ЮНЧЕТА засмени, добре дошли в РОДЕНИ! - 1

• 30 706
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин

....

Въпрос към ЛЛЛ
- в края на август - когато бебко ще е точно на 2 месеца - ни се налага да го оставим за два дни на бабата. Аз в момента кърмя на режим през 3 часа, като пропускаме нощното хранене в 3ч. Въпросът ми е, че въпреки съхранената замразена кърма която имам, тя няма да е достъчна за толкова много хранения и не знам какво е решението в случая - да се мъча с цедене от днес натам всеки ден, за да събера още кърма или да минем на АМ за тези 2 дни? Благодаря предварително!

Здравей, Gaggi,
Според Световната Здравна Организация, най- добре за едно бебе е да се предлага:
1.   кърма от гърдите на неговата майка,
2.   изцедена кърма от майка му
3.   донорска кърма
4.   адаптирано мляко за кърмачета.
Би могла да заминаването ви да се изцеждаш и да се опиташ да набавиш необходимото количество кърма за хранене. Пауза от 2 дни на тази възраст на бебето би могло да повлияе на желанието му да суче след това.  Затова би могла да кърмиш до заминаването ви и да предложиш като се върнеш веднага гърда. Напомням само, че в първия момент би могло  да се получи отдръпване от гърдата поради факта, че пиенето на изцедена кърма от шише е много по- лесно за бебето, отколкото сукането от гърда. Вероятно знаеш, че засукването на гърдата и бибероните на шишетата/залъгалките се засукват по различен начин. Ако мислиш, че е възможно, удачно е докато ви няма да се дава изцедената кърма по алтернативен начин (лъжичка, чашка, пипетка, дозаторче, спринцовка). Добре е в дните, в които те няма, да се изцеждаш толкова често, колкото би кърмила, ако си с бебето. Така ще поддържаш млякото в обичайните количества.
Би могла да обмислиш вариант, в който да вземеш бебето с теб, било то и с бабата. Така би могла да кърмиш, без да се притесняваш.
Ако по път ти изникнат въпроси или трудности, вариант за помощ може да е националният ни телефон: 0888 555 385.

# 556
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Въпрос към ЛЛЛ и към кърмещите майки. Детето ми е на 1 месец и 6 дена.Кърмя на всеки 2,5-3 часа,като предлагам и двете гърди докато пусне,около 15 минути на гърда,след което дохранвам с АМ,обикновено изпива около 60 мл добавка.Прави една пауза нощем от около 6-7 часа.Преди всяко кърмене,гърдите са ми ужасно напрегнати и ако не успея да го събудя по-рано,потичат и двете,което е доста неприятно.Също и когато кърмя от свободната гърда спонтанно изтича мляко. Това прави кърменето ми навън невъзможно,а кърменето като цяло неприятно. Пробвах да дам само АМ,при което детето изяжда около 90-100 мл,а когато го кърмя и дохраня,количеството АМ е около 60 мл.Значи ли това,че за тези 30 минути изсмуква само 30-40 мл кърма ? Crazy А гърдите си чувствам много напрегнати и препълнени преди кърмене,все едно има литри вътре.С помпа не успявам да изцедя повече от 10 мл от гърда. Написаното е доста объркано,надявам се да ме разберете,като цяло аз самата съм доста объркана и съм на път да се откажа изцяло от кърменето.

