денонощие пак да намалее?

Чудесно, значи няма нужда от увеличение на млякото, а само от малко помощ за бебето, за да успява да изсуче нужното самО. Ако с предлагане на гърдата всеки път, когато бебето пожелае и с предлагане и на двете гърди бебето може да се нахранва, значи вече няма нужда от изцеждане и дохранване. Като имаш предвид, че в следобедните часове и вечер е съвсем нормално бебето да е по-неспокойно и да иска да суче начесто. Това не е знак, че се нуждае от дохранване. Може да се дължи на претоварена от деня нервна система(чрез сукане се успокояват и ни спестяват доста изтощителнои за двете страни мрънкане и плач), а може да прави и хранения накуп (което е доста вероятно, предвид, че след 12:00 часа има 6 часова пауза без хранене). И в двата случая обикновено е достатъчно само да продължиш да не отказваш гърда, като се въоръжиш с търпение Simple Smile За по-лесно преодоляване на часовете с по-често кърмене можеш да си измислиш занимание. Например седене на компютъра, четене на книга или дистанционно в ръката.

Предложението за ограничаване броя на кърменията е смущаващо. Наддаването с 1500гр на месец не е необичайно или притеснително. Когато има хранене с шише има вероятност бебето да приема малко повече мляко от необходимото, но при условие, че имаш възможност да върнеш бебето изцяло на гърда, може би няма причина за притеснения, защото с хранене изцяло от гърда бебетата трудно биха стигнали до прекаляване. Ограничаването на кърменията създава реална предпоставка за недохранване и обезводняване на бебето, особено в горещините.

Какво в бебето го смути лекаря, за да го приеме за дехидратирано? Когато едно бебе е само на кърма и е дехидратирано, то е и недохранено. Съответно на него не му е нужна вода за хидратация, защото това е решение само на част от проблема, а кърма, която ще го хидратира и нахрани. Обикновено показатели за дехидратация са оскъдно количество урина, която има силно концентриран жълт/оранжев цвят и остра миризма; липса на изхождания или твърди топчести изхождания; сухота в устата (напукани устни или лигите са лепкави) и очите; при щипване на кожата (на коремчето или гръбчето или горната част на дланта например) тя остава прищипана за кратко. Или при натиск остава вдлъбната, вместо да се опъне веднага. Когато бебето е дехидратирано, това се отразява и на поведението му. То става по-летаргично или раздразнително.
 Във връзка с дехидратацията, ето една статия за кърмене в летните горещини.  

Възможно е бебето да не се буди заради недохранване, а стреснато, че вече не е в прегръдките ти. Може да опиташ преди да го сложиш в леглото да го завиеш с тънка пеленка, за да не усеща рязката смяна на температурата между теб и чаршафите. Също би могла да придържаш ръчичките неподвижни така, че когато оставяш бебето, те да си бъдат прибрани свити пред тялото и да не може да ги размаха (бебетата имат рефлекс на разперване на ръчичките сякаш падат. Докато са малки често може да разперват ръчички на сън или при преместване, а това ги стряска и събужда).
skrech Много благодаря за съветите, които ми се струват по-адекватни и разумни в сравнение с тези на доки- да ограничавам бебо да суче!!! Още днес ще ги вкарам в употреба и надявам се на + резултат. Сигурна съм, че и на други мамчета ще бъдат от полза!  Hug Hug Hug

# 399
Момичета, благодаря за споделената информация! Аз родих в девата секцио и сега гледах в епикризата наистина пише, че се полагат профилатични прегледи, така че ще се възползвам.
Аз от вчера съм притеснена за друго - бебка редовно изхожда
ако, но явно много се напъва и забелязах, че като си разтваря дупчицата на дупето, тя е силно зачервена, дори ми се стори, че имаше кръв, а като се стегне и я затвори, няма нищо, явно е
вътрешно, кръв в изпражненията няма. И сега се притеснявам, мисля да звънна на педиатърката, ако и при вашите бебчета се е случвало, споделете опит.

# 400
Здравейте момичета, да ви се оплача - за втори път бебо се Задавя. Посинява и спира да диша. Ужас!!!  случвало ли ви се е? Много е стресиращо Cry

доста често и изпадам в тих ужас.
Не знам какво да правя, много се дави , хълца.
Това което правя е веднага да го изправя , друго не ми идва на акъла.
Изпданала съм в кърмаческа деменция  Mr. Green
Момичета и при мен се случва и докато е на гърдата и докато давам вода от шише. Според мен заспива и забравя да гълта, и така му се напълва устичката и го задавя.Това, което аз правя е да го изправя на рамо, като за оригване и го потупвам по гръбчето и така той се събужда и се изкашля и минава.

