Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се измерва дължината на шийката на матката по време на бременност и какво е значението на този показател?
Какви са препоръките за бременни жени относно къпането в морето и излагането на слънце?
Какви са препоръките за бременни жени относно контракциите и физическата активност по време на бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се измерва дължината на шийката на матката по време на бременност и какво е значението на този показател?
Дължината на шийката на матката се измерва чрез ултразвуково сканиране, което може да се извърши както през корема, така и вагинално. Обикновено измерването се извършва по време на фетална анатомична скринингова процедура, която обикновено се препоръчва да се извърши около 18-20 седмица от бременността. Дължината на шийката на матката е важен показател за оценка на риска от преждевременно раждане и се използва за определяне на необходимите мерки за превенция и лечение. Чрез измерване на дължина на шийката на матката, лекарите могат да определят необходимите мерки за превенция и лечение, ако има риск от преждевременно раждане.
-
Какви са препоръките за бременни жени относно къпането в морето и излагането на слънце?
За бременните жени, къпанeто в морето може да бъде приятно и освежаващо, но е важно да се следват определени препоръки. Високият фактор на слънцезащитния крем е задължителен, както и избягването на внезапни промени в температурата, като например преминаване от горещината на водата към студения въздух. Освен това трябва да се избягва вдигането на тежести, сексуалните контакти и скачането. Важно е също така да се предпази гърлото от студенi напитки. При всякакви въпроси или несигурности бременните жени трябва да се консултират с лекар. За бъдещите майки е препоръчително да се излагат на слънце, като носят бански костюм с покритие на половината тяло, тъй като слънчевата светлина спомага за производството на витамин D, който е от съществено значение за здравето на бебето. По отношение на къпането в морето лекарите обикновено го препоръчват пред плуването в басейн поради естествената морска среда. Въпреки това, ако майката се чувства комфортно, тя може да продължи да плува. Важно е винаги да се консултират със здравен специалист относно индивидуалните нужди и предпочитания.
-
Какви са препоръките за бременни жени относно контракциите и физическата активност по време на бременност?
Бременните жени трябва да бъдат внимателни по отношение на контракциите и физическата активност по време на бременност. В случай на болезнени или редовни контракции, важно е да се консултирате с лекар. Освен това трябва да избягватe резки движения, вдигане на тежести и прекомерна физическа активност. Отделянето на време за почивка и избягването на продължителни периоди на стоене или седене е от съществено значение.
-
Какви са препоръките за бременни жени с разкъсната шийка и вклинен мехур?
-
Какви са препоръките за кърмене и използване на помпа за кърма?
Моя грешка
няма нищо, важното е да се разберем рано или късно
А онзи ден на прегледа забравих да кажа на Др.(мн.съм зле..)

. Направо ме смазаха! И не знам защо стигнали до заключението,че бебето е ин витро. Кой им е казал такова нещо не знам. Замислям се, че никой не седна да поговори с мен до сега, да ме пита кога и как съм забременяла, как съм родила и защо се е стигнало до тук. Смятам утре да поговоря с доктора, който е отговорен за отделението. Явно има някакво недоразумение. Накараха ме да се чуствам страшно виновна. Аз и без това живея с тази мисъл и се обвинявам непрекъснато за случилото се и не мога да се примиря ,че детето ми се мъчи в тази стъклена кутия самичко. Опитвам се да бъда силна, но мисълта, че с нищо не мога да помогна на моята душичка ме съсипва. Много ми е тежко и на мъжът ми и на семействата ни. Просто не знам какво да правя освен да се моля.