Здравей, еccentric,
Спонтанното изтичане на мляко се среща при много майки. Опитвала ли си да използваш подплънки за кърмачки?
От поста ти разбирам, че дохранваш. Би могла да опиташ различни техники, за да увеличиш количеството кърма и постепенно да премахнеш добавката от АМ. Няколко пъти съм писала на различни момичета различните възможности, позволявам си да ги копирам още веднъж накуп и за теб.
Най- важният фактор за увеличаване на кърмата е кърменето на поискване, при първи признаци на глад или интерес към гърдата. Колкото по-често се предлага гърда и се кърми бебето, толкова повече гърдите биват стимулирани да образуват мляко. Би било добре за 24 часа да са налице поне 10-12 кърмения, да не се спазва режим и паузите между кърменията да не са големи. Кърменето нощем също е много важно за стимулиране и поддържане на лактацията.
От една страна би могла да подпомогнеш процеса на кърмене чрез компресия на гърдата. Целта на компресията на гърдата е да се продължи притока на мляко към бебето, след като то спре да гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза - затваря уста) от само себе си и така то да продължи да приема мляко. Кoмпресията на гърдата стимулира рефлекса на потичане и често стимулира ново естествено потичане на млякото.  Eто линкове с видео за компресията на гърдата http://www.youtube.com/watch?v=e__lgR7mRIg
http://www.youtube.com/watch?v=-4lnvL2_6V8
Оттук може да видиш и описание на български: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
От друга страна би могла да стимулираш допълнително гърдите си, като изцеждаш гърдите между кърменията. Би могло да ти се стори, че изцеденото мляко е малко като количество, но стимулацията на гърдите изпраща импулси до мозъка, че е необходимо повече количество мляко. Доброто изпразване на гърдата за нея означава, че трябва да прави повече мляко. Механизмът е на принципна на търсенето и предлагането - колкото по-често се изпразва гърдата, толкова по-вече мляко произвежда тя. Допълнителната стимулация на гърдите  чрез цедене е добре да продължава около 15 минути след всяко кърмене, като то е добре  да продължи за около 2-5 мин. след последните капки мляко. Ако не винаги имаш възможност  да цедиш толкова дълго,  би било добре да имаш предвид, че дори едно или няколко допълнителни кратки изпомпвания  също могат да са от полза. Изцеждането на гърдите дори на „празен ход“ за няколко минутки, т.е . дори когато не може да се извлече мляко от тях, също би могло да окаже стимулация и да даде сигнал на организма да произвежда мляко. 
Някои майки споделят за положителния ефект от различни лактогонни средства в добавка към често кърмене, което е на първо място по важност и ефект, като например лактогонен чай, ядки- без фъстъци, защото са силен алерген, и по възможност в сурово състояние- по- здравословни са, варено жито,  овесени ядки, бирена мая, т.н.
Някои бебета са по-склонни да засучат гърдата, докато са в сънено или полусънно състояние. Ако прецениш би могла да опитваш внимателно да предлагаш гърда в моментите, когато бебето заспива, спи в по-лека фаза на съня или непосредствено при събуждането му.
Когато бебето се храни, в стомаха се отделят ензими на засищане. Когато тези ензими станат достатъчно, се подава информация към мозъка, че бебето е сито и то спира да показва сигналите за глад. За да се изградят достатъчно ензими на засищане е нужно да са минали поне 20 минути. Когато бебето се дохранва с шише, това се случва значително по-бързо и реално дори стомахчето да е препълнено, още няма достатъчно изградени ензими, мозъка не знае, че бебето е сито и то продължава да иска да яде. Така бебетата хранени от шише могат да изядат много по-голямо количество АМ, без да им е необходимо чак толкова. Бебетата следва да се дохранват в по-изправена позиция, бавно и на порции, оставяйки ги да издърпват сами млякото си. По този начин детето ще спре да се храни в момента, в който е заситено, без да му се дава повече от нужното.
Изцеденото количество мляко не е показател за това, колко количество кърма има в гърдите. Често се случва да се изцеди по- малко, тъй като гърдите се стимулират от бебето по различен начин, отколкото от помпата или ръцете, ако цеденето е на ръка. Сучейки и обхващайки по-голяма част от ареолата на гърдата, бебето стимулира нейното изсукване и производството на мляко.
Надявам се да ти вдъхна малко повече увереност и да повдигна духа ти.  HugОставам на разположение за въпроси! Peace

# 557
deni_k  благодаря за отговора!
В продължение искам да попитам - ако се наложи въпреки всичко да сме на АМ през тези два дни:
1. Необходимо ли е да вмъкна едно хранене с АМ преди това, за да свикне коремчето? Колко време преди това?
2. Да се редува ли АМ и кърма през тези дни (до колкота ми стигнат запасите)? Редуване на храненията - АМ/кърма ли е по-добър вариант, или на всяко хранене първо по малко кърма и дохранване с АМ?

Аз също много държа да кърмя, но няма начин да вземем бебето и бабата с нас. Кърма надали ще успия да събера толкова, т.к. ще ни трябва още поне литър, а аз имам по едва 20тина мл. за доизцеждане след кърмене.

Последна редакция: вт, 15 юли 2014, 02:40 от Gaggi

# 558
  • София
Та въпроса ми е към всички и към ЛЛЛ -  Има ли нещо, което можем да направим за да запазим все пак гърдите в прилична форма? Ясно е, че с времето нещата няма да се подобряват  Laughing , но все пак някак си е рано.
Увисването на гърдите до голяма степен е генетика. Други фактори са формата и размера на гърдите, еластичността на кожата както и годините.
 По време на бременността жлезистата тъкан силно нараства, като измества мастната, гърдите променят формата си, нарастват и гравитацията си казва думата. За съжаление ние не можем да предотвратим много от промените, те така или иначе се случват, това е част от узряването на телата ни, но можем да забавим някои процеси.

Инволюция се нарича периода на възстановяване предишната форма на гърдите. Тя не може да бъде постигната напълно същата никога, но колкото по-дълго продължи кърменето, толкова по-голям е шанса Simple Smile Рязкото отбиване, както и твърде ранното отбиване (особено преди първата половин годинка) допринасят за увисването на гърдите с много излишна кожа(както при рязко отслабване).
 Инволюцията продължава няколко години.

Сухожилията, които са част от поддържащата система, могат да се отпуснат при тежестта, но ако по време на бременността и когато са се препълвали гърдите (ако е имало такъв момент) се носи удобен сутиен, той може да забави това разтягане. Споделяш, че за теб е неудобно да носиш сутиени. Стига да не допускаш препълване на гърдите, едва ли ще има голямо значение. С времето гърдите привикват към ритъма на бебето, не се пълнят предварително и могат да изглеждат по-празни и от преди забременяването Simple Smile

Би могла да обърнеш внимание на мускулната тъкан, като има разни леки упражнения, които често се препоръчват. Например притискане на дланите една в друга пред гърдите (притискане за няколко секунди и отпускане). Или други "гръдни" упражнения.
 Ако кожата е твърде суха, може да ѝ се помогне с разни овлажняващи средства (кърмата хидратира и омекотява чудесно. Може да се ползва като безплатна и безопасна маска на гърдите, стига това да не води до лишение за бебето).

Един балансиран режим на хранене предполага и добра работа на клетките на кожата и тъканите, а от там и добра инволюция.

Последна редакция: вт, 15 юли 2014, 14:07 от skrech

# 559
Вчера дъжд ни валя, слънце ни гря, вятър ни духа... Ходихме на консултация със слинга и като се прибрахме беше претоплен, а денят беше сравнително хладен. Аз пък доста се изморих. Дано съм свалила 1 кило  hahaha
Никола е качил 1400 от изписването и 5 см., не ни дадоха направление за ортопед, а аз забравих да си искам та днес ще звъня на ЛЛ.

# 560
Привет, някоя от мамите беше споменала че бебчо докато яде, а и след това ръмжи какво значеше това, моята принцеса, цяла вечер не е спряла ?

# 561
Офффф и моя хубостник прави така.Като захапе шишето на бързи обороти изяжда 50-60мл и после започва да пръхти,да маха с ръцете и краката да се върти насам-натам.Като махна шишето спира,като му го дам отново прави два-три гълтока и пак се почва същият сценарии.От два дни го забелязвам,че яде по-малко 50,60,70мл,а до онзи ден ядеше по 90,100мл.Ето сега изяде 70мл и започна да мрънка,че му се спи,оставих го на леглото и заспа.Да се притеснявам ли не знам?Вашите бебоци ядат ли по-малко от преди?Педи каза,че било нормално в жегите да си хапва по-малко,но аз все пак се тревожа.

# 562
 мамчета изкарвате ли бебоците на разходка в това смотано време

# 563
gabrielitka, Никола прави така, когато иска да се оригне. Престава д асуче ефективно, пуска и поема зърното, дразни се. Изправям го и като излезе въздуха е вече спокоен. Понякога го прави и като си лежи, върти се, сумти.
nelkata, на мен ми се струва, че е намалил храненето, но няма как да съм сигурна, защото се храни от гърда и не мога да засека. Но пък качва доста, значи яде достатъчно. Друга причина при нас може да е, че вече е по-умел и се наяжда по-бързо, знам ли.
barbi, ние излизаме, само в силния вятър не го извеждам, че много неприятно и много прахоляк и боклуци носи.

# 564
  • в Кошера
мамчета изкарвате ли бебоците на разходка в това смотано време

Поне по веднъж на ден.  Peace
Вкъщи ще изтрещим и двамата, пък си трябва и пазаруване, ходене до ДГ и ей такива неотложни задачки.  Party
Дъждобрана на количката си е нон-стоп в чантата.  Peace

# 565
nelkata точно! И при нас е така и аз се чудя какво става - яде макс 80-90 вече. Понякога 70, което е малко сравнено с преди.

Много съм благодарна на deni-k от ЛЛЛ за цялото внимание и време! Опитваме, опитваме, не знам защо при нас се получава трудно. А все си мисля, че трябва да е лесно. Все пак .. ако продължим с кърма от шише, ще гледам да съм спокойна, имайки предвид че това е вторият вариант по препоръка от СЗО, както си написала в отговора към Гаги.  Peace

За ръмженето - и ние сме така - ръмжи, напъва се и обикновено след това пръцка.
Но също така съм забелязала, че ръмжи и когато е гладен. Все едно се кара Simple Smile

За ваксините - на вас вече слагаха ли ви от тази новата шествалентна ваксина? На нас ни казаха, че още от ХЕИ не ги били приготвили  newsm78

Сега се чудим коя марка ергораница да купим. Има ли някоя, която определено да избегнем  newsm78

# 566
За ръмженето по време на хранене: и при нас има такова, аз имам няколко варианта за излизане от ситуацията - оригвам, или сменям гърдите, или го оставям да си почине за минутка-две и после пак се кърмим.

За ваксината: на нас ще ни я слагат през м. Август, новият имунизационен календар е от м. Юни, така че доставката на ваксината ще е за м. Август.

Днес ставаме на 40 дни newsm44 и ще отида на църква да запаля свещ, а през уикенда ще правим сбирката с питката и орисването на Никола  newsm68

# 567
Здравейте мамчета, Simple Smile
напоследък нещо нямам муза за писане та само ви чета  Mr. Green
Да се похваля че малкото ни мишле вчера стана на 1 мес.
И да се оплача, че са ни излезли някакви пъпчици по бузките и зад ушетата. Според мен са или от повръщането или мама казва от претопляне. Но пък ние нон стоп сме само с бодита потник или с къс ръкав та незнам. Но утре сме на консултация и ще видим от какво е.
Иначе ръмженето и при нас го има и аз я изправям на рамо. Тя или връща малко или оригва и се успокоява.
Ние 40 ще правим в неделя...  Simple Smile
Ох исках още да пиша, но много се расърдихме та..... до скоро от мен   bouquet

# 568
Мамчета някой може ли да ми каже, какъв е срока за подаване на документите за детските, колко време след раждането на детето? Че моята счетоводителка нещо много взе да ме мотае, и се притеснявам да не го изпусна?!
И също така ме интересува трябва ли бележка за доходите и от работата на таткото, че в Социални нищо не ми казаха? (нямаме брак)
Мерси предварително!

# 569
И също така ме интересува трябва ли бележка за доходите и от работата на таткото, че в Социални нищо не ми казаха? (нямаме брак)
Мерси предварително!

Май няма срок. но бележката за доходите трябва да ти е за година назад. Ако подаваш юли 2014 - значи от юли 2013 до юни 2014. Искат само твоите доходи ако нямаш брак. На мен ми искаха и бележка от ЛЛ че децата са имунизирани

Общи условия

Активация на акаунт