# 401
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
И ние сме с тео бебе, но аз запирам предварително нааканите дрешки, иначе редовен е номера с напишкването. Наакването е по-рядко.
За капките имам еспумизан, но само един два пъти го ползвахме, май има запек от тях...
Да ви питам, излезнаха ни няколко пъпчици по бузките и се чудя дали от целуване или претопляне са newsm78
Въпрос към ЛЛЛ:
Аз изцеждам с помпа малкото кърма, която имам, но вече имам по 30 мл и от двете гърди, дохранвам с АМ. Пия лактогенен чай, пия айрян, кисело мляко, вода, но явно ще ми спира. Въпроса ми е, трябва ли да пия хапчета за спиране или тя сама ще ми спре? Да не би да получа нещо мастит междувременно? Разбира се нядявам се да имам колкото се миже по-дълго, но вече не вярвам. Пробвах я със силиконовите зърна- един път суче, един път са страшни плачове и писъци, все пак от шишето е по-лесно... Sad

Благодаря предварително .

Здравей, Елси,
Както вече сме обсъждали млякото се регулира според търсенето, тъй като кърменето е обвързано с така нареченото търсене и предлагане- колкото по-често предлагаме гърда, толкова повече мляко имаме. Тъй като ти предлагаш цедена кърма, колкото по- често се изцеждат гърдите, толкова повече мляко се произвежда. Тази информация важи и в обратен ред – колкото по- малко предлагаш гърди, респективно се изцеждаш, толкова по- малко мляко ще произвеждат гърдите. Тоест плавното намаляване на търсенето на мляко, води до неговото „спиране”.  Така става постепенно отбиване-  броят на кърменията (изцежданията) е намалявал постепенно, а заедно с това и количеството мляко. По този начин не се налага използването на  хапчета за спиране на кърмата.
Като цяло, за най-удачен се счита вариантът, в който отбиването да стане възможно най-естествено - плавно, постепенно, като отпадат едно по едно кърмения/цедения и то тогава, когато бебето е готово за това. Това е най-щадящото и за бебето, и са майката – както физически, така и емоционално. Обичайно, ако това се случва плавно (да отпада по едно кърмене на няколко дни), майкат няма нужда да прави нещо допълнително за гърдите си. Но е възможно да има и леко напрежение,– в такива случаи някои майки избират да пият чай от салвия, който действа подтискащо на лактацията.  Предлагам ти и една полезна стания за лецитина-  статия за лецитина и може да обсъдиш приема и дозировката му с лекаря си. Ако има  напрежение в гърдите, съвсем леко изцеждане, само до облекчаване, както и компрес от охладени листа на прясно зеле (махат ми се дебелите жили на листото, набучква се или се начуква и с него се обвива гърдата, без зърното и ареолите), също биха помогнали. Ако отбиването е бавно, плавно и постепенно и няма напрежение и запушвания, е напълно възможно то да се случи съвсем неусетно за майката и да не е нужно тя да прави каквото и да е от гореизброените. Би било разумно да не се носи твърде стегнато бельоили сутиен и гърдите да се пазят от удар и притискане; да продължи адекватния прием на течности и да се избягва прекомерната употреба на сол и трансмазнини.

Възможно е гърдите да пускат капки кърма месеци и дори година след края на кърменето, но ако няма напрежение или дискомфорт, няма препълване, това е нормално и няма причина за притеснение.

# 402
sky_high, и мъжът ми лекува всичко с горчивка. Но за заплеса още не му е помогнала. Joy

За регулирането на коремчето на малката от няколко дни хапвам ябълков пектин. Ние сме изцяло на кърма и всичко, което ям й се отразява. Знам, че на теория няма връзка, но при нас има!  Peace Ще споделя, ако има положителен ефект.

Разрешете да ви се оплача. Ужасно ме болят ставите на коленете. Чувствам се като старец, който е прекалил с тежката атлетика. Представям си се млада и красива, но ЕГН-то,  кантарът и огледалото казват друго... Tired

Еlsi86, каква помпичка ползваш? С някои помпи е много по-лесно цеденето. Ти ли имаше проблем с хлътналите зърна? На теория знам, че помага, преди да предложиш гърдата на детето, да дръпнеш с помпичката 1-2 пъти гърдата, за да изскочи зърното.
Мисля си и друго, може би, ако не чакаш да прегладнее, преди да я нахраниш, ще е по-търпелива по време на кърменето. newsm78 Каквото и да стане, важното е да не се притесняваш.

little afternoon, много жени хранят успешно децата си с помпичка и шише. Чувала съм истории как се цедят в тоалетната на някое заведение набързо и си хранят децата навън. Ако искаш, пиши в бебешкия форум, със сигурност ще намериш подкрепа.  Hug

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 11:08 от mama Barba

# 403
 mama Barba, само за кантари не искам да си говорим, че.... #Cussing out  Това с пектина как би трябвало да се отразява, че ми стана интересно?
 И моите зърна са едни смешни...мислех, че след месец сучене ще се издължат, но йок. От едната гърда често не се наяждаме, та има мрънкане след 1,5 часа за още. Пробвах ги тия силиконови протектори за зърна, но не знам дали изобщо суче с тях (а и размера им е S, което не знам за мен ок ли е).

# 404
Здравейте!
да Ви почерпя днес ставаме на 1 месец
Честита месечинка!
Да ви питам, излезнаха ни няколко пъпчици по бузките и се чудя дали от целуване или претопляне са newsm78
Нашата док каза, че е бебешко акне - от въздух, допир с дрехи, прах и т.н. От претопляне трябва да са предимно по телцето и сгъвките, а за целуването - може и от това да са - и ние доста се "мляскаме". Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт